Ulovlig nedlasting av bøker - hvem taper mest på det?

 

I går fant jeg denne artikkelen i Aftenposten:
http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/Forlag-i-fosterstilling-6734496.html
om hvor vanskelig det er å få tak i norske bøker som e-books.
Dette er en veldig bra artikkel, men jeg er ikke heeelt enig med forfatteren som vil bytte ut papirbøkene med digitale versjoner. Jeg er litt Ole Brumm og vil nemlig ha begge deler. :p

For et par dager siden ramlet jeg over denne artikkelen på Digi.no:
http://www.digi.no/886300/bokbransjen-frykter-pirater
Kort fortalt beskriver den hvordan elektroniske bøker blir mer og mer populære, at salget øker, men at ulovlig fildeling av piratkopierte e-bøker også øker. Forleggerne opplever nå den samme utfordringen som musikk- og filmindustrien opplevde da produktene deres i større grad ble tilgjengelig i elektronisk format.

Well, d'oh! Jeg har et par ting å si om dette... :p

Jeg er nemlig storforbruker av elektroniske bøker, og jeg har etterhvert begynt å se på f.eks. TPB som et stort bibliotek. De som taper mest på at jeg har fått meg smarttelefon er egentlig ikke forleggerne, i hvertfall ikke i første omgang, det er det lokale biblioteket.

Jeg har ikke sluttet å kjøpe bøker; jeg kjøper flere bøker nå enn før, fordi jeg har bedre økonomi. Jeg kjøper riktignok svært få norske bøker, men det er ikke noe som har endret seg - sånn har det vært de siste 20 åra. Det som har endret seg for meg er at jeg har sluttet å gå på biblioteket.
 


 

Inntil for bare noen få år siden sjekket jeg ut flere hundre bøker årlig på biblioteket. Fjernlån for det meste - jeg bor på et lite sted med et lite bibliotek, som attpåtil har korte og (for meg) ugunstige åpningstider. Men, de siste to årene tror jeg ikke jeg har vært innom der en eneste gang, rett og slett fordi bøkene jeg vil låne må bestilles fra andre biblioteker, det er ventelister, og når de omsider kommer må jeg lese dem med det samme og levere dem igjen så snart som mulig, fordi det er andre som også venter på at det skal bli deres tur. Jeg hater å vente!!!

Det er enklere og raskere å kjøpe bøkene jeg vil ha fra f.eks. Capris.no (leveringstid ca. 1 uke, portofritt) og ikke er det spesielt dyrt heller. I går fikk jeg 4 stk Clive Cussler-bøker (pocket/heftet) levert på døra og det kostet meg kr. 275,-.  Det er mer enn hundrelappen billigere enn å kjøpe dem på Ark når jeg en sjelden gang er i Bodø. Om jeg i det hele tatt hadde funnet bøkene i Bodø that is. Sist jeg var innom Ark var utvalget i den engelske seksjonen helt elendig (i alle de tre butikkene jeg var innom).
 


 

Men tilbake til nedlasting av e-books...

Jeg "oppdaget" Harry Potter i 2001. Jeg fikk serien anbefalt av en venninne i England, googlet den, og helt tilfeldig ramlet jeg over de 4 første bøkene som (ulovlige) .pdf-filer. (Harry Potter var i grunnen mitt første møte med "e-books". Litt ironisk med tanke på at J.K. Rowling absolutt nektet å utgi bøkene digitalt, helt fram til sommeren 2011 (og da bare på en egen platform).
Jeg ble selvfølgelig hekta allerede etter den første boka, og begynte å bestille dem fra Amazon.com.

Fram til Harry Potter hadde jeg lest enorme mengder fanfic, både som txt og pdf, men at jeg kunne lese hele bøker på PCen hadde faktisk ikke falt meg inn før. En ny verden åpnet seg. Det tok likevel ikke helt av... det var ganske tungvint å sitte foran PCen og lese romaner på 600+ sider. Litt enklere ble det i 2007 da jeg kjøpte laptop og kunne ha boka "i fanget", men så, i 2010, kjøpte jeg min første smartphone, og kunne ha med meg enorme mengder bøker, i lomma, uansett hvor jeg gikk. Den taklet ikke .mobi eller .epub, så det gikk i .pdf.

Galaxy Tab'en jeg har nå har apps som takler flere formater, så nå kan jeg også kjøpe e-books, helt lovlig og mye mer behagelige å lese enn piratkopier fulle av ocr-feil, men likevel fryktelig tungvint når man trenger kontoer på fem forskjellige steder fordi utvalget i hver butikk suger, og en egen leserapp for hver leverandør fordi alle krever at du bruker akkurat deres leser til deres bøker. Det er sjelden jeg gidder det stresset - siden det finnes en mye enklere løsning der alt er samlet på ett sted, og alt kan leses i min favorittapp.
 


 

Jeg har fått med meg at norske biblioteker også har e-books nå. Man kan laste ned bøker og lese dem, og man slipper levere dem tibake - de sletter seg selv etter 30 dager. Fantastisk enkelt. Men (og her ligger sakens kjerne - i hvertfall for mitt vedkommende) utvalget er jo e-lendig! Akkurat som hos min nærmeste Ark.

Det er jo en selvfølge at de lokale bokhandlerne og de lokale bibliotekene ikke kan ha "alt" i hyllene sine, og så vidt jeg forstår betaler bibliotekene pr tittel de tilbyr digitalt; derfor begrenses antall titler ganske kraftig der også. Så, skal jeg lese bøker lovlig er jeg fremdeles stuck på samme sted som for ti år siden... Jeg kan dra til biblioteket og bestille bøker på fjernlån, vente noen uker til det er min tur, hente dem, og så stresse med å lese og levere slik at nestemann kan få dem, eller jeg kan kjøpe bøker (over nettet selvfølgelig - siden det er mye enklere og raskere og billigere enn å dra til nærmeste bokhandel og bestille dem der).

Eller... jeg kan velge den enkleste og raskeste (men akk så ulovlige) løsningen... gå på TPB og laste ned bøkene jeg før ville lånt på biblioteket - og lese dem helt uten tidspress. De bøkene jeg vil eie de kjøper jeg jo uansett, ingen endringer der.

 


 

Jeg ønsker meg en bokleieløsning. Ett nettsted, med et skikkelig utvalg av titler (og formater), der jeg kan skippe biblioteket og i stedet leie e-bøker billig i 30 dager, og utvide leieavtalen dersom jeg ikke er ferdig med boka innen "fristen". Jeg er mer enn villig til å betale for å lese bøker lovlig, uten å måtte kjøpe dem eller vente i ukesvis på dem.

 Google forsøkte i 2007, men ble stoppet. Av forlagshusene. Go figure...

Jeg ønsker også å kunne abonnere på forfattere og bokserier.
Se på Cappelen Damm og deres "Norske Serier". Flere av disse kan kjøpes på digitalbok.no. Kunne jeg for eksempel abonnert på de bøkene og fått dem som e-books automatisk inn i "bokhylla" mi ville jeg glatt betalt noen kroner pr bok for å ha den tilgjengelig i 7 dager (fra jeg begynte å lese den). Men jeg orker ikke betale 69,- pr stk. for å kjøpe bøker jeg bruker 2-3 timer på å lese og aldri leser igjen, så da lar jeg heller være å lese de seriene - eller jeg låner komplette serier (paperbacks), helt gratis, av venner som samler. (Før lånte jeg noen av dem på biblioteket, men dit drar jeg altså ikke lenger).

Digitalbok.no ser forresten ganske ok ut om man sammenligner med andre sider, men utvalget er for dårlig (jeg finner 15 Clive Cussler-bøker der av hans 50+ titler), og jeg liker virkelig ikke Aldiko-leseren. Hvorfor kan jeg ikke bare få kjøpe fila og lese den i min favorittapp?
Dessuten koster f.eks. digitalversjonen av "Plague Ship" mer der (67,-) enn pocketboka gjør hos Capris (55,-), noe som i mitt hode gjør digitalversjonen urimelig dyr i forhold.

Så vet dere hva, forleggere? Dere henger etter...
Forén dere og gi oss et tilbud vi (jeg) kan leve med! :p
 

PS! Tilbake til Ole Brumm... I 2010 kjøpte jeg en stabel lærebøker. Alle disse, uten unntak, hadde en digital versjon pent plassert i en plastlomme inni bakpermen. Platene inneholdt også utdrag fra og reklame for andre bøker, og ja, jeg kjøpte et par ekstra bøker på grunn av det. Joda, noen forlag har skjønt det! ;)

 

27

E-lendig, hehe :)

Jeg synes ideen om e-leiebøker er kjempegod! Det positive med digitale bøker er jo at de ikke tar opp plass, så hvis man leier så bør det være billig.

Ellers er jeg ikke fan av å lese på pcen, syns det er enklere med en bok jeg kan krølle og bøye og brette og dra opp av lomma hvor det skulle være. Kanskje vært lettere med et lesebrett enn en pc, da.

Froskeprinsessen: Jeg liker fremdeles papirbøker best, men digitalversjonene er så mye mye lettere å dra med seg rundt omkring. De tar jo ikke noe plass, og veier ingenting. Og jeg er rimelig sikker på at både produksjonskostnadene og fraktekostnadene er veldig mye lavere for e-books enn for papirbøker. Og selvfølgelig... de sparer noen trær. :p

Mye enig i det du skriver, når jeg var yngre bodde jeg omtrent på det lokale biblioteket. Nå kjøper jeg alle bøkene jeg har, kjekt å ha en samling og kos med en bok i fanget på kvelden! Jeg har enda ikke prøvd meg på e-books eller hva det heter, tror jeg skal prøve meg på det! Jeg har en stor skjerm på touchtelefonen min, det må utnyttes. Kjekt å ha 1-2 bøker tilgjengelig når man er på farten! Har du noen anbefalinger om hvor jeg kan kjøpe?

Du har noen poenger ja... og angående det med bibliotek og utvalg, så er jeg innom biblioteket ganske ofte. Siden jeg ikke vet hvor lenge jeg blir boende der jeg bor nå, så installerte jeg ikke vanlig internett, men lever på mobilt bredbånd. Dette funker helt greit, men litt tregt på tyngre jobber.

Uansett, når jeg føler behov for raskere nett en gang i blant (samler gjerne opp og tar det en gang i uken), tar jeg meg en rusletur på biblioteket. Og wow, jeg KOM til poenget til slutt, nemlig: Jeg har enda ikke lånt EN ENESTE bok derfra, til tross for mine mange besøk! Hørte jeg ordet "utvalg"? Og jeg bor jo til og med på et stort sted med et stort bibliotek!

Vær nå ærlig...

Det at du piratkopierer fører IKKE til at du kjøper flere bøker enn før. Det fører til at du kjøper færre bøker enn før.

Om du tror at det ikke er slik, så kan du bare telle over de bøkene du kjøpte i året tidligere, og de bøkene du kjøper i året nå, etter at du har begynt å skaffe deg bøker via TPB.

Jeg blir UTROLIG overrasket dersom du da finner at du kjøper flere bøker nå enn du gjorde før...

Geir: Jeg kjøper 2-3 ganger så mange bøker nå i forhold til hva jeg gjorde før. Om jeg bare teller bøker jeg har kjøpt nye (ikke på bruktbokhandel) kjøper jeg 4 ganger så mange bøker nå i forhold til før. At det overrasker deg skyldes kanskje at du leser hver bok bare én gang? :)

Ok... da tror jeg du er 1 av 100.

Eventuelt så har det noe å gjøre med at du ligger i en aldersgruppe som har vokst opp med å kjøpe bøker, og som derfor fortsetter å gjøre det, av vane.

Men, blant de som vokser opp nå, og som ikke har vært vant med å kjøpe bøker, så tror jeg nok malen er at de kopierer, og at de bøkene som blir kopiert erstatter de bøkene som ellers ville ha kjøpt.

Jeg leser mange solskinnshistorier om pirater som har blitt bedre kunder som følge av piratkopieringen.... men jeg tror stort sett ikke noe på det.

For min egen del, så har jeg lastet ned de 15 siste bøkene jeg har lest, gratis. Om jeg ikke hadde lastet de ned, så hadde jeg kanskje ikke kjøpt alle 15, men jeg hadde kanskje kjøpt halvparten av de. Altså, at kopieringen min er et netto tap for forfattere å forlag. Tror egentlig dette er malen blant de fleste som kopierer digitalt innhold, enten det er musikk, film eller bøker. Det er en slags myte at piratkopieringen generer mersalg...

Angående ansvaret for uføret, så er jeg ikke enig i at man kan skylde på produsentene. Det som har skjedd den senere tiden, er at forbrukerne har blitt stilt ovenfor muligheten for gratis innhold, i en uendelig mye større grad enn de var det før.

Det betyr i praksis at produsentene av innhold er stilt ovenfor det å skulle konkurrere mot gratis.

Det klarer de ikke, og det er en tap-tap-situasjon for de. Det er derfor ikke rart at de vegrer seg mot å lene seg i en retning som de frykter skal aksellerere det tapet som de allerede ser begynnelsen på.

Man kan si at de rasjonelt sett burde forsøke å redde stumpene. Altså, å akseptere at de i fremtiden vil tjene bare en brøkdel av det de gjorde før. Men å akseptere dette tapet, før det har inntruffet.... det er nok lettere sagt enn gjort. Man vegrer seg jo for å innse dystre realiterer.

Så... det er ikke helt fair å skylde på produsentene, og si at "fordi de er så trege, så kopierer jeg produktene". De er truffet av en "gratis"-tsunami, som de i realiteten aldri hadde noen fair sjanse til å verge seg mot, det er vel realiteten.

Hei!

Enig e-bøker har for min del ført til en hel del mer lesing. Om det er engelsk pocket du leser mest kan jeg anbefale Kindle (lesebrett) på det sterkeste. Da kan du laste ned bøker billig og noen ganger helt gratis på Amazon. Det elektroniske blekket i "dingsen" gjør at du kan lese ute selv om sola skinner. Bakdelen med det er at det ikke er lys i displayet og du må ha en egen leselampe om du skal lese i mørket. Men skjermen er super å lese på, mye bedre enn en pc skjerm.

Jeg sliter også med å finne bøkene jeg vil ha i bokhandel, men utvalget for kindle er veldig bra. I alle fall for den typen bøker jeg liker!

Bra innlegg!

Ove Kristian

Jeg for min del kjøper bare billigbøker enten jeg har funnet de på et loppemarked eller i en eller annen butikk. Og det er fordi jeg ikke synes at nye bøker er verdt å betale fullpris for.

Geir: Jeg liker bøker. Jeg liker å bla i bøker. Jeg liker å ha papirbøker med fine cover i bokhylla ved siden av meg. Piratkopiering av bøker er noe helt annet enn piratkopiering av musikk. Piratkopiert musikk er kopier av allerede digitale filer. Piratkopierte bøker er for en stor del ocr-scans av papirbøker som ikke er utgitt digitalt.

Musikk har man som spillelister på en iPod eller et digitalt bibliotek (hvem orker reise seg for å bytte CD liksom). Jeg kjøper ikke musikk på plate, jeg laster den ned til mobilen som også er min mp3-spiller, eller hører på spillelister (helt gratis) på Youtube. Spotify ville vært et valg for meg om de hadde noe til utvalg av den sære musikken jeg hører på. Jeg eier noen CD-plater men har ingenting annet å spille dem på enn DVD-spilleren som kun sender lyd ut gjennom de crappy TV-høyttalerene - det sier seg selv at CD-plater ikke er førstevalget mitt når jeg vil høre på musikk. Og her er kjernen i problemet...

Det er LETT å laste ned musikk lovlig. Man kan betale for et album, eller en sang, eller en musikktjeneste som f.eks Spotify. Utvalget er enormt. Å få tak i digitale bøker lovlig er ikke bare tungvint (for mange formater og for dårlig utvalg), men også dyrt, siden prisen på dem ikke står i forhold til prisen på papirbøker. Ref. mitt eksempel i innlegget om Clive Cussler som er billigere på papir enn digitalt. Det store problemet med digitale bøker er tilgjengelighet - først finne et sted som faktisk selger boka, og deretter laste ned enda en proprietær reader for å få lest den.

Leselyst: Kindle er et typisk eksempel på det jeg klager over. :) Jeg vil ikke måtte drasse på et kindle-brett. Jeg vil ha alle mine digitale bøker på mobiltelefonen som jeg uansett har med meg overalt - og jeg vil kunne lese alle bøker i samme app. Jeg vil ikke ha 5 forskjellige apps for å lese bøker, jeg vil ha muligheten til selv å velge hvilken reader jeg skal bruke.

Tenk deg at du måtte ha én musikkspiller for alt som ble utgitt fra ett plateselskap og en annen musikkspiller for all musikk som ble utgitt fra et annet plateselskap, og en tredje musikkspiller for... ja, du ser hva jeg mener. :)

Er det virkelig ingen av dere som tenker på at dere tar maten ut av munnen på de som faktisk skal SKRIVE disse bøkene? Forlagene klarer seg alltids, men forfatterne er i utgangspunktet det svakeste leddet her.

For hver tekst man ikke betaler for, eller på død og liv ikke skal gi mer enn lommerusk for, blir det færre som har anledning til å skrive. Jeg er så lei alle "smarte" forbrukere som ikke evner å tenke lenger enn akkurat til sin egen gjerrighet.

Vil du underholdes får du vær så god å ta inn over deg at noen har som jobb å produsere det du skal underholde deg med. Det er jo bare syt om hvor "vanskelig" og "tungvint" alt er - herregud, må du ha det intravenøst, servert av parfymeduftende lakeier for at du skal gidde? Da kan du vel like godt la det være.

"Jeg fortjener alt, helst gratis"-holdningen er uspiselig og kvalmende.

Guro: Det er forlagene som betaler forfatterne. Om du leste innlegget fikk du vel med deg at jeg ikke har noe problem med å betale for varen, problemet er at varen ikke eksisterer (og i de tilfellene der den eksisterer er den overpriset og unødig tungvint å bruke), og DET er forlagenes skyld.

Kindle lesebrett er genialt. Du får appen på PC, Mac, iPad, iPhone, Android etc etc - og ikke bare det, det synkes så når du legger fra deg Kindle hjemme kan du ta den opp i hvilken som helst av de andre appene du har valgt å også laste ned boken til og du er der du slapp.

For min del føler jeg Kindle lesebrettet er overlegent alt annet å lese på da det minner om en ordentlig bokside av papir, men om jeg skal avgårde med bussen eller hva som helst og ikke vil drasse på Kindle fortsetter jeg å lese på mobiltelefonen. Når jeg så tar opp Kindle igjen hjemme så hopper den til dit jeg slapp på telefonen. Ikke noe leting - det går av seg selv. Flere og flere titler kommer t.o.m. med synking til lydbøker (Audible) som gjør at man kan lese, bytte til lydboken som hopper til dit man stoppet å lese. Når man så hopper tilbake etter å hørt på deler av lydboken så synker det seg også så man lett kan fortsette med lesingen.

Nyeste Kindle (Paperwhite) har også innebygget lys så den virker "overalt."

Ikke bare det - Kindle virker i de fleste land så da jeg var i India og ikke kom meg på nett, kunne jeg bruke den innebygde nettleseren til GRATIS å surfe (3G nett innebygget) inn på e-post kontoen min for å lese og svare på e-post.

I tillegg er den helt genial til å ta slå opp ord med innebygd ordbok, lett å merke av ord og avsnitt og det er også lett å ta notater om man vil. De blir synket inn i skyen til Amazon kontoen man har.

Sveinung: Kindle er sikkert helt topp for dem som liker Kindle og finner bøkene de vil lese der. Det er kjempefint at du finner bøker som kan leses i en app du liker. Jeg liker ikke Kindle og har derfor avinstallert den appen.

Hvorfor skal jeg tvinges til å lese noen bøker i én app og andre bøker i en annen app og andre bøker igjen i en tredje app? Hvorfor kan ikke forlagene bli enige om ett format (f.eks. .mobi eller .epub) og la dette være standardformatet, som forbrukerne deretter kan lese i den appen de selv foretrekker?

Jeg vil kunne ha alle bøkene mine i samme "bokhylle". Og jeg vil lese bøker i den appen som passer best for mine øyne og min mobiltelefon. Nå er tilbudet/utvalget/tilgjengeligheten slik at om jeg er på leting etter 10 bestemte bøker finner jeg kanskje 3 av dem, hos tre forskjellige forlag og jeg trenger tre forskjellige apps for å lese dem.
Altså... den ene MÅ stå i bokhyllen ved senga, og jeg MÅ ha røde sokker på når jeg leser den. Bok 2 passer bare i bokhyllen til venstre for døra, og krever at jeg har på hvit genser for å lese. Bok 3 kan stå i bokhyllen på veggen eller i bokhyllen under trappa, men jeg må ha skjerf og lue på for å lese den...
Jeg trenger ikke 5 forskjellige stereoanlegg for å høre på musikk. Jeg trenger heller ikke 5 forskjellige mediaspillere for å høre på musikk på mobilen. Hvorfor må det være så tungvint for bøker?

Ove Kristian

Skjønner godt hva du vil frem til. Problemet med det med elektroniske bøker versus papirutgaver er nemlig at hele systemet er så tungvint at det letteste er å gi opp. Akkurat som filmbransjen som har diverse filmer på Viaplay, noen på altibox mens andre filmer er på Netflix og det samme gjelder tv-serier. Der har man ikke fått en samordning hvor en eller to mediekonsern har mesteparten av både filmene og seriene som utgis og lages, men heller mange aktører med noe innhold spredt overalt. Og da skjønner jeg godt at de mest ihuga forbrukerne velger minste motstands vei, nemlig det å laste ned ulovlig.

Det aller beste ville vært bøkenes svar på Spotify slik at hele pakken med bøker ville ha vært tilgjengelig for en liten sum i måneden. Og Spotify er suksessrik siden applikasjonen fungerer både på mobiltelefon, nettbrett og på pc. Og ja, jeg betaler med glede selv om ikke den musikktjenesten akkurat har alt av artister, grupper og musikk. Det er så mye musikk fra før av at jeg ville ha brukt hele døgnet hvert eneste år på å få med meg all underholdningen.

En av grunnen til at det er vanskelig er vel at noen klamrer seg til oligopolene sine - spesielt i Norge lider vi av det (få store og dikterende forlag med tilhørende dominerende bokhandel kjeder) og havner da typisk i det uføret du snakker om.

Kindle app-ene er greie, selve lesebrettet er det geniale, men smaken er som baken så klart - den er del :)

Dårlig utvalg og prisfiksing er generellt hvorfor jeg piratkopierer både bøker, filmer, tv serier, musikk og annet.... de fortjener ikke å få pengene mine fordi de behandler kundene sine som dritt.

Det er forfatterne det går hardest ut over.

http://www.reddit.com/r/Fantasy/comments/17k0wp/prince_of_thorns_1_best_selling_fantasy_for_a_day/

Gøran: Svært interessant lesning. Takk!

Dessverre er det den opprinnelige skapende/kreative part som blir den skadelidende.

Sveinung: Da er det huller i kunnskapen min... Hvor mye tjener en forfatter per person som sjekker ut boka hans på biblioteket?

Det er forfatterne som er den største taperen her. Forfatteren tjener normalt ca 100 000 på at en bok blir innkjøpt av kulturrådet, for deretter å fordeles rundt på alle landets bibliotek. Hvor lenge tror du det fortsetter hvis alle gjør slik som deg? Forfattere tjener også pr nedlastet ebok via lovlige kanaler og pr solgte papirbok via vanlige kanaler. En gjennomsnittlig norsk forfatter selger ca 300 bøker. Hvor mange tror du at får muligheten til å fortsette å skrive, dersom alle gjør som deg, og kulturrådet slutter å kjøpe inn bøker til bibliotekene? Og - da på sikt - taper alle som liker å lese også. For uten forfattere, ingen bøker ...

Myriam: Leste du hele innlegget?
I første omgang taper biblioteket på det, fordi færre utlånte bøker. Om staten slutter å handle inn bøker til bibliotekene vil også forlagene/forfatterne tape på det.

Men her er cluet: Jeg KJØPER glatt den boka dersom den kan lastes ned øyeblikkelig, i stedet for å bestilles med 9-15 dager venting før den lander i postkassa eller må hentes på biblioteket. Bortsett fra når e-boka kun kan leses i én bestemt e-reader - da kjøper jeg den ikke, fordi jeg vil bruke min favoritt-reader som synker boka mellom mine forskjellige enheter, og ellers har nøyaktig de funksjonene og fontene jeg liker. NorskeSerier.no har skjønt det, der laster man ned vannmerket epub (bare synd filnavnet erstattes med et 13-sifret tall så man må rename fila før den legges i Dropbox). Favorittbok.no brukte jeg mye (men så ble de "Bladkompaniet" og bruker ebok.no).

I 2017 har jeg kjøpt 37 e-bøker og 3 papirbøker. 10 av de e-bøkene "lånte" jeg først, leste dem, likte dem, og bestemte meg for å kjøpe dem. Altså nøyaktig samme fremgangsmåte som da jeg pleide å fysisk dra til biblioteket. 3 av dem er eldre titler fra min favorittforfatter, og de andre 24 er nye bøker fra forfattere jeg liker, eller serier jeg følger fra før.
Nå skal det også sies at dersom ingen av de 37 hadde vært lesbare i Moon+ Reader ville jeg kun kjøpt 6 av dem, og da i papirversjon.

Jeg fant for øvrig ikke "Lille Linerle" som e-bok noe sted. :)

Hei Det er mulig at du kjøper så mange bøker utenom, at du på den måten kan "rettferdiggjøre" ulovlig nedlasting. Men de fleste gjør ikke det. Jeg hadde så sent som i natt en mail fra en forfatter som ser at boka hennes er lastet ned over 250 ganger fra et slikt sted, det er flere enn de som har kjøpt den samme boka i butikken ...

Lille Linerle finnes på ebok, både på ebok.no og i de fleste andre bokhandlere på nett, men jeg håper ingen piratsteder har oppdaget den ennå ;-) https://ebok.no/search/lille%20linerle/

Myriam: Jaggu fant jeg den. :)

Ikke på en piratside, håper jeg?

Myriam: Ikke som jeg har sett. Visste du forresten at siste side i kapittel 2 i eboken er byttet ut med en side fra den engelske oversettelsen av "Apollomannen"?

Skriv en ny kommentar