Om å bo i Steigen

Jeg bor i Steigen, en fraflyttnings... err... landbrukskommune litt nord for Bodø. Har du i det hele tatt hørt om Steigen er det sikkert i forbindelse med det 6-dagers strømbruddet vi hadde på nyåret i 2007. En hel kommune på hyttetur i nesten en uke... Yey!

Steigen kommune har ingen penger, noe som merkes hvor enn du snur deg. Det Steigen har er historie, og natur. Mengder av den!  For det meste hav. Og det er det vi markedsfører oss med også. "Kyst som gir lyst"... Woohoo! Hver sommer invaderes vi av tyske og øst-europeiske turister som bor i hytter og hus som eies av firma utenfor kommunen, har med seg absolutt alt de trenger hjemmefra, og legger igjen null kroner og masse søppel hos oss. Til gjengjeld tar de med seg tonnevis av fisk når de drar. Noen av dem trives faktisk så godt at de blir værende. Akkurat det er i grunnen ganske hyggelig, og det hjelper jo på det dalende innbyggertallet.

Nå høres det sikkert ut som jeg ikke trives her i det hele tatt, men det er helt feil. Jeg liker Steigen - jeg har jo tross alt vokst opp her, jeg har bare ikke lyst til å bo her lenger.

Steigen har store avstander, og mangler det aller meste av butikker. De butikkene som er her tar selvfølgelig blodpris for alt de er de eneste i kommunen som selger. For å kjøpe sko til meg eller ungene må jeg til Fauske eller Bodø eller Narvik. Dagstur altså. Kjøpe en bukse? Jepp, samme der. En flaske vin til grillkvelden? Mhm, fremdeles Fauske eller Bodø... (jeg kan bruke Posten, men da må jeg bestille i god tid). Og siden jeg ikke kjører bil dersom jeg kan unngå det, i hvertfall ikke vinterstid, så er det enten buss eller hurtigbåt bare for å komme seg på en butikk som ikke er Bunnpris, Felleskjøpet, Coop eller Rema1000. Båten tur/retur Bodø koster omtrent 630,- bare for meg alene, så det blir fort en dyr shoppingtur...

Jada. Alt kan kjøpes på postordre og bestilles via internett. Men det tar jo noen dager eller uker før det kommer da, og jeg eier ikke tålmodighet. Dessuten liker jeg faktisk å prøve klær og sko før jeg kjøper dem. :p

Jeg har ingenting i mot natur, pen utsikt og hav så langt øyet ser, men da gjerne i små doser. Jeg trenger ikke å ha kuer rett utenfor døra lissom! Jeg liker å kunne ta buss dit jeg vil, når jeg vil, handle det jeg skal ha, og dra hjem igjen uten å måtte vente 5 timer før båten går. Hadde forresten vært fint om noe korresponderte med flyrutene også, så man slapp å legge inn to hele reisedager hver gang man skal noe sted. Jeg liker i grunnen utskeielser som kino også... men bygdekino har vi jo ikke hatt på noen år.

Offentlig transport i Steigen eksisterer ikke. Vi har skolebussene, som kjører til skolene på morran og tilbake når skolen er slutt. That's it. Har man ikke bil kan man ikke jobbe i Steigen, for du kan ikke ta buss til jobb (og i hvertfall ikke hjem igjen) uten at du kommer for sent og må dra for tidlig. Ikke at det er noen jobber å få her heller da. Er man heldig kan man kanskje skrape til seg en 20% vikarjobb i helsevesenet, eller i en butikk (eller en rådmannsstilling), men det er mange om beinet, og du risikerer at når du endelig kommer i arbeid koster det mer å komme seg til/fra jobb enn det du tjener på den.

Nå får vi allhus også. Eller får og får... vi betaler blodpris for det. Kommunen har bunnskrapt både kasse og kontoer, og visstnok skaffet seg litt (mer) gjeld også. Men det blir sikkert fint... så fint at vi glemmer at barnehagene er fulle, at to av tre kirker er stengt fordi det ikke finnes penger til å varme dem opp, at skolekjøkkenet på Laskestad er så nedslitt at mattilsynet stengte det, at kommunen mener barna ikke skal ha lovpålagt svømmeundervisning, at fiberutbygginga har stoppa og at Nygårsheimen legges ned.

Barnehagene forresten ja... I see what they did there. Genialt egentlig. Det er bare å sørge for at 1/3 av ungene ikke får barnehageplass, så må de ha dagmamma i stedet, og vips har kommunen fått ned ledigheten litt og får inn hardt tiltrengte skattekroner samtidig som de sparer driftsutgifter. Skal se det kommer til å funke for de eldre også.

I 2011 hadde Steigen kommune de høyeste kommunale avgiftene i landet. Jeg antar (men har ikke gjort noe forsøk på å sjekke det opp) at det er sånn fremdeles. Vi var i hvert fall dyrest i Salten i 2013.

 

Så, hvorfor i alle dager bor jeg her da, når det er så ille?
Logisk det vel... jeg har ikke råd til å flytte.

 #steigen #kommune #nordland

22

Ser den!

E jo klesbutikk og tingeling. der e d buks og uteklea :)

Takk, denne trengte jeg nå. Har flyttet fra Steigen og Nord- Norge. Sitter med en smule dårlig samvittighet for ikke å ha reist oppover på flere år. Men nå husket jeg det igjen. Steigen er fint og flott. Som man sier om mennesker, så er det ikke bare det ytre som teller. Man må by på seg selv for å få noe igjen. Kommunen byr ikke på seg selv. Det er svin dyrt å flytte. Hva er hensikten med å bygge allhus, når de sikkert ikke blir å få råd til å drive det. Og ikke går det noe buss heller...

Vidar Johansen

Vi flyttet fra Vestlandet til Leines i Steigen for 2 1/2 år siden, og hele familien stortrives her. Og det er ikke primært pga den fantastiske naturen, selv om den også gjør sitt, det er pga de fantastiske folkene som bor her.

Vi har aldri blitt så godt mottatt som her; folk er hærlig ujålete, rause og ekte i Steigen. Og at barna slipper fokus på merkeklær og shopping er en stor bonus for oss.

Jeg hadde med meg mitt eget designfirma og kona har startet dansestudio her. Så alt er mulig.

Og akkurat nå er Leines / Helnessund i gang med et bolystprosjekt som skal skaffe 15 barnefamilier hit. Og de kan bare glede seg; livet på Leines i Steigen er ekte luksus!

Enig med deg!

Ja alt er ikke så forbannade flott her i Steigen som mange (i allefall de som er her fra) skryter om! så fort det er et innslag på tv fra Steigen blir enkelte helt idiotiske!!! det er da ikke måte på hvor idyllisk alt i Steigen er...dette er overhodet ikke tilfelle. Vidar, det er kjempeflott at dere trives her i Steigen :) men er litt spent på dette bolystprosjektet, har Steigen kommune virkelig sånn ca 15-30 ledige stillinger stående til de som måtte flytte hit? kort regnet blir det jo 30 stillinger en må ha om både far og mor skal jobbe!

Altså hva skal de leve av? naturen...eller bli sosialklienter.

Ettersom jeg ikke har fullført videregående skole har jeg vanskeligheter for å skaffe meg jobb i Steigen både pga. jeg ikke har så mye på CV, og fordi jeg ikke kan ta buss til og fra arbeid siden jeg ikke har sertifikatet. Vi skal flytte sørover så straks vi har funnet en leilighet til rimelig pris. Kommer sikkert tilbake for å bosette meg i Steigen når jeg er eldre, men foreløbig fungerer det ikke.

Teresa Selvik

Hei! Dette var jo et riktig så positivt og nyansert innlegg. Jeg flyttet selv fra Oslo i 2006. Dette for å gi min datter trygge oppvekstvilkår. Trives utrolig godt her. Som nyoppstartet innenfor næringslivet i Steigen må jeg jo få takke for supporten fra meg og min fantastiske lærling. Oppfordrer deriblant deg til å kanskje se på muligheten til å starte opp noe for deg selv, være med på å utvikle Steigen, kanskje en sko butikk? Vil også benytte anledningen til å så inderlig TAKKE alle innbyggere i Steigen som virkelig har støttet oss 110% siden oppstart, dere er BEST! Tenk positive tanker, si positive ord og det positive gror ; ) Mvh Teresa Selvik

Teresa Selvik: Jeg har ikke noe ønske om å bytte jobb. Jeg elsker kontorjobben jeg har, der jeg bor i, og skatter til Steigen, selv om firmaet er i Oslo. Jeg kjører heller ikke bil, så hjemmekontor er veldig greit for meg, og jeg hadde glatt oppfordret andre steigværinger som sliter med manglende barnehageplasser, lite jobber å finne og ingen bussruter, til å gjøre det samme som meg - men manglende fiberutbygging og generelt dårlig/ustabil kvalitet/hastighet på internett gjør det mye vanskeligere å jobbe herfra enn det burde vært. Se gjerne http://toril.blogg.no/1367974349_11_hopp_til_kontoret.html

Teresa Selvik

I likhet med deg trives også jeg meget godt på min arbeidsplass . Når det gjelder nevnt sak, så jobbes det vel med saken. Slike problemer/utfordringer er til for å løses. Satser på en hurtig løsning med tanke på fiberutbygging. Ellers må jeg jo bare ønske deg og din bedrift lykke til videre. ; )

Det vil være teit av meg å si at det finnes både kles butikk og interiørbutikker . Teit fordi dere alle vet min datter driver den ene . Jeg har derimot ikke familie relasjon til annet næringsliv i kommunen . Verstshuset, Tingeling, Rett fra hjertet, Fryd frisør, nydelige representanter for satsing og ståpåvilje i en liten kommune. Alle kommuner sliter med økonomi . Løfter vi blikket og ser til Bodø, eller ut i Europa, tørker brilleglassene og ser verden. Da trur e vi kan slå fast at vi har det bra . Dette innlegget er mer til dere som har trykt LIKER . Les innlegget en gang til . Se at lærlingbedriften Klea og Krushuinna med rikholdig utvalg ikke er med som en positiv faktor, ei heller super koselige og innovative Tingeling, Rett fra hjertet og Fryd . Solide Vertshuset er heller ikke med som trivselsfaktor. Fysio gym her og der, dansestudio, kulturskole . Tenk litt før fingeren din trykker Liker, er min oppfordring til økt trivsel ! Så skal vi selvsagt forsette aktivt sloss for barnehager, skoler og eldreomsorg !

Teresa Selvik: Det jobbes med fiberutbygging i deler av kommunen. Så vidt jeg kan se foreligger ingen konkrete planer om utbygging i resten av kommunen, f.eks. Engeløya, i overskuelig framtid.

Lillian Låve Selvik: Jada, vi har noen bedrifter i Steigen, og det er hyggelig at det kommer familier tilflyttende og starter opp nye ting. Mindre hyggelig er det at infrastrukturen samtidig bygges ned, og dermed gjør det vanskeligere for de som eventuelt ønsker å flytte hit og ikke finner hus, ikke finner jobb og ikke får barnehageplass. Leines er en fin plass, men bare en liten del av kommunen.

Marit Kristensen

D hær e bærre tul!!!! Du kan lett kjøp dæ ei bokse i steigen uten å betal blod pris før d!!! Å på enkelte teng kan æ me handa på hjerte sei at klea å krushunda har lavere prisa enn butikkan i bodø å fauske!! Tingeling har et bredt å fint utvalg av både dyre og billige vara....å da e d ikke dyrar enn andre plassa bærre at d faktisk e kvalitet i varan ho selg å sørvisen e upåklagelig på begge di nevnte plassan.... Sei mæ en plass i bodø/fauske dær du kan bytt vara uten kvitering så enten ikke passe eller har bidd ødelakt sia d va produksjonsfeil??? Å i tilleg kan du ta klær å smykka med hjem uten å betal å prøv t d du har heime eller bærre ikke lika å bruk prøverom gratis å lever tebake eller fær å betal dagen etter?? Syns du ska ta dæ en tur t leinesfjord å se før et tilbud vi faktisk har i lille steigen før du klaga å kansje klag på nåkka såm faktisk e realistisk!!

Marit Kristensen: Klart. Jeg slenger meg på bussen til fjor'n i morra den dag!

Ikke kom å fortell meg at jeg klager på urealistiske ting (ei heller at klagene mine er urealistiske - om det var det du egentlig mente). Det er flott at du er fornøyd så lenge du kan finne bukser og smykker i Leinesfjord. Jeg hadde en del punkter til på lista mi, om du orket å lese hele. Teksten forteller hvordan JEG opplever å bo i Steigen, smykker er absolutt ikke øverst på prioriteringslista. Svarte joggebukser til under 200-lappen derimot...
Jeg syns kanskje det er du som har et litt urealistisk syn på hvordan en kommune skal fungere.

Herregud folkens! nå var det nå vel ikke direkte denne butikken Klea og krushunnja dette innlegget handlet mest om?

Skal vi liksom være så såre fornøyd å stortrives her i Steigen for at vi har 1 klesbutikk??? nei nå må enkelte sannelig gi seg, er nå grenser på tullskap en skal høre. Les bloggen til Toril på nytt!

Bamse-Brakar

Ja da er jo saken klar, jeg flytter til Steigen for der har de da tross alt noe som heter: Tingeling, Krushunna og Fryd-frisør! å ha hus eller jobb er ikke så farlig, kan vel alltids nave noen år :D

Å glemte jo det VIKTIGSTE ALLHUSET for pokker!

Glemte å nevne den fabelaktige brukthandelen i Botn ... For pokker 😘 dokker anonyme .. Bevares kor feig !!

Lillian: Du kan gjerne liste opp alle butikkene og frisørene og whatnot vi HAR i Steigen. Det løser uansett ikke problemene med det som mangler, og det vi har (hatt) som bare bygges ned. Når kommunen insisterer på å gjøre det vanskeligerere å bo og jobbe i Steigen, både for oss som allerede er her og for alle som måtte ha lyst til å flytte hit, vil det alltid være flere som flytter ut enn inn. Det er flott med nye bedrifter, men det hjelper lite at en frisør flytter inn og starter opp salong så lenge kundegrunnlaget ikke er stort nok til at det gir flere arbeidsplasser. Rita har mange gode forslag i kommunestyregruppa som går på å skaffe arbeidsplasser, men det er klart... de koster jo penger.

Lillian, hvilken forskjell glør det på om en kommenterer med sitt eget navn, eller for den slags skyld et oppdiktet navn?

Skriv en ny kommentar