Janteloven og bloggkommentarer

"Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil", heter det i Kardemommeby. Torbjørn Egner var en klok mann, og de aller fleste er nok enige i at kardemommeloven er en fin leveregel. Men nå er det jo engang slik at vi nordmenn ikke har det bra med mindre vi har noe, og aller helst ganske mye, å syte og klage over - og derfor har enda den 22 år eldre janteloven til Sandemose et skikkelig balletak på oss. I alle fall på de av oss som har vokst opp her på berget og fått den tredd nedover ørene siden vi var gamle nok til å sitte uten støtte i sandkassa.

Nå er det kanskje slemt å kalle det "Sandemoses jantelov", for han fant den jo egentlig ikke opp selv, han bare satte ned på papir essensen av alle de uskrevne reglene man må tilpasse seg for å komme gjennom oppveksten her i landet uten altfor mange ugleblikk og arr på sjelen.

Janteloven fylte 80 år i fjor, og burde i grunnen ha gått av med pensjon for lenge siden. I stedet er den sprekere nå enn noen gang...

I Norge har vi noe som heter ytringsfrihet, og det er fint for det betyr at alle har lov til å uttrykke sine meninger om ting uten at myndighetene skal komme med pekefingeren, eller kaste deg i fengsel bare fordi du mener noe annet enn dem. Det er det også mange som gjør. Uttrykker sine meninger, altså. En populær måte å gjøre akkurat det på er å skrive nøyaktig hva man tenker og føler og poste det på internett. Så deler man innlegget overalt, sånn at flest mulig andre kan lese det, og aller helst like det og dele det videre og kommentere det de har lest. Og her er det fornuften forsvinner som en liten blå fugl ut vinduet... for i det du poster en status, et innlegg eller en kommentar har du gitt uttrykk for din mening (og det er du altså i din fulle rett til å gjøre), men den lovfestede ytringsfriheten vi skryter sånn av å ha beskytter deg bare fra inngrep fra lensmann og prest, ikke mot angrep fra lesere som er fundamentalt uenige med deg og gladelig benytter sin ytringsfrihet til å opplyse deg om akkurat det - ved å kommentere det du har skrevet.

For som jeg sa tidligere er det viktig for oss nordmenn å ha noe å klage over (dagen er ikke helt den samme uten), og vi gripes derfor stadig av en (uforståelig og) uimotståelig trang til å oppsøke ting vi på forhånd vet vi ikke kommer til å like... Toppblogger for eksempel er sikkerstikk i så måte. Det er ikke grenser for hvor mye dumt disse småjentene klarer å lire av seg mellom bildene av dagens outfit, så der finner man alltid noe å klage over, enten det er et innlegg eller en kommentar noen andre har lagt igjen på et innlegg. Og siden min mening naturligvis er mye riktigere og bedre enn din mening er jeg selvfølgelig programforpliktet til å vise deg den rette vei (altså min vei). Dagens gode gjerning det. Og om du skulle være så frekk at du sensurerer meg eller (*gisp*) våger å motsi meg, da kan jeg jo bare rapportere deg (noen må jo ta litt ansvar her, kan ikke ha noe av at du skriver ting jeg ikke liker å lese) før jeg linker alle vennene mine til innlegget ditt og viser dem hvor dum du er. Det er bare flott om det gjør lesertallene dine enda høyere og får deg lengre opp på topplista, for da har jeg noe å klage over i morra også...

"Har du ikke noe pent å si så hold kjeft!" pleide en av lærerne mine å si. For øvrig den samme læreren som tvang oss til å lese "En flyktning krysser sitt spor".

 
9

Min farmor sa en gang for hundre år siden at før man sier noe til andre må man spørre seg selv om man også kunne sagt det til sin egen mor.etter å ha tygget på den en stund redigerte jeg fjortiskjeften min.....

Nå er det jo penger å tjene på ville innlegg gjerne med litt hat og trakassering,så man kan jo spørre seg hva som er motivet bak enkelte innlegg....

Takk for kloke ord.

Dessverre tenker ikke folk over hva de sier til folk over internett, da det er så mye enklere å være idiot når man ikke står face to face ;)

monstersnupp: I mange tilfeller er hensikten nettopp å provosere flest mulig på kortest mulig tid, sånn at man får en fin topplisteplassering neste dag. Det som provoserer meg mest er de som klikker seg inn på alle innlegg fra sånne bloggere, vel vitende om at de ikke vil like det de finner, hisser seg opp og deler innlegget videre, for deretter å klage over at de samme bloggene klatrer på topplista. *sukk*

MsHildur90: Nettopp. Det er godt Karma følger med av og til, hun også. :)

Gjør hun nå egentlig det? :P

MsHildur90: Ja, du aner ikke hvor fantastisk godt hun treffer av og til også! :D

Interesangt innlegg, ser jo at jeg selv bare må se innom ei "spekulativ"overskrift,selv om temaet ikke interesserer meg...bare sånn for å se hva det er liksom..hehe.

Men unngår å kommentere om jeg ikke har noe positivt å si, noen ganger kunne jeg hatt lyst til å komme med et motargument... men lar være...i fare for å bli misforstått...litt feigt kanskje..men mye mer behagelig....:) Ha en fin kveld !

Det har jeg gjerne sagt før men du er grunnen til at jeg er på blogg for jeg gav nesten opp,du oppmuntret meg å derfor er jeg her.

Nå følger jeg ikke godt nok med til å vite hvem som er i "krig " med hverandre men av og til får jeg med meg noe. De som underholder meg mest er de som klager og syter over at andre klager og syter og skjønner ikke selv at de gjør det samme :)

Selvinnsikten er ikke på topp for å si det enkelt.

ha en fin dag og skygg unna de sinte bloggerene er mitt råd

goe knib<3

Skriv en ny kommentar