hits

Jobb effektivt hjemmefra!

Young female artist using cell phone at desk
Licensed from: moodboard / yayimages.com


Hjemmekontor kan være en velsignelse, eller en forbannelse, alt avhengig av hvem man spør og hvilke erfaringer de har gjort seg. Her får du tipsene som redder både dagen og forholdet til sjefen.

Å jobbe hjemmefra passer ikke for alle, men noen ganger er det greit å ha muligheten. Kanskje man vil være hjemme med et sykt barn, eller man venter på at rørleggeren skal komme innom. Eller kanskje har man foten i gips en periode og lite lyst til å stresse med krykker på bussen eller banen. Da er det godt at mange arbeidsgivere tilbyr en ordning med hjemmekontor for de ansatte. Snakk med din nærmeste leder dersom du trenger informasjon om hvordan dette er lagt opp i din bedrift.

 

Les også: Er fast hjemmekontor noe for deg?


 

Det føles unektelig ganske deilig når du står der bak gardinet, med kaffen i hånden, og kikker ut på morgentrøtte fjes som koster snø og skraper is av frosne biler, før de hutrende setter seg inn og kjører i kø til jobben. Du hører det knitre varmt og deilig i peisen når du snur deg og rusler de to meterne bort til pulten, og har tatt unna dagens første runde med mail og meldinger før naboen har rukket å parkere bilen...

 

ARBEIDSPLASSEN

Når du har fått innvilget hjemmekontor er det bare å sette i gang. Om du ikke har et eget kontor hjemme lager du et midlertidig et. Finn et passende sted der det er behagelig å sitte og du unngår distraksjoner og forstyrrelser. Sørg også for å ha godt lys på arbeidsplassen din. Kjøkkenbordet kan være fristende, men ikke bruk det dersom det betyr at du må rydde vekk det du holder på med for at andre skal få spise. Senga og sofaen er heller ikke egnede steder. Husk riktig sittestilling, en god og justerbar stol er langt bedre enn en lenestol i lengden.

Ha også bakgrunnen i tankene dersom du skal delta i videokonferanser. Slå gjerne på webkameraet og sjekk hva samtalepartnerene dine vil få se, så unngår du pinlige situasjoner med undertøy som henger til tørk eller nakne samboere som plutselig dukker opp i døråpningen. En nøytral vegg er ofte det greieste.
 

Side view of young businesswoman drinking coffee at office desk
Licensed from: moodboard / yayimages.com

 

 

START DAGEN SOM VANLIG

Det er ofte en fordel å følge noenlunde samme klokke som resten av bedriften, med mindre annet er avtalt på forhånd. Stå opp til normal tid, og stell deg slik du pleier. Kom deg ut av pysjen. Spis frokost. Du skal kanskje bare være hjemme hele dagen, men starter du dagen i sløvemodus fortsetter det gjerne slik også. Og blir du dratt inn i en plutselig videokonferanse før lunsj er det greit å ha vasket fjeset og børstet håret i det minste. Dessuten er det veldig deilig å vite at man har gjort unna dagens første økt før kollegaene har rukket å sette seg ved pulten.

The young woman directs a make-up in the morning
Licensed from: vsurkov / yayimages.com 

HA EN PLAN FOR DAGEN - OG FØLG DEN

Er du hjemme med sykt barn kan du i grunnen bare kaste timeplanen ut av vinduet med det samme. Lag en prioriteringsliste i stedet, og start med den jobben det haster mest med. Er du heldig får du i hvert fall begynt på den.

Ellers er det greit å ha en relativt detaljert plan for dagen, og det er fint om du og din leder er enige om hva du skal bruke dagen på. Har du faste tidspunkter å forholde deg til, som møter eller frister, bygger du dagen din opp rundt disse. Ha likevel i bakhodet at selv om rørleggeren sier han skal komme kl. 10 dukker han neppe opp før tidligst kl. 12 (om han i det hele tatt kommer).

Ikke tro du vil få gjort så mye mer hjemme enn på kontoret. Med mindre du har valgt hjemmekontor nettopp for å komme á jour med alt det du ikke har rukket tidligere i uken, eller planlegger å jobbe "overtid",  har det ingen hensikt å stappe timeplanen full med ting du uansett ikke kommer til å rekke. Skulle du likevel gå tom for oppgaver er det bare å maile jobben og spørre om de har noe til deg.

A concerned business professional looking up from her agenda
Licensed from: phovoir / yayimages.com 

UNNGÅ TIDSTYVER

Tidstyver er ting du bruker tid på når du egentlig skulle konsentrert deg om noe annet. På kontoret kan det være møter som trekker ut, pratestunder ved kaffemaskinen, køen på skriveren, heisen som står pal i 3. etasje eller febrilsk leting etter en iPhonelader eller en kollega som ikke satt på plassen sin...  og hjemme er tidstyvene ofte den skitne oppvasken på benken, vaskemaskinen, støvsugeren, katten som vil ha kos, bikkja som vil gå tur eller TV-apparatet som står på i bakgrunnen. Den verste tidstyven av dem alle er internett. Det er helt utrolig hvor lett det er å bli sittende og surfe når man egentlig skulle gjort noe helt annet. Lukk nettleseren om du ikke trenger den i jobben.

puppy rottweiler and leash
Licensed from: cynoclub / yayimages.com

 

Nå tenker du kanskje at halve poenget med hjemmekontor er å få gjort unna litt huslige sysler mellom øktene, og det er helt greit. Er det lite å gjøre på jobb, og du har mye å gjøre hjemme... da er det ikke noe problem i det hele tatt. Om alt som trengs er at du er tilgjengelig er det mye bedre at du står hjemme og bretter tøy - enn at du sitter på kontoret og tvinner tommeltotter, men ikke glem å sjekke mail og ta unna forefallende. Du er jo på jobb.

 

Det er 32 grader ute, vindstille, kontoret kunne tjenestegjort som badstue, og klokken er bare ti på formiddagen..., men det plager ikke deg der du sitter i skyggen på verandaen og nyter en iskald smoothie mens du jobber deg gjennom dagens oppgaver. Når sola treffer plassen din om en times tid tenker du å ta med deg laptopen ned på bakeriet og jobbe derfra etter lunch. Med litt flaks er du tidlig ferdig og kan komme deg på stranden før ettermiddagsrushet starter.

 

 

TA PAUSER OG BEVEG PÅ DEG

Når man sitter på et kontor sammen med andre vil mentale pauser og bevegelse oppstå naturlig. Du reiser deg og går for å hente kaffe, du reiser deg og går for å levere noe til en kollega, du reiser deg og strekker deg for å hente en perm, du reiser deg og går for å hente en utskrift...

Hjemme er kanskje alt dette tilgjengelig fra stolen du sitter på. Kaffekannen står på bordet, kollegaen er bare en e-post unna, og skriveren står rett ved siden av deg. Det er fint å kunne jobbe uforstyrret, men kroppen trenger å bevege seg innimellom, og hodet trenger å nullstilles av og til. Ikke glem å ta pauser mellom øktene. Og ikke bruk pausene til husarbeid heller, ta en skikkelig pause. Lag en god kopp té og sett deg på verandaen og se på fuglene, eller sett på litt musikk og lag deg en skikkelig "jobber hjemme"-danserutine. Eller bare finn fram yoga-matten.

Happy smiling girl dancing
Licensed from: Sergey Nivens / yayimages.com 

NYT DAGEN

Hjemmekontor betyr ikke at du må sitte hjemme, det betyr avveksling og frihet til å jobbe fra et annet sted enn kontoret.  Syns du at huset blir for stille kan du ta med deg laptopen og mobilen og sette deg på favorittkaféen din istedet. Er det 25 grader i skyggen og 40 i leiligheten frister det kanskje mer å sitte i parken, og føler du at du trenger en time-out fra resten av verden er kanskje stillheten og roen på hytta det rette. Så lenge du har det du trenger for å utføre jobben spiller det liten rolle hvor du gjør det - bare husk å lade mobilen og laptopen før du går ut...

 

Woman using a laptop computer in a restaurant
Licensed from: phovoir / yayimages.com

 

 

NOEN TRIKS SOM GJØR HVERDAGEN ENKLERE

Skype eller Facebook Messenger er ofte raskere enn mail dersom du bare skal gi en kort beskjed eller har et kjapt spørsmål, og Skype lar deg dele skjermen din med de andre i samtalen om du trenger å vise fram eller demonstrere noe.

Trello er et godt hjelpemiddel når man vil beholde oversikten over fremdrift, og hvem i teamet som jobber med hva.

Dropbox er fint når teamet trenger å lagre eller dele filer.

Bruk headset eller ørepropper dersom du snakker mye i telefonen.  Deltar du ofte i konferanser kan det lønne seg å investere i et skikkelig headset med støydemping på mikrofonen - det vil spare de du snakker med for mye øresus.

 

 

Lykke til!

 

 

 Les også: Er fast hjemmekontor noe for deg?

Så bra:). Ønsker deg et innholdsrikt og godt nytt år:)

Som alltid, god lesing Toril. :)

Skriv en ny kommentar