hits

Om å dele innlegg "riktig" på Facebook

Det kommer inn en del spørsmål om deling i sosiale medier (les: Facebook) og problemer med manglende bilde, feil bilde, gammel overskrift, mobilvisning på PC og lignende. Her er en forklaring på hvorfor "det blir sånn", hva man kan gjøre for å unngå det, og hvordan man kan fikse det når det først har blitt sånn.

(alle eksemplene i dette innlegget er hentet fra facebookgruppen "Blogg og sånn")

 

Bilder

Facebook vil ha bilder som er minimum 200x200 pixler store. Det betyr at et liggende bilde må være minst 200 pixler høyt, og et stående bilde må være minst 200 pixler bredt, for å fylle kravet begge veier.

Her ser du en boks som er nøyaktig 200x200 pixler. Er bildet ditt smalere eller lavere vil ikke Facebook ha det.Men, bilder kan ikke være for store heller, max filstørrelse er 8 MB. Tar det for lang tid å hente et bilde vil Facebook bare "drite i det" og vise en tom, hvit rute i stedet.

 

Dersom det ikke finnes noe bilde i selve innlegget ditt vil Facebook forsøke å bruke profilbildet ditt i stedet.
NB! Video regnes ikke som bilde.

 

Her er profilbildet automatisk blitt brukt siden innlegget ikke har noen bilder

 

Stående bilder vil se slik ut i delingen

 

Og liggende bilder vil se slik ut i delingen


 

Når du deler innlegget ditt på Facebook kan du bytte bilde på det. Du kan lage det perfekte "coverbildet" om du vil, og bruke det når du deler innlegget i forskjellige grupper og på sider på Facebook, men for at det skal se "pent" ut også når andre deler ditt innlegg bør du altså tenke på hvilket bilde som ligger først i innlegget og hvordan det vil se ut i feeden.

 

Mobil vs. desktop

 En annen ting du bør tenke på er hvilken link du deler. Blogg.no har forskjellig visning for mobil og PC, og dersom du deler urlen for mobilvisning vil også de som sitter på PC få opp mobilvisning. Da ser det for eksempel slik ut på min skjerm med normal bredde:
Når det egentlig er ment å se slik ut på PC: 

Urlen for mobilvisning skiller seg fra den vanlige urlen ved at den har en m. (for mobil) i seg.Her kan du se forskjellen
http://m.forbipolene.blogg.no/1462825369_dagens_glimt.html (mobilvisning)
http://forbipolene.blogg.no/1462825369_dagens_glimt.html (vanlig visning)

Ta bort m. (ikke glem punktumet!) i lenken, så vil alle havne på riktig versjon for enheten de bruker, når de klikker på innlegget ditt.

 

 

Bytte tittel eller bilde

Det kan hende du har endret på noe, f.eks. rettet en skrivefeil i innleggstittelen eller byttet bilde, og så oppdager du at det er den gamle versjonen som kommer opp når du vil dele innlegget. Facebook har allerede "hentet" innlegget ditt og vet ikke om at du har gjort endringer. Da kan du fortelle Facebook at de må hente innlegget ditt på nytt. Du kan også bruke denne metoden når innlegget ditt har et bilde som fyller kravene og Facebook likevel bare viser en tom boks.

Gå til denne siden: https://developers.facebook.com/tools/debug/ og lim inn urlen til innlegget ditt (husk at det er forskjell på mobilvisning og desktopvisning, du må kanskje gjøre det to ganger, med og uten m.). Trykk på "Debug". På siden som kommer opp ser du en forhåndsvisning av delingen din. Trykk på "Scrape again" for å be Facebook hente innlegget på nytt. Noen ganger må man "scrape" flere ganger før det blir riktig.

Når forhåndsvisningen ser riktig ut kan du dele innlegget og det vil være den oppdaterte visningen som kommer opp.
NB! Dette har ikke tibakevirkende kraft, og tidligere delinger vil ikke bli oppdatert.

Takk for nyttige tips og ting man lett kan glemme om deling i farten 😊

Jeg har mer problemer med at etter jeg har delt innlegget, med hjelp av den knappen som kommer opp når et innlegg er publisert, og jeg har valgt hvor på facebook det skal publiseres, og trykt okey - at jeg ikke kommer tilbake til blogg.no men at fanen blir blank, og at jeg må gå inn på blogg.no "manuelt"

Skriv en ny kommentar