hits

Dødens tjern (TVNorge)

Spoilerwarning!


 

Følger du med på realitykrimserien "Dødens tjern" som går på tirsdager på TVNorge? Jeg har sett de tre første (av ti) episodene (gratis på Dplay), og vært innom websiden, og jeg syns hele opplegget virker ganske amatørmessig, med motstridende opplysninger, feile datoer i tidslinjen, bevis offentliggjort før de ble funnet i programmet osv. Men siden jeg ikke kan motstå et mysterium forsøker jeg likevel å løse gåten... og hvem vet, kanskje det skal være sånn. Gudene skal vite at man ikke kan stole på det som står i avisen. :D

 

 

  

Konseptet er ganske enkelt. 12 deltakere plasseres på en leirskole i Hadelands skoger for å løse en gammel krimgåte, og i hver episode ryker noen ut (nå har i tillegg en dratt hjem frivillig så jeg antar en av de utslåtte kommer tilbake mot slutten). Den som står igjen til slutt og har løst gåten vinner 50.000,-

Historien er skrevet av krimforfatteren Jørn Lier Horst, som for øvrig selv var tenåring i 1983.


Luftfoto: https://kart.finn.no Overlay: tegnet kart funnet i kjelleren på hytta

 

Se episodene du også. Besøker du websiden kan du se på alle bevisene og funnene som er gjort. Gjør deg opp en mening om hvem som har gjort hva og hvorfor... og sleng deg med i diskusjonen.

Skriftanalyse er forresten bare å glemme. Jeg tror det er samme dame som har skrevet alt, både hyttebok og dagbok og postkort... (produksjonsselskapet har muligens slurvet en smule her). Kanskje bortsett fra tippekupongen som ser ut til å være fylt ut av en annen, for eksempel samme person som har skrevet på noen av skiltene de finner i skogen... Likevel kan det se ut til at bokstaver her og der er bevisst formet slik at man skal legge merke til det. 
I dagboken til Ingvar bruker han konsekvent stor a i løkkeskrift helt fram til 29. september, da han plutselig endrer til konsekvent å bruke A. Er det for at vi skal tro det er noen andre som har skrevet innleggene fra turen? Den 17. og 28. september bruker han for øvrig en stor E som ser helt annerledes ut (speilvendt 3-tall) enn i resten av dagboken. 

  

Tanker, teorier og ting som ikke henger på greip...

Først og fremst er det støvlene -- beviset som felte Trygve. Bare én av guttene er så langt sett med støvler på, og det er Hans-Erik. Og vi vet jo hvor den høyre støvelen hans er... Den støvelen ser forresten veldig bra ut etter 30 år. Saksa og kjettingen også. Foten inni støvelen har ikke tålt tidens tann like godt. Er dette "originalene"?

Det gir ikke mening at Aron skal ha tatt guttene med som "skalkeskjul" når han drar ut for å lete etter pengene fra ranet. Det ville vært mye lettere for ham å lete uten 3 gutter i hælene. Han er speiderleder og friluftsmann, han trenger ingen unnskyldning for å dra på tur i skauen.

Det gir heller ikke mening at de skal ha kjørt Arons bil fra Oslo, og forlatt den på en parkeringsplass en time fra hytta. For det første går det bilvei helt fram. For det andre skulle de til Lygna, så Aron ville måttet dra tilbake og hentet bilen. I det første avisutklippet står det også at politiet kjenner til at de tok buss fra Oslo torsdag ettermiddag. Det nevnes heller ikke noe sted i avisene at speiderlederens bil er funnet... det er altså ganske viktig å vite om de tok bussen eller bilen, fordi om de tok bilen forteller det oss at Aron aldri hadde tenkt seg til Lygna, og at noen kjørte bilen fra stedet igjen før letemannskapene dukket opp.

Hvem tok de to bildene av alle fire speiderne sammen? Det ene bildet (som avisen bruker) viser HE med polaroidkameraet hengende rundt halsen. Det andre bildet er tatt med HE's polaroidkamera, på akkurat samme sted som bildet i avisen. Hvordan fikk avisen tak i bildet?

I første episode ser vi videoopptak gjort på hytta. Hans-Erik har filmet Aron, Rolf og Ingvar på ettermiddagen/kvelden den 29. september. Hvor kom det kameraet fra? Det er lite sannsynlig at en åpen hytte har et VHS-kamera liggende for allmen bruk. Om det ikke er en åpen hytte må noen ha levert ut nøklene. I Ingvars dagbok (episode 3) er polaroidkameraet nevnt, men ikke noe videokamera.

I det første avisutklippet (fra 4. september) nevnes hytteboken som forteller at guttene skulle videre til Lygna. I et senere avisoppslag fortelles det at politiet ikke fant hytteboken før en uke senere, den 10. september. Det siste er naturligvis feil, siden det var opplysningen i hytteboken som gjorde at søket ble konsentrert i området rundt Lygna allerede fra starten, men det er likevel denne datoen som ligger i tidslinjen på websiden.

Trygve er nok uskyldig. Om han var skyldig ville han ikke levd i skjul i 30 år og samlet bevis, eller brydd seg med å forsøke å renvaske navnet sitt. Han ville bare forsvunnet. Uansett er saken foreldet nå og han kunne stått fram med sin historie, uten å bekymre seg for politiet.
T.M. som er skrevet på tellet i overkøya er sikkert skrevet med samme sprittusj som er brukt på avisutklippene på lysbildene. Tenker Trygve brukte hytta som en slags base under innsamlingen av bevisene. Hvis det nå i det hele tatt er Trygve da... vi har jo bare hans ord for det.


 

Bankranet

Ranet finner sted i Grorud Sparebank like etter åpningstid 1. august 1979. Det mangler en del fra avisutklippet de fant i bestefarsklokka, men hele utklippet blir vist i episoden...Delen som er revet ut forteller om oppringingingen fra bensinstasjonen i Vormsund, der en nervøs mann tanket opp før han forlot stedet. Jeg vet ikke hvorfor en del av teksten er revet bort, men dette er den samme informasjonen deltakerene får fra VHS-kasetten de fant i "Mistenkt"-spillet. 

I avisutklippet om dommen til Christian Wilhelmsen (på lysbildet) er det en overskrift til venstre: "15000 funnet nedgravd".
Er det snakk om 15000 kroner? I så fall, funnet hvor da, og hvor lenge hadde de ligget der? 

Speiderturen

Torsdag 29. september starter turen. Tok de buss fra Oslo eller kjørte de med Arons bil? I avisen sto det at de tok bussen, men i følge Ingvar's dagbok kjørte de med bilen til Aron, etter skoletid på torsdag. De overnatter på hytta. Aron har vært ute alene, med kart og kompass... og spade.
De dro på torsdag fordi det var planleggingsdag og skolefri på fredag. Aron har tydeligvis også fri den dagen -- hvorfor det?

Fredag 30. september...
Aron ombestemmer seg (plutselig?) og avgjør at de skal til Korshaugmyra i stedet for til Lygna. Dette stedet ligger ikke langt unna hytta (og i motsatt retning av Lygna), men det høres ut på Ingvar som de går ganske lenge. Han føler seg også forfulgt. Det "er noen der ute". Aron forsvinner igjen, og HE er også ute på tur alene. HE forteller senere at han har sett Aron, og at det så ut som han lette etter noe.

Lørdag 1. oktober... HE forsvinner. Aron er borte hele dagen og "rar" når han kommer tilbake, og han tror at HE har dratt hjem.
HE sa fredag at det så ut som Aron lette etter noe, så han følger etter ham (mer opptatt av det enn av å finne tresorter og stein). Dette er da sannsynligvis dagen da HE ser Aron grave, og Aron løper etter ham. Men HE løper fra Aron, og blir drept av "Jeansmannen". 
A: Aron tror faktisk at HE har dratt hjem, fordi han ble skremt da Aron løp etter ham. 
B: Aron er "rar" fordi han er bekymret over at HE har sett noe, og stukket av. Han vet ikke at "Jeansmannen" har drept ham. 
C: Aron er "rar" fordi HE er død, og han forstår nå at han må drepe Rolf og Ingvar også...

Søndag 2. oktober (rett etter midnatt)...
Ingvar Ruud blir dratt ut av teltet (og drept?). Av "Jeansmannen". Hvorfor det, egentlig?

Hvem er "Jeansmannen" som jager Hans-Erik i skogen, og som drar Ingvar ut av teltet og trekker ham med seg? Hva skjedde med Rolf og Aron som sov i teltet ved siden av, Ingvar laget jo ganske mye lyd? Drepte "Jeansmannen" dem først? Eller tok Aron livet av Rolf mens "Jeansmannen" drepte Ingvar?

Kan vi gå ut fra at disse klippene vi får se er "canon"? I så fall var gjerningsmannen en kar på rundt 50 år, med grånende hår, dongeribukse, grå vaffelmønstret genser, rutete skjorte, svart jakke og solide sko. Er det bankraneren? Er det Trygves far, skogvokteren? Skogvokterteorien kan underbygge påstanden om at Trygve ble tatt med støvlene til en av guttene, men det står også i avisen at det var politiet og barnevernet som tok avgjørelsen om å sende 16 år gamle Trygve til Rhodevangen... fordi foreldrene ikke var involvert i gutten.

  

 

Tegningene

Hvem har laget tegningene i rom #8? Og når ble de laget? De er blyant og kull, og de er laget på "random" papir. Som om den som har tegnet har brukt papir han har funnet tilfeldig.
Tegningene viser blant annet en avkappet fot (HE's) og minst én død i tjernet. Tar vi hodeskallen bokstavelig kan vi anta at det er Trygve som har laget tegningene etter å ha dykket i tjernet og funnet liket (likene?) etter at han rømte (altså minst to år etter forsvinningene). Hvorfor soknet ikke politiet/letemannskapene i tjernet? Hytta var jo det eneste stedet man kunne være sikre på at de hadde vært.
Det er også én tegning som har en del rødt i seg. Blod? Og oppå der igjen noe som kan være revesaksa HE gikk seg i. Kan HE ha overlevd? Er det han som har laget tegningene? Brukte han halstørklet sitt som tourniqet og kappet av seg foten for å komme unna? Hvor har han i så fall gjemt seg?

I dagboken til Ingvar ser vi at han kan tegne. Det er også en rød krusedull på den første siden for torsdag 29. september. Rød penn? Som på kartet? Kan det være pennen som ble brukt til tegningen med blodet og revesaksa?
  

Tippekupongen

Jeg er usikker på om tippekupongen er viktig eller et villspor. I kommentarfeltet på websiden teoretiseres det om at Aron var spilleavhengig, at han brukte tippingen til hvitvasking av pengene fra ranet, at tippekupongen er bevis på at han trengte penger... og det nevnes også at Ingvar skrev i dagboken sin om at Aron tippet.
Kupongen er fra januar 1983 og ble ikke levert inn. Om man skal tro de som har kommentert ville det kostet ca. 250,- å levere den, og den hadde 10 rette. Nå vet jeg ikke hvilke to kamper som var feil, eller hva premien for ti rette var den helgen, men kupongen hadde 96 rekker, en helgardering og fem halvgarderinger, og det er ikke umulig at den kunne gitt en ok premie. Spørsmålet er, hvorfor drasset Aron rundt på en ni måneder gammel tippekupong han aldri leverte? Jeg gjetter at han tippet system. Samme kupong hver uke, og at den kupongen der var malen. 
I dagboken skriver Ingvar at han møtte Aron søndag den 17. september, og da var han på vei til kiosken for å tippe. Nå er det mulig jeg husker feil, jeg var bare 11 år i september 1983 - og interesserte meg lite for pengespill, men jeg trodde det var onsdag som var "levere tippekupong-dagen". Hm. Midtuke kanskje? Nope. Midtuke ble innført i 1999.

En annen ting er at Oslogate ligger i postsone 1 (postnummer 0192, men akkurat det ble ikke innført før i 1984), altså Oslo 1, ikke Oslo 6 som det står på kupongen. Da må man jo lure... er dette dårlig planlegging/research av programselskapet, eller er det et faktisk clue?

Uansett... det lå ikke noen kvittering (innlevert kupong) i mappen. Burde det ha ligget en der? Betyr det at Aron ikke leverte tippekupongen før de dro? Eller har noen tatt den? Hvis han ikke leverte den, var det fordi han visste på forhånd at han likevel ikke ville kunne heve en eventuell premie?
Det er selvfølgelig mulig at han mistet mappen på en tidligere tur, f.eks. i januar 1983, og at han faktisk mente å levere den kupongen, men da må man gå ut fra at adressen er en researchtabbe. 

BTW... hadde Norsk Tipping sånne blå plastmapper med eget rom for spillerkort allerede i 1983? Når kom spillerkortene egentlig?

 

Andre spor

Vignetten til serien viser en del ting som kan være spor, eller som kan være individuelle oppgaver (sile ut deltakere), men noe av det ser veldig interessant ut.   

Er det bilen som ble brukt ved ranet? Vil deltakerene etter hvert finne den i skogen? For eksempel i "skogholtet ved grana"?

Hva slags sted er det hvite bygget? Har damen i rullestol noe med det stedet å gjøre?

Og hva betyr tallene?

Og ikke minst... hva fant de i sekken?!?


Jeg virkelig hater den svarte stripa Dplay pusher nederst i vinduet når man pauser. 

Det kan se ut som ribbein... men er det i så fall menneske eller hund? (ref. skallen på det ene fotografiet)
Ser for stort ut til å være hund. Skal vi anta at det er Ingvar?

 

Se min teori her: http://toril.blogg.no/1487541958_ddens_tjern__min_teori_s_langt.html

Så mange ubesvarte spørsmål... Hva er DIN teori?

Og... er det flere enn meg som tenker at de burde brukt "Tili Tili Bom" som gjennomgående bakgrunnsmusikk i serien? :p

 

#dødenstjern #jørnlierhorst #tvnorge #krim #reality #konkurranse

Har ikke sett en eneste episode selv foreløpig, men har tenkt å gi det en sjanse, så fort jeg er blitt "ferdig" med diverse andre serier jeg har prioritert litt lengre oppe på den etterhvert så lange prioriteringslista mi.

Jeg er jo ganske glad i det aller meste innen for skrekkens verden, enten det kommer til film, spill, bøker, og til og med musikk (Alice Cooper, hint hint ^^).

Har foreløpig bare sett noen små klipp på Facebook, og nå skal jeg kanskje være forsiktig med å dømme serien noe særlig utifra det lille jeg har sett foreløpig, men enn så lenge kan det hende det tar en stund før jeg får satt meg ned og sett "Dødens tjern" selv.

Ah, en litt random funfaqt, men; jeg har ei venninne som sendte inn søknad for en tid tilbake om å få være med. Noe hun ikke ble.

Skriv en ny kommentar