hits

Dødens tjern - min teori så langt

1. august 1979 ble Grorud sparebank ranet like etter åpningstid. Den væpnede raneren, som ble beskrevet som svært agressiv, fikk med seg 2,5 millioner kroner og stakk av i en rød Mercedes. Kl. 10:30 blir en rød Mercedes observert på en bensistasjon i Vormsund. Den antatte sjåføren/raneren blir kort tid senere arrestert i Oslo sentrum. Christian Wilhelmsen (33), en kjenning av politiet, stiller seg uforstående til siktelsen. Det er uklart om raneren jobbet alene.

Rolf, Hans-Erik og Ingvar er på dette tidspunktet 10-11 år gamle og har garantert ingenting med ranet å gjøre. Aron Aaronsen er 23 år.

I september 1979 blir Christian Wilhelmsen dømt til 9 års fengsel for ranet. Fluktbilen og pengene er fremdeles ikke kommet til rette. Bevisene mot CW er rene indisier. Politet fikk et anonymt tips, og han mangler alibi for tidspunktet da ranet skjedde.  Jeg antar CW er uskyldig og at den (eller de) virkelige raneren bruker ham som syndebukk (tipset politiet). Med slike beviser kunne ranet like gjerne vært utført av Martin Pedersen (selv om politiet ikke visste om ham på dette tidspunktet og selv om MP ikke har tilstått akkurat dette ranet), men jeg antar MP er uskyldig her, siden det sto i avisen at raneren opptrådte svært agressivt...

Rundt samme tid finner noen 15k som er gravd ned (ref. overskrift ved siden av artikkelen om dommen i ranssaken). Disse pengene kan stamme fra ranet på Grorud sparebank, og det kan ha vært Aron eller noen han kjenner som fant dem - ved Åstjern. Jeg antar Aron har lett etter pengene fra ranet lenge, men jeg tror ikke han hadde noe med selve ranet å gjøre.

  

Torsdag 29. september 1983, på ettermiddagen etter skoletid drar troppsleder Aron Aaronsen og speiderne Rolf E. Jacobsen, Ingvar Ruud og Hans-Erik Hauge fra Oslo. Det er uklart om de reiser med buss eller om de kjører i Aron's bil (politiet har sagt til avisene at guttene tok bussen, men Ingvars dagbok sier de kjørte i Arons bil).

Det er viktig å vite om de tok buss eller om Aron kjørte. Vi må anta at det tar lengre tid å komme seg til startstedet via buss enn med egen bil. 

Det tar en time å gå fra parkeringsplassen til speiderhytta ved Åstjern. Når de kommer fram griller de pølser og "gjør speiderting". Dette vet vi fordi vi har sett et VHS-opptak gjort på hytta, der HE har filmet Aron og de to andre guttene. Han har også skrevet i hytteboka, og forteller at de skal videre mot Lygna.

Etterpå går Aron en tur alene. Han tar med kart og kompass. HE forlater også hytta en stund for å ta noen bilder. Aron er tilbake før det blir mørkt (sola gikk ned kl. 19:00 og det vil ha vært helt mørkt kl. 21), men Ingvar mener han må ha gått langt (vi vet ikke når han gikk så det er vanskelig å anslå hvor lenge han var borte).

 

Fredag 30. september skulle speiderne gått videre sør-vestover mot Lygna, men Aron forteller når de er klare til å gå, at de i stedet skal til Korshaugmyra. Korshaugmyra ligger rett øst for Åstjern, i motsatt ende av vannet sett i forhold til hytta. Ingvar beskriver turen som tung, stien er gjengrodd eller mangler helt, og de tar to pauser på veien. Dette virker merkelig, det er under en kilometer i luftlinje fra hytta til Korshaugmyra. Enten er disse guttene (i hvert fall Ingvar) svært lite skogvante eller så har Aron tatt dem med på en lang omvei (rundt tjernet?). Det siste virker rart, da et blikk på kartet ville avslørt hvor de faktisk befinner seg. Ingvar skriver også i dagboka at han tror noen forfølger dem, men han har ikke sagt noe til de andre om det. Aron går ut på tur alene igjen, og har med seg en spade. HE går også en tur for å ta flere bilder. Når HE kommer tilbake forteller han at han har sett Aron, og at det så ut som Aron lette etter noe. Det er mulig at billedserien som slutter med at Aron løper mot HE er tatt denne ettermiddagen.

 

 

Lørdag 1. oktober legger Aron ut på tur alene etter frokost. Guttene har fått i oppgave å finne ti tre- og steinsorter, noe som vil holde dem opptatt hele resten av dagen.Det er nå tydelig at enten er premissene for turen endret, eller så har Aron aldri ment at de skulle til Lygna. Om de dro i Arons bil er det overveiende sannsynlig at han hadde tenkt å bli værende i området. Ellers ville han måttet busse rundt for å hente bilen når de kom fram til Lygna. De har ingen mulighet til å rekke fram til Lygna til fots innen søndag ettermiddag/kveld. Det er også mulig at Aron fant noe den første kvelden, og derfor bestemte seg for å bli værende ved Åstjern.
Guttene er tilbake i leiren til lunsj. De griller pølser. Aron har ikke kommet tilbake. Etterpå drar guttene ut for å lete videre etter tre- og steinsorter. Utpå ettermiddagen er verken HE eller Aron kommet tilbake.

Bildeserien som slutter med at Aron løper mot HE kan også være tatt i dag, selv om Aron holder spaden på polaroidbildet, og ikke på videoen.

I klippet vi får se i episode 1 ser det ut til at HE er litt lost... han kikker seg rundt og ser opp mot sola, som for å navigere seg, da han plutselig blir overfalt av en ukjent mann. Han kommer seg fri og løper, men blir forfulgt av vedkommende. Han tråkker i en revesaks og faller. I fallet brekker han høyrebeinet (åpent brudd) og slår hodet mot en stein. Vi vet ikke om slaget drepte ham eller om han bare ble slått bevisstløs. Den ukjente forlater stedet.

Når Aron kommer tilbake til leiren senere oppfører han seg rart, og han forteller at han tror HE har dratt hjem, men Ingvar syns det er rart at HE ikke har sagt fra til ham eller Rolf, og tingene hans ligger fremdeles i leiren.

Søndag 2. oktober, like etter midnatt, ligger Ingvar våken og skriver i dagboka når en ukjent mann plutselig drar ham ut av teltet og trekker ham med seg...

Det ser ut til å være samme mann som løp etter Hans-Erik.

 

Vi vet ikke hvor lenge HE ble liggende i skogen eller hvordan foten ble skilt fra kroppen. Han kan ha våknet, forvirret og redd, og brukt halstørklet som tourniquet, og speiderkniven til å skjære av seg foten.. og deretter blødd ihjel. Han han ha blitt liggende død der til et dyr kom og dro kroppen med seg. Eller Aron eller den ukjente mannen kan ha dumpet kroppen, minus foten som satt fast i saksa. Jeg tror ikke det er Aron, han hadde spade og kunne gravd opp stokken saksa satt fast i.  

Jeg tror bildeserien er tatt lørdag. HE ser Aron grave, og Aron overreagerer. Han løper mot HE som blir redd og løper vekk. HE går seg bort og blir overfalt av den ukjente. Aron kommer tilbake til leiren og skjønner at HE ikke har kommet tilbake etter at han skremte gutten i skogen. Han tror HE har dratt hjem. Dersom han hadde visst at HE var død ville han tatt med seg guttene og dratt tilbake til bilen eller nærmeste gård. I stedet valgte han å bli natten over i skogen.

Det var månelyst (i følge klippet der Ingvar blir tatt) så Aron forlater leiren for å lete mer. Den ukjente kommer inn i leiren og dreper Rolf først. Ingvar hører på musikk og merker ikke noe. Han blir også tatt. Når Aron kommer tilbake til leiren er guttene borte, og det er spor etter kamp. Nå er det Aron som blir jaget av morderen. Ingvar og Rolf, og kanskje Hans-Erik er dumpet i tjernet.

Jeg vet ikke om vi bør tenke så mye på "skogvokteren". Den eneste henvisningen vi har til ham er avisutklippet som forteller at Trygve Mørk er sønn av en skogvokter. For alt vi vet kan faren være skogvokter i Alta og Trygve kan være plassert i fosterhjem i Lygna. Trygve ble funnet i skogen ved Lygna, som er en ganske lang spasertur fra Åstjern. Vi vet ikke om han har vært ved Åstjern noen gang før etter at han rømte fra institusjonen.

 

Det store spørsmålet er selvfølgelig hvem det er som løper i rundt i skogen og dreper speidere...

 

Jeg tror den røde Mercedesen befinner seg i skogen ikke veldig langt fra Åstjern. Kanskje i "Skogholtet ved Grana" som er nevnt på kartet. Der er det en traktorvei. Men pengene er ikke i bilen.

 

Se også http://toril.blogg.no/1487239471_ddens_tjern_tvnorge.html

 

Skriv en ny kommentar