hits

Dødens tjern - det baller på seg

Nå begynner det å skje ting. I den fjerde episoden fikk vi følgende informasjon:

 • Det var (minst) to ranere. En inne i banken, og en som kjørte fluktbilen.
 • Klærne (natogenser, kjeledress, fjellstøvler) ranerne brukte ser ut til å komme fra et militært overskuddslager.
 • Bilen befinner seg i skogen ved Åstjern. Registreringsnummeret er DE5190X (jeg dropper det siste tallet siden det ligger en konkurranse ute om akkurat det). Begge ranerne fikk seg en smell da den kjørte av veien, det er to hull i frontruten, og noe blod på glasset og på rattet.
 • Etter krasjet ser vi at to menn dekker en svart bag lik den pengene fra ranet lå i med mose. Vi ser også at den ene mannen har på dressbukse og en hvit skjorte. Vi vet han er en av de to i bilen, for han har blod på håndbaken. Skjortemansjetten er også en smule møkkete... om han har skiftet var det et merkelig tidspunkt å gjøre det på. Den andre mannen er kledd i mørke klær, men det ser ikke ut til å være kjeledressen fra ranet. Det står også en svart koffert eller bag ved siden av dem.
 • I bagasjerommet på bilen ligger det klær og en finlandshette.
 • Et stykke nord for bilen fant lag 2 en hagle og en finlandshette hengende i et tre.
 • Noen har skåret i stykker trekket i taket på bilen, sannsynligvis har vedkommende lett etter ranspengene. Aron?
 • Christian Wilhelmsen ble dømt til 6 år fengsel (ikke 9 år), og ble løslatt allerede 28. september 1983, og han har tidligere dommer på rullebladet (i følge en artikkel i Aftenposten).
 • Dagen etter at han slapp ut pakket CW sekken og dro på tur. Han kom aldri tilbake.
 • Aron Aaronsen har jobbet som fengselsbetjent i Oslo kretsfengsel. Det blir sagt at han jobbet der fra 1978. Det er sannsynlig at han har hørt eller sett noe som setter ham på sporet av pengene fra ranet. Vi kan også gå ut fra at han visste, i hvert fall noen dager i forveien, når CW ville bli løslatt.
 • Skjelettet de fant i tjernet er ganske sikkert Ingvar. Klærne som lå sammen med det er merket I.R., og høyre buksebein og leggbein var hele...
 • Opptaket på kassetten i Ingvars walkman forteller oss at Ingvar ble druknet i tjernet.
 • Det var ikke Ingvars speidertørkle som ble funnet ved støvelen til Hans-Erik (men det trodde vi vel aldri heller).
 • I denne episoden fikk deltakerene nøklene til rom 5 og 7 i sovesalen på Åstjern. I rom #5 finner de et avisutklipp om at kriminelle får for korte straffer, datoen for når CW slapp ut, og hintet om tidligere dommer. De finner også Arons tjenestebevis fra Oslo kretsfengsel. I rom #7 finner de en utrevet artikkel fra Norsk Ukeblad (fortsettelsen mangler), om moren til Christian Wilhelmsen. Det er her de finner informasjonen om at han dro på tur dagen etter løslatelsen, og at han aldri kom tilbake. De fant også masse lekebiler på golvet, og en liten pinne som var spikket til en spiss.

 

Arons ID-kort ligger på bevissiden, og filnavnet er litt interessant... "Aron-tjenestebevis-transparent-nyttpersonnummer-kopi.jpg".
Nytt personnummer? Er personnummeret viktig? Eller hadde bare noen tabbet og gjort ham til jente? :p
La oss se på personnummeret:
Født 12. mai 1956.
De tre første sifrene, 961, forteller at Aron er født mellom 1940 og 1999. Jepp, det stemmer, selv om det vanligste er at de tre første sifrene er 000-499. Det 3. tallet er et oddetall, så han er mann. Good to know! Jeg orker ikke gå over kontrollsifrene (de to siste tallene).
Om vi ser etter skjulte koder her så er altså de fem siste tallene 96162, og 96 har vi også på tippekupongen... Meh, jeg ser egentlig ingen sammenheng her...

Tjenestebeviset er for øvrig ganske sloppy utført. På linjen under navnet ser vi fire "manglende tegn"-bokser i stedet for ordet "Navn". De to neste linjene, og "sign" starter med små bokstaver, men den nederste linjen til høyre, "Tjenestested", har stor bokstav. Fødselsnummer og tjenestested står skjevt på linjen, mens navnet og tjenestegrad står rett. Om kortet er fylt ut i en skrivemaskin er det ikke unaturlig at det har vridd litt på seg ved linjeskift dersom det er stivt og ikke så stort, men det mangler også stempel og bekreftende signatur eller ID-nummer. Er det blyantstreker jeg ser i øverste kant? Kan tjenestebeviset være fake?

 

 


Er det samme mann på disse to bildene? Jeg er faen ikke sikker...

 

Mannen til venstre er definitivt Christian Wilhelmsen. Nå kan det selvfølgelig være kameravinkel, skygger og smoke and mirrors... men jeg ser ingen bart på CW, og ansiktet virker rundere, nesen hans virker lengre, øyenbrynene lavere og skjeggstubbene kortere og mørkere.
Mannen til høyre er raneren som kom løpende ut av banken og satte seg i passasjersetet. Bildet er tatt sekunder etter at han dro opp finlandshetten. Er det CW, eller ligner de bare på hverandre?

Dersom det var fluktbilen som ble observert i Vormsund har karene fartet rundt litt mellom ranet og krasjet ved Åstjern. Hvor har de vært, og hvorfor? Skulle de egentlig et annet sted (Sverige?) og endte opp ved Åstjern ved en tilfeldighet?

 

Jeg tror fremdeles ikke at Aron hadde noe med ranet å gjøre. Jeg tror han leter etter pengene, enten for å beholde dem, eller for de 250k finnerlønnen ville utgjøre. Jeg tror ikke han bevisst ville utsatt guttene for fare, og dersom han visste at HE var skadet/død ville han nok pakket leiren og tatt med Ingvar og Rolf ut av skogen på lørdag ettermiddag/kveld.

Og har datoen skrevet i artikkelen om mamman til CW noen betydning? Det er neppe utgivelsesdatoen for bladet artikkelen sto i, jeg tror bladet er nyere. Jeg mener å huske at NU kom ut på tirsdager, og i teksten sist i artikkelen virker det som CW har vært borte lenge, i hvert fall mer enn den uken som har gått siden han slapp ut og dro på tur. Er det Trygve som har skrevet datoen? Fredag 7. oktober 1983 er dagen etter at politiet fant ham i skogen ved Lygna. 

Strøtanke:
Kan tippekupongen være en kryptisk beskjed fra "noen" til Aron?

 

I kommentarfeltet på websiden diskuteres fremdeles grunnen til at politiet rettet søket inn mot Lygna helt fra starten. Her er det litt å ta tak i. Tidslinjen på websiden sier at politiet fant hytteboka den 10. oktober, en hel uke etter at guttene ble meldt savnet og søket igangsatt. I intervjuet med etterforskningsleder Birger Nygård (avisutklippet fra 4. oktober - dagen etter at guttene ble meldt savnet) står det at det er funnet en hyttebok på Åstjern, og at en av guttene har skrevet seg inn og sagt de skal videre til Lygna (se hele artikkelen her). 

 

 

Dersom politiet ikke fant hytteboka før den 10. oktober, hvordan kan da Birger Nygård fortelle journalisten om den allerede 4. oktober? Beskrivelsen av innholdet stemmer, så enten han må være rimelig god til å gjette eller så har han sett hytteboka. Eller så lyver han og innlegget fra Hans-Erik er fabrikert i ettertid... Kom opplysningen om at guttene tok bussen også fra Nygård?

Det er selvfølgelig også mulig at det er journalisten som sitter på hytteboka (jeg lurer fremdeles på hvor han (eller hun) fikk tak i det bildet av guttene), men hvem er så dum at de tilbakeholder bevis og så skriver om det i avisen?

 

Skriv en ny kommentar