Bok: Lille linerle av Myriam H. Bjerkli

Det er ikke ofte jeg leser bøker på norsk, delvis fordi det ikke er så mange norske forfattere som interesserer meg, og delvis fordi det er dyrt å kjøpe bøker på norsk - og jeg foretrekker å lese bøker på originalspråket når det er mulig, og på engelsk når jeg må ty til en oversatt utgave. Selv om krim er helt i min gate ville nok ikke akkurat denne boka endt opp i bokhylla mi om jeg ikke hadde havnet i en diskusjon med forfatteren i et annet innlegg på bloggen og derfor ble ekstra oppmerksom på den.


Bilde brukt uten forhåndstillatelse - plz don't shoot...
 

Handlingen:
Sju år gamle Mari leker på stranda utenfor huset der hun bor. Det er en regntung oktoberdag og mamma har besøk av den nye kjæresten sin, Petter. Mari liker ham ikke. Hun drømmer om at den ordentlige pappaen hennes - som hun bare husker fra et sort-hvitt-bilde hun har på natt- bordet - en dag skal komme på besøk. Det finnes mange eksempler fra virkeligheten på unge jenter som blir holdt fanget av usle menn. Noen av dem i årevis. Ofte i mørke kjellere, i helt vanlige boligområder, der ingen aner hva som foregår innenfor naboens vegger. Kunne det samme skjedd i Kodal, det fredelige, lille tettstedet rett utenfor Sandefjord? 

Under kan du lese de to første kapitlene i boken. NB! Den siste siden er fra en helt annen bok, og denne feilen finnes også i den faktiske e-boka. Jeg vet ikke om den også finnes i papirutgaven.

Levert av EBOK.NO | Mer om 'Lille linerle' som ebok

 

Jeg valgte e-bok (.epub) og leste boka delvis på mobilen og delvis på Galaxy Tab.
Aktiv lesetid: 3 timer og 34 minutter (i følge Moon+ Reader Pro)
Antall sider: 383 (papirutgaven)
Pris: ebok.no kr. 218,-   Innbundet: kr 262,-

 

Når det gjelder bøker er jeg ganske lett å tilfredsstille. En historie som fenger meg, fortalt på en levende måte med en lettflytende tekst, er alt som skal til. Hvis du er en av dem som mener "Isfolket","Twilight" og "50 shades" er søppel på grunn av språket og oppbygningen (og ikke på grunn av storyen), trenger du ikke lese videre her...  
 

Jeg har altså noen pet-peeves og en av dem er logiske brister. Jeg skal bare ta med én her, for ikke å spoile plottet.
Denne historien starter 18. oktober 2005. Mari er 7,5 år gammel og burde vært tilbake på skolen etter høstferien på dette tidspunktet, men verken skole eller klassekamerater blir nevnt - heller ingen grunn til at hun ikke går på skole. Politiet spør heller ikke om dette når Mari blir meldt savnet (men de reagerer på at en 7-åring har vært "alene og uten tilsyn" i 3 timer mens mamman og kjæresten var inne på soverommet i hytta). Hvorfor er ikke Mari på skolen?

En annen av mine pet-peeves er klisjeer. "Lille linerle" har så mange av dem i starten at jeg slet med å komme inn i historien: Ung, blond, vakker modell (initialer S.S.) ga opp karrieren da hun ble gravid med marokkaneren Abdul, og senere alenemamma til ei lita jente. Nå er hun kelner på en resturant, bor sammen med datteren i en kummerlig strandhytte, og sliter for å få endene til å møtes. Heldigvis er hun i en alder av 26 fremdeles smellvakker, og nå kjæreste med en kjent (og veldig rik) forsvarsadvokat. Bare så synd at datteren ikke liker ham. Når datteren forsvinner sporløst trekkes politiet inn i saken. Politimannen som leder etterforskningen (initialer H.H.) viser seg å være ungdomskjæresten til S.S. (da hun var 15 og han 22 - neida, ikke creepy i det hele tatt). Advokaten og politimannen er selvfølgelig ikke veldig begeistret for hverandre... 
 

Heldigvis er plottet spennende nok til at jeg klarte å komme over både klisjeene og Maris manglende skolegang. Det er veldig mye som foregår i kulissene, og her nøstes hemmeligheter, både gamle og nye, opp én etter én. Karakterene er interessante, men jeg skulle gjerne sett at forfatteren lot oss bli litt bedre kjent med dem. Spesielt advokatkjæresten og søsteren hans er det vanskelig å forstå, de blir litt bifigurer i sine egne historier. Det er dessverre ikke så mye jeg kan si om handlingen uten å avsløre for mye, men det skjer noe hele veien, det blir aldri kjedelig. Slutten var overraskende, og jeg skulle gjerne sett at boken sluttet annerledes. Det ble litt lite troverdig, og jeg ble sittende igjen med en følelse av irritasjon. 

Boken er vel verd de 3,5 timene det tok meg å lese den. Liker du krim kan jeg anbefale denne, men før du starter, vær klar over at det er ingenting som er morsomt i denne boken; den er mørk, skummel, neglebitende spennende, og den er hjerteskjærende trist.

 

 

1

Hei, og takk for anmeldelsen. Vedr feilen, så er ikke den i papirboka, og de som har produsert eboken har lovet at det også nå skal være rettet i ebøkene. ( Takket være at jeg fikk beskjed fra deg for noen dager siden, så takk! ) Uansett: Hyggelig at du syntes den var verd å lese:-) (

Skriv en ny kommentar