hits

blogg.no

PARTNERBLOGG: Designendringer du kan gjøre selv

Det er mange som deltar i blogg.no's partnerprogram, og ønsker å gjøre designet litt mer personlig... Her er en oversikt over de tingene du kan endre selv, helt enkelt.

 

1 - Velg design 

Når du blir partner legger blogg.no inn defaultdesignet i bloggen din, men du kan alltid velge mellom designene du ser under fanen "Responsive" inne på "Utseende" >> "Velg design". Det er ikke det helt store utvalget der enda, men det vil komme flere etter hvert.

Trykk på det lille ikonet som ser ut som en skjerm for å forhåndsvise designet i din blogg. Trykk på de to pilene som går rundt for å velge designet og aktivere det i bloggen din.

 

 

 

2 - Last opp et headerbilde

Inne på "Utseende" >> "Bytt headerbilde" kan du laste opp et nytt headerbilde. Du kan også laste opp et eget headerbilde for mobilvisning, og et standardbilde som vises i feeds dersom et innlegg mangler bilde.

 

 

 

3 - Tilpass designet 

Inne på "Utseende" >> "Tilpass design" kan du endre på ting som fonter, tekststørrelser, farger... og du kan slå elementer, som for eksempel tittelen over headerbildet, av og på.

 

 

 

Ofte stilte spørsmål

Hvor kan jeg legge inn de sosiale ikonene?

Det gjør du inne på profilredigeringen.

 

 

 

Hvor kan jeg endre bloggtittelen og underteksten?

Det gjør du inne på "Innstillinger" (tannhjulet oppe til høyre) >> "Blogg"

 

 

#partnerdesign #bloggno #partner #partnerblogg #design #bloggdesign

FOR DESIGNERE: Om partnerbloggdesign

Skal du lage et partnerbloggdesign er det visse ting du må tenke på, enten du designer for deg selv eller for andre. Selv en liten feil kan føre til at annonsevisninger ikke telles som de skal - og da tjener ikke bloggeieren noe på dem.

Photo by Domenico Loia on Unsplash

 

Regler/kriterier for custom partnerbloggdesign finner du her.

 

Opprette et nytt partnerbloggdesign

Som designer kan du velge å bruke en egen designblogg der du lager alle designene dine, eller du kan designe fra den vanlige bloggen din. For at du skal ha tilgang til malen for partnerbloggdesignet må bloggen du designer i 1) ha tilgang til partnerbloggdesignene og 2) ha fått utvidede designerrettigheter. Rene designblogger legges til i partnerprogrammet, men vil ikke ha inntekter på annonsene, og innleggene i bloggen vil ikke bli delt i innleggssyndikeringen eller på forsidene våre (skipfront). Dette for at vi skal slippe "Lorem ipsum"-innlegg i feeden i partnerbloggene.

 

Gå til designbyggeren og trykk på "Lag nytt design"

 

 

 

Publisere og ta i bruk det nye designet

Valgene som er grået ut her (programtype, brand og sub-brand) er usynlige for deg. Disse settes automatisk ut fra hvilket design du har valgt som utgangspunkt.

 

 

 

Problemer?

Fungerer ikke designet som forventet i bloggen?
Sjekk om noen av modulene under "Bloggdesign" >> "HTML" >> "Moduler" har navn som kræsjer med modulene i partnerbloggdesignet, for eksempel "header". Disse vil i så fall overstyre de nye modulene. Slett eller endre navn på gamle moduler.

 

Les mer om hvordan du bruker designbyggeren her.

 

#design #bloggdesign #partnerblogg #bloggno #designbygger

FOR DESIGNERE: Designutvikleren

Kort innføring i hvordan man bruker den nye designutvikleren

Photo by Maik Jonietz on Unsplash

 

Start med å opprette et nytt design

 

 

 

Du kan velge blant noen av våre design som utganspunkt for designet ditt, og redigere som du selv ønsker. Design du selv har laget tidligere vil også være tilgjengelige i nedtrekksmenyen.

 

 

Når du har opprettet designet klikker du på designnavnet for å gå til redigeringsvisningen. Denne fungerer slik du er vant til fra html/css-redigeringen i bloggen, men gir deg mange flere muligheter.

 

 

Bruk den gule knappen "Forhåndsvis" for å se endringene du gjør. Forhåndsvisningen åpnes i et eget vindu som du ikke trenger lukke for hver gang - bare bruk minimer og maksimer. Har du to skjermer kan du f.eks. ha forhåndsvisningen åpen hele tiden på ekstraskjermen. Høyreklikk og oppdater for å se endringer. Du kan navigere i forhåndsvisningen akkurat som i bloggen. Annonser og scripts vil også laste i forhåndsvisningen. Du kan også dele urlen til forhåndsvisningen med andre, så lenge designet ikke er satt til "Privat".

Moduler du lager vil automatisk følge med når du publiserer designet.

 

Vær obs på at redigering og lagring av moduler er en todelt operasjon. Først må du lagre endringen, deretter må du lagre selve modulen.

 

 

Du kan også laste opp filer direkte til designet, og slippe å bruke Photobucket og lignende tjenester. Gjør filene så små som mulig - vi har nok av plass, men husk at filene må lastes inn i bloggen og ha båndbredde og mobildata hos leserne i bakhodet.

 

 

Du kan gi brukerne valgmuligheter som enkelt bytte av fonter, tekststørrelse, farger og lignende, og for å slå elementer av og på. Bruk "Egenskaper" >> "Oppsett" til dette. Pass på at variablene du bruker ikke kræsjer med noen av dem som allerede er i bruk dersom du bruker et av våre design som utgangspunkt.

 

 

I "Egenskaper standardverdier" bestemmer du hva som er default utseende på designet. Dette er siden brukeren vil få opp når de går inn på "Utseende" >> "Tilpass design", så forsøk å gjøre valgene så intuitive som mulig.

 

 

 

Når designet er ferdig publiserer du det (husk screenshot av forhåndsvisningen).
Du kan velge om designet skal være

1) tilgjengelig bare for deg,
2) tilgjengelig bare for de bloggene du bestemmer eller
3) tilgjengelig for alle på blogg.no.

 

1 - Tilgjengelig bare for deg

 

2 - Tilgjengelig kun for bestemte blogger
Velg at designet skal deles, og legg inn de bloggadressene som skal ha tilgang. Bruk formatet 'bloggnavn.blogg.no'.

 

3 - Tilgjengelig for alle på blogg.no

 

Liste over tilgjengelige tags og variabler finner du her.

Designe for partnerblogger? Les her.

 

#design #designbygger #bloggdesign #bloggno

Hvor mye vil du tjene som partnerblogger?

Vi får inn en del spørsmål om hvor mye man vil tjene på å være partnerblogger. Her finner du svaret.

Licensed from: stevepb pixabay.com

Hva du vil tjene på partnerprogrammet avhenger av tre ting. Den ene er prisen på annonsene (CPM), og denne varierer hele tiden. Det andre er antall annonser på siden (varierer fra side til side). Det tredje er antallet visninger av sidene annonsene ligger på. Her aggregeres alle annonsene som er kjøpt slik at det gis en samlet CPM per sidevisning.

Du får altså halvparten av det blogg.no tar inn på annonsene som blir vist i din blogg, så om blogg.no for eksempel får betalt 5 CPM for annonser en periode vil du få 2,5 CPM. 2,5 CPM betyr 2,50 NOK per tusen sidevisninger (får blogg.no betalt 10 CPM får du 5 CPM og får blogg.no betalt 2 CPM får du 1 CPM ... osv.). 

I tillegg tjener du en fast sum på 0,45 NOK på hver annonse som blir sett i dine videoer som ligger i blogsoft, altså 45,- NOK for hver 1000. avspilling. 

Inntekten varierer altså basert på hvor mye eller lite annonser som er solgt på blogg.no, men basert på tidligere måneder har vi sett at inntektene kan ligge på 2 - 2,5 øre pr viste side. Ved 10 000 daglige sidevisninger vil dette kunne ligge på 200 - 250 kroner daglig. Videovisninger gir 4,5 øre pr startet video. 

 

Eksempler på utregning:
(I eksemplene bruker vi en annonsepris på 5 CPM som utgangspunkt fordi det er et enkelt tall å bruke. Din andel er da 2,5 CPM Det faktiske tallet kan være høyere den ene dagen og lavere den neste) 

Eksempel 1)
Du hadde 5000 sidevisninger onsdag, men du har ingen videoer. 
2,5 (CPM) x 5 (tusen sidevisninger) = 125 NOK

Eksempel 2)
Du hadde 5000 sidevisninger onsdag, og 1000 videoavspillinger. 
2,5 (CPM) x 5 (tusen sidevisninger) = 125 NOK
pluss 0,45 x 1000 (avspillinger) = 45,-
Tilsammen: 170 NOK

 

 

Hvor mye kan du tjene per måned? 

Sjekk antall sidevisninger siste 30 dager

Her er et eksempel fra min blogg:

Jeg hadde 2928 sidevisninger siste 30 dager.

2,5 (CPM) x 2,928 (tusen sidevisninger) = 73,20 NOK

Jeg hadde også 20 avspillinger på videoene mine siste 30 dager. 

0,45 (fastpris) x 20 (avspillinger) =  9,- NOK

 

 

Hvor mange sidevisninger for å tjene 500,-?

Hvor mange sidevisninger man trenger for å tjene 500,- og kunne fakturere hver måned, avhenger altså av CPM. 

Tar vi utgangspunkt i et gjennomsnitt på 5 CPM / 2,5 CPM igjen trenger du altså 20.000 sidevisninger for å tjene 500,- på en måned.
Med et gjennomsnitt på 10 CPM / 5 CPM trenger du 10.000 sidevisninger for å tjene 500,- på en måned.

 

 

#bloggno #partnerblogg #bloggtips

Ble partnerbloggsøknaden din avslått?

Photo by Andrew Neel on Unsplash

 

Normalt vil du ikke få beskjed dersom søknaden din blir avslått, men du vil se at knappen har endret seg tilbake til "Søk om å bli med".

Her er de vanligste grunnene til at søknader blir avslått:

 • Du har ikke fylt inn alder i profilen
  Vi må nødvendigvis vite alderen din for å sjekke at du fyller alderskravet.
 • Du er under 18
  Er du mellom 15-18 kan du fremdeles søke dersom du har dispensasjon for eget foretak. Du kan også søke dersom en foresatt skal fakturere for deg - da skal søknadsskjemaet fylles ut med den foresattes info. Husk å skrive i kommentarfeltet i søknaden at du har eget foretak, eller om det er den foresattes info du har sendt.
 • Bloggen er inaktiv og har ikke postet innlegg på flere måneder
 • Bloggen din har innhold som ikke er i tråd med retningslinjene
 • Bloggen din har ikke innhold eller inneholder kun reklame
 • Du har en popup eller overlay som må klikkes vekk for å lese bloggen
  Slike tillater vi ganske enkelt ikke.

Les regelverket vårt
Les vilkårene for partnerprogrammet

Dersom søknaden din ble avslått kan du søke på nytt når bloggen din fyller kravene.

 

#bloggno #partnerblogg #bloggtips

Nå kan du sette inn bilder fra Unsplash og Pixabay

Noen ganger trenger man et bilde, men har ikke noe som passer. Det ikke alltid like lett å finne et egnet bilde som er tillatt å bruke og da er websider som Pixabay og Unsplash kjekke å ha. Du kan gå dit og finne bildet du vil bruke, og laste det ned for så å laste det opp til bloggen din ... eller du kan søke og sette inn direkte med de to splitter nye knappene i innleggseditoren.

 

Photo by Pankaj Patel on Unsplash

 

Nå er det enda enklere å finne gode og egnede bilder du kan bruke helt gratis i blogginnleggene dine. Du kan sette inn bilder fra Unsplash.com og Pixabay.com med bare et par tastetrykk. Alle bildene er Public Domain (CC0), og blir lastet ned til og lagret i bildearkivet i bloggen din.

 

Først velger du Pixabay (grønt ikon) eller Unsplash (svart ikon).

 

Du kan søke på tagger/emneord. Hos Pixabay kan du søke på flere språk, inkludert norsk, og du kan filtrere. Hos Unsplash kan du bare søke på engelsk.
 

 

Trykk på den blå pilknappen for å sette inn et bilde fra Pixabay.

For å sette inn et bilde fra Unsplash muser du over bildet og trykker deretter på den hvite pilknappen.

 Når du setter inn bildet kommer det en kildelenke under bildet. Denne skal du ikke fjerne.

 

Vil du bruke bildet flere steder kan du sette det inn direkte fra bildearkivet ditt neste gang. Og velge størrelse på det.
 

 

 

Bruker du et av våre nye design vil bildet automatisk skaleres ned slik at det passer i bloggen din, så du kan trygt velge en stor bildestørrelse uten at bildet blir kuttet.

 

#bloggno #bloggtips #blogging #bilder #pixabay #unsplash #cc0

 

Slik bruker du det nye formatet STORY (tutorial)

Du har kanskje fått med deg at vi har lagt til et nytt innleggsformat på blogg.no? Det heter "Story" og du kan se det i bruk her.

En story er egentlig et vanlig innlegg, men bildene/videoene ligger som heldekkende bakgrunner i stedet for mellom tekstbolkene, og teksten scroller opp over bakgrunnen. Storyen er delt opp i seksjoner, der hver ny bakgrunn er én seksjon. 

Du kan bruke vanlige bilder og du kan bruke animerte .gif. Du kan også laste opp korte videosnutter som ikke vil være synlige i det vanlige videoarkivet ditt. Oppløsningen på bilder bør være 1920px eller bredere. Video skaleres ned til 720p.

Her er en forklaring på hvordan du bruker funksjonene.

 

Du starter en ny story ved å gå inn på "Post" >> "Story".
Skriv inn tittelen på innlegget, og legg til en (kort) undertittel om du vil. Den vil bli synlig rett under tittelen (se bildet over).
NB! Feltet "Beskrivelse" kan ikke være tomt! Teksten du skriver inn her vil ikke være synlig i selve storyen, men vil stå under bildet i innlegget på forsiden av bloggen din. Her kan du for eksempel nevne at innlegget er en story og at man må klikke seg inn for å lese. Du kan også velge å skjule beskrivelsen fra bloggforsiden. Beskrivelsen må være med i RSS-feeden fra bloggen din, og vil også bli synlig f.eks. i grupper du deler til. Dette kan du ikke slå av.

Velg bakgrunnstype, og klikk i ruten under for å laste opp en fil eller velge en farge.

 

Du må legge til minst én seksjon i storyen (ellers er den jo bare en overskrift).

For å starte en ny seksjon trykker du på den grønne knappen "Legg til seksjon".

Velg et nytt bilde, eller en videosnutt eller en farge, til bakgrunnen for den nye seksjonen.

 

NB! Husk å trykke på "Legg til" for å lagre seksjonen du nettopp har laget!

 

 

 

Du kan dra seksjoner opp og ned dersom du vil bytte plass på dem. Trykk på "Rediger" for å redigere innholdet i dem, og den røde X'en for å slette en seksjon.

 

I storyen din er det en navigasjonsstripe helt til høyre. Den lar leserne dine hoppe mellom seksjonene. Når man holder over et punkt på stripen vil navnet på seksjonen komme fram. Du bør derfor gi seksjonene dine navn som gir mening for leserne.

 

Stories kan bloggshoutes, deles til grupper og linkes direkte til. Skriver du inn hashtags vil storyen vises på hashtagsidene. For at du skal kunne bruke bildeshout må den aller øverste seksjonen (der tittelen er) ha enten et bilde eller en video som bakgrunn.

På forsiden av bloggen din vil storyen vises med tittel, det første bildet, og den teksten du har lagt i "Beskrivelse". Man er nødt til å klikke seg inn for å lese storyen.

 

Håper du liker dette nye innleggsformatet.
Har du spørsmål, kommentarer eller forslag til forbedringer? Legg gjerne igjen en kommentar her eller send en mail til support (hjelp@blogg.no)

 

#bloggno #story #storymode #bloggtips #tutorial

 

Slik tilpasser du designet ditt - helt enkelt

De nye designene på blogg.no gir deg mange flere muligheter enn tidligere. Nå kan nemlig designeren legge inn egne funksjoner, som vis/skjul elementer, flere fonter man kan velge mellom og fargevelger for både bakgrunner og tekst. Det finnes også en helt ny opplaster for headerbilde, og alle våre nye design har en toppmeny der du kan klikke og dra for å legge til eller flytte på elementer. Det vil komme mange flere standarddesign, og hvem som helst kan nå dele sine design på blogg.no slik at de blir tilgjengelige for alle.

Ville du trodd at de to designene "XTREM" og "XTREM light" på bildet over er akkurat samme design? De er det, bare vist med forskjellige innstillinger.

 

Start med å velge ett av våre nye design. Nede i høyre hjørne på hvert design finner du et ikon med en skjerm. Der kan du forhåndsvise designet i din blogg. Trykk på pilsirkelen for å velge designet. Du kan også merke design som favoritter, og legge igjen kommentarer. Velger du et responsivt design bør du velge bort "mobilvennlig" inne på "Innstillinger" > "Blogg".

 

Når du har valgt et design kan du enkelt laste opp et eget headerbilde. Bildet bør være 1920x1080 eller større dersom headeren er fullbredde. Du kan også laste opp et eget bilde for mobilvisning. Dette bør være mindre slik at det laster raskere. Når du bytter til et annet design følger headerbildet med.

 

For å endre på toppmenyen din går du til "Rediger meny". Menyen som brukes i de nye designene heter "topmenu". Klikk deg inn på den, så kan du klikke og dra elementer dit du vil ha dem. Du kan også skrive inn egne menypunkter og lagre egne lenker. Når du bytter til et annet design følger toppmenyen med.

 

For å gjøre endringer i layout, farger, fonter, tekststørrelser osv. går du til "Tilpass design". Hvilke valg du finner her avhenger av hva designeren har lagt inn, og vil variere fra design til design. På bildet under ser du noen av valgene.

 

Du kan også redigere direkte i html og css dersom du vil endre på noe designeren ikke har lagt inn som et enkelt valg. 

 

Her kan du se hva de forskjellige menypunktene er

 

#bloggno #design #bloggdesign #toppmeny #headerbilde

 

Er bloggen din trygg?

Nå i desember er det faktisk hele 4 år siden sist noen rapporterte at uvedkommende hadde tilgang til bloggen deres, og ba om hjelp til å få kontroll over den igjen. Det betyr at dere har blitt skikkelig gode på å lage sterke passord og beskytte kontoene deres. Det er kjempebra, folkens! :)

 

Hacking Licensed from: kentoh / yayimages.com

 

Dessverre hender det fremdeles at noen forlater laptopen sin ulåst på pulten for å gå på do, og kommer tilbake til slettet blogg eller endret e-post og passord... og sikkert noen morsomme statuser på Facebook også. Det siste året er det tre personer som har rapportert at bloggen deres plutselig har blitt slettet, og har trengt hjelp til å gjenopprette den og logge inn. Heldigvis har det ikke vært noen slike saker heller på nesten et halvt år!

Det er heller ikke alle som er like flinke til å passe på mobiltelefonene sine. I år har vi hatt tre saker der vi er blitt kontaktet av personer som ikke skjønner hvorfor de har blitt trukket penger for "bloggshouts". Dersom du gir andre tilgang til telefonen din er det en smal sak for låneren å bruke sin egen mobil eller PC til å skrive inn ditt mobilnummer på sin blogg, motta verifiseringskoden på din mobil - det tar bare noen sekunder, og slette meldingen før du ser den. I alle de tre tilfellene vi har hatt i år er det en "venninne" som har lånt telefonen, og det er eieren av abonnementet som er ansvarlig for bruken og blir sittende med regningen.
 

blogg.no og blogsoft har for øvrig aldri vært hacket.

 

Hacker with laptop Licensed from: cookelma / yayimages.com

 

Ikke gjør det lett for dem!

 • På blogg.no logger du inn med e-post og passord, ikke brukernavn og passord. På den måten må den som forsøker å skaffe seg tilgang til kontoen din vite både hvilken e-post du har registrert, og passordet ditt. Dersom du oppgir en kontaktadresse i bloggen bør du derfor bruke en annen e-post enn den du bruker til å logge inn, for å gjøre det vanskeligere for uvedkommende å gjette hvilken e-post du logger inn med.
   
 • Husk å låse telefonen/datamaskinen når du forlater den. 
   
 • Ikke la sms forhåndsvises i varslinger slik at de kan leses uten å låse opp telefonen først. Det er ikke mulig å registrere et mobilnummer på blogg.no uten å ha fysisk tilgang til telefonen verifiseringskoden blir sendt til, men det tar under ett minutt å få tak i koden når man har tilgang til telefonen.
   
 • Ikke la datamaskiner/nettlesere som benyttes av flere personer huske innloggingsinformasjonen din for deg.
   
 • Gjør det til en vane å alltid logge ut når du er ferdig, i stedet for å bare lukke nettleseren/appen.
   
 • Gi aldri fra deg innloggingsinformasjonen din til noen.
   
 • Dersom du kontakter blogg.no support vil vi i noen tilfeller spørre hvilken e-post du logger inn med, men vi spør aldri etter passordet ditt, ganske enkelt fordi vi ikke kan se brukernes passord.
   
 • Ikke bruk samme passord som du bruker andre steder på internett. 
   
 • Ikke bruk passord noen som kjenner deg kan gjette seg fram til, eller lese seg til i bloggen din. Er du f.eks. superfan av Marcus & Martinius er det veldig dumt å bruke "Marcus&Martinus" som passord. Heter katten din Lucifer er det ikke veldig smart å bruke "Lucifer" som passord heller. Det sikreste er faktisk å bruke en setning, på norsk, f.eks. "Idag,PåVeiTilKirken,SkjeddeDetNoeUnderlig!". 
   
 • På blogg.no kan du lage passord med inntil 128 tegn (minimum 6 tegn), og du kan bruke bokstavene A-Å, a-å, tallene 0-9 og disse tegnene: ! " # $ % & ' ( ) * + , - . : ; < = > ? @ [ \ ] ^ _ ` { | } ~

 

Detective character man Licensed from: kit8.net / yayimages.com

 

Når skaden allerede har skjedd

 • Dersom noen har registrert din mobil på sin blogg og du mottar kvitteringsmeldinger fra blogg.no, kan du kontakte vår supporttjeneste på hjelp@blogg.no eller telefon 91816597, og be om at nummeret ditt slettes fra bloggen.
   
 • Dersom du tror uvedkommende har tilgang til kontoen din bør du bytte passord, og helst også e-posten, med én gang. Kontakt blogg.no's supporttjeneste på hjelp@blogg.no eller telefon 91816597. Vi kan legge inn en sperre slik at det kun er mulig å logge inn på bloggen fra forhåndsgodkjente IP-adresser, for eksempel ditt eget hjemmenettverk.
   
 • Dersom uvedkommende har endret e-post og passord på kontoen din kan support hjelpe deg å logge inn, men vær klar over at du vil bli bedt om å bevise at bloggen faktisk tilhører deg. Hvordan det gjøres kommer litt an på deg og bloggen din. Kanskje du har delt alle blogginnleggene dine på Facebooken din tidligere, eller at du husker at du og Kåre Kanon hadde en samtale om gulrøtter i innboksen din i september 2015? 
   
 • Dersom bloggen din er lagt til sletting kan support gjenopprette den for deg innen tre måneder fra den ble lagt til sletting. Slettede bilder, innlegg og kommentarer kan vi dessverre ikke gjøre noe med.
   
 • Admins kan også se nøyaktig tidspunkt det er blitt logget inn på (og ut fra) kontoen din, hvilken IP-adresse det ble gjort fra, og informasjon om hva slags enhet og nettleser som ble brukt. I de fleste tilfeller er dette nok til at bloggeier kan identifisere den som har gjort det.

 

Lurer du på hvor sikkert "Idag,PåVeiTilKirken,SkjeddeDetNoeUnderlig!" egentlig er som passord?

Men husk å ikke bruke en setning alle vennene dine vil klare å gjette da! ;)

 

#tips #bloggno #passord #sikkerhet #hacking #login #bloggshouts

10 ting du kanskje ikke visste om blogg.no!

 

 1. Sletter du bloggen din kan du ikke lage ny med sammme adresse før om 3 måneder.
 2. Angrer du på at du slettet bloggen din kan support hjelpe deg å gjenopprette den, hvis du sier fra før det har gått 3 måneder.
 3. Sletter du et innlegg er det borte for alltid og kan ikke gjenopprettes. Heller ikke av support eller teknisk ansvarlig.
 4. I innleggsarkivet kan du søke på hashtags og få opp alle innleggene dine som inneholder den hashtaggen, uavhengig av kategori.
 5. Du kan ikke ha mer enn én blogg registrert på samme e-post, men du kan registrere samme mobilnummer på flere blogger.
 6. I bloggshoutarkivet ditt ser du en oversikt over dine bloggshouts, når og hvor de ble vist, og om de er moderert av admin.
 7. Dersom bloggen din er inaktiv i 12 måneder kan hvem som helst be om at den legges til sletting. Da har du 3 måneder på deg til å få den gjenopprettet.
 8. Utkast lagres ikke automatisk, så husk å lagre som utkast innimellom dersom du jobber med et lengre innlegg.
 9. Bruk av hashtags som er irrelevante for innlegget ditt regnes som spam, og kan føre til at du blir sperret fra å vises på forsiden.
 10. Vi har fått ny designbygger, og nytt defaultdesign med mange valgmuligheter. :)

 

 

#tips #bloggno

FOR DESIGNERE: Vil du ha "Les også" under innlegg?

domestic animals: close-up of cat eyes

Vil du ha denne under innleggene dine?

 

 

Du kan nå bruke RandomOffset="true" i entrylist for å vise et helt random innlegg fra arkivet ditt.
Du kan legge inn så mange bokser som du vil, og du kan selv bestemme størrelsen på bildene.
Tweak koden som du vil for å tilpasse boksene til der du vil ha dem - sidebar, mobil osv.
Du kan også bruke limit="4" (eller et annet tall), men da vil den hente ett random innlegg og så putte inn de tre innleggene som kommer rett etter i arkivet.

 

Her er koden som gir deg de fire boksene på bildet over:

HTML:

<div class="clearfix"> </div>
<div id="cmore">
<div class="rssbox">
<tag:entrylist limit="1" randomOffset="true" maxchars="200">
<div class="entry"><a href="${EntryPermaLink}">
<tag:if test="${FirstImage != ''}">
<div class="imgbox" style="background-image:url(http://i.blogg.no/500x250/${FirstImage})"></div>
<tag:else />
<div class="imgbox" style="background-image:url(http://i.blogg.no/500x250/${MissingFirstImage})"></div>
</tag:if>
<h4>${EntryTitle}</h4>
</a></div>
</tag:entrylist>
</div>
<div class="rssbox">
<tag:entrylist limit="1" randomOffset="true" maxchars="200">
<div class="entry"><a href="${EntryPermaLink}">
<tag:if test="${FirstImage != ''}">
<div class="imgbox" style="background-image:url(http://i.blogg.no/500x250/${FirstImage})"></div>
<tag:else />
<div class="imgbox" style="background-image:url(http://i.blogg.no/500x250/${MissingFirstImage})"></div>
</tag:if>
<h4>${EntryTitle}</h4>
</a></div>
</tag:entrylist>
</div>
<div class="rssbox">
<tag:entrylist limit="1" randomOffset="true" maxchars="200">
<div class="entry"><a href="${EntryPermaLink}">
<tag:if test="${FirstImage != ''}">
<div class="imgbox" style="background-image:url(http://i.blogg.no/500x250/${FirstImage})"></div>
<tag:else />
<div class="imgbox" style="background-image:url(http://i.blogg.no/500x250/${MissingFirstImage})"></div>
</tag:if>
<h4>${EntryTitle}</h4>
</a></div>
</tag:entrylist>
</div>
<div class="rssbox">
<tag:entrylist limit="1" randomOffset="true" maxchars="200">
<div class="entry"><a href="${EntryPermaLink}">
<tag:if test="${FirstImage != ''}">
<div class="imgbox" style="background-image:url(http://i.blogg.no/500x250/${FirstImage})"></div>
<tag:else />
<div class="imgbox" style="background-image:url(http://i.blogg.no/500x250/${MissingFirstImage})"></div>
</tag:if>
<h4>${EntryTitle}</h4>
</a></div>
</tag:entrylist>
</div>
</div>
<div class="clearfix"> </div>
 

 

CSS:

#cmore {
width:100%;
padding:4px 0 0 0;
border-top:4px solid #000;
}
.rssbox .entry {
width:24%;
margin-left:0;
margin-right:1%;
float:left;
clear:none;
padding-top:0;
margin-top:0;
border-top:0;
}
.rssbox .entry:nth-child(4) {
margin-right:0;
margin-left:0;
float:right;
}
.imgbox {
width:100%;
height:10rem;
background-size:cover !important;
background-position:center center;
}

 

Jeg har plassert min mellom innlegg og kommentarer i innleggsmalene.

 

#bloggno #bloggdesign #bloggtips #designtips

Vil du teste ny, avansert designbygger?

blogg.no lanserer snart en splitter ny designbygger, beregnet på avanserte brukere. Før launch vil vi gjerne invitere et par designere til å teste sammen med oss.

 

Designbyggeren lar deg som designer

 • Skrive/redigere html og css
 • Laste opp egne bilder og javascript til bruk i designet
 • Integrere menyer laget i den nye menybyggeren
 • Gjøre bruk av den nye funksjonen for bildevalg (header og "missing image")
 • Hente inn social icons fra profilen
 • Legge inn brukervalg som f.eks. sidemeny av/på, fontvalg, fargevalg mm.
 • Bruke moduler som vil følge med designet
 • Publisere dine design i blogsoft, slik at andre bloggere kan bruke dem
 • Oppdatere dine publiserte design
 • Lagre dine design kun for deg, slik at du enkelt kan bytte mellom dem i egen blogg
   

 

Den nye løsningen lar bloggere 

 • Velge design
 • Enkelt laste opp nytt headerbilde
 • Opprette egne topp-/sidemenyer (dra og slipp) som følger med når man bytter design
 • Velge i innstillinger og funksjoner designeren har lagt inn (menyer, farger, fonter mm.)
 • Rangere (gi stjerner til) design de liker, og kommentere på dem

 

 

 

Vi er ute etter testere som kan html og css og kjenner malsystemet i blogsoft godt, og som har erfaring med å lage design for andre.
Siden det ikke finnes noen FAQ for den nye designbyggeren enda må du ha Discord, sånn at du kan motta informasjon, forklaring av funksjoner og nye tags, og gi tilbakemeldinger på den nye tjenesten.

Syns du dette høres interessant ut?
Send meg en mail på toril@blogg.no 

 

#bloggno #design

RIKTIG BRUK AV HASHTAGS

Hashtags er et fantastisk nyttig verktøy - når det blir brukt riktig.

Hashtags er emneord som lar andre søke opp innlegg med tema de er interessert i å lese om. Når hashtags brukes riktig kan de skaffe deg nye, faste lesere. Bruker du hashtags feil risikerer du ikke bare å gå glipp av potensielle nye følgere, men også å irritere de som søker på hashtags fordi du spammer søkeresultatene med irrelevante innlegg, og du kan til og med bli sperret fra å bli vist på forsiden til blogg.no. 

Hashtags er emneord som legges over, i eller under innleggsteksten, med et # foran. 
Les mer om hva hashtags er, og hvordan de fungerer, her.

 

Riktig

 • Velg emneord som er relevante for innlegget ditt.
 • Bruk korte, forståelige ord. Tenk på hvilke ord andre vil søke på.

 

Feil

 • Ikke bruk hashtags som ikke har noe med innlegget ditt å gjøre. Det er spam. For det første irriterer det dem som søker på akkurat den taggen og får opp innlegg om helt andre ting i stedet, og for det andre risikerer du at vi sperrer deg fra å bruke hashtag-funksjonen (og dermed også fra å havne på forsiden av blogg.no). Ville du likt å søke på #trening og istedet finne åtte innlegg om topping til havregrøt, et bilde av et hundehalsbånd, og tjueto lister med "ting jeg hater"?
 • Hashtaggene skal speile innholdet i akkurat det innlegget, ikke i bloggen generelt. Har du for eksempel en mammablogg skal du likevel ikke tagge innlegg som handler om alt mulig annet enn barna dine med #mammablogg. Du skal heller ikke tagge innlegget ditt med #mandag selv om det er mandag, med mindre du faktisk skriver om temaet mandager.
 • Ikke tagg irrelevante ord som "og", "på", "skal", "hei" osv... det er ingen som søker på dem uansett, og det ser bare uryddig ut.
 • Ikke bruk mellomrom eller tegn som bindestrek, kolon, utropstegn, hjerte... de virker ikke i tags. (men husk mellomrom mellom hashtaggene)
 • Ikke legg hashtaggen i tittelen, da "virker" den ikke.

 

Noen flere tips:

 • Pass på at du skriver ordet riktig (d'oh!).
 • Bruk entallsform (hund, katt i stedet for hunder, katter)... eller bruk begge deler.
 • Bruk bilder i innleggene... da synes du bedre på hashtaglistene.

 

Husk også at hashtags er ikke "side-henvisere", de er emneord. 
På forsiden ligger det et søk der man kan søke på hashtags og få opp innlegg som har det temaet man ønsker å lese om. Altså, vil du lese om trening søker du på trening, vil du lese om økonomi søker du på økonomi. 

NA økonomi har eksempelvis valgt å vise innlegg som har hashtaggen #økonomi på sin side, akkurat som side2.blogg.no viser innlegg som bruker hashtaggen #side2, og spill.blogg.no har en side som viser innlegg med hashtaggen #spill, men det betyr ikke at man kan bruke taggene for å bli vist der uansett emne.

 

#bloggno #bloggtips

Hvordan få YouTube-videoer til å skalere i bloggen

Denne løsningen fjerner problemet med at embeddede videoer fra YouTube og Vimeo enten blir for små i desktopvisning eller for store i mobilvisning, og skalerer dem til hele den tilgjengelige bredden uansett hvilken enhet du bruker.

 

1. Legg til følgende kode i <head> i malene for forsiden, innlegg, kategori og arkiv  ("Bloggdesign" >> "HTML")

<style>
.video-container {
position:relative;
padding-bottom:56.25%;
padding-top:30px;
height:0;
overflow:hidden;
}
.video-container iframe, .video-container object, .video-container embed {
position:absolute;
top:0;
left:0;
width:100%;
height:100%;
}
</style>

Den beste plasseringen ser ut til å være rett over kodelinjen
<script type="text/javascript">var domainName = ".blogg.no";</script>

 

2. Når du embedder en YouTube (eller Vimeo) legger du til denne taggen rundt embedkoden i html-redigering

<div class="video-container"> </div>

Det vil da se slik ut i html-redigering

Og her kan du se hvordan det ser ut i praksis - test både på PC og mobil/nettbrett.

 

#bloggno #bloggtips #design #designtips

 

Er du lei av å se dette bildet i bloggen?

Her forklarer jeg hvorfor du ser dette bildet, og hvordan du blir kvitt det... enten ved å betale for tjenesten, eller helt gratis ved å laste opp bildene dine til bildearkivet ditt på blogg.no i stedet.
 

 

Photobucket tilbyr ikke lenger gratis hosting av bilder til tredjepartstjenester, og krever at du har et Plus 500 abonnement dersom du vil bruke bildene du har på Photobucket på andre nettsider, som for eksempel bloggen din. Dersom du ikke har et slikt abonnement vil bildet du ser over vises i stedet. Bildet ber deg oppgradere kontoen din for å låse opp funksjonen.

For å kunne bruke 3rd Party Hosting fra Photobucket må du ha det dyreste abonnementet, Plus 500.

 

 

 

Dersom du ikke har lyst til å betale kr. 320,-/mnd bare for at headerbildet ditt skal vises i bloggen, kan du i stedet bruke denne rare og oppsiktsvekkende løsningen, helt gratis...

 

1. Last opp bildet til bildearkivet ditt i bloggen her (du må være innlogget for at lenken skal fungere)

 

2. Trykk på bildet for å åpne det

3. Høyreklikk deretter på bildet og kopier bildeurlen/bildeadressen (pass på at du kopierer adressen fra det store bildet og ikke fra thumbnailen i arkivutlistingen)

 

4. Lim inn urlen der du tidligere la inn urlen fra Photobucket

5. Lagre

 

NB! Dersom du bruker et bloggdesign du har funnet på nettet og designet har slike grå bilder, skyldes dette at designeren har brukt bilder som ligger på Photobucket. Da Photobucket gjorde om 3rd Party Hosting til en betaltjeneste sluttet bildene å virke. Er du flink med html kan du bytte ut bildene selv i html-malene. Ellers må du enten leve med de grå bildene, eller bytte til et annet design.

 

#bloggno #bloggdesign

Om blogg.no's nye forside...

Som de aller fleste har oppdaget har blogg.no fått ny forside på PC og nettbrett. Det er ikke de helt store endringene, men det er likevel noen som ikke finner fram i denne nye jungelen, så her kommer en kort forklaring.

Aller øverst finner du nå logoen vår på midten, og til venstre ligger lenker til blogglisten, Spillmagasinet og Side2. Aller øverst og helt til høyre finner du login. 

På den rosa stripen finner du viktige lenker.

Under den rosa stripen finner du sorteringen for forsiden/shouts og hashtagsøket.

Under der igjen finner du fire bokser som deskes av Side2, og lengst til høyre en kommersiell artikkel fra Side2.

Den neste delen består av bildeshouts og første del av topplisten/bloggtoppen. Dersom det ligger en annonse her vil du også kunne se de tre forrige bildeshoutene, altså sju bildeshouts tilsammen (det dobler nesten visningstiden på bildeshoutene dine, yey!). 

Under bildeshoutene finner du Magasintoppen, Plusslisten, vanlige tekstshouts og del 2 av topplisten/bloggtoppen.
Her har vi også lagt til noe helt nytt: De sist publiserte videoene.

Under videoene finner du de gode, gamle infoboksene.

Den nederste delen av forsiden viser som vanlig de nyeste innleggene (innlegg med bilder eller video) fra alle bloggerne.

 

Dersom du har en smal skjerm (eller forminsker vinduet) vil du se at ting bytter litt plass, og topplistene forsvinner.  

For å slå topplisten på/av trykker du bare på det lille ikonet med en "b" på  

 

 

Nå kan du chatte med andre bloggere

Vi har startet en egen Discord-server for blogg.no. Denne serveren er et tilbud til deg som blogger på blogg.no og her kan du live-chatte med andre bloggere og oss som jobber i blogg.no, dele innlegg og inspirasjon, og kanskje få svar på ting du lurer på.


 

 

REGLER OG MODERERING

Reglene for innhold og oppførsel på serveren er som på blogg.no, men siden Discord-appen har også sine egne regler og derfor må alt som kan regnes som "18-årsgrense" kun postes i kanalen #nsfw (Not Safe For Work). Denne kanalen har en "alderssjekk" når du åpner den første gang.

Du kan dele dine (og andres) blogginnlegg i kanalen #del_dine_innlegg. Her er tommelfingerregelen at innleggene skal ligge på blogg.no.

Spør i #hjelp dersom du trenger hjelp med noe (her har alle lov å svare), eller kontakt en @admin. Vær dog obs på at vi som jobber i blogg.no ikke alltid er på, og det kan i mange tilfeller være raskere å sende en mail til support på hjelp@blogg.no

 

SERVER PERMALINK

https://discord.gg/csNdSdQ

 

HVA ER DISCORD?

Discord er en text/voice chat app. (ganske lik WhatsApp, Telegram osv.) som kan brukes både på PC/Mac og på mobile enheter.
Du kan chatte med andre i grupper eller privat, og dele lenker og bilder og videoer. Du kan være så anonym som du selv ønsker (vi anbefaler f.eks. ikke at du har fornavn-etternavn som brukernavn).
Det er helt gratis å bruke Discord.

 

Har du ikke Discord kan du laste den ned her: 

#bloggno #discord #chat #moro #inspo #hjelp

 

DESIGN: Nye attributter og variabler (video)

Siden vi nå har en splitter ny videotjeneste har det også dukket opp en ny mal i html-redigering, en splitter ny videotag, og noen attributter og variabler for video i innlegg. Her er en kort oversikt over hva som er nytt.

 

Den nye taggen er:
<tag:video></tag:video>
og brukes i malen for videoinnlegg.

Taggen inneholder videoplayeren og teksten som ligger i "Beskrivelse".

 

Følgende attributter kan benyttes:

title="true|false" (default false)
share="true|false" (default true)
profile="true|false" (default true)
shareBtn="true|false" (default true)
showCount="true|false" (default true)

  

 

Det er også kommet noen nye attributter og variabler for
<tag:entrylist>
...
</tag:entrylist>

slik at dere kan customize forsiden, arkiv og kategorier litt mer.

 

De nye attributtene for tag:entrylist er:

mediaExclude="true|false" (default false)
mediaTitle="true|false" (default false)
mediaShare="true|false" (default true)
mediaShareBtn="true|false" (default false)
mediaProfile="true|false" (default true)
mediaShowCount="true|false" (default true)

 

mediaExclude="true" gjør at videoen ikke vises. Det gir deg muligheten til å splitte opp videoplayeren og teksten (beskrivelsen i videoinnlegg), slik at du f.eks. kan ha teksten over videoen, og du kan bruke forkortede innlegg (maxchars).

 

Variabler (entrylist):

${mediaInfo} - viser kun playeren (virker bare når mediaExclude="true")
${EntryBody} - kun innleggsteksten/beskrivelse

 

Se komplett tagliste her

 

Du finner videosiden din ved å legge til /video bak bloggadressen din.
F.eks. http://toril.blogg.no/video

NB! Siden eksisterer ikke før du har lastet opp minst én video i den nye videotjenesten vår. For å laste opp video går du til "Post" >> "Video".

 

#bloggno #design #tips #video

 

Få videoinnlegg til å se ut som vanlige innlegg

Dersom du har publisert en video med den nye videofunksjonen har du kanskje opplevd at innlegget har "feil design". Dette er noe blogg.no ikke kan fikse automagisk for deg, men du kan gjøre det selv. Her får du oppskriften.

  

 

Finn html-malen for innlegg


 

Plassér musepekeren hvor som helst i koden og trykk ctrl+a (cmd+a) for å markere hele teksten, deretter ctrl+c (cmd+c) for å kopiere hele teksten.

 

Deretter finner du malen for videoinnlegg


 

Plasser musepekeren hvor som helst i koden og trykk ctrl+a (cmd+a) for å markere og deretter ctrl+v (cmd+v) for å lime inn.
(NB! Dobbeltsjekk at det du limte inn stemmer med det du skulle kopiere)

 

Nå har du kopiert designet fra innleggsmalen din over til videoinnleggsmalen, men for at video skal fungere i videoinnleggsmalen må du også legge inn kodelinjen som faktisk viser videoen...

 

Finn ${entrybody} i koden. Det ser omtrent slik ut, litt avhengig av hvilket design du har.


 

Lag en ny linje rett over ${EntryBody] og lim inn denne videotaggen der.

Videotag: (du kan kopiere den herfra)
<tag:video shareBtn="true" showCount="true" profile="false"></tag:video><br />
  

Lagre malen.

 

Om noe gikk skeis kan du resette designendringen inne på "Design" > "Designarkiv".

 

#tips #design #bloggdesign #bloggno #video #videomal #videoinnleggsmal #html

Om å dele innlegg "riktig" på Facebook

Det kommer inn en del spørsmål om deling i sosiale medier (les: Facebook) og problemer med manglende bilde, feil bilde, gammel overskrift, mobilvisning på PC og lignende. Her er en forklaring på hvorfor "det blir sånn", hva man kan gjøre for å unngå det, og hvordan man kan fikse det når det først har blitt sånn.

(alle eksemplene i dette innlegget er hentet fra facebookgruppen "Blogg og sånn")

 

Bilder

Facebook vil ha bilder som er minimum 200x200 pixler store. Det betyr at et liggende bilde må være minst 200 pixler høyt, og et stående bilde må være minst 200 pixler bredt, for å fylle kravet begge veier.

Her ser du en boks som er nøyaktig 200x200 pixler. Er bildet ditt smalere eller lavere vil ikke Facebook ha det.Men, bilder kan ikke være for store heller, max filstørrelse er 8 MB. Tar det for lang tid å hente et bilde vil Facebook bare "drite i det" og vise en tom, hvit rute i stedet.

 

Dersom det ikke finnes noe bilde i selve innlegget ditt vil Facebook forsøke å bruke profilbildet ditt i stedet.
NB! Video regnes ikke som bilde.

 

Her er profilbildet automatisk blitt brukt siden innlegget ikke har noen bilder

 

Stående bilder vil se slik ut i delingen

 

Og liggende bilder vil se slik ut i delingen


 

Når du deler innlegget ditt på Facebook kan du bytte bilde på det. Du kan lage det perfekte "coverbildet" om du vil, og bruke det når du deler innlegget i forskjellige grupper og på sider på Facebook, men for at det skal se "pent" ut også når andre deler ditt innlegg bør du altså tenke på hvilket bilde som ligger først i innlegget og hvordan det vil se ut i feeden.

 

Mobil vs. desktop

 En annen ting du bør tenke på er hvilken link du deler. Blogg.no har forskjellig visning for mobil og PC, og dersom du deler urlen for mobilvisning vil også de som sitter på PC få opp mobilvisning. Da ser det for eksempel slik ut på min skjerm med normal bredde:
Når det egentlig er ment å se slik ut på PC: 

Urlen for mobilvisning skiller seg fra den vanlige urlen ved at den har en m. (for mobil) i seg.Her kan du se forskjellen
http://m.forbipolene.blogg.no/1462825369_dagens_glimt.html (mobilvisning)
http://forbipolene.blogg.no/1462825369_dagens_glimt.html (vanlig visning)

Ta bort m. (ikke glem punktumet!) i lenken, så vil alle havne på riktig versjon for enheten de bruker, når de klikker på innlegget ditt.

 

 

Bytte tittel eller bilde

Det kan hende du har endret på noe, f.eks. rettet en skrivefeil i innleggstittelen eller byttet bilde, og så oppdager du at det er den gamle versjonen som kommer opp når du vil dele innlegget. Facebook har allerede "hentet" innlegget ditt og vet ikke om at du har gjort endringer. Da kan du fortelle Facebook at de må hente innlegget ditt på nytt. Du kan også bruke denne metoden når innlegget ditt har et bilde som fyller kravene og Facebook likevel bare viser en tom boks.

Gå til denne siden: https://developers.facebook.com/tools/debug/ og lim inn urlen til innlegget ditt (husk at det er forskjell på mobilvisning og desktopvisning, du må kanskje gjøre det to ganger, med og uten m.). Trykk på "Debug". På siden som kommer opp ser du en forhåndsvisning av delingen din. Trykk på "Scrape again" for å be Facebook hente innlegget på nytt. Noen ganger må man "scrape" flere ganger før det blir riktig.

Når forhåndsvisningen ser riktig ut kan du dele innlegget og det vil være den oppdaterte visningen som kommer opp.
NB! Dette har ikke tibakevirkende kraft, og tidligere delinger vil ikke bli oppdatert.

Hva skal til for å bli delt på blogg.no's Facebook?

Følger du blogg.no på Facebook? Hvis ikke finner du siden vår her.
Del innleggene dine i Blogg og Sånn!

Det er mange som lurer på hva som skal til for å få innlegget sitt delt på blogg.no's Facebookside, og dessverre finnes det ikke noen fasit på akkurat det. Vi i blogg.no leser hundrevis av innlegg hver eneste dag, og de fleste innleggene vi deler har vi ramlet over helt tilfeldig og bare kjent at "dette, dette er noe vi har lyst til å dele. Dette innlegget burde bli sett av mange flere!" 
 

Hvor finner vi innleggene?
Vi som jobber i blogg.no er innom forsiden vår over 100 ganger om dagen, så det er der vi plukker opp de fleste. Vi ser også på det brukere har delt til FB-siden vår, og vi har opprettet blogglistens Facebookgruppe, Blogg og Sånn, der hvem som helst kan dele og diskutere blogginnlegg (og annet bloggrelatert) som vi kommer til å bruke flittig når vi ser etter bra innhold å dele på Fb-siden vår. Meld deg inn og del dine innlegg der du også, så ser vi deg lettere. :)
 

Ofte deler vi innlegg som har fått oss til å føle noe, som innlegget på bildet under. Det kan også være at innlegget handler om et veldig aktuelt tema, eller at det er fantastisk morsomt skrevet. Noen ganger deler vi innlegg fordi vi er veldig enige med forfatteren, og andre ganger deler vi innlegg fordi vi er fundamentalt uenige med forfatteren. Det er altså helt umulig å si hva som skal til for å bli delt, men jeg kan forklare litt om hva som kan føre til at man ikke blir delt.
  

Som regel deler vi ikke innlegg uten bilder. Facebookposter uten bilder fremstår rett og slett som kjedelige når de deles. Vi ser også på hva slags bilder som er brukt og hvem som eier dem. Har vi grunn til å tro at bloggeieren ikke har tillatelse til å bruke akkurat det bildet, da deler vi heller ikke innlegget. Når vi ser store bilder i 16:9 format (og aller helst liggende) blir vi glade, og husk gjerne at det er det første bildet i innlegget som kommer opp automatisk.

Vi ser også på bloggens lesbarhet. Har du knøttsmå rosa bokstaver på lilla bakgrunn er det fryktelig tungt å lese, og det vil vi ikke utsette våre følgere for. Det skal mye til før vi deler et innlegg skrevet på dialekt, og vi hopper også over innlegg som har plagsomt mange skrivefeil. 

Vi deler ikke kommersielle innlegg fra brukere, f.eks. sponset, konkurranser og lignende, men ellers gode innlegg som tilfeldigvis inneholder en annonselenke kan fint slippe gjennom.

 

Du har altså muligheten til å dele dine egne innlegg fra blogg.no på vår Facebookside. Da kommer de opp i kolonnen til venstre (se bildet over). Vil du bli delt i feeden på siden vår er det altså en del kriterier som må være oppfylt, og i tillegg må vi legge merke til innlegget ditt.

 Den splitternye facebookgruppen "Blogg og sånn" drives av oss, og har fremdeles så få medlemmer at om du deler der vil du bli lagt merke til. :p

 

#bloggno #bloggtips #facebook 

INFO: Så lenge er bloggshouten din synlig


 

Hvor lenge en bloggshout ligger synlig på den valgte siden varierer med type shout, hvilken side den ligger på og om det er kø. Det finnes likevel et minimum antall minutter hver shout er synlig. Her er oversikten...

 


 

Forsiden av blogg.no

Tekstshout: Minimum 37 minutter (dyttes 1 plass ned hvert minutt når det er shouts i kø)

Bildeshout: Minimum 20 minutter (dyttes 1 plass ned hvert 5. minutt når det er shouts i kø)

 


 


 

Nettavisen

Bildeshout: Minimum 20 minutter (dyttes 1 plass bortover hvert 5. minutt når det er shouts i kø).

 


 


 

Side2

Bildeshout: Minimum 21 minutter (dyttes 1 plass bortover hvert 7. minutt når det er shouts i kø).

 


 


 

Side3

Bildeshout: Minimum 21 minutter (dyttes 1 plass bortover hvert 7. minutt når det er shouts i kø).

 

 

NB! Har du opplevd at shouten din bare "forsvinner" før den faktisk blir dyttet ut av listen? I så fall må du sjekke bloggshoutloggen din og se om shouten er blitt moderert bort av admin.

 

Les også: Om moderering av bloggshouts

 

 

#bloggno #bloggshout #bloggtips

16:9

 

          

Squares...

             

 

Å blogge fra iPad (eller iPhone)

Skal du blogge fra iPad bør du laste ned appen vår. Den finner du her (eller bare søk på "blogg.no" i appstore).
 

Blogge fra iPhone/iPad-appen
 

 

Nettleser på iPad

Det er også fullt mulig å blogge i nettleser på iPad. I nettleseren får du tilgang til mange flere funksjoner enn de som finnes i appen, men det er likevel en del som ikke fungerer fra mobile enheter. For eksempel bildeinnstillinger og videoopplasting/-avspilling.

For å blogge fra nettleseren går du til forsiden på blogg.no og logger inn på vanlig måte. Når du er innlogget finner du menyen under hamburgersymbolet  oppe til høyre. 

 

Sette inn bilder

Trykk på bildesymbolet og velg arkivet. Merk boksen ved bildet du vil bruke, velg størrelse, og trykk på "Sett inn bilde"...


  

Du kan også laste opp bilder direkte fra iPaden/mobilen. Da må du velge opplastingen for ett bilde om gangen. Om du vil kan du bruke bilder fra Yay-images, helt gratis, men dette krever at du registrerer en konto første gang du bruker tjenesten.

 

Sette inn lenker...

Markér teksten som skal bli lenke, og trykk på lenkesymbolet. Skriv eller lim inn urlen. Husk "nofollow" dersom det er en betalt/sponset eller affiliatelenke.   

#bloggtips #bloggno #ipad #bilder #lenker #mobilblogging #mobilapp

Hvordan få STORE bilder på blogg.no


 

For å vise store bilder i bloggen må du laste opp store bilder til bloggen. Max bredde på bilder i arkivet ditt er 2000 pixler. En mye brukt bloggbredde er 1000 pixler. En vanlig PC-skjerm er ofte 1920 pixler. Et bilde på 2000 pixler er dermed også stort nok til å brukes som bakgrunn i bloggen.

 

Slik gjør du det
 

1. Åpne bildeopplasteren.

 

2. Velg et stort bilde du har liggende på PCen (holder du musepekeren over vil tooltip fortelle deg hvor stort bildet er). 2000 pixler er vanligvis nok til å dekke skjermbredden hos de fleste.
 

3. Velg 2000 pixler størrelse (husk at stående bilder blir veeeldig store når de tar hele bredden, du vil kanskje gå ned litt på bredden om du bruker stående bilder... kanskje ha to ved siden av hverandre).
 

4. Last opp bildet

 

5. Om du setter inn bilder fra arkivet -- velg minst 1000 pixler størrelse når du setter inn bildet i bloggen. Velger du 2000 pixler vil bildet vises i full størrelse (det skaleres ikke opp dersom det er mindre enn bredden du velger).

 

 

Dersom bildet kuttes i bredden i bloggen kan du legge denne koden inn nederst i "Avansert design" >> "Stilsett (CSS)"

.entry img {
max-width: 100%;
}

 

 

#bloggno #bloggtips #bilder

Sette inn poll i et blogginnlegg

 

Du har sikkert sett de morsomme spørreundersøkelsene i artikler i f.eks. Nettavisen. Visste du at du enkelt kan legge inn slike i blogginnleggene dine også?

 

 

 

Her er oppskriften

 

Gå til http://www.opinionstage.com/ og lag en bruker (det er gratis)

Siden er veldig selvforklarende... og du kan også lage Quiz eller lister om du vil.

 

 

Lim inn koden i htmlredigering i bloggen...

Lykke til! :)

 

#blogg #bloggno #bloggtips

Slik teller Facebook Lik/Del i blogginnlegget

Det er ikke alltid like lett å skjønne hvordan Facebook tenker, eller hva som er koblet sammen og hva som ikke er det...

 

Her er kortversjonen... 

Her er den lange versjonen...

Liker/Del-telleren nederst i innlegget ditt teller både Likes og Delinger, og slår dem sammen til ett tall.

Når du (eller noen andre) deler ditt innlegg på Facebook teller det som en deling i telleren nederst i blogginnlegget ditt. I tillegg kan de som ser delingen i sin Facebookfeed trykke "Liker" på den - de "Liker" at du har delt denne lenken. De kan altså like delingen din på Facebook uten å besøke bloggen din i det hele tatt. Når noen trykker liker på delingen på Facebook vil det også telle som en "Liker" i telleren nederst i blogginnlegget ditt.

Deler du et innlegg på Facebook kan telleren i det innlegget altså vise masse likes uten at det har vært en eneste person inne på bloggen din og faktisk lest innlegget. De har da likt FB-posten din som deler lenken til innlegget, ikke selve innlegget, men telleren er koblet både til Likerknappen i selve innlegget og til Likerknappen i FB-posten med lenken til innlegget.


 

 

Jeg selv er en av disse 6 leserne så det er altså 6 "Liker" eller "Del" jeg ikke kan vite hvor kommer fra. Det kan hende at ingen av de som har lest innlegget har trykket på "Liker", men at en eller flere av dem har delt lenken på Facebook, og at noen som fikk deres deling opp i sin feed har trykket "Liker" på delingen hos dem... eller det kan være så enkelt som at to lesere har samme IP og bare teller som én leser i blogsoft, men det er likevel 6 forskjellige Facebookbrukere som har trykket liker i selve innlegget.

 

Ble du litt klokere nå? Eller kanskje enda mer forvirret? :p 

Tjen penger med kollasj-funksjonen (Bloggklubben)

//inneholder annonselenker

Er du medlem i bloggklubben har du sikkert sett inspirasjonssiden med innsendte kollasjer. Kollasj er en enkel måte å sette sammen bilder av produkter i et innlegg og linke direkte til produktene. Når noen klikker på en slik lenke i ditt innlegg eller kjøper et produkt via din lenke (avhengig av butikken), tjener du penger på det.
 

Her er et eksempel på en kollasj:

 

Hardt futteral til kamera / Glattetang (Hs5732) / Cd-Spiller / Headset In-Ear Plugs Rosa / Nødbatteri 2000mAh 1A Rosa / Hodetelefoner MDR-E9LPP / Softgrip Hantel 2x0.5 kg Rosa / Hårstyler (HS5522) / Eltannbørste (HX3130/00) / Lady Wally Wallet Case S5 Rosa (LADY390FS) / Smart FlipCase iPad Air 2 Rosa / Sportsøretelefoner (SHQ1200PK/10) / Høretelefoner SHK1031/00

 

 

Det er veldig enkelt. Du velger bildene du vil bruke, flytter dem rundt slik du vil ha dem (du kan dra dem større og mindre), legger på tekst, genererer embedkoden, limer embedkoden inn i blogginnlegget... og lenkene legges til helt automatisk under bildene. Husk å merke innlegget med "Reklame", "Inneholder annonselenker" eller lignende.

Du kan også laste opp bilder selv, men da må du huske å generere lenker også selv i linkgeneratoren.

 


 

 

Denne videoen forklarer hvordan du lager dine egne kollasjer:

 

Her kan du se et innlegg som viser kreativ bruk av kollasjfunksjonen
Varetelling i truseskuffen

Er du ikke medlem i bloggklubben enda? Meld deg inn HER.

Sette inn symboler i innlegg

Noen ganger vil man bruke et tegn som ikke finnes på tastaturet, og det er ikke alltid det man vil ha ligger i "Sett inn spesialtegn" heller. Her får du en kjapp innføring i hvordan du kan bruke en innebygd funksjon i Windows til dette: Tegnkart.
 

1. Åpne Windowsfunksjonen "Character Map". "Alle programmer >> "Windows tilbehør" >> "Tegnkart". Eller søk på "character map". Om du syns det er tungvint å lete den fram hver gang kan du pinne den på startlinjen slik at du alltid har den lett tilgjengelig.

2. Scroll til symbolet du vil bruke. Her har jeg brukt "Black Heart Suit". ♥


 

 

3. Velg symbolet og trykk på "Copy".


 

 

4. Plassér markøren der i innlegget du vil sette inn symbolet.

5. Trykk "Ctrl+V" for å lime inn symbolet.

 

Les også om å bruke emojiis i innlegg ❤️

Blir bildene dine "dratt" i høyden eller bredden?


Bilder som vises slik som bildet til høyre er veldig lett å unngå...

 

Kort forklart

Bilder skaleres automatisk i bredden for å unngå at store bilder kuttes når de ligger i en boks eller vises på en skjerm som er smalere enn selve bildet. Høyden på bildet vil derimot alltid være den høyden som er satt, dersom det er satt en høyde på bildet.
Ikke sett høyde på bilder så vil nettleseren til leseren justere denne helt selv - og bildene dine vil alltid se riktige ut.
 


Grundigere forklart - og hvordan du fikser det

Html for et bilde kan f.eks. se slik ut:
<img src="mittbilde.jpg" width="1000" height="500" />

Denne koden sier at bildet skal være 1000 pixler bredt og 500 pixler høyt. Det fungerer fint i en blogg som er 1000 pixler, eller mer, bred, men bredden avgjøres egentlig av oppløsningen på skjermen man leser på. Mobile enheter kan for eksempel ha en oppløsning på alt fra pinglete 312 pixler på vertikal mobilskjerm til utrolige 3840 pixler på horisontal visning på enkelte nyere nettbrett. Derfor skaleres bildebredden slik at den passer til skjermen de vises på.

På mobil, og også i mange bloggdesign, skaleres normalt bilder ned (aldri opp - det gjør dem uklare) til 100% av tilgjengelig bredde i innlegget - for å unngå "avkuttede bilder" når bildet er bredere enn boksen det ligger i. Problemet er at høyden ikke kan bestemmes på samme måte. Så, når bildet ditt fra eksempelet over skaleres fra 1000px bredde til f.eks. 720 pixler skjermbredde vil høyden fremdeles være 500 pixler og bildet vil derfor se dratt ut.
 


 

Løsningen er altså å ikke fortelle hvor høyt et bilde skal være. Da fikser nettleseren bredde-/høydeforholdet helt selv og bildet vil alltid se riktig ut, enten du ser det på PC, en liten mobiltelefon eller et nettbrett.
 

Når du laster opp et bilde til et innlegg på blogg.no blir det ikke satt noen høyde på bildet. Kun den bredden du valgte ved opplastingen blir satt. Det samme gjelder dersom du setter inn et bilde fra arkivet eller fra Yay Images, kun bredden du velger blir satt. Men, dersom du drar et bilde større eller mindre med "håndtakene" på bildet (denne funksjonen er ikke en del av blogg.no's editor, men noe som finnes i enkelte nettlesere) vil det alltid bli satt en fast høyde på bildet, og bildet vil oppleves dratt når bredden autoskaleres. Trenger du å endre bredden på bildet bør du derfor bruke innstillingene som er innebygd i editoren. Dobbeltklikk på et bilde i innlegget for å åpne boksen for bildeinnstillinger.
  

Dersom feltet for høyde allerede har et tall når du åpner denne boksen kan du fjerne det ved å først åpne hengelåsen og deretter slette tallet. Husk å trykke på "OK" etterpå.

 

LES MER OM:

AVANSERTE BILDEINNSTILLINGER

HVORDAN MIDTSTILLE BILDER?

BLOGG.NO: Avanserte bildeinnstillinger

Den nye teksteditoren vår gir deg også mer avanserte bildeinnstillinger. Dobbeltklikk på et bilde i innlegget ditt så får du opp redigeringsboksen.
 

Bildeegenskaper 

Jeg har satt et kryss over boksen for høyde, fordi man ikke bør oppgi en fast høyde på bilder. Mobilvisning, og veldig mange design for webvisning, vil autoskalere (automatisk justere) bredden på bilder, men kan ikke gjøre det for høyden. Du risikerer dermed at størrelsesforholdet mellom bredde og høyde blir feil.

For eksempel: dersom du har et bilde som er 1000 pixler bredt og 500 pixler høyt, og bredden automatisk justeres ned til 320 pixler på mobiltelefoner, vil fremdeles høyden være 500 pixler, og bildet vil oppleves som dratt i høyden eller trykket sammen fra sidene. Dersom du ikke har oppgitt noen bestemt høyde på bildet vil høyden justere seg selv og bildet ser riktig ut uansett hvor det vises.

For å fjerne en satt høyde på et bilde klikker du på hengelåsen slik at den åpner seg, og så fjerner du tallet i boksen for høyde. Husk å trykke "OK" etterpå.

Du kan også venstre- eller høyrejustere bilder.
Ønsker du å midtstille/sentrere bilder kan du lese om det her.

  

Lenke 

 

Avansert 

Hvordan lage en lenke med egen tekst

 

Da vil det se f.eks. slik ut:

Trykk HER for å komme til websiden...

 

Vil du endre på teksten?
Marker den på nytt og skriv inn endringen.

 

 

Hvordan markere tekst

 1. Skriv teksten først.

  Dette er en tekst og jeg vil sette inn en lenke HER midt inni teksten sånn ca...
   
 2. Sett musepekeren på begynnelsen eller starten av det du vil markere.
 3. Trykk ned venstre museknapp.
 4. Dra musepekeren bortover teksten du vil markere.
 5. Slipp musepekeren når du er kommet til slutten av det du vil markere.
  Du kan teste dette ved å markere et ord i teksten du akkurat leste.
    

 

 

 

"Vis blokker"-funksjonen i teksteditoren

Denne artikkelen er laget for å vise hvordan du kan bruke "Vis blokker"-funksjonen i editoren for å formatere innlegget ditt slik du vil ha det. Først vil du se et screenshot av hvordan det ser ut under redigeringen av innlegget, deretter vil du se det faktiske innlegget helt nederst i artikkelen. Jeg har bare skrevet artikkelen først, tatt screenshot, og så lagt bildet inn over selve teksten...

Jeg vil forklare bilderedigering i en annen artikkel.
  

"Vis blokker"-funksjonen i teksteditoren er genial!
  

Den forteller deg hvordan innlegget ditt formateres, mens du skriver. Her ser du for eksempel at hvert avsnitt ligger inni en blokk (eller boks) som heter "P" (for "paragraph"). Man lager et nytt avsnitt ved å trykke på "Enter" (linjeskift).

For å starte en ny linje i samme avsnitt (blokk) trykker man på "Shift" + "Enter"...
Da hopper man én linje ned, uten å starte et nytt avsnitt.

Bilder og videoer bør ligge i helt egne blokker dersom de skal stå for seg selv.
 

Tekst i samme blokk som bildet vil havne rett under bildet, eller på siden av bildet. Er dette effekten du vil ha må du altså passe på at teksten som skal ligge sammen med bildet er i den samme blokken/boksen som bildet.
Du kan dobbeltklikke på et bilde for å legge inn en margin på begge sidene av et bilde, eller over og under et bilde, eller begge deler.
På dette bildet har jeg valgt avansert redigering og satt padding-right til 30px.

  

 

#bloggno #design #redigering #innlegg #tutorial #teksteditor

Om moderering av bloggshouts


 

Har du opplevd å få en bloggshout fjernet av moderator uten at du helt forstår hvorfor?

Her vil vi forsøke å forklare litt om hva som anses som greit og hva som ikke gjør det, og hvorfor det er forskjellige regler på de forskjellige sidene. Du vil også få en forklaring på hvordan du skal bruke bloggshoutloggen din til å følge med om dine bloggshouts modereres.

 

 

Regler for bildeshouts

 

Disse reglene kommer altså i tillegg til eksisterende regelverk. Det vil si at du kan fremdeles ikke bruke innhold du ikke har rettighetene til å bruke, poste spam, mobbe, floode e.l. i bloggshouts bare fordi det ikke er spesifikt nevnt i boksen ovenfor.
 

Tenk også på målgrupper når du velger hvilken side shouten skal vises på. Et innlegg om bilmotorer vil f.eks. passe fint på Side3, men kan oppleves som støy på Side2. Dagens innkjøp fra H&M passer fint på Side2, men kan nok se litt malplassert ut på Side3.

Side2s målgruppe er hovedsaklig kvinner. Tema er mote, skjønnhet, trening, foreldre, mat, kjendis og lignende.
Side3s primære målgruppe er menn. Vanlige tema er teknologi, underholdning, spenning, vitenskap m.m.
Nettavisen dekker aktuelle nyheter, sport, økonomi, samfunnsaktuelt, politikk og tema fra Side2 og Side3.

Bloggshouts er laget for at ordinære bloggere på blogg.no skal ha anledning til å promotere bloggen sin - ikke profesjonelle annonsører. Det er ikke noe i veien for at en blogger kan shoute et sponset innlegg, men organisert annonsering som f.eks. MLM rekruttering og salg godtas ikke.

Du kan heller ikke bruke bloggshouts til å trekke trafikk til eksterne blogger eller nettsider. Innlegg av typen "Les innlegget her" og en ekstern link er ikke tillatt i bloggshouts.

 

Hvem modererer hva?
Bloggshoutboksene på de forskjellige sidene (blogg.no-forsiden, Nettavisen, Side2 og Side3) modereres av de respektive avdelingene. Det er altså Nettavisen som modererer bloggshouts på Nettavisens forside, Side2 modererer bloggshouts på Side2s forside osv.
Modereringen er enkel, man ser på hva som ligger i bloggshoutboksen og det som ikke bør være der blir satt til "Skjult".

Slik ser modereringsverktøyet ut:
I dette eksempelet er to shouts blitt fjernet fra boksen (rød knapp).

 

 

Bloggeieren vil ikke motta noen melding om at bloggshouten er fjernet, men kan se dette i bloggshoutloggen sin. Når man får en bloggshout fjernet er dette en advarsel om at dette bildet/tittelen/innholdet ikke er ønsket på den aktuelle siden. Overser man advarselen og fortsetter å shoute det samme innlegget likevel vil man etter hvert bli skipfrontet. Da kan man ikke lenger kjøpe bloggshouts og bloggen vil ikke være synlig på forsider og lister.

 

Sjekk bloggshoutloggen din

Du finner bloggshoutloggen din her ("Arkiv" >> "Bloggshouts" i menyen). Den viser bloggshouts du har kjøpt; når du bestilte og status på bestillingen; hvilket innlegg du shoutet, type bloggshout og på hvilken side det ble shoutet; når innlegget ble lagt i køen for visning; hvilket mobilnummer du betalte med og pris på shouten. Den bakerste kolonnen viser om shouten er blitt moderert (fjernet fra bloggshouts). Rød prikk betyr at shouten er fjernet av admin.

 


 

 

Finner du en rød prikk i bloggshoutloggen din kan du altså sjekke hvilket innlegg som ble fjernet fra hvilken side, slik at du unngår å shoute samme innlegg på den siden igjen.

I noen tilfeller kan du oppleve at en shout blir fjernet selv om det samme innlegget har vært shoutet tidligere uten problemer. Det betyr ikke at akkurat den shouten var godkjent tidligere, den har antakelig bare ikke blitt sett av den aktuelle sidens admins før.

Dersom du ikke forstår hvorfor en bloggshout er moderert bort fra den valgte siden kan du kontakte support og spørre om årsaken.

 

Les også: Om moderering på blogg.no

 

Bloggshout / bildeshout:
Betaltjeneste på blogg.no som lar bloggere promotere sine blogginnlegg på blogg.no, Nettavisen, Side2 eller Side3s forsider. Tjenesten betales med mobiltelefonen og koster fra kr. 15,- pr. shout.

 

 #bloggno #bloggshouts #moderering #regler

Om moderering på blogg.no

Blogg.no er en bloggportal som lar bloggere opprette blogg og synliggjøre bloggen helt gratis. Dersom man ikke velger det bort vil alle innlegg man publiserer vises på forsiden av blogg.no og på kommunesiden der man har registrert bosted. Innlegg pinges også automatisk på blogglisten.no og i tillegg har man mulighet til å bloggshoute (betaltjeneste) innlegg på blogg.no's forside og på Nettavisen, Side2 og Side3.

Hver blogger er selv ansvarlig for sin blogg og alt innhold i den, med ett eneste unntak... annonsene som legges inn av blogg.no. Det betyr at bloggeiere selv må passe på at det de poster er innenfor norsk lov OG blogg.no's regelverk, og at kommentarer andre poster er innenfor norsk lov OG blogg.no's regelverk.

 

Les også: Om moderering av bloggshouts

 

Artikkelen fortsetter under bildet

 

Noen ganger dukker det dessverre opp bloggere som ikke helt klarer å holde seg innenfor regelverket, og når slike oppdages, eller rapporteres inn, tar blogg.no grep. Følgende virkemidler tas i bruk:

 

Varselboks

Du har sikkert sett denne boksen...


 

Denne brukes dersom en blogg har svært eksplisitt innhold. For eksempel svært erotiske bilder, eller bilder/videoer av skadede mennesker eller dyr som har det vondt. Denne varselboksen er ment som en buffer slik at lesere kan velge selv om de vil gå inn og se på innholdet. Man kan be om å få lagt inn en varselboks dersom man vet at bloggen kommer til å inneholde ting mange vil finne støtende.

 

Skipfront

Skipfront betyr ganske enkelt at man "skippes" (skjules) fra forsiden og kommunesidene, og man vil heller ikke komme opp på topplister eller på hashtaglister. Når man ikke kan vises på forsiden kan man logisk nok heller ikke bloggshoute. Forsiden er blogg.no's ansikt utad, og selv om takhøyden er stor er det blogg.no som avgjør hva som er greit og ikke greit å ha der.

Skipfront er den vanligste formen for moderering og den brukes hovedsaklig når man vil hindre en blogg fra å vises på forsiden. For eksempel inaktive blogger som spretter opp på topplisten, blogger med falsk alder eller kjønn som havner på feil liste, personlige blogger i magasinlisten, blogger som misbruker bloggshouts eller hashtags... osv.

Når en blogg er skipfrontet kan den fremdeles logges inn på og postes innlegg i som vanlig, og alle kan lese den. Den vil bare ikke komme opp på forsidene eller på blogg.no's lister.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

 

 

Ban

Spamblogger; rasistiske blogger; mobbing; stjålet identitet; ana/mia-blogger; falske konkurranser; ulovlig innhold, f.eks streaming av filmer eller sport... Noen blogger har ikke livets rett, og de stenges slik at ingen kan lese dem og eieren kan heller ikke logge inn. Bannede blogger blir bare unntaksvis åpnet igjen.

 

Varsel

Blogg.no sender normalt ikke ut varselbrev. Fjernede bloggshouts (kan sjekkes i bloggshoutloggen), varselboks og skipfront regnes som varsel i seg selv, og man kan kontakte support dersom man lurer på hvorfor shouts eller bloggen er moderert. I de fleste tilfeller vil varselboks fjernes når det eksplisitte innholdet er dyttet ut av bloggens forside eller slettet, og skipfront fjernes når bloggeren er blitt forklart og har forstått hvorfor skipfront er lagt inn og vedkommende har ryddet opp i forholdet. Ved gjentatte overtredelser/provokasjoner kan skipfront gjøres permanent, eller man kan ende opp med en ban.

I svært grove tilfeller tar blogg.no også kontakt med politiet, f.eks. der det er lagt ut overgrepsbilder eller når man tror det kan stå om liv.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

 

 

Automatiske modereringsfunksjoner

Kommentarfilter finnes i alle blogger. Bloggeier kan selv bestemme hva som skal modereres (ordfilter/IP-filter) og hva som skjer med kommentarer som filtreres (settes til godkjenning / slettes). I tillegg ligger det et automatisk spamfilter på alle innlegg som er eldre enn 30 dager.

 

Les også: Å rapportere ting til blogg.no

 

Noe du lurer på angående moderering? Spør i kommentarfeltet eller spør support.

 

 

#bloggno #ban #skipfront #varselboks #moderering #regler

Del innleggene dine på blogglisten.no

Har du en blogg? Pinger du innleggene dine på blogglisten.no?

Visste du at man ikke trenger å registrere bloggen for å pinge innlegg i kategoriene på blogglisten? Du kan pinge et hvilket som helst blogginnlegg og det vil bli synlig på den valgte kategorisiden og på forsiden av blogglisten. 

Registrerer du bloggen din på blogglisten vil innleggene du pinger også komme opp på statistikksiden din, slik at det blir enkelt for leserne å finne flere innlegg fra din blogg.

  

 

Slik pinger du et innlegg

 

 

 

 

 

Ping er en push-funksjon som varsler en tjeneste (f.eks. blogglisten) om nytt innhold i bloggen din. Blogglisten henter innholdet fra RSS-feeden i bloggen din, det er derfor viktig at RSS-feeden din validerer og oppdateres normalt.

blogg.no FAQ

 

Kjekt å vite

 • For å kunne pinge innlegg må du ha en fungerende rss-feed i bloggen din. De fleste store plattformer (wordpress, blogspot) har dette.
 • Innlegg listes i kronologisk rekkefølge etter publiseringstidspunkt, ikke etter når de blir pinget. Du kan pinge gamle innlegg for at de skal komme fram på statistikksiden din, men de vil legge seg langt nede på forsiden og kategorisidene. Ping med det samme du har publisert.
 • Blogglisten forsøker alltid å hente ut det første bildet i innlegget, men ser ikke på featured images, bildekaruseller, video eller lignende.
 • Blogger du på blogg.no trenger du ikke pinge. Da er bloggen din allerede registrert på blogglisten og ping skjer helt automatisk når du publiserer et innlegg.

 

 

Hva er blogglisten.no?
Blogglisten er et topplisteverktøy for deg som blogger, der du kan se statistikk for din blogg, og sammenligne din statistikk og plassering på listene med andre, lignende blogger.

Blogglisten er også et sted som gjør bloggen din synlig. Her kan du profilere bloggen din, og dersom du ønsker det få sjansen til å komme på topplisten. Blogglisten hjelper bloggere å få mer trafikk på sine blogger, men hjelper og deg som er bloggleser å finne frem til de beste og mest interessante bloggene i bloggosfæren.

 

 #bloggno #blogglisten #ping #innlegg #flerelesere

Svaret legges nå rett under kommentaren man svarer på!

I dag er det lansert en liten, men viktig endring i kommentarsystemet på blogg.no. Når bloggeieren svarer på en kommentar (via svarfunksjonen i blogsoft/mobilappen) vil svaret komme opp rett under akkurat den kommentaren man svarte på, uavhengig av dato og klokkeslett.

I blogsoft kan man også se at det er kommet en ekstra knapp der det er svart på en kommentar, og svarene ligger ikke lenger blandet inn sammen med mottatte kommentarer.

Funksjonen har ikke tilbakevirkende kraft, og fungerer derfor bare på svar som er postet etter at vi publiserte den tidligere i dag.

NB! Svaret vil legge seg rett under kommentaren det svares på, men den vil se ut som en hvilken som helst annen kommentar med mindre man styler div.reply  i css. 

Her er et eksempel på hvordan det ser ut når svar er stylet:
(legg merke til dato på kommentarene og svaret på bildet)

  

Her er css-koden jeg bruker i mitt design. Den gir innrykk, grå bakgrunnsfarge og setter et ikon foran svaret.

div.reply {
width:85%;
float:right;
background-color:#EEEEFF;
}
div.reply::before {
content:url(http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/quotes/quoteby-blue.png);
float:left;
margin-left:-30px;
padding-right:10px;
}


#bloggno #design #kommentarer

Vil du ha "quotes" i bloggen din? Her er koden.

Noen ganger ønsker man å bruke et sitat i en artikkel og her er en kode som får det til å se både enkelt og pent ut. Koden bruker "blockquote" som du finner under "Stiler" >> "Blokker" >> "Sitatblokk" i editoren.

Kopiér koden du finner nederst i innlegget, og legg den inn i "Stilsett (CSS)" som du finner under "Avansert design" i menyen til venstre. Når koden er lagt inn vil "Sitatblokk" oppføre seg litt annerledes enn du er vant til.

Skriv teksten du vil sitere. Hopp en linje ned med "Enter", og skriv hvem du siterer.
Markér teksten og velg "Sitatblokk" (under "Stiler") i editoren.

Det vil se omtrent slik ut i editoren:Du vil nå se at den markerte teksten rykkes inn litt, men bildene vil ikke bli synlige i editoren. De settes inn av nettleseren når du ser på innlegget i forhåndsvisning eller i selve bloggen.

  plasseres automatisk foran den siste linjen i sitatet.

 

Her er et eksempel:

Now I did a job. I got nothing but trouble since I did it, not to mention more than a few unkind words as regard to my character so let me make this abundantly clear. I do the job. And then I get paid.

Mal, (Firefly)

 

 

For å få dine sitatblokker til å gjøre det samme trenger du bare å legge denne koden i stilarket (CSS):

blockquote {
max-width:450px;
float:right;
clear:both;
color:#444;
}
blockquote::before {
content:url(http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/quotes/quote-blue.png);
float:left;
padding-bottom:30px;
}
blockquote p:last-child {
margin-top:0px;
float:right;
color:#666;
line-height:25px;
}
blockquote p:last-child::before {
content:url(http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/quotes/quoteby-blue.png);
float:left;
padding-right:10px;
}

 

Ønsker du en annen farge kan du eventuelt bytte ut "blue" i bildeurlene med pink eller green. Jeg har kun laget bildene i de tre fargene.

Denne koden er beregnet på litt korte sitater. Bruker du alltid lange sitater kan du endre høyden på padding-bottom:30px; til en høyere verdi.

Opplever du at bilder eller lignende spretter opp på siden av sitatet (bare fordi det er plass til det) kan du legge denne kodelinjen rett under </blockquote> i htmlvisning: <p class="clearfix"> </p>

 

Lykke til!

 

#bloggno #designtips

Ny designtag: Gruppeliste!

Lyst til å liste gruppene du er medlem i i sidemenyen (eller et annet sted)?


 

Nå kan du det! Vi har laget en liste for dette på samme måte som for arkiv, kategorier og linker. Nye design vil få denne som standard, men eksisterende design vil ikke bli oppdatert automatisk.

 

Her er koden:
(NB! Denne fungerer ikke i widgets, den må legges inn i html-malene, eller i en modul)

<tag:if test="${GroupsExists == 'true'}">
<h4>Grupper</h4>
<ul>
<tag:grouplist>
<li><a href="${GroupLink}">${GroupName} [${totalMember}]</a></li>
</tag:grouplist>
</ul>
</tag:if>

 


Du kan også vise bare grupper med et minimum antall medlemmer, forkorte gruppenavnet (om du har en smal sidemeny) og bestemme hvor mange grupper som skal listes.

Eksempel:
<tag:grouplist sort="asc|desc" limit='10" blogname_limit="50" minMember ="10">

Gruppene listes alfabetisk. asc = stigende, desc = fallende, velg en av dem. Default er asc.Og du kan bruke disse variablene:
${GroupName}
${GroupLink}
${GroupImage}
${totalMember}

Ser du noe nytt? (etterlengtet funksjon i blogsoft) :D

Jeg vet ikke åssen det er med dere, men jeg har i hvert fall savnet dette siden jeg startet på blogg.no, og endelig, endelig er det på plass!Ser du hva som er nytt?

Spoiler (markér for å lese): Paginering (og tags) i "sett inn bilde fra arkivet"

Enjoy! :D

Hvordan følge en blogg?

Blogger du på blogg.no kan du følge andre blogger på blogg.no. Hver gang en av bloggene du følger poster et nytt innlegg vil du kunne se innlegget i feeden din inne på øversiktssiden din ("Hjem") og under "Venner" i mobilappene.


 

 

 

Slik går du frem for å følge andre blogger

 

NB! Du må være innlogget for å kunne se "Følg"-knappen. Du kan heller ikke se "Følg"-knappen i din egen profil.

For å følge en blogg kan du:

a) trykke på profilbildet til bloggen du ønsker å følge, enten i selve bloggen eller i en kommentar (gjelder selvfølgelig ikke de som har NAid, Facebookkommentarer eller Disqus)

eller

b) du kan søke den fram i blogsoft


Her kan du se hvordan du søker fram en blogg. Jeg bruker styleconnection.blogg.no i mitt eksempel.


 

 

Skriv eller lim inn bloggadressen (uten http) og trykk på "Søk etter bloggere", eller skriv inn en del av bloggadressen dersom du ikke husker hele, og trykk på "Søk etter bloggere". Du må skrive inn minst to bokstaver i bloggnavnfeltet.

 

Jeg søkte på "stylec" og fikk opp 11 alternativer.

 


 

 

Klikk deg videre inn på profilen og trykk på den grønne "Følg"-knappen.
Dersom du trykket på profilbildet i stedet for å søke er det denne siden du får fram.


 

Bekreft at du vil følge denne bloggen


 

 

Nå vil bloggen komme fram i listen over blogger du følger, og de nyeste innleggene vil være synlige i feeden din inne på hjem.


 

 

Følge noen tilbake:
Når du følger en ny blogg vil bloggeieren se at hun eller han har fått en ny følger, og kan klikke seg inn for å se hvem den nye følgeren er.  Fra siden "Mine følgere" kan man enkelt markere flere blogger på én gang og trykke "Følg" nederst på siden.

 

#bloggno #bloggtips #følgere

NY DESIGNTAG: Del kommentarer

Nå kan du gjøre kommentarer i bloggen din linkbare sånn at du kan linke rett til en kommentar.

Nyttig ikke bare for å dele, men også i konkurranser der du kan linke rett til vinnerkommentaren og for å rapportere kommentarer. :)

Her er et eksempel på en url som peker direkte til en kommentar:
http://toril.blogg.no/1448446955_rets_kuleste_julegave.html#comment-114107491

 

Slik gjør du det

Kopier koden nedenfor og lim den inn i innleggsmalen din.
Jeg anbefaler at du plasserer den som vist på bildet under.

 

<div id="commentshare" class="clearfix"><a href="${EntryPermaLink}#comment-${CommentID}"><img src="http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/standard/share-gray-sml.png" /></a></div>

 


 

 

Og denne koden legger du inn i "Stilsett (CSS)"

div#commentshare {
max-width:30px;
float:right !important;
}
div#commentshare a {
font-size:10px !important;
}
div#commentshare a img {
max-height:12px !important;
}

 

 

NB! Husk at kodene må legges inn både for Webvisning og for Mobilvisning dersom du vil at det skal fungere på begge versjonene.

Du kan selvfølgelig endre koden slik det passer deg, men du må ha med hele "${EntryPermaLink}#comment-${CommentID}" for at lenken skal peke riktig.

Hvordan embedde poster og bilder fra Facebook på bloggen?

Det finnes to måter å ta innhold fra Facebook og plassere det i din egen blogg. Her viser jeg den lovlige (og peneste) måten.

Finn posten eller bildet du vil bruke og trykk på den lille pilen oppe til høyre. Velg "Embed post" (på norsk heter det sikkert "innbygg" eller noe slikt)Deretter kopierer du koden (markert i blått) ved å høyreklikke i feltet og velge "Kopier". Pass på at du får med hele koden. 

Så går du til bloggen din og innlegget du vil embedde FB-innholdet i, og her har du to muligheter for å sette inn koden. Du kan enten sette den inn via html-redigering, da styrer du selv hvor i innlegget du skal ha den embeddede posten, eller du kan lime inn koden i kodefeltet, da havner den automatisk nederst i innlegget.

 

Via html-redigering

Trykk på "html av/på" til høyre under tekstboksen slik at du kommer til html-redigeringen (når html-redigering er aktiv forsvinner redigeringsverktøyene øverst i boksen).
Lim inn koden der du vil ha den, og trykk på "html av/på" igjen for å gå tilbake til rik redigering.Nå ser innlegget ditt slik ut. Om du vil se hvordan det blir seende ut i bloggen kan du trykke på "Forhåndsvisning". 

Legge inn via kodefeltet

Skriv innlegget og trykk deretter på "Kode" under innlegget. Lim inn koden. Det embeddede innholdet vil ikke bli lagt til i innlegget før du lagrer innlegget,ved å trykke på enten "Lagre og publiser" eller "Lagre som utkast". Vil du se det i forhåndsvisningen før du publiserer må du trykke på "Lagre som utkast" og deretter velge redigering igjen. 

 

Og slik ser posten ut når den er embeddet i bloggen... 

#bloggno #facebook #embed #bloggtips

Fix for feil/manglende bilde i Facebookdelinger

Deler du innlegg på Facebook har du nok opplevd å få opp denne irriterende tomme boksen, eller feil bilde, når du limer inn url'en til innlegget ditt.Det kan være mange grunner til at dette skjer. F.eks. kan scraperen til Facebook ha oversett bildeurlen, du kan ha byttet bilde etter at scraperen til FB "så" innlegget første gang, det kan være feil i bloggdesignet du bruker, eller det kan være feil hos Facebook... og så videre.

Heldigvis finnes det en relativt enkel løsning på dette:
Debugverktøyet til Facebook

 Klikk på lenken eller bildet over, og du kommer til debugverktøyet.

Lim inn url'en til innlegget du vil fikse og trykk på "Debug"

 Deretter velger du "Fetch new scrape information". Får du en feilmelding bare prøver du igjen.

 

Scroll litt ned på den nye siden så finner du boksen som viser hva som vil bli vist når du deler. Her skal nå (det riktige) bildet komme opp. 

Trykk på "See this in the share dialog" så får du opp den vanlige del-boksen 

Eller du kan lukke denne siden og i stedet dele på vanlig måte fra statusen din...Lykke til! :)

 

 

PS! Dette fungerer på andre ting enn blogginnlegg også.

 

#facebook #debug #linter

Sette inn et bilde fra Instagram

Her er en kort tutorial på hvordan sette inn et bilde fra Instagram i bloggen

 

Trykk på ikonet for Instagrambilder

 


 

Deretter limer du inn bildeurl eller bilde ID.
Her ser du hvordan du finner bilde-ID'en. Fjern det på begge sider av selve ID'en.

 


 

Velg riktig bredde på bildet og trykk på "Sett inn".

 


 

 

Her ser du resultatet

OBS! Har du gitt fra deg passordet?

Noen brukere har de siste dagene mottatt en e-post fra en person som utgir seg for å være systemansvarlig på blogg.no.
Har du mottatt en slik eller lignende e-post?

 

I e-posten bes det om brukernavn og passord til bloggen din.
Dette er ikke en e-post fra oss. Blogg.no vil aldri sende en slik e-post, og vil aldri be om passord fra deg.

Har du latt deg lure av svindelen og gitt fra deg brukernavn og passord så ber vi deg kontakte vår support på hjelp@blogg.no eller ring 91816597, så hjelper vi deg. Du skal aldri gi fra deg ditt brukernavn og passord på blogg.no. Dette er noe du skal holde for deg selv.

Husk at dersom du gir andre tillatelse til å logge inn på din konto (enten det er gjestebloggere, designere, venner eller lignende), gir du vedkommende samtidig tilgang til å se all informasjon du har lagt inn. Tekst, bilder, adresser, telefonnummer fødselsdato... og kommentarer og privatmeldinger, og også din post- eller bostedsadresse og bankinfo dersom du har registrert disse i bloggklubben. I tillegg gir du vedkommende mulighet til å kjøpe bloggshouts på dine vegne.

 

Dersom du mottar e-post, kommentar, telefon eller sms fra noen i blogg.no, bloggklubben eller nettavisen.no, og ønsker å sjekke om meldingen er ekte, kan du alltid kontakte support på hjelp@blogg.no eller telefon 91816597 og spørre. 

 

Om bilder og bildekvalitet på blogg.no: Bilder med høy oppløsning

Det er mange som tror at kvaliteten på bildene man laster opp på blogg.no blir dårlig. Det stemmer ikke. Det er lenge siden blogg.no sluttet å komprimere bilder ved opplasting. Derimot er det mange som laster opp bildene "feil", eller selv gjør bildene uskarpe i bloggen sin etter opplastingen.
 

LES OGSÅ: BLIR BILDENE DINE DRATT I HØYDEN ELLER BREDDEN?
 

Her ser du to bilder. Det er akkurat det samme originalbildet lastet opp på to forskjellige steder. Det ene er lastet opp via ftp til et eksternt webhotell, og det andre ligger i bildearkivet mitt i blogsoft. Oppløsningen er på 2000x1339px. Ser du noen forskjell på kvaliteten? Hvilket av disse to bildene tror du ligger på blogg.no og hvilket tror du ligger på den eksterne webserveren?

Bilde 1

Bilde1 //Crestock


Bilde 2

Bilde2 //Crestock
 

 

Her er de samme to bildene skalert ned til 480 pixler og satt ved siden av hverandre

Bilde3 //Crestock Bilde4 //Crestock

 

 

Ser du forskjell på kvaliteten på bildene? Hvilket av disse to bildene tror du ligger på blogg.no og hvilket bilde tror du ligger på en ekstern server? Du kan sjekke svaret ved å høyreklikke på bildet og finne bildeadressen...

Nederst i innlegget kan du se sammenligning mellom flere oppløsninger.

 

 

Her får du en enkel forklaring på hvordan du bevarer bildekvaliteten når du laster opp bilder til bloggen din

 • Velg bildet du vil bruke. Pass på at det er riktig størrelse eller større enn det du vil at det skal vises som i bloggen. Man skal aldri skalere opp bilder, da blir de uskarpe. Opplasteren på blogg.no vil heller aldri skalere et bilde oppover.
 • Når du laster opp bilder velger du den størrelsen som er lik eller minst ett hakk over bredden på bloggen din. For eksempel, dersom plassen du har til rådighet i innlegget er 750 pixler velger du 800 pixler eller større når du laster opp bildet. Vil du være sikker på at bildene er store nok også dersom du senere bytter design kan du velge max størrelse på alle bildene, 2000px.   
 • Ikke last bildene rett inn i innlegget. Last dem først opp til arkivet og sett dem inn derfra i stedet. Da kan du velge størrelse pr. bilde.   
 • Ikke justér størrelsen på et bilde manuelt ved å dra det større eller mindre. Gjør du det vil det bli satt en fast bredde og høyde på bildet, og det vil se strukket/klemt ut i mobilvisning der bredden (men ikke høyden) tilpasses automatisk. Vil du at et bilde skal ha en annen størrelse i bloggen enn den størrelsen du lastet opp bildet i kan du sette det inn i riktig størrelse fra arkivet etterpå.

 

 

Retinaskjermer - kort forklart

Retina display er Apples benevnelse på "skjermoppløsninger med så høy pikseltetthet at det menneskelige øye ikke greier å skjelne pikslene fra hverandre på det som anses som ordinær betraktningsavstand for den aktuelle enheten". Eller for å si det på en annen måte, retinaskjermer er en egen Apple-greie som pakker flere pixler inn på samme område.

Vil du at dine bilder skal se ekstra ekstra bra ut for dem som sitter på en slik skjerm må du altså laste opp ekstra ekstra store bilder selv om du bare har tenkt å vise dem i en fjerdedel av størrelsen i bloggen. Jo større et bilde er jo tyngre er det å laste, så det blir opp til deg selv om du vil poste bilder som blir ekstra fine for de få med retinaskjerm eller om du heller vil ta hensyn til lesere som ikke har retinaskjerm og kanskje interesserer seg mer for hvor lang tid det tar å laste ned innholdet i bloggen din.

Her er et eksempel. De samme to bildene skalert ned til 480 pixler og satt ved siden av hverandre, men det ene er nå 3872px × 2592px originalt, altså nesten dobbelt så stort som det andre, og det er også dobbelt så stort, 5,56MB i filstørrelse.

Bilde5 //Crestock Bilde6 //Crestock

 

Kan du se hvilket som er "tilpasset" retina og hvilket som er det samme bildet som i teksten lengre opp?

 

 

Ha følgende regnestykke i bakhodet:

Et bilde på ca 2000x1400 pixler vil ha en filstørrelse på ca. 2MB. Jo større bilder du bruker jo mer må leserne dine laste ned. Laster du opp et bilde på 2000px og nettleseren skalerer det ned til f.eks. 800px for å passe bredden i bloggen din er det likevel den samme filen.

Har du gjennomsnittlig 2 slike bilder pr innlegg, og 20 innlegg på forsiden av bloggen din, må leserene dine laste ned 80MB hver gang hun eller han besøker forsiden din. NB! Har du "Vis flere"-funksjon som henter fram for eksempel 300 innlegg må leseren laste ned alle 300 innleggene, også de som er skjult til å begynne med.

1024MB = 1GB

Grovt regnet og teoretisk sett betyr det at med et mobilabonnement med 1GB/mnd i datatrafikk kan man besøke 10-15 slike bloggforsider (det er vel sånn ca. en busstur...) og så har man brukt opp kvoten... og med et abonnement som har 5GB/mnd kan man da besøke 50-70 slike bloggforsider, og så har man brukt opp kvoten.

Nå er det riktignok ikke så ofte man bruker så store bilder til vanlig. Innlegget du leser nå er hele 11,7MB helt alene fordi de store bildene tilsammen gir 10,4MB.
Jeg testet også tre random blogger fra Topp20 og de viste henholdsvis 30MB, 55MB og 70MB på sine bloggforsider.

WiFi FTW!

 

 

Brede bilder

Dersom du sliter med at bildene du legger i bloggen er for brede for innlegget, og kuttes i bredden kan du prøve å legge denne kodesnutten inn i stilsettet ditt. Den gjør at nettleseren til den som besøker bloggen automatisk skalerer bildet ned til den faktiske bredden på innlegget.

.entry * img {
max-width:100%;
}
 

 

Her kan du sammenligne bildekvaliteter og størrelser. Hold musa over bildet for å se hva som er hva.

Dette er de samme 6 bildene vist to ganger. Først skalert ned til 480px og deretter i full innleggsbredde (unntatt det siste som bare er 500px og som jeg sa tidligerere skalerer man aldri et bilde oppover)

//Crestock //Crestock

 

 

//Crestock //Crestock

 

 

//Crestock //Crestock

 

 

//Crestock

//Crestock

//Crestock

//Crestock

//Crestock

//Crestock

 

 

Om du ikke ser noen som helst forskjell på bildene over... fortvil ikke. Det betyr bare at du har en helt vanlig skjerm, med en helt vanlig oppløsning og at du sitter akkurat passe langt fra skjermen når du leser. Den viktigste forskjellen på bildene over er filstørrelsen.

 

ℹ️ Emojis i blogginnlegg?

Emojis støttes av iOS, Android, OS X, Windows (7 og oppover) og Windows Phone. Dersom du (i tillegg) har en kompatibel nettleser kan du se emojis i dette innlegget (ellers ser du bare firkanter..). For å bruke en emoji, kopier og lim inn.

😀 😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 👿 😉 😊 ☺️ 😋 😌 😍 😎 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 🙁 🙂 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 👣 👤 👥 ❤️ 💔 👀 🐰 🐈 🐱 🐎 🐴

 

 

Se mange flere emojis her!

 Se classic emojis her

 

 

Og for dere som ikke kan se dem... her er et bilde av dem. :p
NB! Forskjellige OS og forskjellige nettlesere vil vise forskjellige emojis. Disse er det jeg ser i min Firefox i Windows 10.


Og slik ser det ut i Opera og i Internet ExplorerChrome støtter ikke emojis, enda.

Blir DU ranket lavere i Googlesøk? ツ

 

Har du slått av "mobilvennlig design" på bloggen din? I så fall risikerer du å ikke bli sett i Google...

I 2012 anbefalte Google at alle med nettsider burde gjøre sidene sine responsive. Dette er ganske enkelt fordi nettsider som ikke er mobiltilpasset er vanskelig å bruke på mobil og brukeren går heller til en annen side som fungerer bedre. Til nå har dette kun vært en anbefaling uten konsekvenser fra Google, men fra 21. april i år begynte de å endre algoritmene for å tilpasse søkemotoren den økte bruken av mobile enheter.

Nettsider (og dermed også blogger) som ikke fyller kravene fra Google vil dermed plasseres lengre ned i søkeresultatene enn sider som har mobilvennlige design, selv om de ellers ville blitt ranket høyere. Om bloggen din for eksempel lå som #3 på første side i Google tidligere risikerer du nå at den snart vil ligge på side 13 i stedet når brukeren leser fra en mobil enhet, dersom du velger bort "mobilvennlig" til fordel for et eldre design som ikke skalerer på mobil. Googles søk på mobile enheter vil prioritere webløsninger som er mobilvennlige høyest. Google gir ingen grader av mobilvennlighet - enten er siden mobilvennlig eller så er den det ikke. Det betyr at mange nettsteder/blogger kan komme til å oppleve et kraftig dropp i trafikken sin, om Google dømmer siden som ikke mobilvennlig.

 

Google dømmer nettsidene etter:

 • Om skriften er lett å lese på mindre skjermer
 • Om knappene er store nok og har passe avstand til hverandre
 • Om siden bruker software som ikke fungerer på mobil (feks Flash, Java, Quicktime)
 • Om man må bruke zoom og horisontal scroll for å se hele siden
 • Om Google forstår innholdet
 • Om siden presenterer innholdet godt og er enkel å navigere på
 • Om siden laster raskt

 

Vil du teste om bloggen din er mobilvennlig kan du gjøre følgende:

 • Gå til "Innstillinger" >> "Blogg" og kryss bort "Mobilvennlig" (ellers tester du bare det mobilvennlige designet vi har lagt til)
 • Vent noen minutter og besøk så bloggen din på en mobil enhet. Ser du fremdeles blogg.no's mobildesign venter du litt til og forsøker igjen om en stund.
 • Når du ser det vanlige bloggdesignet ditt også på mobilen går du til https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ og skriver eller limer inn adressen til bloggen din i feltet, og så trykker du på "Analyze". Når siden har jobbet litt får du opp resultatet.

 

Les mer om kravene til mobilvennlige sider

Informasjon til bloggdesignere

 


 


 

 


 

Alle bloggere på blogg.no kan nå velge sitt eget mobildesign. Ny designbygger er på plass og det er også mulig å redigere direkte i html/css. Vi vil selvfølgelig også legge ut noen enkle valgbare standarddesign for mobil.

Har du allerede et mobilvennlig (responsivt) design kan du altså fortsette å bruke dette i stedet for default mobilvisning ved å krysse bort "mobilvennlig" inne på "Innstillinger" >> "Blogg".

Vær obs på at når "mobilvennlig" er valgt vil mobilview ha mobiltilpassede (smalere) annonser og plasseringen er litt annerledes. Desktopview har de samme annonseformatene som før også på mobil.

 

tl;dr
Google har endret på kravene til nettsider som indekseres. Mobilvennlige nettsider løftes fram og nettsider som har dårlig lesbarhet på mobil dyttes bakover i resultatene når man søker fra mobile enheter. Derfor har blogg.no innført mobilvennlige design, slik at din blogg vil få en bedre rangering i Google.

 

 

#bloggno #design #mobilvennlig #google #seo #pagerank #responsivt

Knapp for å vise/skjule sidemenyen

 

Liker du bloggen din best med eller uten sidemeny? Eller klarer du ikke helt å bestemme deg?

Det klarer ikke jeg!

Så jeg har bestemt meg for å ha begge deler...  på forsiden av bloggen min, ikke på innlegg, arkiv og kategorier.

Den nest siste knappen i toppmenyen på forsiden min vil veksle mellom å vise innleggene i full bloggbredde, og å vise sidemenyen med alt det morsomme jeg har puttet inn der.

Her er en annen versjon jeg tester for gruppeblogger...

Hvilken versjon liker du best?

Er det noen interesse for at jeg legger ut en tutorial på hvordan man kan toggle sidemenyen?

 

 

#bloggdesign #html #css

Visste du at? :om ærekrenkelser:

 

Det er tillatt å ærekrenke personer, insitusjoner og bedrifter i Norge. Forutsetningen er at krenkelsen ikke er rettsstridig. Det er dette juristene gjerne kaller rettsstridsvurderingen, og som ikke er så lett å lese direkte ut av lovteksten. Tidligere var det slik at dersom retten konstaterte at det forelå en ærekrenkelse, det vil si at vilkårene i §247 var oppfylt, så var det stort sett bare en måte å unngå å bli dømt på, og det var å føre såkalt sannhetsbevis, slik det er beskrevet i §249. Man kunne altså i utgangspunktet ikke bli dømt for å ha fremsatt ærekrenkelser, så fremt de var sanne. Det kan man heller ikke i dag.

§ 246. Den som rettsstridig ved ord eller handling krenker en annens æresfølelse eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder.

§ 247. Den som i ord eller handling optrer på en måte som er egnet til å skade en annens gode navn og rykte eller til å utsette ham for hat, ringeakt eller tap av den for hans stilling eller næring fornødne tillit, eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år. Er ærekrenkelsen forøvet i trykt skrift eller i kringkastingssending eller ellers under særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil 2 år anvendes.
For blogger og kommentarer i blogger er det §247 som er den aktuelle. Den gjelder de ærekrenkelser som spres til flere, for eksempel gjennom omtale i en blogg eller et annet medie. Forutsetningen for at det skal foreligge en lovstridig ærkrenkelse er altså at den som krenkes får skadet sitt gode navn og rykte, eller at det bidrar til å utsette vedkommende for hat, ringeakt eller tap av den tillit vedkommende er avhengig av i sitt yrke eller sin stilling. Et typisk eksempel kan være at en næringsdrivende blir beskyldt for å lure sine kunder, drive villedende markedsføring, ikke utføre fagmessig forsvarlig arbeid osv. Det vil kunne føre til direkte økonomisk tap, og kan utløse erstatning for tapte inntekter. Skade på navn og rykte handler mer om hvordan dine omgivelser ser på vedkommende som person, og at krenkelsen her kan gi ham eller henne redusert livskvalitet i form av tap av venner eller tillit i kretsen av nærstående og bekjente. Her er det sjelden snakk om erstatning for økonomisk tap, men oftest det som kalles oppreisning, det vil si erstatning for ikke-økonomisk skade.

 

§ 249.

 1. Straff efter §§ 246 og 247 kommer ikke til anvendelse dersom det føres bevis for beskyldningens sannhet.
 2. Selv om det føres sannhetsbevis som nevnt under 1, er beskyldningen straffbar dersom den er fremsatt uten at der var noen aktverdig grunn til det eller dersom den ellers er utilbørlig på grunn av formen eller måten den er fremsatt på eller av andre grunner.
 3. Straff efter §§ 246 og 247 kommer ikke til anvendelse på den som har vært pliktig eller nødsaget til å uttale sig eller som har uttalt sig til berettiget varetagelse av eget eller andres tarv, dersom det godtgjøres at han i enhver henseende har vist tilbørlig aktsomhet.
 4. Bevis for sannheten av en beskyldning tillates ikke ført
  a)    for straffbar handling som den beskyldte er frikjent for ved endelig innenlandsk eller utenlandsk dom.
  b)    dersom retten enstemmig finner det utvilsomt at beskyldningen er utilbørlig uansett dens sannhet og at nektelse av bevisførsel er ønskelig av hensyn til den fornærmede. Sådan bevisførsel må aldri nektes dersom påtalemyndigheten eller saksøkeren på forhånd har tilkjennegitt at der vil bli påstått straff efter § 248 eller at der bare vil bli gjort sivile krav gjeldende.
 5. Når bevisførsel om sannheten av en beskyldning er nektet, er der heller ikke adgang til bevisførsel om hvorvidt tiltalte (saksøkte) har trodd eller hatt grunn til å tro på beskyldningens sannhet.

       Endret ved lover 10 mars 1939 nr. 1, 17 juni 2005 nr. 90 (ikr. 1 jan 2008 iflg. res. 26 jan 2007 nr. 88) som endret ved lov 26 jan 2007 nr. 3.

 

Vær også oppmerksom på §250... som for eksempel kommer til anvendelse når to (eller flere) voksne mennesker slenger dritt til hverandre i blogginnlegg eller kommentarer.
Som man reder ligger man, osv. Ta dere en bolle.


§ 250. Er ærekrenkelsen fremkalt av den fornærmede selv ved utilbørlig adferd eller gjengjeldt med en legemskrenkelse eller ærekrenkelse, kan straff bortfalle.
     Endret ved lov 10 mars 1939 nr. 1.

 

Den nye straffeloven, som ble vedtatt i 2005, men enda ikke er tatt i bruk, vil føre med seg noen endringer. Når den nye straffeloven trer i kraft (tidligst i 2014), vil det ikke lenger være anledning til å idømme straff for ærekrenkelser. Da flyttes nemlig ærekrenkelsesbestemmelsen til skadeerstatningsloven,
i en ny § 3-6a:

"Den som uaktsomt har satt frem en ytring som er egnet til å krenke en annens ærefølelse eller omdømme, skal yte erstatning for den lidte skade og slik erstatning for tap i fremtidig erverv som retten ut fra den utviste skyld og forholdene ellers finner rimelig. Han kan også pålegges å betale slik erstatning (oppreisning) for skade av ikke-økonomisk art som retten finner rimelig. Dersom den krenkede døde mindre enn 15 år før krenkelsen etter første ledd fant sted, kan krav om oppreisning settes frem av hans nærmeste.

En ærekrenkende ytring medfører ikke ansvar etter første ledd dersom den anses berettiget etter en avveining av de hensyn som begrunner ytringsfrihet. Ved denne vurderingen skal det særlig legges vekt på om ytringen hviler på et fyldestgjørende faktisk grunnlag, på ytringens grad av krenkelse, og om hensynet til den krenkede er tilfredsstillende ivaretatt ved for eksempel adgang til imøtegåelse, om allmenne interesser eller andre gode grunner tilsa at den ble satt frem, og om ytreren har vært i aktsom god tro med hensyn til de momenter som kan gjøre ytringen berettiget.

Reglene i § 3-6 annet og tredje ledd gjelder tilsvarende."

 

Det er altså lov å skrive ufordelaktig om noen, så lenge det man forteller er sant. Men framsetter du usannferdige påstander eller beskyldninger risikerer du å bli dømt til å betale erstatning eller oppreisning - og det er du som må bevise at det du har skrevet er sant.

 

#ærekrenkelse #internett #media #blogg #kommentar #løgn #lov #straffeloven #trakassering

Finner du ikke kommunelistene?

De er her:Rett over topplisten...

NB! Pass på at du ikke har sortert siden etter kjønn eller alder, det fungerer ikke på kommunelistene, så listen vises bare under "Alle" "Alle". :)

Hashtags vs. kategorier - hvorfor bytte?Jeg ser at det er en del som lurer på hvorfor blogg.no har byttet ut kategoriene på forsiden med hashtags...

 

Her er litt informasjon om akkurat det:

Det var 40 kategorier på forsiden. Av disse 40 hadde 5 kategorier færre enn 5 nye innlegg pr dag, og bare 12 av kategoriene hadde 20 eller flere nye innlegg pr dag.

Av alle innlegg som ble postet på blogg.no i løpet av en dag ble kun 8,6% av disse plassert i en forsidekategori, og det var også stort sett de samme bloggene som gikk igjen i hver kategori.

 

Vi vurderte å slå sammen flere små kategorier til noen få større samlekategorier, slik at hver kategori dekket et bredere "område" og dermed automatisk ville få flere nye innlegg pr. kategori hver dag, men alle henvendelser vi har mottatt om kategorier har vært ønsker om flere (ofte veldig smale) kategorier, og ønsker om å kunne legge ett innlegg i flere kategorier samtidig.

Vi så også at majoriteten av nye bloggere ikke tok i bruk forsidekategoriene, og at av alle de som besøkte forsiden var det svært få som klikket seg inn på kategoriene i det hele tatt.

Da vi i fjor startet arbeidet med ny forside hadde vi flere "mål" i bakhodet. Vi ønsket gjøre det lettere for alle å bli sett, derfor la vi inn den nye innleggskaskaden som viser flere innlegg og oppdateres mye raskere, der man kan klikke seg så langt bakover i som man bare orker... eller til nettleseren krasjer. Hva som enn kommer først. :)

Vi ville også gjøre det lettere for de som ønsket seg nye kategorier, og for de som ønsket å kunne legge innlegg i flere kategorier, men vi ønsket absolutt ikke å ha en liste på 100+ kategorier - som vi måtte hatt for å dekke alle ønskene som var kommet inn.

Og vi ville gjøre det enkelt både for dem som bare stikker innom for å lese litt blogger, og for alle som er ute etter å lese om et bestemt tema.

Løsningen ble hashtags.

Med hashtags kan alle nå bestemme "kategori" helt selv, og man trenger heller ikke velge hvilken kategori hvert innlegg passer best i. Der man før måtte velge om et innlegg om å ha bikkja med i båten skulle plasseres i "Båt" eller i "Kjæledyr" kan man nå legge inn begge deler (og enda noen til) og både dyreelskere og båtentusiaster vil få opp innlegget ved søk.

Er du en av dem som brukte kategoriene for å finne innlegg å lese? Da kan du glede deg over at du nå får opp et mye større antall å velge blant (gjennomsnittlig 20% flere blogger - og tallet vokser stadig), om du søker på de gamle kategoritemaene.

Hashtags kan ikke sorteres etter alderen på bloggeren, men til gjengjeld kan man bla seg mye lenger bakover. Der man før bare fikk fram de siste 30-120 innleggene i en kategori (om man kikket på alle aldersgruppene) kan man nå bla seg flere måneder bakover på hver hashtag.

Det krever litt mer innsats fra deg som blogger, siden man faktisk må tenke litt når man velger hashtags, men velger du emneord du selv ville søkt på for å finne akkurat et slikt innlegg som det du nettopp har skrevet, ja da burde du være godt innenfor.

Vi i blogg.no mener dette er en mye bedre løsning enn de gamle kategoriene, og det tror vi dere også vil synes når dere har fått testet det ut en stund. :)

 

#bloggno #kategorier #info

 

Vil du ha Facebook "Del"-knapp i bloggen?

 Egentlig har du det allerede dersom designet du bruker ikke har fjernet "Tips en venn"-linken under innlegget. Der er det både "Del på Facebook" og "Del på Twitter". Men vil du ha en egen "Del på Facebook"-knapp i selve innlegget kan du fikse det selv... det er kjempeenkelt.

Bare legg denne kodelinjen der du vil ha knappen (i htmlkoden):
NB! Den fungerer bare dersom den er innenfor koden som styrer innleggene (entry), du kan ikke legge den i sidebaren eller headeren eller lignende.

<div class="fb-share-button" data-href="${EntryPermaLink}" data-type="button"></div>

 

Jeg har lagt "Del"-knappen rett etter "Liker"-knappen, både på forsiden og i selve innleggene. Da ser det slik ut i malene:

<div class="content">${EntryBody}</div>
<div class="fb-share-button" data-href="${EntryPermaLink}" data-type="button"></div>
<div class="meta">

 

Og her er koden for CSS:

.fblike {
float:left;
margin:20px 0px;
clear:none;
}
.fb-share-button {
float:left;
margin:20px 0px;
clear:none;
}

 

#bloggno #design #facebook

Vil du ha en kul toppmeny?
Som den jeg har altså... for den er skikkelig neat, syns jeg i hvertfall. :D

Det er veldig enkelt... egentlig, men kan kanskje virke litt komplisert om du ikke har tilbragt  litt tid inne i html-malene før.

 

Denne oppskriften gir deg en svart meny lik min - men uten "anbefalte innlegg" og "Youtube"-knappene.
Se den i bruk her: http://methinks.blogg.no/

 

Først kopierer du dette og limer det inn nederst i css.
("Design" >> "Rediger" >> "Stilsett")

#wrapper {margin-top:10px;}
/*
TOPMENU
*/
.menu,
.menu ul,
.menu li,
.menu a {
margin: 0;
padding: 0;
border: none;
outline: none;
}
.widemenu {
width:auto;margin: 0;
padding: 0;
border: none;
outline: none;
background-color:#000; /* Denne setter fargen på menyen */
background-image: url('http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/standard/toppmenu/media/shine.png'); background-repeat: repeat-x;
box-shadow: 5px 5px 5px #888; /* Denne setter fargen på skyggen */
border-radius:10px;
z-index:99999;
}
.menu {
height: 46px;
width: 100%;
display:block;
border-radius:10px;
}
ul.menu {
width:750px; /* Om du legger til flere knapper må du øke tallet her til f.eks. 950*/
height:46px;
margin-left:auto;
margin-right:auto;
}
.menu li {
position: relative;
list-style: none;
float: left;
display: block;
height: 46px;
}
.menu li a {
display: block;
padding: 0 15px;
margin: 0;
line-height: 46px;
text-decoration: none;
border-left: 1px solid #666; /* Denne setter farge på den ene streken mellom knappene */
border-right: 1px solid #888; /* Denne setter farge på den andre streken mellom knappene */
font-family: Helvetica, Arial, sans-serif;
font-weight: bold;
font-size: 13px;
color: #f3f3f3; /*denne setter tekstfargen på knappene */
text-shadow: 1px 1px 1px rgba(0,0,0,.6);
-webkit-transition: color .2s ease-in-out;
-moz-transition: color .2s ease-in-out;
-o-transition: color .2s ease-in-out;
-ms-transition: color .2s ease-in-out;
transition: color .2s ease-in-out;
}
.menu li a img {
margin-top:6px;
}
.menu li a:hover {
background-color:#444; /* Denne setter bakgrunnsfaren ved mouseover */
}
.menu li:first-child a { border-left: none; }
.menu li:last-child a{ border-right: none; }
.menu li:hover > a { color: #fff; } /* Denne setter tekstfargen på mouseover */
/*
SUBMENU
*/
.menu ul {
position: absolute;
top: 46px;
left: 0;
opacity: 0;
background: #222; /* Denne setter bakgrunnsfargen på undermenyen */
-webkit-border-radius: 0 0 5px 5px;
-moz-border-radius: 0 0 5px 5px;
border-radius: 0 0 5px 5px;
-webkit-transition: opacity .25s ease .1s;
-moz-transition: opacity .25s ease .1s;
-o-transition: opacity .25s ease .1s;
-ms-transition: opacity .25s ease .1s;
transition: opacity .25s ease .1s;
z-index:9999;
}
.menu li:hover > ul { opacity: 1; }
.menu ul li {
height: 0;
overflow: hidden;
padding: 0;
-webkit-transition: height .25s ease .1s;
-moz-transition: height .25s ease .1s;
-o-transition: height .25s ease .1s;
-ms-transition: height .25s ease .1s;
transition: height .25s ease .1s;
}
.menu li:hover > ul li {
height: 46px;
overflow: hidden;
padding: 0;
}
.menu ul li a {
width: 300px;
/*padding: 4px 10px 4px 10px;*/
margin: 0;
border: none;
border-bottom: 1px solid #353539;
text-align:left;
}
.menu ul li:last-child a { border: none; }

 

Html-koden...
Jeg pleier å legge denne i en modul, men du velger selv om du vil legge den rett i html-malene eller i en modul.
Den skal ligge mellom headeren og wrapperen. I de fleste tilfeller blir det mellom:
<p>${BlogDescription}</p>
</div>
HER
<div id="wrapper" class="yui-gc">


Her er html-koden til selve menyen:

<div class="widemenu">
<ul class="menu">
<li><a href="http://blogg.no/"><img src="http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/standard/toppmenu/media/bloggno.png"> </a></li>
<li><a href="${BlogUrl}"><img src="http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/standard/toppmenu/media/home.png"> </a></li>
<li><a href="#">Siste innlegg</a>
<ul>
<tag:recentlist limit="10">
<li>
<a href="${EntryPermaLink}">${EntryTitle}</a>
</li>
</tag:recentlist>
</ul>
</li>
<li><a href="#">Arkiv</a>
<ul>
<tag:archivelist limit="12">
<li>
<a href="${ArchiveLink}">${ArchiveName}</a>
</li>
</tag:archivelist>
</ul>
</li>
<li><a href="#">Kategorier</a>
<ul>
<tag:categorylist>
<li>
<a href="${CategoryLink}">${CategoryName}</a>
</li>
</tag:categorylist>
</ul>
</li>
<li><a href="#">Linker</a>
<ul>
<tag:linklist>
<li>
<a href="${LinkURL}">${LinkName}</a>
</li>
</tag:linklist>
</ul>
</li>
<li><a href="#">Følg meg</a>
<ul>
<li>
<a href="${ProfileUrl}">Legg til på blogg.no</a>
</li>
</ul>
</li>
<li><a href="#"><img src="http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/standard/toppmenu/media/2topp.png"> </a></li>
</ul>
</div>

 

Du kan legge inn flere knapper ved å legge inn flere
<li><a href="URL HER">Linktekst</a></li>
og gjøre en knapp til en undermeny ved å legge inn:
<li><a href="#">Tittel</a>
<ul>
<li><a href="URL HER">Linktekst</a></li>
<li><a href="URL HER">Linktekst</a></li>
</ul>
</li>

 Men husk at om du legger for mange knapper i menyen vil den brekke (de som er for mange vil bli dyttet ned på neste linje).

 

 

Vil du også at menyen skal låse seg øverst i vinduet når man scroller nedover får du oppskriften på det her:

Javascript:
(lim inn rett over </head> i alle malene)

<script>
jQuery("document").ready(function($){
var lockbar = $('.lockbar-box');
$(window).scroll(function () {
if ($(this).scrollTop() > 164) {
lockbar.addClass("fixed-lb");
} else {
lockbar.removeClass("fixed-lb");
}
});
});
</script>

 

CSS/stilsett
(lim inn nederst)

.lockbar-box{ background-image: url('http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/design/toppmeny-shine.png'); background-repeat: repeat-x;}
.fixed-lb{ z-index: 99999; position: fixed; center: 0; top: 0; width: 102%; } /* låser menyen */
.lockbar {
height: 46px;
width: auto;
color: #fff;
padding-right: 4px;
text-shadow: 0px 1px 2px #696969;
}

 

Over menykoden i html-malen
(altså mellom headeren og menyen) legger du inn:

<div id="lockbar">
</div>

 

Og helt nederst i malen, rett under </html> limer du inn:

<div class="lockbar-box">
<div class="lockbar" style="margin-left:-1.7%;">
<tag:include module="topmenu" /></div></div>

NB! Om du brukte en modul til menykoden må du bytte ut min tag med din tag. Limte du hele menykoden rett inn i malen øverst må du gjøre det her også. I stedet for den røde koden.

 

Så kommer det vanskelige...
Å få menyen til å låse seg på riktig sted/tidspunkt når du scroller.

Dette avhenger av tallet i javascriptet (nederst i head), så du må bytte ut tallet i javascriptet med det tallet som passer til din header.

if ($(this).scrollTop() > 164) {

Jo høyere header, jo høyere tall.

 

#bloggno #designtips #design #html #howto #tutorial #bnnh

25 nye standarddesign

 

Ja, du leste riktig... blogg.no har lagt ut 25 nye standarddesign du kan velge i. I tillegg til de 8 vi hadde fra før.Finner du noe du liker?

 

#bnnh

Slik rapporterer du feil og problemer

 

Når det oppstår feil eller problemer er det viktig at dere som brukere gir oss beskjed om dette. For å kunne fikse feil trenger vi først og fremst å vite at de eksisterer. Deretter trenger vi å vite hva feilen består i, når den oppstår, og hva den påvirker. Uten denne informasjonen er det ikke mulig for oss å feilsøke, og heller ikke å fikse noe som helst.

Feil og problemer meldes på e-post til hjelp@blogg.no,
eller via kontaktskjemaet (Konto >> Hjelp>>Supportskjema)
Når du melder inn feil er det fint om du tar med følgende informasjon:

 • Hva forsøkte du å gjøre?
 • Hva trykket du på?
 • Hva forventet du ville skje?
 • Hva skjedde?
 • Fikk du en feilmelding? I såfall legger du ved feilmeldingen ordrett, gjerne et screenshot.
 • Hvilken nettleser og versjon av den bruker du?
 • Gjelder det en mobilapp må du fortelle om det er den til Android eller den til iPhone.

 

Dersom problemet er begrenset til bare din blogg/konto trenger vi også følgende informasjon:

 • Hvilken blogg gjelder det?
 • Mobilnummer (dersom det er relevant, f.eks. bloggshouts)
 • Hva er e-posten bloggen er registrert på?
 • I noen tilfeller trenger vi IP-adressen din.

 

Vi svarer også på generelle spørsmål på Facebooksiden vår, men det kan ta tid mellom hver gang noen fra support kikker innom der. og du risikerer å ikke bli lagt merke til. Melder du feil trenger vi ofte informasjon som ikke bør postes offentlig, og vi anbefaler derfor at du bruker e-post eller supportskjemaet i stedet.

 

Oppsummering:

Dette er IKKE måten å melde feil på...

 

Dette er myyyye bedre...Jo mer info vi får, jo lettere er det for oss å finne, og fikse, feilen.

 

#bloggtips #bloggno

Blogger og opphavsrett - hva er lov og ikke lov?

Alt som ligger på internett kan kopieres. Når du blogger benytter du deg av egenskrevet tekst, egne bilder, og i noen tilfeller andres tekster og bilder (f.eks. tekst og bilder du har funnet på nettet). Her er en kort innføring i hva som er lovlig bruk av andres materiale.
 

different paragraphs
Licensed from: muuraa / yayimages.com


 

Opphavsrettslig beskyttelse

Åndsverksloven beskriver opphavsretten. Opphavsretten beskytter opphavsmannens (den som har laget verkets) økonomiske og ideelle rettigheter til sitt åndsverk. Opphavsretten dekker skriftlige verk, muntlige foredrag, sceneverk, film, foto, maleri, tegninger, skulpturer, kunst, kart, programmer og oversettelser oversettelser av verk. Opphavsretten verner verkets utforming (det ferdige resultatet), men ikke ideer, teknikker, kunnskap eller metoder som er brukt ved framstillingen av verket.

Opphavsretten gir opphavsmannen enerett til eksemplarfremstilling og til fremføring for allmennheten. Den gir også rett til å bli navngitt ved bruk av verket og til å motsette seg endring og gjengivelse av verket.

Dersom en person som ikke har opphavsrett til et materiale, ønsker å benytte dette eller fremstille eksemplarer, må det innhentes tillatelse til dette fra opphavsmannen.

Det kan fremstilles enkelteksemplarer til privat bruk, så fremt det ikke gjøres til erværvsformål.

For deg som blogger betyr dette at du ikke bare kan kopiere ting du finner på andre nettsteder, enten det er tekst fra en annen blogg, en nyhetsartikkel eller et bilde du finner i google. Du kan heller ikke bare ta printscreens av andres ting og bruke det som om du eier det, det regnes som kopi (eksemplarfremstilling).  Alt som ligger på internett eies av noen, og man skal innhente tillatelse før man bruker det. 

Samtidig beskyttes du og bloggen din av opphavsretten. Andre har ikke lov til å kopiere ditt innhold og bruke det uten at du har godkjent det.
Oppgir du en kontaktadresse i bloggen din er det større sjanse for at noen som ønsker å bruke noe du eier spør deg om lov, i stedet for bare å ta det.

Privat bruk betyr at du for eksempel kan kopiere et bilde noen andre eier, og bruke det som skrivebordsbakgrunn på din egen PC, eller printe ut en tekst for å ha den på papir. Du kan også lagre lokale kopier av nettsider og lignende på din egen datamaskin, men du har ikke lov til å dele/distribuere dette materialet videre.
 
 

Å spørre om lov!

Ved bruk av et åndsverk ut over sitatrett og eksemplarfremstilling til privat bruk, skal opphavsmannen kontaktes. Det må da avklares hva som skal publiseres, på hvilken måte det skal publiseres og i hvilken sammenheng. Dersom materialet skal benyttes på en annen måte på et senere tidspunkt, må det innhentes en ny tillatelse fra opphavsmann.

Dersom den som eier åndsverket er under 15 år, skal foresatte gi tillatelse til bruk. Dersom opphavsmannen er mellom 15 og 18 år, kan opphavsmannen selv gi tillatelse, men foresatte skal informeres.

Noen ganger er ting lisensmerket (Creative Commons), med f.eks. CC-BY eller CC-BY-NC. Da må du følge reglene for disse. Her kan du lese om CC-lisenser.
I andre tilfeller har du kanskje allerede kjøpt lisens til å bruke noe, for eksempel en fin font, eller et bilde fra et nettsted som selger slike. Da må du følge lisensvilkårene fra stedet der du kjøpte materialet.

Det er heller ikke alltid lett å se hvem som har opphavsretten til materiale man finner på internett. Bilder kan være delt så mange ganger at det er umulig å finne ut hvem man skal spørre. I andre tilfeller har opphavsmannen bare lagt ut bildet for at andre skal kunne bruke det som de vil, uten tanke på kreditering.  Det har etterhvert blitt vanlig at bloggere som henter bilder fra Google bildesøk krediterer Google i stedet for den faktiske opphavsmannen. Noen ganger er det helt greit, andre ganger kan det være lurt å gjøre den ekstra innsatsen for å finne ut hvem som eier et bilde eller en tekst man har lyst til å bruke. Om du kopierer bilder, hele eller deler av innlegg eller artikler kan det gjøre deg erstatningspliktig ovenfor opphavsrettighetshaveren.
 
 

Sitatretten

(ingen regel uten unntak)

Sitatretten gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. Et sitat skal være en mindre del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng.
Sitatet må settes inn i en sammenheng, og verket sitatet settes inn i må ha selvstendig verkshøyde for at sitatet skal være lovlig.

For deg som blogger betyr dette at du lovlig kan "låne" en liten bit av andres tekst så lenge du selv skriver en tekst rundt dette (sammenheng). Du skal også kreditere opphavsmannen. For sitater hentet fra andre blogger/nettsider vil kreditering som oftest bety en henvisning til personen og/eller link til det originale innlegget/artikkelen. Når det gjelder film er det mulig å benytte et kort klipp av en video dersom det krediteres til opphavsmannen.

 

Kilder / les mer:
http://no.wikipedia.org/wiki/Opphavsrett
http://www.ntnu.no/mms/faq
LovData: Åndsverkloven

http://www.slideshare.net/morsilla/opphavsrett
http://www.slideshare.net/elsnes/opphavsrett-og-personvern
http://www.slideshare.net/elsnes/om-opphavsrett-og-cc

 #bloggtips #bloggno

Hva skjer egentlig når man bloggshouter? (Repost)

Bloggshout er en betaltjeneste. For å kunne kjøpe bloggshout må du først registrere et mobilnummer på bloggen.
Mobilnummeret må være ditt eget eller et du har innhentet tillatelse fra eieren/betaleren til å bruke.

Når du registrerer mobilnummeret sender vi en sms med en pinkode til telefonen. Denne koden må deretter skrives inn på registreringssiden. Det er altså ikke mulig å registrere en telefon man ikke har fysisk tilgang til. Pinkoden gjelder kun for registreringen og har ingenting med kjøp av bloggshout å gjøre.
Det er helt gratis å registrere mobilen på bloggen, og du kan ha samme mobilnummer registrert på flere blogger.
Shouter du fra en av mobilappene er det nummeret som er registrert på bloggen som blir trukket, selv om mobilen du skriver på har et annet nummer.

Når bloggen din er koblet til et mobilnummer kan du kjøpe bloggshout. Bloggshouts er engangskjøp, man må bestille på nytt hver gang man skal shoute et innlegg. Det er ikke mulig å abonnere på tjenesten.
 


Når du bestiller en bloggshout velger du hvilken type bloggshout du vil ha (vanlig, gold eller bilde), og om innlegget skal shoutes på blogg.no-forsiden, eller på en av Nettavisens sider. Når du trykker "Ok" for å bekrefte kjøpet gis bestillingen et referansenummer og shouten din legges i en ventekø hos oss. Deretter sender vi sender en betalingssms til mobilnummeret som er registrert på bloggen. Denne meldingen koster kr. 15,-, 30,-  eller 45,- å motta, avhengig av om du valgte vanlig, gold eller bildebloggshout.

Meldingen vi sender ut går først til cpa-tjenesteleverandøren (som sjekker at du ikke har reservert deg mot meldinger fra 1938) før de sender den videre til din mobiloperatør. Når din mobiloperatør mottar meldingen sjekker de at abonnementet ditt kan faktureres (nok penger på kortet, abonnementet ikke sperret for betaltjenester osv) og sender deretter meldingen videre til din mobiltelefon. Når meldingen er levert til mobilen sender mobiloperatøren beskjed tilbake til oss, via cpa-tjenesteleverandøren, om at beløpet er betalt. Meldingen du mottar er din kvittering på at du har betalt, og du finner referansenummeret for bestillingen i meldingen. Trenger du å kontakte support om bestillingen må du oppgi referansenummeret, så det er viktig at du ikke sletter meldingen før bloggshouten er vist. Dersom telefonen din er slått av, eller sms'en av andre grunner ikke kan leveres til telefonen i løpet av 10 minutter, får vi beskjed om at betalingen har feilet.

Når vi mottar tilbakemelding om at beløpet er betalt legger vi bloggshouten din i visningskøen. Hvor lang tid det tar før den kommer på den valgte siden avhenger av hvor mange det er foran deg i køen. Når bloggshouten legges ut får du en ny sms om dette. Denne sms'en er helt gratis å motta.

Dersom bestillingen feilet får du en melding om dette. Denne er også gratis å motta.

Du kan sjekke status på bloggshouten din her

 

Hva kan gå galt?

Dersom mobilnummeret ditt er sperret for CPA (betalingstjenester) vil mobiloperatøren avvise bestillingen. Du vil da motta en feilmelding i stedet for kvitteringsmeldingen.
En slik sperre er brukerstyrt, og dersom du er eieren av abonnementet kan du kontakte mobiloperatøren for å få fjernet sperren.
Bruker du noen andres abonnement (f.eks. mamma eller pappas) og eieren er lei av høye mobilregninger, kan eieren kontakte mobiloperatøren for å få lagt inn en slik sperre.

Dersom du har dårlig dekning der du befinner deg risikerer du at meldingen ikke blir registrert levert i tide. Da feiler bestillingen.
Det kan også hende at du mottar kvitteringen, men at mobiloperatøren ikke registrerer at den er levert. Da kan det hende du mottar kvitteringen flere ganger (du vil uansett bare bli trukket én gang - mobiloperatøren retter selv opp eventuelle feiltrekk når de etterhvert registrerer at meldingen er levert).

Det kan være problemer i mobilnettet, hos cpa-tjenesteleverandøren eller hos oss, som gjør at kvitteringsmeldingen ikke kommer fram. Dersom du bestiller en bloggshout og det "ikke skjer noe" kan det være lurt å sjekke bloggshoutloggen og vente minst 10 minutter før du forsøker igjen.

 

Les mer om bloggshoutloggen

 

#bloggtips #bloggno

Design: Fast bildestørrelse, automatisk.

Innleggsdelen av bloggen min er 660 pixler bred. Blogg.no lar meg laste opp og sette inn bilder som er 600px eller 700px, men ikke den størrelsen som ser penest ut i min blogg, enten må jeg velge for smale bilder, eller noe av bildet blir kappet bort.

Jeg bruker denne løsningen for å få alle bildene i riktig størrelse:

I design >> rediger >> stilsett har jeg lagt inn denne koden:

.entry img, .entry img.image, .entry img.androidimage {
max-width:630px;
border:15px solid #ffffff;
-webkit-box-shadow: 0px 0px 7px 1px #666666;
-moz-box-shadow: 0px 0px 7px 1px #666666;
box-shadow: 0px 0px 7px 1px #666666;
margin-bottom:10px;
display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;
}

Den gjør at ingen bilder vises bredere enn 630px. Mindre bilder blir ikke skalert oppover (siden det ser bajs ut), men bilder som er store nok blir akkurat passe brede. Den setter en 15px hvit ramme rundt bildet, legger på en skygge, sentrerer bildet, og lager 10px luft ned til neste linje. Nå trenger jeg bare laste opp bilder som er litt bredere enn bloggen, dvs. 700px, og alle bildene vises riktig i 630 pixler. Gjør jeg bloggen bredere eller smalere når jeg bytter design kan jeg bare endre litt i koden og bildene vil fremdeles vises riktig.

 

Du trenger ikke bruke alle disse linjene. Her kan du se hva de forskjellige linjene gjør:

.entry img, .entry img.image, .entry img.androidimage {
Denne linjen forteller hva koden skal virke på. I dette tilfellet vanlige bilder, bilder fra iPhone og bilder fra Android som er plassert i et innlegg.


max-width:630px;
Denne linjen setter max-bredden på bildet. I min blogg er det 630px (egentlig 660, men jeg har en 15px hvit ramme rundt bildene mine).


border:15px solid #ffffff;
Denne linjen lager den hvite rammen rundt bildet. Tar du bort denne må du øke med 30px i linjen over.


-webkit-box-shadow: 0px 0px 7px 1px #666666;
-moz-box-shadow: 0px 0px 7px 1px #666666;
box-shadow: 0px 0px 7px 1px #666666;
Disse tre linjene lager skyggen.


margin-bottom:10px;
Denne linjen lager litt luft under bildet.


display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;
Denne linjen sentrerer bildet. Den gjør også at man ikke kan ha to bilder ved siden av hverandre. Ikke bruk denne om du vil ha bilder ved siden av hverandre.


}
Ikke glem denne slutt-taggen! :)


Velg det som passer i din blogg, endre på det du trenger å endre på, og lim koden inn i stilarket. Om du ikke vet hvor i stilarket den bør ligge skal du legge den helt nederst.

Lykke til. :)

 

#bloggtips #design #bloggno

Hvordan lagre i riktig størrelse med Picasa

 

Dette er en veldig kort how-to på hvordan man lagrer bilder i samme størrelse som originalen etter redigering i Picasa.

Når man er ferdig å redigere på et bilde er det greit å lagre det i en egen mappe (eksportere det). F.eks. kan man lage mappen "Bloggbilder" og legge de redigerte bildene der.

 

For at det redigerte bildet skal beholde samme størrelse som originalen må du velge "Bruk opprinnelig størrelse".

Trykk på "Eksporter" for å lagre bildet.

Når det redigerte bildet ditt er lagret kan du laste det opp til bloggen på vanlig måte.

NB! På blogg.no kan du ikke lagre bilder bredere enn 1000 piksler. Laster du opp et større bilde til arkivet vil det automatisk bli skalert ned til 1000 piksler. Når du bruker bildeopplasteren kan du velge størrelsen bildet skal ha i arkivet. Velg alternativet som er litt større enn bildet ditt selv om du bare trenger et lite bilde denne gangen. Da har du flere valgmuligheter, og kan hente bildet i arkivet i stedet for å laste det opp på nytt dersom du skal bruke bildet i andre innlegg senere.

Er det en header du lager, og den er bredere enn 1000 pixler, må du lagre den et annet sted. F.eks. hos Picasa, Photobucket eller Imageshack.

 

Om du i stedet vil skalere bildet ditt til en annen størrelse velger du "Endre størrelse til" og skriver inn (eller drar glidebryteren til) ønsket bredde på bildet. Du kan ikke velge høyde.

Trykk på "Eksporter" for å lagre bildet.

Når det redigerte bildet ditt er lagret kan du laste det opp på vanlig måte.

 

Redigerer du bilder med webeditoren til Picasa og laster opp bildet til webalbumet etterpå vil bildet beholde originalstørrelsen som default.
Du må derfor endre til ønsket størrelse (skalere eller beskjære) før du lagrer.

 

Webforum 2013

Det har vært en lang og spennende dag. Nå er det natta! :)

Tror du at du har passordbeskyttet bloggen din?

 

Passord på bloggen = falsk beskyttelse!

Det er ganske mange som benytter seg av dette lille scriptet:

<script type="text/javascript">
var password; var pass 1="PASSORD"; password=prompt('Enter Password',' '); if ('password'==pass 1) alert('Riktig passord. (:'); else { window.location="http://google.no"; alert('Send en melding, kanskje du får det. ')}
</script>

Her er noen fakta du bør tenke over før du bruker det:

 1. Blogg.no ønsker ikke at blogger skal være utilgjengelige. Det irriterer dem som klikker seg inn på "stengte" blogger å møte en passordboks, derfor har vi heller ikke noen funksjon for å passordbeskytte blogger. Når vi kommer over blogger som bruker dette scriptet (eller lignende) legger vi inn en sperre for forsiden av blogg.no og for topplistene, slik at bloggen skal irritere færrest mulig. Det irriterer for øvrig enda mer når man blir sendt til google når man avbryter - og dessuten, hvordan skal man liksom sende en melding for å be om passordet slik boksen foreslår?!?
   
 2. Dette scriptet beskytter ikke spesielt bra. Hvem som helst kan få tak i passordet ved å velge "Vis kildekode" i nettleseren. Man kan også bare disable javascript og reloade siden (Firefox og Chrome har addons som lar deg gjøre dette med ett museklikk). Man kan også søke fram bloggen i Google eller andre søkemotorer og se på den bufrede kopien.
   
 3. Dersom innholdet i bloggen bryter mot blogg.no's regler, eller mot norsk lov, vil bloggen bli stengt uten varsel. Vi har sett flere eksempler på at de som benytter seg av passord-scriptet tror de kan skrive hva de vil fordi "ingen kan se" hva de skriver. Det stemmer ikke. (eksempler på dette er pro-ana/mia eller annet triggende innhold - som vi ikke tillater)

  

Innhold du ikke vil skal leses av andre bør du heller ikke legge ut på internett!

 

Litt om jobben min som Community Manager i blogg.no


Den fine pollen min sier at jeg skal kutte ned på antall kattebilder og heller skrive litt mer om jobben min, så da gjør jeg vel det da. :)
Jeg har valgt å starte med:


Hva er en Community Manager?

Jeg er en del av den administrative ledelsen og rapporterer direkte til daglig leder.

Ok... men hva gjør en Community Manager egentlig?

Ja, det var det da... Enkelte tror at det å være CM (Community Manager) betyr å sitte på Facebook hele dagen, men det er nok ikke helt sånn. Sosiale medier er riktignok en del av jobben min, men som CM har jeg mange og varierte oppgaver. Arbeidsoppgavene varierer nok en del fra firma til firma, men veldig kort fortalt består arbeidet mitt i å ha oversikt over alt som foregår, forstå hva som foregår og hvorfor, og å aktivt bruke denne informasjonen til å gjøre hverdagen lettere for både ansatte og brukere.

Som Community Manager i blogg.no har jeg fire hovedoppgaver, eller roller:

1. Brukernes representant
Lytte til brukerne, og la brukerne bli hørt. Ta med tilbakemeldinger fra brukerne videre oppover og være brukernes stemme innad i firmaet.

2. Kreativ igangsetter
Kreativ utvikling og framdrift. Samle inn/føre og tolke statistikk og se på forslag og tilbakemeldinger fra brukere. Studere trender og nye tjenester.  Foreslå og delta i planleggingen av endringer, nye funksjoner, tjenester og verktøy basert på det innsamlede materialet.

3. "Firmaklister"
Holde dørene åpne mellom de forskjellige avdelingene. Fungere som mellomledd mellom brukerne og den administrative ledelsen/teknisk og mellom interne avdelinger. Passe på at de forskjellige avdelingene jobber mot samme mål. Holde ledelsen oppdatert om hva som rører seg i og rundt blogg.no. Ha oppsyn med logger og statistikker og forskjellige kanaler, og forsøke å fange opp feil og problemer før de rekker å bli alvorlige. Identifisere, samle og sile ut relevant informasjon og varsle de riktige personene når noe er galt.

4. Informasjonssentral / problemløser
Brukerstøtte/support og kundekontakt. Bygge opp, vedlikeholde, oppdatere og viderutvikle supportsystemet. Sammen med de to kundebehandlerne våre svarer jeg også på konkrete spørsmål fra brukere og andre, og hjelper brukere å finne konkrete løsninger på problemer. Det er også min jobb å gjøre produktet vårt kjent for brukerne, og passe på at relevant informasjon kommer ut og er tilgjengelig.
Infobloggen er et eksempel på dette.

 

Kunne du tenkt deg å ha en slik jobb?
Hvilke personlige egenskaper tror du man bør ha for å fungere i en slik jobb?

Vil du vinne 5 gratis bloggshout gold? Les her!

 

Nytt på blogg.no: Livestatus når du bestiller bloggshout

 

Nå kan du se status på bestillingen din når du kjøper bloggshout

For de aller fleste er kjøp av bloggshouts helt problemfritt, men enkelte opplever at bestillinger feiler uten at de forstår hvorfor, eller at det rett og slett "ikke skjer noe". Vi har derfor laget livestatus på bestillinger slik dere brukerne lettere kan se hva som skjer.

Når du har bekreftet bestillingen ved å trykke på "Ok" sendes du videre til livestatussiden.

 

Dette er de forskjellige statusmeldingene:

 

Vi behandler din bestilling

Du ser denne meldingen når vi sender kvitteringsmeldingen til ditt registrerte mobilnummer. Denne statusen oppdateres når mobilen din er blitt belastet, dersom vi mottar en feilmelding fra mobiloperatøren, eller dersom vi ikke mottar noen tilbakemelding fra mobiloperatøren innen 2 minutter.
Det har oppstått en forsinkelse

Dersom det går 2 minutter uten at vi mottar tilbakemelding om at kvitteringsmeldingen er levert til mobilen vil du få opp denne meldingen. De vanligste årsakene til at man får opp denne meldingen er at mobiltelefonen er slått av eller ikke har dekning/er i flymodus, at simkortet ikke står i telefonen, feil på sms-innstillingene på telefonen, eller at mobiloperatøren har et problem (overbelastet nett eller lignende).


Mobiloperatøren vil fortsette å forsøke å levere meldingen til deg i inntil 7 dager. Dersom du oppdaterer denne siden vil du kunne se om statusen har endret seg.
OBS! Om du bruker Lycamobile vil du alltid få denne meldingen. Lycamobile har ikke premium sms og du kan derfor ikke kjøpe bloggshout med et slikt abonnement.

 

 

Gjennomført kjøp

Når alt har gått bra er meldingen grønn. Bloggshouten din legges i køen og vil snart bli vist. 

 Feilmeldinger

Feilmeldinger er røde. Her er et eksempel på en bestilling som har feilet:I dette tilfellet hadde ikke brukeren nok penger på kortet.

 

Andre feilmeldinger kan være:

 

Bestillingen kunne ikke gjennomføres.
Vi får beskjed om at abonnementet ditt er midlertidig stengt. Kontakt din mobiloperatør dersom du lurer på noe angående dette.

Denne vil du normalt se dersom mobiloperatøren har stengt abonnementet ditt for utgående trafikk, for eksempel ved ubetalt regning.

 

Bestillingen kunne ikke gjennomføres. Sjekk at du er registrert med ditt aktive mobilnummer på bloggen.
Vi får beskjed om at abonnementet ditt er stengt.  Kontakt din mobiloperatør dersom du lurer på noe angående dette.

Denne meldingen kommer dersom du f.eks. har sagt opp mobilabonnementet eller dersom du nylig har byttet mobiloperatør og nummeret ikke er ferdig portert over til den nye operatøren.

 

Bestillingen kunne ikke gjennomføres.
Vi får beskjed om at abonnementet ditt er sperret for betalingstjenester. Kontakt din mobiloperatør dersom du lurer på noe angående dette eller ønsker å fjerne sperren.

Mobilabonnementet er sperret for betalingstjenester. Dette er en brukerstyrt sperre, og du må kontakte mobiloperatøren om du ønsker å fjerne sperren.

 

Bestillingen kunne ikke gjennomføres.
Vi kunne ikke belaste ditt abonnement. Kontakt vår kundeservice eller din mobiloperatør dersom du lurer på noe angående dette.

Dette er en generell feilmelding som vises dersom bestillingen har feilet av andre årsaker enn de nevnt over.

 

 

Ønsker du å lese mer om hva som skjer når du bestiller en bloggshout kan du lese her:
http://info.blogg.no/1345453356_hva_skjer_egentlig_nr.html

 

Post innleggene dine på Facebook automatisk (tutorial)

 

Visste du at om du har en Facebookbruker kan du linke blogginnleggene dine på Facebook helt automatisk? Har bloggen din en egen side kan du også poste til den automatisk, men da må blogg-pagen være knyttet til den vanlige brukeren din. Innviklet? Neida, det er så lett atte. :)

Jeg bruker FB-appen RSS Graffiti til dette. RSS Graffiti bruker rss-feeden fra bloggen min til å poste innleggene på Facebook. Du kan ha flere feeder, for eksempel kan du bruke kategorifeedene i stedet for feeden fra forsiden din, og på den måten enkelt bestemme hvilke innlegg som skal postes og hvilke som ikke skal postes på Facebook. Du kan også slå funksjonen av og på med et par klikk.

Jeg har valgt at alle mine innlegg skal postes på Facebook. På Facebooksiden min ser det da slik ut:

 

Hvordan gjør man det?

For å gjøre dette må du først legge inn RSS Graffiti-appen på Facebookbrukeren din (pass på at du er innlogget på Facebook når du trykker på linken).

Så må du finne feeden du skal bruke. Det er litt mer komplisert...

Jeg bruker denne add-on (utvidelsen) til Firefox:
https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/rss-icon-in-awesombar/
Den gir meg et søtt lite RSS-ikon oppe i adresselinja dersom siden jeg er inne på har en RSS-feed.

Klikker jeg på ikonet åpnes feeden og jeg kan bare kopiere urlen rett fra adressefeltet.

 

Bruker du ikke Firefox kan du i stedet hente rss-urlen fra kildekoden på siden din.
RSS-urlen til forsiden din ligger nesten helt øverst.
Er det urlen til en kategorifeed du vil ha går du inn på kategorien, åpner kildekoden, og scroller ned et stykke.
RSS-urlen til kategorien ligger vanligvis rett over </head>.Så bare legger du feedene du vil ha inn i RSS Graffiti...

Trykk på "Add new publishing plan"Kall den hva du vil...


...og trykk på "Create publishing plan".

 

Trykk på "Add new" til venstre for å legge inn feedadressene du vil bruke.Legg inn feedurlen, et navn for feeden og velg hvor ofte RSS Graffiti skal poste. Lagre valgene dine.
Velg "Add new" til høyre for å velge hvilke FB-sider det skal postes på.


Velg sidene det skal postes på (og hvem det skal stå har postet). Lagre...

 

Du slår funksjonen av og på med knappen i midten.Da er du klar, og det er bare å poste i vei. :)

"Lik" dette innlegget om du tror du kommer til å bruke denne funksjonen! :)

 

20 gode grunner for å blogge på blogg.no

 
 

Hvorfor blogge på blogg.no?
 1. Norges største bloggportal
 2. Gratis
 3. Norsk side, underlagt norsk lov
 4. Norsk brukerstøtte/hjelpesider/tutorials
 5. Mailsupport med kort responstid
 6. Telefonsupport (nesten 24/7)
 7. Enkelt og ryddig adminpanel
 8. Enkel å ta i bruk, ingen innstillinger nødvendig
 9. Mobilapps til iOS og Android
 10. Fri redigering av html og css
 11. Designbygger
 12. Mulighet for widgets
 13. Brukerstyrte spamfiltre
 14. Ubegrenset lagringsplass!
 15. Statistikk over antall lesere og sidevisninger siste 90 dager
 16. Venner (følg blogger, send privatmeldinger)
 17. Promotering: Nye innlegg vises på blogg.no-forsiden
 18. Mulighet for ekstra promotering med Bloggshouts*
 19. Topplister
 20. Stadige konkurranser, kampanjer og events på portalen

 

*Betaltjeneste. Bloggshout er et registrert varemerke.

 

Har du fjernet brødsmulene?

Breadcrumbs, på norsk "brødsmuler", er et designelement som gjør det lettere å navigere i din blogg. En sti leserne kan følge for å komme lenger bak i sidehierarkiet.

Blogg.no plasserer breadcrumbs mellom headeren og selve bloggen din når du velger et standarddesign eller bruker designbyggeren. Stien viser domenet, bloggnavnet og eventuelt kategorien/arkivet og tittelen på innlegget, og gjør det veldig lett å se hvor i bloggen man til enhver tid befinner seg. Som oftest når man klikker seg inn på en blogg, fra forsiden eller FB eller andre steder, havner man rett i et innlegg. Breadcrumbs gjør det veldig enkelt å hoppe ut til kategorien/arkivet, eller forsiden av bloggen for å lese flere innlegg.

Her er noen eksempler på breadcrumbs:Mange bruker egne design, eller gratisdesign, der breadcrumbs er fjernet. Dette er ofte de samme designerne som har fjernet kategorilisten og arkivet, eller plassert dem i nedtrekkslister eller toppmenyen der man må lete etter det man vil ha. Resultatet blir da gjerne at en tilfeldig leser som klikker seg inn på et innlegg ikke vet hvor hun eller han skal "finne mer", og i stedet bare lukker fanen eller bruker tilbakeknappen i nettleseren.

Jeg anbefaler at du beholder brødsmulene i designet, for å lette navigeringen for leserene dine.

 

Hva skjer egentlig når du kjøper en Bloggshout?

 

Bloggshout er en betaltjeneste. For å kunne kjøpe bloggshout må du først registrere et mobilnummer på bloggen.
Mobilnummeret må være ditt eget eller et du har innhentet tillatelse fra eieren/betaleren til å bruke.

Når du registrerer mobilnummeret sender vi en sms med en pinkode til telefonen. Denne koden må deretter skrives inn på registreringssiden. Det er altså ikke mulig å registrere en telefon man ikke har fysisk tilgang til. Pinkoden gjelder kun for registreringen og har ingenting med kjøp av bloggshout å gjøre.
Det er helt gratis å registrere mobilen på bloggen, og du kan ha samme mobilnummer registrert på flere blogger.

Når bloggen din er koblet til et mobilnummer kan du kjøpe bloggshout. Bloggshouts er engangskjøp, man må bestille på nytt hver gang man skal shoute et innlegg. Det er ikke mulig å abonnere på tjenesten.
 


Når du bestiller en bloggshout velger du hvilken type bloggshout du vil ha (vanlig eller gold), og om innlegget skal shoutes på blogg.no-forsiden, eller på en av kommunesidene. Når du trykker "Ok" for å bekrefte kjøpet gis bestillingen et referansenummer og shouten din legges i en ventekø hos oss. Deretter sender vi sender en betalingssms til mobilnummeret som er registrert på bloggen. Denne meldingen koster kr. 15,- eller 30,- å motta, avhengig av om du valgte vanlig eller gold bloggshout.

Meldingen vi sender ut går først til cpa-tjenesteleverandøren (som sjekker at du ikke har reservert deg mot meldinger fra 1938) før de sender den videre til din mobiloperatør. Når din mobiloperatør mottar meldingen sjekker de at abonnementet ditt kan faktureres (nok penger på kortet, abonnementet ikke sperret for betaltjenester osv) og sender deretter meldingen videre til din mobiltelefon. Når meldingen er levert til mobilen sender mobiloperatøren beskjed tilbake til oss, via cpa-tjenesteleverandøren, om at beløpet er betalt. Denne meldingen er din kvittering på at du har betalt, og du finner referansenummeret for bestillingen i meldingen. Trenger du å kontakte support om bestillingen må du oppgi referansenummeret, så det er viktig at du ikke sletter meldingen før bloggshouten er vist. Dersom telefonen din er slått av, eller sms'en av andre grunner ikke kan leveres til telefonen i løpet av 10 minutter, får vi beskjed om at betalingen har feilet.

Når vi mottar tilbakemelding om at beløpet er betalt legger vi bloggshouten din i visningskøen. Hvor lang tid det tar før den kommer på forsiden avhenger av hvor mange det er foran deg i køen (på kommunesidene er det normalt ikke kø). Når bloggshouten legges ut får du en ny sms om dette. Denne sms'en er helt gratis å motta.

Dersom bestillingen feilet får du en melding om dette. Denne er også gratis å motta.

 

Hva kan gå galt?

Dersom mobilnummeret ditt er sperret for CPA (betalingstjenester) vil mobiloperatøren avvise bestillingen. Du vil da motta en feilmelding i stedet for kvitteringsmeldingen.
En slik sperre er brukerstyrt, og dersom du er eieren av abonnementet kan du kontakte mobiloperatøren for å få fjernet sperren.
Bruker du noen andres abonnement (f.eks. mamma eller pappas) og eieren er lei av høye mobilregninger, kan eieren kontakte mobiloperatøren for å få lagt inn en slik sperre.

Dersom du har dårlig dekning der du befinner deg risikerer du at meldingen ikke blir registrert levert i tide. Da feiler bestillingen.
Det kan også hende at du mottar kvitteringen, men at mobiloperatøren ikke registrerer at den er levert. Da kan det hende du mottar kvitteringen flere ganger (du vil uansett bare bli trukket én gang - mobiloperatøren retter selv opp eventuelle feiltrekk når de etterhvert registrerer at meldingen er levert).

Det kan være problemer i mobilnettet, hos cpa-tjenesteleverandøren eller hos oss, som gjør at kvitteringsmeldingen ikke kommer fram. Dersom du bestiller en bloggshout og det "ikke skjer noe" kan det være lurt å vente 10 minutter før du forsøker igjen.

Hvert innlegg kan bare shoutes én gang og du kan bare shoute inntil fem innlegg pr. dag. Feilede bestillinger telles også med her.

 

TUTORIAL: Skjule innlegg i bloggen

Vil du skjule innlegg fra bloggen din?

Det er mulig, men krever litt "koding", og innleggene vil bare bli skjult fra selve bloggen, ikke fra feeden i "Hjem" hos vennene dine, google, rss, bloglovin' eller andre steder som henter innhold fra bloggen din. Om du vil rydde litt i bloggen din er dette uansett et godt alternativ til å slette innlegg som du ikke vil at leserne dine skal se når de blar seg rundt i bloggen din - for eksempel om du bruker en toppmeny som linker til innlegg som "Om meg", "Kontakt" osv.


Her ser du et eksempel på et innlegg som er skjult. Du finner det ikke igjen på forsiden av bloggen, eller i arkivet for juli.
http://toril.blogg.no/1343218528_testinnlegg_p.html
Som du ser kan man fremdeles gå inn på innlegget, og det kan også bloggshoutes, men man må ha linken for å finne det.

TIPS: Om du vil ha en "usynlig" kategori bør du følge oppskriften her først. Å fjerne gamle kategorier som forklart i dette innlegget vil bare fungere på nye innlegg/sider - menyen i gamle innlegg/arkiv vil ikke bli oppdatert.

 

Velg hvilken kategori du vil skjule. I dette eksemplet skjuler jeg kategoriene "Hidden" og "Test")

I malene (Forside og Arkiv) finner du linjen som starter med

<tag:entrylist........

Rett under denne linjen limer du inn disse tre linjene

<tag:if test="${EntryCategoryName == Hidden}">
<tag:elseif test="${EntryCategoryName == Test}">
<tag:else />

NB! Det er forskjell på store og små bokstaver i kategorinavnet. Skriv det slik du har lagret kategorien. Kategorinavnet må være bare ett ord, og det kan ikke inneholde andre bokstaver/tegn enn a-z. Ingen tall eller tegn.
Vil du skjule flere kategorier lager du bare flere av den midterste linjen...

 

Så finner du linjen

</tag:entrylist>

Rett over denne linjen limer du inn

</tag:if>

Lagre malen.

 

Det hjelper selvfølgelig ikke å skjule innlegg dersom man bare kan klikke seg inn på kategorien... se her for en tutorial om hvordan hvordan man fjerner en kategori fra kategorilisten.

 

TUTORIAL: Skjule en kategori fra kategorilisten

Du kan skjule en kategori (eller flere) fra kategorilisten i menyen.  For å gjøre dette må du endre på denne koden i alle malene dine (Forside, Innlegg, Kategorier, Arkiv).

Gamle innlegg oppdateres ikke automatisk (de oppdateres når du lagrer dem på nytt), så dersom du skal bruke dette til å lage skjulte kategorier (heller enn å skjule kategorier du allerede har) må du legge inn denne koden før du oppretter kategoriene.

Her ser du et eksempel på en skjult kategori


 

Finn disse linjene:

<h3>Kategorier</h3>
<ul>
<tag:categorylist>
<li>
<a href="${CategoryLink}">${CategoryName}</a>
</li>
</tag:categorylist>
</ul>
</div>

 

Rett under <tag:categorylist> legger du så inn disse linjene:

<tag:if test="${CategoryName == Hidden}">
<tag:elseif test="${CategoryName == Test}">
<tag:else />

Du må endre "Hidden" og "Test" til de kategorinavnene du vil skjule. Navnene kan bare være ett ord, og må ikke ha spesialtegn eller æøå. NB! Her er det forskjell på store og små bokstaver - du må skrive kategorinavnet helt likt! Om du vil skjule flere kategorier lager du flere linjer med <tag:elseif test="${CategoryName == Test}"> (den midterste linjen).

 

Så finner du linjen

</tag:categorylist>

Rett over den limer du inn

</tag:if>

 

Da ser det slik ut:

<h3>Kategorier</h3>
<ul>
<tag:categorylist>
<tag:if test="${CategoryName == Hidden}">
<tag:elseif test="${CategoryName == Test}">
<tag:else />
<li>
<a href="${CategoryLink}">${CategoryName}</a>
</li>
</tag:if>
</tag:categorylist>
</ul>
</div>

 

Lagre malen.
Husk at du må gjøre dette i alle fire malene.

Lagre det siste innlegget ditt på nytt, for å oppdatere forsiden og arkivet.

 

Se her for en tutorial om hvordan du skjuler innlegg fra bloggen, ved å legge dem i en skjult kategori.

 

Selskap på kontoret

Den siste uka har jeg hatt hyggelig selskap på kontoret hver dag. :)

Plutti har full kontroll på alt som skjer ute.

Nytt familiemedlem... :)

Søte, lille Plutti flyttet inn hos oss i dag. Etter å ha utforsket huset og herjet litt omkring, har hun nå sloknet i sengen min.

Hvordan linke direkte til en bestemt kommentar? (howto)

 

Det er to måter å gjøre dette på.

1. Dersom du skal linke til en kommentar som er i din egen blogg finner du direkteurl inne på kommentarsiden. Høyreklikk og kopier linken.2. Dersom du skal linke til en kommentar i en annens blogg må du hente ut kommentar-ID'en fra kildekoden.
Firefox har en innebygget funksjon som lar deg gjøre dette. I Chrome må du installere en addon, f.eks. Firebug.

Med Firefox:

Firefox har en innebygget funksjon for å se bare en del av kildekoden.
Marker nederste del av forrige kommentar, og øverste del av kommentaren du vil linke til, høyreklikk, og velg "View Selection Source" (jeg har engelsk Firefox, den heter nok noe annet på norsk).
Du kan få denne funksjonen som en addon i Chrome.Du får da opp et lite popup-vindu med kode. Kopier kommentar-ID'en over kommentaren du vil linke til.

 

Med Firebug Lite i Chrome:

Marker nederste del av forrige kommentar, og øverste del av kommentaren du vil linke til, høyreklikk, og velg "Inspect with Firebug Lite".Du får da opp et panel med html-kode. Kopier kommentar-ID'en over kommentaren du vil linke til.

 


Når du har kopiert kommentar-ID'en limer du den inn bak urlen i nettleseren.
Du må sette inn et # mellom .html og kommentar-ID'en, slik:

http://toril.blogg.no/1333928230_hjeeeeeeelp_jeg_er_om.html#comment-87475717Denne linken peker nå rett til akkurat den kommentaren.
 

 

Bonustips:

For lettere å finne riktig kommentar i din egen blogg kan du gå inn på innlegget i arkivet, scrolle helt ned og velge "Kommentarer". Deretter åpner du listen over kommentarer bare til akkurat det innlegget ved å trykke på linken.

 

Hvordan rapportere feil og problemer?

 

Når det oppstår feil eller problemer er det viktig at dere som brukere gir oss beskjed om dette. For å kunne fikse feil trenger vi først og fremst å vite at de eksisterer. Deretter trenger vi å vite hva feilen består i, når den oppstår, og hva den påvirker. Uten denne informasjonen er det ikke mulig for oss å feilsøke, og heller ikke å fikse noe som helst.

Feil og problemer meldes på e-post til hjelp@blogg.no,
eller via kontaktskjemaet (Konto >> Hjelp>>Supportskjema)
Når du melder inn feil er det fint om du tar med følgende informasjon:

 • Hva forsøkte du å gjøre?
 • Hva trykket du på?
 • Hva forventet du ville skje?
 • Hva skjedde?
 • Fikk du en feilmelding? I såfall legger du ved feilmeldingen (ordrett).
 • Hvilken nettleser og versjon av den bruker du?

 

Dersom problemet er begrenset til bare din blogg trenger vi også følgende informasjon:

 • Hvilken blogg gjelder det?
 • Mobilnummer (dersom det er relevant)
 • Hva er e-posten bloggen er registrert på?
 • I noen tilfeller trenger vi IP-adressen din.

 

Vi svarer også på generelle spørsmål på Facebooksiden vår, men det kan ta tid mellom hver gang noen fra support kikker innom der. og du risikerer å ikke bli lagt merke til. Melder du feil trenger vi ofte informasjon som ikke bør postes offentlig, og vi anbefaler derfor at du bruker e-post eller supportskjemaet i stedet.

 

Oppsummering:

Dette er IKKE måten å melde feil på...

 

Dette er myyyye bedre...Jo mer info vi får, jo lettere er det for oss å finne, og fikse, feilen.

 

Svar på en del "ofte stilte spørsmål" om den nye blogsoftversjonenHvorfor?!?
Grunnen til endringene er todelt.
1. Vi måtte oppdatere en del ting fordi de var blitt foreldet rent teknisk.
2. Dette er endringer som var ønsket av dere brukerne i spørreundersøkelsen vi hadde i november.

Kan vi ikke heller få velge mellom ny og gammel versjon?
Det kommer ikke til å skje, rett og slett fordi de to versjonene ikke fungerer sammen.

Den nye versjonen fungerer ikke i Chrome.
Joda. Oppdater til nyeste versjon av Chrome.
(dette svaret gjelder for andre nettlesere også)

Jeg finner ikke de nyeste innleggene fra vennene mine.
De ligger på forsiden ("Hjem"), rett under reklamen. Scroll litt ned, så ser du dem.

Klipp og lim fungerer ikke lenger.
Dette skyldes sikkerhetsinnstillinger i din nettleser.
Dette kan du slå av selv ett eller annet sted i nettleseren, eller du kan bruke hurtigtaster. Ctrl+x = klipp ut, Ctrl+c = kopiér, Ctrl+v = lim inn.

Problemer med innlogging, hvite sider og lignende...
Dette skyldes ikke den nye versjonen av Blogsoft, men tiltakene vi har gjort mot angriperene som DDoS'et oss. De har ikke stoppet enda. Kontakt support på hjelp@blogg.no dersom du opplever disse problemene.

Problemer med bildeopplasting
Se svaret over, eller les her hvordan du gjør bilder mindre før du laster dem opp
http://info.blogg.no/1332882755_gjre_bilder_mindre_fo.html

Problemer med videoopplasting
Det er to videoopplastere. Har du forsøkt begge og fremdeles har samme problem, forsøk en annen (mindre) video.
Hjelper ikke det heller, kontakt support på hjelp@blogg.no

Kommer det nye mobilapper nå?
Nei, ikke nå.
(For øvrig fungerer det fint å svare på kommentarer og meldinger i nettleseren på mobilen.)

Verktøylinjen (sette inn bilder, fet skrift, lenker) mangler!
Slå av html-redigering med html av/på-knappen under innleggsruten.

Jeg får feilmelding i appen for Android.
Denne feilen er fikset.

Jeg forstår ikke den nye versjonen! Jeg finner ingenting.
Les gjerne våre hjelpesider.

Den nye versjonen er stygg! Bytt tilbake!
Smaken er som baken.
Nei, vi kommer nok ikke til å bytte tilbake. Les svar 1. :)

 

Da er nye Blogsoft lagt ut

Jeg håper dere er like fornøyd med den som vi som har testet den siste uken. :)

 

Hva er nytt?

 • Ny farge
 • Enklere navigasjon med fast navbar i toppen
 • Dashboard
 • Varsling på kommentarer og svar
 • Se hele samtaler i postkassen
 • Se meldingen du svarer på
 • Godkjennings- og opphevingsknapper på hver kommentar
 • Venneliste sortert etter bloggadresse
 • Dato/tid i stedet for "tid siden"
 • De aller fleste tekstfeltene kan dras større (eller mindre)
 • Flere innlegg i feeden i "Hjem"
 • Profilbilder i feeden

 

Gjøre bilder mindre for enklere opplasting (tutorial)

 

Dersom du har problemer med at bildeopplasting blir avbrutt eller tar lang tid, kan du forsøke å gjøre bildene mindre før du laster dem opp. Her en en tutorial for å gjøre dette enkelt i MS Paint. Prinsippet er det samme i andre bildebehandlingsprogrammer.

 

NB! Jeg har engelsk windows, og navn på knapper osv. er derfor på engelsk hos meg.

Gjøre bilder mindre i Paint

 1. Åpne Paint ved å klikke på startknappen, velge "All Programs", deretter velge "Accessories" (Tilbehør), og så klikke på "Paint".

 2. Klikk Paint-knappen (den blå oppe til venstre), velg "Open" (Åpne), velg bildet du ønsker å skalere, og klikk "Open" (Åpne).
  Nå kan du se hvor stort bildet er, og hva filstørrelsen er:  Dette er et helt vanlig bilde, tatt med kompaktkameraet mitt. Det er så stort at du ser bare litt av øverste, venstre hjørne.
  2,9MB er vanvittig mye når man skal laste opp et bilde... Laster du opp 10 bilder samtidig er det 29MB tilsammen - og det tar tid!

 3. I fanen "Home" (Hjem?) velger du "Resize".
 4. Pass på at Maintain aspect ratio er krysset av, sånn at bildet beholder høyde/bredde-forholdet.

  Velg ny bredde (høyden oppdateres automatisk når boksen er krysset av (og omvendt)). 5. Velg enten prosent eller piksler:
  (Jeg bruker piksler i dette eksempelet. Normal bredde for et bilde på blogg.no er 800 piksler eller mindre, det største du kan laste opp er 1000 piksler.)

  • Skriv inn den nye bredden (eller høyden)

  • Klikk OK
 6. Klikk Paint-knappen (den blå oppe til venstre), velg "Save as" (lagre som), og velg jpg.
 7. Gi det nye, mindre bildet ditt et nytt navn (jeg pleier bare å legge til "web" bak originalnavnet) og trykk "Save" (Lagre).
 8. Nå kan du se den nye bildestørrelsen og filstørrelsen... Litt av en forskjell, ikke sant? I dette eksempelet er filstørrelsen nå bare 1/20 av hva den var før.

 

Lykke til. :)

 

Spennende tid på jobben!

 

Jeg er en sånn person som liker at det skjer noe hele tiden, og derfor passer jobben min perfekt for meg. Det er alltid noe som foregår på eller i blogg.no, og jeg har aldri en kjedelig dag på jobben (dvs... om vi ser bort fra lange reisedager med forsinkede fly og sånn... og det gjør vi selvfølgelig).Mye av det jeg jobber med til daglig er ikke veldig "synlig" for brukerne, men noe av det morsomste i jobben er det som er direkte rettet mot brukere, sånn som support, FAQ, infobloggen, en og annen konkurranse... og vårt nyeste tilskudd, "Dagens utfordring".

Har jeg "lite å gjøre" får jeg lov til å leke litt med egne prosjekter, og i går kjørte jeg altså i gang en ny side, dagens.blogg.no, som poster utfordringer bloggere kan svare på. Lørdag er egentlig fridagen min, men siden jeg ikke fikk tid i går har jeg i dag oppdatert den nye siden litt, og jeg har nettopp lagt ut tre nye designere i listen i FAQ.

I kulissene skjer det ganske mye for tiden, og noe av det vi jobber med nå vil dere brukerne også få se ganske snart... gled dere! :)

 

iPhone-appen er oppdatert!

 Alle som har hatt problemer med versjon 1.1 må oppdatere til versjon 1.2.

 

 

Liste over (bloggtema)designere

 

Da har jeg lagt ut en foreløbig liste over bloggtemadesignere i FAQ.

Dere finner den her. (velg "Ferdige design til bloggen" i menyen)

  

Photoshop er gøy! :D(kan alle som er avbildet vennligst gi tilbakemelding ang. ønskede endringer? F.eks. hår- og øyenfarge og titler...)  :p

 

Er designet ditt plutselig ødelagt?

 

Har bildene i bloggen din plutselig blitt byttet ut med andre bilder eller tekst?

Sånn, for eksempel?Det skyldes at bildene som er brukt i designet er hotlinket fra en annen webside, og denne websiden har stengt tilgangen til bildene, eller websiden er nede.

Dette er ikke noe blogg.no kan hjelpe deg å fikse. Du må enten bytte design, bytte ut bildene, eller du kan vente og se om bildene blir tilgjengelige igjen.

Ta eventuelt kontakt med den som har laget designet.

 

Bonde på bytur... og flytur

Jeg ble tilslutt ferdig med å pakke på søndag, så mandag morgen trippet jeg ombord på hurtigbåten. Var framme i Bodø kl. 10. Der var det vind! Og kaldt! Traske opp til Dronningensgate med sekk og koffert for å lete etter bussen var utelukket... (hvorfor i heiteste flyttet de bussene opp dit? Er jo bare rot der! Og hvorfor går det ikke buss fra sentrumsterminalen til flyplassen?!?). Bestilte drosje og sto bak en vegg og tviholdt på pakkenellikene mine mens jeg ventet.

Kom meg omsider opp til flyplassen og fikk (endelig) tatt meg en røyk. Hurra for røykebua!

Dumpet kofferten og parkerte meg i kaféen med kaffe og laptop.

Kom meg etterhvert gjennom sikkerhetskontrollen og ombord i flyet som gikk 12:35, og deretter var det trasking på Gardermoen, flytoget og mer trasking på Oslo S. Rafiq fant meg surrende rundt på et fortau utenfor Oslo S og plukket meg opp omtrent klokka 15:30.

Etter en helt grei middag på et sted jeg ikke husker navnet på og ikke ville greid å finne igjen dro vi opp til Chez Rafiq.


 

Der ble det litt jobb og litt TV...

Laptopen min er forresten syk og bruker 40 minutter på å starte opp. Den lager også rare lyder. Jeg er redd. :(

Jeg fant senga tidlig!

 

Tirsdag morgen dro Rafiq og jeg hjemmefra først kl. 06:15, og så igjen kl. 06:45, denne gang med Kjetil...
Vi plukket opp Thor på veien, og kom oss etterhvert fram til Gardermoen. Der møtte vi Alexander.
Vi fant flyet også. Jeg ble stoppet i sikkerhetskontrollen. Av en eller annen grunn liker ikke Gardermoen støvlettene mine...


 

Det var riktig fly.

Skandinavias hovedstad?!? LOL!

Fra Arlanda gikk ting rimelig i ett. Vi fant Per inne i byen, sjekket inn på hotellet, hadde møte, trasket rundt i byen, spiste, trasket litt mer og hadde mer møte. Knærne mine sluttet å virke. Etter middag og en kort barrunde var jeg i seng nøyaktig kl. midnatt (gutta holdt visst ut litt lenger). Jeg våknet (helt av meg selv) kl. 7 på onsdag med forkjølelse, tette bihuler og feber. Yey! Eneste shoppingen jeg gjorde i Sverige var på et apotek... Treo og lypsyl.

Etter litt mer møte forlot vi Stockholm.


Og vi kom oss etterhvert tilbake til Chez Rafiq...

Vi så Lillyhammer (genial førsteepisode - må se neste også!) og jeg sovna før midnatt. Jeg kan vel ikke skylde på jetlag, så jeg påstår det var feberen som slo meg ut.

Våknet (av meg selv) kl. 06:30, fremdeles forkjøla... og la meg igjen. Sto opp kl. 8. Snille Rafiq stilte som sjåfør for nordlendingen med ødelagte knær og et tonn bagasje. Rakk en tur innom kontoret for å si hei og hadet til Kjetil og Håvard, og fikk endelig morrakaffen min. Etterpå var det en rask tur på Outland for å kjøpe lego til ungene. Selvfølgelig var settet de hadde bestilt omtrent det største i butikken og det endte med koffert repack på butikkgulvet, og fordeling av plastbiter i lommer rundt omkring (lego tar mye mindre plass ute av esken).

 


 

Jeg fant Oslo S uten å gå meg vill, dro visakortet, og kom meg på flytoget (som bare var 6 minutter forsinket). Kjente en migrene komme sigende da vi var omtrent halvveis til Gardermoen, så ved ankomst bare kvittet jeg meg med kofferten, brøytet meg gjennom sikkerhetskontrollen (husket å ta av støvlettene denne gangen) kjøpte mat og kaffe, og okkuperte tre stoler ved gaten. Jeg må ha sett passe farlig ut for ingen protesterte.

Det ble litt venting på Gardermoen...

...det var kjedelig.

Og jeg hadde en bok, men for vondt i hodet til å lese.


Nesten hjemme...


Bodø Lufthavn hadde utelyset på...

I Bodø blåste det nordavind fra alle kanter og nedstigning og landing føltes litt som en prøvetur i en blender. Men ned kom vi i hvertfall.

Røykebua var omdøpt til "vindtunnellen" og jeg tok første og beste drosje ned til sentrumsterminalen i håp om at det var le i røykegangen der. Det var det ikke.
 

Derimot har de fremdeles blått lys på do... Grusomt irriterende, fullstendig virkningsløst (og det hjelper ikke akkurat på migrene)!

Etter et par timer på Dolly Dimple's tok jeg med meg sekken, kofferten og migrenen ned til båten og fikk aller nådigst komme ombord 30 minutter for tidlig. Dro jakken over hodet og sov litt over en time. Det var litt humpete på turen, men jeg trengte ikke holde meg fast i setet. :p

Vel hjemme oppdaget jeg at mini hadde hatt omgangssyke, og gubben var ikke i form han heller. Snille guttene hadde fyrt i ovnen på kontoret, og det var utrolig deilig å komme hjem til varmt hus. Jeg sovnet før midnatt igjen.

I dag våkna jeg litt før 7. Av meg selv. Formen er ikke noe bedre, men hodet virker i hvertfall. Foreløbig.
Dette blir en skikkelig TTT-dag.

Oppsummering av uken:
Alt i alt en nyttig, morsom og lærerik tur, og veldig hyggelig å treffe de fire jeg bare har snakket med via Skype/telefon før. :)
Jeg lærte også at "sørpå" er varmere bare om sommeren.

Nå skal jeg begynne å spare til en mindre koffert og skikkelige vintersko. :)

 

Sliten!

På vei hjem...

Juleferie i blogg.no (info)

 

Info:

 • Supporttjenesten vår vil ha redusert bemanning og noe lenger responstid enn normalt i perioden julaften til første nyttårsdag.
   
 • Supporttelefonen vil være åpen hele julen, men vi ber dere ta hensyn til at det er en helt vanlig (privat) mobiltelefon det ringer på.
   
   

 

 

Fått rare reklamelinker i bloggen din?

Som disse? Ord i teksten som plutselig er blitt linker...

Det er (som du ser) Bloggerfy som legger dem inn, ikke blogg.no. Om du vil ha dem bort må du logge inn på bloggerfy og slå av innstillingen der.

Det hjelper ikke å spørre blogg.no-supporten om hjelp, vi kan ikke gjøre noe med det.

 

 

Designtips: De mest brukte taggene og hva de gjør

De mest brukte taggene i bloggdesignet, og hva man kan gjøre med dem...

Jeg har ikke lagt alle de mulige kodene inn alle stedene. Du kan for eksempel bruke samme linje for  bakgrunnsfarge på footer som jeg har vist i body. De fleste fungerer på nesten alt.

Du kan finne flere koder her: http://www.w3schools.com/cssref/


Se på bildet under for hva som ligger hvor i bloggen/hva områdene i bloggen heter
(trykk på bildet for større versjon med lesbar tekst).

Klikk på bildet for å se større versjon

Teksten inni /* slike tegn */ kalles for en kommentar. Den kan være med i css for å forklare, og vil ikke vises noen andre steder.

Css-koder:

body {
background-color: #cccccc/* bestemmer bakgrunnsfargen i bloggen */
background-image: url('http://adressentilbildether.jpg');  /* setter inn bakgrunnsbilde */
background-attachment:fixed;  /* gjør at bakgrunnsbildet står stille når man scroller */
background-position: top right;  /* plasserer bakgrunnsbildet oppe til høyre. Variér med center, bottom og left */
backround-repeat: no-repeat;  /* repeat-x vil repetere bortover,  repeat-y vil repetere nedover */
color: #000000 /* setter tekstfargen på hele siden */
font-family: Arial, Tahoma, Helvetica, Sans-serif;  /* bestemmer skrifttypen */
}
.doc2 {   /* doc2 er boksen som bestemmer bredden på bloggen din og holder ting "på plass" */
width: 950px;  /* her bestemmer du bredden på bloggen */
margin-left: auto;  /* sett høyre og venstre marg til auto for å midtstille bloggen */
margin-right: auto;
}
#header {
width: 950px;  /* setter bredden på headeren - bør være samme som bloggen */
height: 200px:  /* setter høyden på headeren */
background-color: #cccccc/* bestemmer bakgrunnsfargen i bloggen */
background-image: url('http://adressentilbildether.jpg');  /* setter inn bakgrunnsbilde */
backround-repeat: no-repeat;  /* repeat-x vil repetere bare bortover,  repeat-y vil repetere bare nedover */
}
#breadcrumbs /* linjen under headeren, med link til blogg.no, forsiden din osv  */
background-color: #cccccc/*  bruk background-color: transparent; om du ikke vil ha bakgrunn */
text-transform:uppercase;  /* gjør alle bokstavene til blokkbokstaver (caps) */
}
#wrapper/* dette er boksen som holder main og side sammen */
background-color: transparent;   /* transparent bruker du dersom du vil at boksen skal være gjennomsiktig  */
}
#main/* dette er innholdsdelen av bloggen  */
width: 700px;  /* bredden på main - husk at main + side ikke må være større enn wrapper eller doc2 */
float: left;  /* bruk float: right; for å ha bloggen til høyre og menyen til venstre */
}
#side/* dette er sidemenyen */
width: 230px;  /* bredden på side - husk at main + side ikke må være større enn wrapper eller doc2 */
float: right;  /* bruk float: left; for å ha bloggen til høyre og menyen til venstre */
}
.entry/* blogginnleggsdelen */
margin: 10px;  /* gir deg en marg på 10 pixler rundt innleggene */ 
}
#profile {
display: none;  /* fjerner profiltaggen helt  - NB! det fjerner også linken til profilen og bli venn med */
}
h1, h2, h3, h4, h5 /* Overskriftene. Du kan dele denne opp slik at det er forskjellig på hver */
color: #000000/* bestemmer fargen på overskrifter (som ikke er linker) */
font-weight: bold;  /* gjør teksten bold */
font-family: Arial, Tahoma, Helvetica, Sans-serif;  /* bestemmer skrifttypen */
}
a, a:link, a:active, a:visited {
color: #ff0000/* bestemmer fargen på linker */
}
a:hover {
color: #ffcccc/* bestemmer fargen på linker når du holder pekeren over dem  */
}
.entry img {
max-width: 580px;  /* gjør at ingen bilder blir bredere enn 580px i bloggen. Justér tallet til bredden som passer for deg */
border-color: 5px solid #ff0000/* setter ramme rundt bilder  */
}
#footer {  /*den nederste delen av bloggen */
font-size: 10px;  /* setter størrelsen på teksten */
}
#comments .owner/* kommentarer fra bloggeier */
background-color:#ffcccc;
border-bottom: 2px solid #bb0000/* dette er streken over kommentaren */
border-top: 2px solid #bb0000/* dette er streken under kommentaren */
}
#comments .user/* kommentarer fra innloggede brukere */
background-color:#ffbbbb;
border-bottom: 1px dotted #000000;
border-top: 1px dotted #000000;
}
#comments .other /* kommentarer fra andre (ikke innlogget)  */
background-color: transparent;
border-bottom: 0px dotted #000000;
border-top: 0px dotted #000000;
}


Tutorial: 2-lags bakgrunn i bloggen

Jeg lovet dere en tutorial på dette, så, her kommer den...Dette eksempelet viser en rød gradient øverst i bloggen, og en julekule som henger til høyre i bloggen. Gradienten scroller oppover med siden, kulen henger stille. Se testbloggen her: http://bloggdesign.blogg.no/

Du trenger:

 • Basic kunnskap om html/css og hvordan designredigeringen på blogg.no fungerer
 • En gradient
 • Et bakgrunnsbilde (hjørnebilde)
 • En blogg å legge det inn i...


Du kan bruke bildene jeg har linket til her, eller bruke dine egne bilder. http://adventskalender.blogg.no har julevektorer i noen av lukene om du ikke finner passende bilder, eller har lyst til å lage egne.

 

Start med å legge følgende inn i bodytaggen i css:
(bruker du egne bilder bytter du ut urlen)

body {
background-image:url('http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/design/red_grad.png');
background-repeat: repeat-x;  /* repeterer bortover (repeat-y vil repetere bare nedover) */
background-color: #fafafa;
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
color: #333333;
}

Dette gir deg den røde gradienten øverst i bloggen.

 

Deretter må du legge til en ekstra body inne i malen (det må du gjøre på alle sidene der du vil ha den ekstra bakgrunnen).Jeg bruker <div id="innerbody">
Du kan kalle den hva du vil, men velger du et annet navn på den må du huske å bruke det navnet i css også.

Husk å legge til en ekstra </div> rett over </body> nederst i malen også!Så lager du en ny del i css for den ekstra body-div'en din:

#innerbody {
background-image:url('http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/design/julekule.png');
background-attachment: fixed;  /* gjør at bildet står stille */
background-position: top right;   /* bestemmer plasseringen - oppe til høyre */
background-repeat: no-repeat;   /* slår av repetisjon */
height:531px;   /* høyden på bildet */
width:100%;   /* denne må du ikke endre på */
display:table;   /* denne må du ikke endre på */
}

Sånn ser det ut hos meg:Når du nå trykker på forhåndsvis skal du se dette: Ikke glem å lagre...

 

Lykke til! :)

 

 

2-lags og 3-lags bakgrunner i bloggen

 

Visste du at det er mulig å bruke flere lag med bakgrunner i bloggen for å oppnå spesielle effekter?

Innleggssiden i denne bloggen akkurat nå er et eksempel på en 2-lags bakgrunn. Hovedbakgrunnen er grå med den blå gradienten øverst på siden. Lag #2 er blomsterranken oppe til høyre.

Kategorisidene har også to lag, men i en annen farge.

Forsiden av bloggen har tre lag. Lag 1 er gradienten øverst, lag 2 er blomsterranken til høyre og lag 3 er blomsterranken til venstre. Det er nok lettere å se dette inne på arkivsiden, der jeg har brukt en rosa gradient på en blå bakgrunn i lag 1, en rosa blomsterranke i lag 2, og en blå blomsterranke i lag 3.


For hver av bakgrunnene kan jeg velge om de skal stå stille, eller bevege seg når man scroller. På forsiden lar jeg gradienten scrolle med siden, mens blomsterrankene blir stående. I arkivet lar jeg alle tre bakgrunnene stå stille.
I innlegg og kategorier lar jeg ranken stå stille mens gradienten scroller med siden.

Når bakgrunnene er lagt inn slik vil det ikke gjøre noen forskjell hvor bred skjermen til den som besøker bloggen er. Bildene på hver side (blomsterrankene) vil automatisk ligge helt i kantene, og man vil alltid se hele bildet (de blir ikke skjøvet ut om man gjør vinduet større eller mindre.

Så, da lurer jeg på... er det ønskelig at jeg legger ut en tutorial i FAQ på hvordan man lager flerlags bakgrunner?


 

Årets adventskalender fra blogg.no

Har du ikke åpnet dagens luke enda er det bare å klikke på bildet under...

Denne var det utrolig morsomt å lage! (selv om det tok noen måneder)
Da jeg begynte visste jeg ikke at blogg.no er SÅ fleksible når det gjelder bloggredigering, så gjett om jeg har fått meg noen gode aha-opplevelser på turen! =)

Jeg vet allerede hva mitt neste prosjekt blir... =p

 

 

De LOKALE TOPPLISTENE er flyttet! (topplisten der du bor)

De lokale topplistene "Topplisten der du bor" (Ditt distrikt) er flyttet.
Bokmerker som starter med http://www.dittdistrikt.no/ vil ikke lenger fungere.

Dessverre la firmaet vi hadde samarbeidet gjennom ned tjenesten for noen dager siden, uten å si fra til oss.
De gamle lokallistene er nå tilbake, og du finner dem ved å søke opp ditt bosted på forsiden av blogg.no, rett over topplisten der.Husk å lagre et nytt bokmerke. :)

 

Spørreundersøkelsen fra blogg.no (noen svar)

 

Det er kommet inn mange, mange svar og en del veldig gode forslag. Og vi leser selvfølgelig alle sammen! :)

Om du ikke har svart enda kan du gjøre det her:
http://info.blogg.no/1322579737_sprreunderskelse.html

 

Jeg ser det er mange som ønsker mer hjelp til design. Veldig mange av de som etterlyser dette svarer også at de ikke har brukt hjelpesiden vår, FAQ, i det hele tatt - så fint om dere sjekker litt der først. FAQ har en god del av de tutorials'ene dere spør etter.
Jeg vil også forsøke å få laget en liste over de vanligste taggene i html, hva i bloggen de forskjellige taggene er og hvordan man endrer basic ting som bredde og header og tekstfarge og størrelse og lignende, med disse taggene, i css, men jeg kan ikke garantere at denne kommer ut før over helga.

Det er også mange som savner en android app... men det har vi altså allerede.
Dere kan lese mer om den her eller bare søke den fram i Android Market (søkeord: blogg.no).

Det er også noen som etterlyser en funksjon for å laste opp video (i stedet for å måtte bruke Youtube).
Vel, vi har en slik funksjon også. Den ligger inne på "Arkiv", og er en egen tab bak innleggstab'en og bildetab'en. Derfra laster man opp filmer.

 

-Toril

 

Android-appen er lagt ut... :)

Den lanseres ikke før på mandag, men kan allerede nå søkes frem og lastes ned i Android market.

Dobbeltmoral, provokasjoner... og evnen til å se en sak fra to sider

Etter vel ni måneder på support i blogg.no kan jeg med hånden på hjertet si at jeg har sett mye rart. Likevel lar jeg meg stadig forbause av hvordan enkelte bloggere gjentatte ganger utviser en fullstendig mangel på logikk og sunn fornuft. Daglig kommer det inn saker der folk rapporterer hverandre for å sitere fra andres innlegg, for å ha kopiert filmene deres, for å ha kopiert bildene deres og for mobbing, trakassering og offentlig uthenging... men når vi sjekker sakene litt nærmere viser det seg at i 90% av tilfellene er klagen ikke bare grunnløs, den er så fullstendig ulogisk at den får oss stakkars overarbeidede supportmedarbeidere til å rive oss i håret mens vi lurer på om vi skal le eller gråte.

 

 

Her kommer noen enkle tips:

 1. Dersom du legger ut tekst, bilder, film eller annet materiale med personlige meninger/ytringer i bloggen din må du faktisk forvente at lesere som (av en eller annen uforståelig grunn) ikke er enige med deg vil kommentere dette. Joda, du kan selvfølgelig bare la være å godkjenne kommentarene til de som er uenige med deg, men ikke bli forbauset om de da lager et eget innlegg om innlegget ditt og sier sin mening om saken i sin egen blogg.

 2. Youtube er et flott sted der man kan laste opp egne filmer og dele dem med resten av verden. Youtube har et fantastisk system for deling, de genererer blant annet ferdige embedkoder slik at andre kan legge filmene inn i sine blogger (og andre steder) for å dele dem videre med sine lesere.
  Har du lagt ut en film på Youtube og tillatt deling kan du ikke komme til oss og klage dersom noen bruker din film i sin blogg. Vil du ikke at andre skal dele din film slår du av den funksjonen inne på Youtube!

 3. Bilder du finner på Google tilhører ikke deg - de tilhører noen andre. Om du kopierer et bilde fra Google (dvs. rapper det på en annen nettside) og legger det i din blogg gjør du noe ulovlig. Om noen andre deretter hotlinker det samme bildet fra din blogg er det akkurat like ulovlig bruk av bildet, men det gir ikke deg rett til å klage. Det er ikke ditt bilde!

 4. Nei, du kan ikke nekte andre å linke til ditt innlegg eller din blogg, enten det gjøres på Facebook eller på blogg.no har man lov å linke til ting. Det gjør heller ingen forskjell om teksten som følger linken er "Dette er det beste jeg har lest på lenge" eller om den er "Dette er det dummeste jeg har lest på lenge". Dersom du ikke vil at andre skal lese innlegget ditt lar du være å publisere det.

 5. Nei, du kan heller ikke nekte andre å sitere tekst fra dine innlegg. Jfr. åndsverklovens § 22  "Det er tillatt å sitere fra et offentliggjort verk i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger." At du kanskje ikke liker formålet er en annen sak, men det bør du altså tenke på før du poster (offentliggjør) noe.

 6. Om du velger å poste provoserende innlegg i bloggen din, bloggshouter dem for å få best mulig eksponering og nå fram til alle, svarer frekt på kommentarene du mottar og virkelig går inn for å provosere flest mulig mest mulig, da syns vi ikke synd på deg når noen viser seg å debattere bedre enn deg. Beklager. At du taper en totalt unødvendig diskusjon du selv har startet er sikkert trist for deg, men det er ikke vårt problem at de du angriper gir igjen med samme mynt. Takler du ikke det bør du nok heller poste om kattunger og regnbuer og hva du spiste til frokost.

 

Ha en fin torsdag alle sammen - og play nice!  =)Tips: Nyeste kommentar øverst?

Vil du sortere kommentarer sånn at du får nyeste kommentar øverst og eldste kommentar nederst? Det kan du fikse selv i html-malen. 

Gå til "Design" >> "Rediger" >> "Maler" >> "Innlegg" og finn linjen som heter <tag:commentlist>. Der legger du til sort="desc" inni taggen slik at den blir <tag:commentlist sort="desc">. Husk å lagre endringen.Lykke til. =)

Sperre for kopiering fra bloggen din?

Glem det, det kan du rett og slett ikke!
Det er ikke mulig, og har heller aldri vært mulig, å hindre andre i å kopiere innhold du legger ut på internett. Kan man se det kan det også kopieres. 

Du kan legge inn lange, kompliserte javascript som gjør at man ikke kan høyreklikke, eller enda verre, får opp en varselboks som sier at man ikke får kopiere, men det eneste du oppnår med det er å irritere vettet av mange av leserene dine - meg inkludert.

Om du absolutt insisterer på å irritere meg kan du endre bodytagen i html-malene dine i stedet for å bruke et javascript. Denne er veldig mye kortere, lettere å legge inn, lager ikke krøll for designet ditt, er enda mer effektiv enn de fleste javascriptene... og den vil i likhet med javascriptene garantere at jeg ikke besøker deg mer enn én gang...

<body onselectstart="return false" oncontextmenu="return falseondragstart="return false">

Det denne lille kodesnutten gjør er å disable høyreklikk, markering av tekst (bare i Internet Explorer), og det å dra innhold (bilder eller linker) til bokmerkeraden, en ny tab eller andre steder.
Den hindrer meg altså kun i å navigere siden slik jeg vil (jeg liker nemlig å høyreklikke på linker og velge "Åpne i ny fane" eller "Tilbake" eller "Fram" eller "Oppdater/Last inn på nytt").

Det denne kodesnutten (eller javascriptet) IKKE gjør er å hindre meg i å kopiere innholdet ditt!

 • Om jeg ønsker å kopiere bildene dine kan jeg rett og slett ta printscreen av dem, eller åpne RSS-feeden din og hente dem derfra på "vanlig" måte med høyreklikk. Eller jeg henter linken rett fra kildekoden din i Firebug.
 • Om jeg ønsker å kopiere teksten din markerer jeg den og trykker ctrl+c som har akkurat samme funksjon som høyreklikk > kopier, eller jeg åpner RSS-feeden din og kopierer teksten derfra på "vanlig" måte med høyreklikk.
 • Om jeg ønsker å kopiere absolutt hele bloggen din bruker jeg et eget program til det - det henter ALT innholdet og lagrer det på min egen maskin - og det tar bare et par minutter! (ok, det tar ikke med videoer, men de kan jeg alltids laste ned manuelt)

  Om du ikke kunne dette fra før... værsågod! ;)
   

Konklusjon:
Det finnes absolutt ingen fornuftig grunn til å hindre leserne dine i å bruke høyreklikk. 
Den eneste måten du kan hindre noen i å kopiere innholdet ditt er å la være å legge det ut på internett!

 

Ha en fin tirsdag alle sammen. :)