hits

januar 2013

Tidstyv!

Nå begynner jeg faktisk å venne meg til å spille på laptopen... i senga, med masse puter og tepper og kaffe og kos.
Men skal innrømme at jeg gleder meg til ny stasjonær som klarer å dra ting uten megalagg. :D

Spiller du Skyrim?

 

2-årsjubileum!

I dag er det 2 år siden jeg begynte å jobbe i blogg.no. Det føles mye lenger... samtidig som tiden har gått fryktelig fort. Jeg storkoser meg fremdeles i jobben, og gleder meg til å ta fatt på mitt tredje år i morgen. :)

 

Lillepus koser med et pelspledd

Og nå kommer det vel en haug kommentarer fra duster som bare fortelle meg at hun gjør sånn fordi hun er tatt for tidlig fra mamman sin... Vel, dere tar feil, så bare la være å si noe! :p

 
Hvor mange har du spammet i dag?

 

Spam (eller søppelpost) brukes som betegnelse på uønsket reklame og annen masseutsendt informasjon som ikke er godkjent av mottakeren. Selv om begrepet hovedsakelig brukes om uønsket masseutsendt epost, omfatter det også masseutsendelser på diskusjonsfora (grupper, webforum, blogger, wiki), chat- og direktemeldingstjenester og sms.Men nå er det nå en gang sånn at "én manns søppel(post) er en annen manns gull", og hva man selv definerer som spam kan ofte være ganske subjektivt... og gjerne også aldersbetinget...
(disse kommentarene har jeg rappet i en annen blogg, og de oppsummerer veldig bra hva jeg forsøker å si)
Det skal ikke være lett... eller? :p

 

Urnorskt?

Det er vel enkelt...

Det er...

Kong Olav på trikkenMette-Marit blant 200 tusen i Oslogryta uten sikkerhetsvakterBrudeferden i HardangerFjordhestenHvalfangst


Ostehøvelenog...

Sladd på bilder av øl!

 

Så det så!

 

Jeg er SÅ død!

 

Drept igjen. 7. gang faktisk... men hvem teller. :p

*sukk*
Jeg må virkelig lære meg hva som er høyre og hva som er venstre...!Men ja, jeg er ferdig med kloakken.
What now!?!

Har du spilt Amnesia?
I så fall, ble du redd? :p

Hukommelsestap for 30 kroner, takk!

 

Mini er på overnattingsbesøk hos en kompis.
Jeg skulle bare ta en liiiten strekk på sofaen, og så etter to timer ringte mini og vekka meg, og lurte meg inn på Steamsalget.

Og før jeg var helt våken hadde jeg kjøpt to spill til ham, og "Amnesia" til meg selv.

75% rabatt... farlig! Men jeg var flink og hold meg unna utgiverpakkene. :)


Har du spilt "Amnesia"?

 

Kattunger og raketter

Plutti pusemor var bare en kjapp tur oppe i vinduet før hun løp til døra og ville ut dit det foregikk.
Det fikk hun selvfølgelig ikke... rare, rare katten. :)
Addexia og Gandalf syns det var stor stas å se på rakettene fra vinduet. Søte småtassene var ikke redde i det hele tatt. Men selvfølgelig, de har enda ikke skjønt at støvsugeren er farlig heller. :p

Og ja, jeg trenger definitivt å begynne å bruke kameraet i stedet for mobilen når jeg tar bilder.

 

Blogglisten

Svart neglelakk - me likes!

 

Denne har jeg brukt i jula. Man kan vel si at generasjonen over meg ikke var udelt begeistret, men jeg digger den - så da bruker jeg den! :D

Jeg brukte to lag, siden den ikke dekket helt med bare ett. Ingen topcoat.
Den sitter utrolig bra, og den eneste grunnen til at jeg trenger å fjerne den og legge på ny er at neglene mine har vokst så mye at "skillet" nederst begynner å se dumt ut. :D

 Jeg har forresten brukket neglen på den ene pekefingeren, så det blir en stund til neste neglelakkbilde... med mindre jeg finner på noe gøy. :p

#neglelakk #nails

Mitt 2012...

 

Um... nei vet dere hva... jeg gidder ikke legge ut "høydepunkter" fra fjoråret ass. Det er jeg altfor lat til!
Arkivet er der *peker*


 

Dobbeltmoral, provokasjoner... og evnen til å se en sak fra to sider

(repost)

Etter nesten 2 år på support i blogg.no kan jeg med hånden på hjertet si at jeg har sett mye rart. Likevel lar jeg meg stadig forbause av hvordan enkelte bloggere gjentatte ganger utviser en fullstendig mangel på logikk og sunn fornuft. Daglig kommer det inn saker der folk rapporterer hverandre for å sitere fra andres innlegg, for å ha kopiert filmene deres, for å ha kopiert bildene deres og for mobbing, trakassering og offentlig uthenging... men når vi sjekker sakene litt nærmere viser det seg at i 90% av tilfellene er klagen ikke bare grunnløs, den er så fullstendig ulogisk at den får oss stakkars overarbeidede supportmedarbeidere til å rive oss i håret mens vi lurer på om vi skal le eller gråte.

 

 

Her kommer noen enkle tips:

  1. Dersom du legger ut tekst, bilder, film eller annet materiale med personlige meninger/ytringer i bloggen din må du faktisk forvente at lesere som (av en eller annen uforståelig grunn) ikke er enige med deg vil kommentere dette. Joda, du kan selvfølgelig bare la være å godkjenne kommentarene til de som er uenige med deg, men ikke bli forbauset om de da lager et eget innlegg om innlegget ditt og sier sin mening om saken i sin egen blogg.

  2. Youtube er et flott sted der man kan laste opp egne filmer og dele dem med resten av verden. Youtube har et fantastisk system for deling, de genererer blant annet ferdige embedkoder slik at andre kan legge filmene inn i sine blogger (og andre steder) for å dele dem videre med sine lesere.
    Har du lagt ut en film på Youtube og tillatt deling kan du ikke komme til oss og klage dersom noen bruker din film i sin blogg. Vil du ikke at andre skal dele din film slår du av den funksjonen inne på Youtube!

  3. Bilder du finner på Google tilhører ikke deg - de tilhører noen andre. Om du kopierer et bilde fra Google (dvs. rapper det på en annen nettside) og legger det i din blogg gjør du noe ulovlig. Om noen andre deretter hotlinker det samme bildet fra din blogg er det akkurat like ulovlig bruk av bildet, men det gir ikke deg rett til å klage. Det er ikke ditt bilde!

  4. Nei, du kan ikke nekte andre å linke til ditt innlegg eller din blogg, enten det gjøres på Facebook eller på blogg.no har man lov å linke til ting. Det gjør heller ingen forskjell om teksten som følger linken er "Dette er det beste jeg har lest på lenge" eller om den er "Dette er det dummeste jeg har lest på lenge". Dersom du ikke vil at andre skal lese innlegget ditt lar du være å publisere det.

  5. Nei, du kan heller ikke nekte andre å sitere tekst fra dine innlegg. Jfr. åndsverklovens § 22 "Det er tillatt å sitere fra et offentliggjort verk i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger." At du kanskje ikke liker formålet er en annen sak, men det bør du altså tenke på før du poster (offentliggjør) noe.

  6. Om du velger å poste provoserende innlegg i bloggen din, bloggshouter dem for å få best mulig eksponering og nå fram til alle, svarer frekt på kommentarene du mottar og virkelig går inn for å provosere flest mulig mest mulig, da syns vi ikke synd på deg når noen viser seg å debattere bedre enn deg. Beklager. At du taper en totalt unødvendig diskusjon du selv har startet er sikkert trist for deg, men det er ikke vårt problem at de du angriper gir igjen med samme mynt. Takler du ikke det bør du nok heller poste om kattunger og regnbuer og hva du spiste til frokost.

 

Ha en fin torsdag alle sammen - og play nice! =)Om mobbing, trusler og ærekrenkelser

//repost

Innholdet her er i sin helhet kopiert fra Dialogforum Kripos - juni 2011
Jeg har heller ikke spurt om lov til å gengi hele saken, men syns det er viktig at folk forstår hvor mye det egentlig skal til før man kan trekke inn politiet.

Du kan lese flere av nyhetsbrevene fra Kripos og finne tips om nettbruk her

 
 

Mobbing, trusler og ærekrenkelser

Den straffbare mobbing

Hvordan kan mobbing være straffbart? Det heter seg at et for at noen skal dømmes, må vi både vurdere det vi kaller skyldspørsmålet og straffespørsmålet. Når det gjelder skyldspørsmålet, skal personen, veldig forenklet sagt, med viten og vilje ha gjort det han eventuelt skal tiltales for (her blir det spørsmål om straffebestemmelsen krever forsett osv, men dette går vi ikke nærmere inn på). Påtalemyndigheten må føre bevis for at både de subjektive og de objektive straffbarhetsvilkår er oppfylt i en straffebestemmelse. Med de objektive vilkår menes at tiltaltes handling må rammes av gjerningsbeskrivelsen i den aktuelle straffebestemmelse ? tiltalte må ha gjort det som er beskrevet i tiltalen. Med de subjektive vilkår menes at tiltalte må ha utvist den skyld som den aktuelle straffebestemmelsen krever.

Først av alt må vi huske på at den kriminelle lavalder er femten år. Politiet kan og skal til en viss grad etterforske også handlinger begått av noen under 15 år, men for å straffedømmes må vedkommende være over 15 år.

Videre er det noen nødvendige overbygninger vi bør ha i bakhodet:

For det første har ytringsfriheten gode kår i landet vårt. Det er en så vidt sentral og viktig verdi, at det må gå på bekostning av noe. Vi må tillate mange ytringer vi ikke liker, i hvert fall i den forstand at vi ikke reagerer med straff.

For det andre bør ikke all uønsket atferd være straffbar. Det er ikke slik at vi vil ha et samfunn hvor enhver uønsket handling skal kunne straffeforfølges. Man bør tenke gjennom hva som skal være handlinger som skal kunne straffeforfølges, og hva som bør ha andre reaksjonsformer. Man bør ha en grundig vurdering av hva som bør være en sak for politiet. Men dette betyr ikke at bestemmelsene ikke skal eller kan benyttes.

For det tredje skal vi inn på er rettssikkerhet. Enhver er uskyldig til det motsatte er bevist, og å sette inn politi- og påtalemyndighet, for å reagere med straff, er myndighetenes tyngste og alvorligste involvering. Og denne involveringen bør benyttes med varsomhet. Ikke minst overfor de yngre lovovertredere som utviser uønsket atferd.

Det er tre mulige straffebestemmelser som kan ramme mobbing som vi kort skal redegjøre for. Oversikten er ikke uttømmende. Straffeloven er fra 1902, med senere tillegg, og er skrevet for en analog verden. De fleste bestemmelsene kom lenge før man i det hele tatt begynte å tenke på den digitale verden. Tidvis vil internett og den digitale verden sette en gammel straffelov på prøve.

 

Trussel - straffelovens § 227

§ 227. Med Bøder eller med Fængsel indtil 3 Aar straffes den, som i Ord eller Handling truer med et strafbart Foretagende, der kan medføre høiere Straf end 1 Aars Hefte eller 6 Maaneders Fængsel, under saadanne Omstændigheder, at Truselen er skikket til at fremkalde alvorlig Frygt, eller som medvirker til saadan Trusel. Under særdeles skjerpende omstendigheter, jf. § 232 tredje punktum, kan fengsel inntil 6 år idømmes.

Det må trues med en straffbar handling med en strafferamme på mer enn seks måneder. Videre må trusselen være skikket til å fremkalle alvorlig frykt. Trusselen må objektivt sett være egnet til å fremkalle alvorlig frykt. Det skal nok ikke så mye til for barn. De fleste husker vel selv hva de var redde for når de var 12 eller 14, og det var gjerne noe som man kanskje ikke frykter i dag, eller som vi voksne oppfatter som en irrasjonell redsel.

 

Æreskrenkelse - straffelovens §§ 246 og 247

Dette er kanskje de bestemmelsene som er mest relevante for "mobbing". Ære er et litt vanskelig håndterbart begrep. Bestemmelsene er ment å beskytte både det objektive, omdømmet, og det subjektive, æresfølelsen. Man kan jo stille seg spørsmålet hvilket forhold barn og unge har til æresbegrepet, når føler de sin ære krenket? Det er formentlig noe annerledes enn for voksne, og samtidig til en viss grad sammenfallende.

Typisk æreskrenkelse vil være å si at noen er en bedrager, en svindler eller lignende. Og her rammes jo både omdømmet og æresfølelsen. Strafferegler som skal ivareta ære forutsetter at samfunnet har utviklet et sett felles normer for en slik bedømmelse. Det er få straffesaker på dette området. Når det gjelder trykte medier, ser vi nok at PFU benyttes i mye større grad enn rettsvesenet når noen føler at det er blitt fremsatt injurierende påstander ? men det er primært voksne mennesker som sender inn saker i fra tradisjonelle medier.

§ 247. Den som i ord eller handling optrer på en måte som er egnet til å skade en annens gode navn og rykte eller til å utsette ham for hat, ringeakt eller tap av den for hans stilling eller næring fornødne tillit, eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år. Er ærekrenkelsen forøvet i trykt skrift eller i kringkastingssending eller ellers under særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil 2 år anvendes.

 

Det er flere vilkår som må være oppfylt:
Det må

1, være en eller flere fornærmede - en begrenset gruppe eller enkeltperson(er),

2, det må foreligge en beskyldning - en påstand om faktiske forhold (typisk; han er en svindler),

3, den må være egnet til å skade omdømmet - må ikke faktisk skade, men må kunne skade,

4, den må være usann, eller, hvis sann, være fremsatt uten aktverdig grunn/utilbørlig - men også her er hovedregelen at den må være usann, og

5, rettstridig - er det nødvendig med en reaksjon for å verne andre, jfr blant annet ytringsfriheten og det som er sagt nedenfor under § 246.

 

Det er nok kanskje lettere å nå frem med saker som går på å ødelegge omdømmet, altså hvordan andre oppfatter en, enn det er å nå frem med saker som går på æresfølelsen. Det heter seg at en krenkelse av æresfølelsen er normalt mindre egnet til å skade enn en krenkelse av omdømmet. For barn og unge vil jo dette ha stor betydning. Å si at en jente er en hore, kan raskt være en overtredelse av denne bestemmelsen om de andre vilkårene er oppfylt.

Man kan skille mellom beskyldninger og forhånelser. Beskyldninger er kanskje det mest vanlige, de uttrykker en påstand (eksempelvis at noen er en hore), mens forhånelser er mer negative, abstrakte omtaler (eksempelvis at noen er en drittsekk). Det er kun beskyldninger som rammes av denne bestemmelsen. Forhånelser rammes i så fall av § 246. Beskyldninger behøver ikke være direkte påstander, for eksempel vil et spørsmål om han hadde noe med sin kones plutselige dødsfall å gjøre være en beskyldning som kan rammes av denne bestemmelsen, hvor vi er mer over i insinuering.

Beskyldninger om noen har forfalsket noe kan rammes av denne bestemmelsen. Beskyldninger om at noen har forgrepet seg på noen er aktuelt, eksempelvis at han stakk hånden inn under trusen på hun som sov ved siden av. Usanne karakteristikker er kanskje en forenklet måte å beskrive dette på, og vil gjerne være noe vi ser her. En påstand om noen er udugelig som fotballspiller vil selvfølgelig være problematisk å håndtere. Er den sann eller usann? Og det er kanskje ikke de vi leter etter. Men en påstand om at noen scoret selvmål med vilje for å hjelpe motstanderlaget, vil være nærmere en straffbar påstand. Og dette kan være ganske skadelig for barn og unge, og eventuelt for profesjonelle fotballspillere.

At bestemmelsen snakker om noens gode navn og rykte, forutsetter ikke at noe slikt er opparbeidet. Den nye gutten i klassen vil i utgangspunktet ha "et godt navn og rykte", som kan skades av de nye "klassekameratene", selv om "klassekamerater" vel ikke er et godt uttrykk da. Mens for andre vil det være mer konkret. For den kristne, 14-år gamle, jenta kan en beskyldning om at hun var full på klassefesten ha en helt annen betydning enn dersom den fremsettes overfor en som ikke skjuler at han drakk øl på klassefesten.

§ 246. Den som rettsstridig ved ord eller handling krenker en annens æresfølelse eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder.

§ 246 har underordnet betydning ift § 247. § 246 skal beskytte æresfølelsen, og § 247 omdømmet. Når det gjelder § 246 er det som beskyttes, en persons selvbilde basert på en objektiv norm. Bestemmelsen skal altså praktiseres likt, uavhengig av personens evne til å tåle ulike karakteristikker. Det som kan rammes er beskyldninger, sjikane og ulike handlinger (finger mot tinning). Krenkelsen må skje overfor personen selv. Og den må være rettsstridig - typisk usann beskyldning eller sann men fremsatt uten aktverdig grunn (eksempelvis om sykdom som ikke er kjent). Men hovedregelen er at den må være usann. Er beskyldningen meget kritikkverdig, vil den gjerne være rettsstridig. Ytringsfriheten vil også her gi stort spillerom, men det er jo avhengig av hvilket område man er på - eksempelvis vil samfunnsdebatt og politisk debatt gjøre at beskyldninger ikke lett er straffbare.

Bloggkrig?Nope!

To voksne mennesker som krangler offentlig er ikke en bloggkrig - det er bare to voksne mennesker som krangler offentlig.

Så lenge norsk lov og reglene på blogg.no ikke blir brutt er det ingen grunn til at blogg.no skal utestenge noen for å være sinna. Liker du ikke det du leser er det bare å la være å lese.

Blogg.no liker nok ikke alt som blir skrevet i blogger, men vil strekke seg langt for å forsvare din rett til å dumme deg ut offentlig. :)