hits

januar 2016

Del innleggene dine på blogglisten.no

Har du en blogg? Pinger du innleggene dine på blogglisten.no?

Visste du at man ikke trenger å registrere bloggen for å pinge innlegg i kategoriene på blogglisten? Du kan pinge et hvilket som helst blogginnlegg og det vil bli synlig på den valgte kategorisiden og på forsiden av blogglisten. 

Registrerer du bloggen din på blogglisten vil innleggene du pinger også komme opp på statistikksiden din, slik at det blir enkelt for leserne å finne flere innlegg fra din blogg.

  

 

Slik pinger du et innlegg

 

 

 

 

 

Ping er en push-funksjon som varsler en tjeneste (f.eks. blogglisten) om nytt innhold i bloggen din. Blogglisten henter innholdet fra RSS-feeden i bloggen din, det er derfor viktig at RSS-feeden din validerer og oppdateres normalt.

blogg.no FAQ

 

Kjekt å vite

 • For å kunne pinge innlegg må du ha en fungerende rss-feed i bloggen din. De fleste store plattformer (wordpress, blogspot) har dette.
 • Innlegg listes i kronologisk rekkefølge etter publiseringstidspunkt, ikke etter når de blir pinget. Du kan pinge gamle innlegg for at de skal komme fram på statistikksiden din, men de vil legge seg langt nede på forsiden og kategorisidene. Ping med det samme du har publisert.
 • Blogglisten forsøker alltid å hente ut det første bildet i innlegget, men ser ikke på featured images, bildekaruseller, video eller lignende.
 • Blogger du på blogg.no trenger du ikke pinge. Da er bloggen din allerede registrert på blogglisten og ping skjer helt automatisk når du publiserer et innlegg.

 

 

Hva er blogglisten.no?
Blogglisten er et topplisteverktøy for deg som blogger, der du kan se statistikk for din blogg, og sammenligne din statistikk og plassering på listene med andre, lignende blogger.

Blogglisten er også et sted som gjør bloggen din synlig. Her kan du profilere bloggen din, og dersom du ønsker det få sjansen til å komme på topplisten. Blogglisten hjelper bloggere å få mer trafikk på sine blogger, men hjelper og deg som er bloggleser å finne frem til de beste og mest interessante bloggene i bloggosfæren.

 

 #bloggno #blogglisten #ping #innlegg #flerelesere

Svaret legges nå rett under kommentaren man svarer på!

I dag er det lansert en liten, men viktig endring i kommentarsystemet på blogg.no. Når bloggeieren svarer på en kommentar (via svarfunksjonen i blogsoft/mobilappen) vil svaret komme opp rett under akkurat den kommentaren man svarte på, uavhengig av dato og klokkeslett.

I blogsoft kan man også se at det er kommet en ekstra knapp der det er svart på en kommentar, og svarene ligger ikke lenger blandet inn sammen med mottatte kommentarer.

Funksjonen har ikke tilbakevirkende kraft, og fungerer derfor bare på svar som er postet etter at vi publiserte den tidligere i dag.

NB! Svaret vil legge seg rett under kommentaren det svares på, men den vil se ut som en hvilken som helst annen kommentar med mindre man styler div.reply  i css. 

Her er et eksempel på hvordan det ser ut når svar er stylet:
(legg merke til dato på kommentarene og svaret på bildet)

  

Her er css-koden jeg bruker i mitt design. Den gir innrykk, grå bakgrunnsfarge og setter et ikon foran svaret.

div.reply {
width:85%;
float:right;
background-color:#EEEEFF;
}
div.reply::before {
content:url(http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/quotes/quoteby-blue.png);
float:left;
margin-left:-30px;
padding-right:10px;
}


#bloggno #design #kommentarer

ESO - Thieves Guild DLC

Den første DLC'en vi kan glede oss til i 2016 er Thieves Guild, som kommer i løpet av første kvartal (PTS i februar) og den nye sonen Hew's Bane der vi finner hovedkvarteret til de kriminelle (Abah's Landing, sør i Hammerfell).

I likhet med Orsinium og Imperial City blir dette et område som kun er tilgjengelig for spillerne som har kjøpt DLC'en og de som abonnerer, og det vil være åpent for chars i alle levels.

 

//artikkelen fortsetter under traileren

 

Thieves Guild vil gi oss mange timer med kriminelt mye moro, der man får ta del i lyssky aktiviteter og løse nye oppdrag samtidig som man blir hensynsløst jaget av leiesoldater kjent som "the Iron Wheel", ikke bare i det nye geografiske området, men i hele Tamriel. Disse leiesoldatene vil gjøre alt i sin makt for å trekke deg og de andre medlemmene av Thieves Guild for retten, for et brekk som gikk veldig, veldig galt...  Som det ferskeste medlemmet i guildet kommer du til å snike deg rundt i skyggene, i smug og på hustak, mens du kjemper for å gjenopprette guildets rykte.

En splitter ny og utfordrende trial for 12-mannslag, Maw of Lorkhaj, er også en del av denne DLC'en, og det dukker selvfølgelig opp flere nye delves og bosser som må nedkjempes.

Som medlem i Thieves Guild får man en ny, passiv skill-line og det vil komme nye kostymer, motiv og item-sett. Oh yeah, spar på kronene - du vil trenge dem!

 

//artikkelen fortsetter under bildet
Bilde: elderscrollsonline.com
 

Sammen med DLC'en kommer det som vanlig også en større oppdatering til selve spillet:

 • 64-bit klient til PC og Mac
 • Forbedringer for gruppesystemet, blant annet mulighet for cross-alliance grupperinger utenom "group finder"
 • Mengder av endringer i combat og endringer i balansering
 • Rullende combat-tekst
 • Forbedringer og oppdateringer for Cyrodiil og campaigns
 • Tilgang til innhold fra andre allianser i valgfri rekkefølge (etter at man når veteran rank)
 • Animasjoner under combat prioriteres
 • Bedre ansiktsanimasjoner for Mac

...og mer!

 

Vi gleder oss! :D

 

#ESO #TESO #elderscrollsonline #spill #gaming #DLC #thievesguild #bethesda #zenimax #theelderscrolls

11000 innsatte får digital-TV!

Remote
Licensed from: Stocksnapper / yayimages.com

 

Kilde: HLN

Om kort tid vil alle de 11000 innsatte i Belgia kunne ringe, se på TV, leie filmer og game fra cella. Det belgiske justisdepartementet har besluttet å innføre den sikre, digitale plattformen "Prison Cloud" (fengselsskyen) i alle belgiske fengsler.

Dermed får fangene også muligheten til å delta på kurs og sjekke "mappa si". Kabelstrekkingen starter allerede i år, og først ut er Brugge og Turnhout.

"Prisen per 'Prison Cloud' avhenger av antall celler og nødvendig arbeid", sa justisminister Koen Geens. I fengselet i Marche-en-Famenne er installasjonen beregnet til å koste 900 000 euro. "En stor sum penger, men vi vil ha god nytte av dette systemet. Takket være "Prison Cloud" vil vi kunne jobbe mer effektivt med færre vakter", sier fagforeningen ACOD.

 

132 tusen daglige lesere?!

Internett flommer som kjent over av mer eller mindre nyttig informasjon. Jeg googlet meg selv og fant en webside som påsto den kunne gi meg masse verdifull informasjon om bloggen min, helt gratis... det måtte jo testes!
 

 

According to our google pagerank analysis, the url toril.blogg.no currently has a pagerank of 4/10. toril.blogg.no possibly receives an estimated 132,129 unique visitors every day - an insane amount of traffic!

w3snoop.com

 


 

Jau..., pageranken min stemmer for så vidt, men det er vel omtrent det eneste. :p
 

Vil du sjekke hva internettet tror det vet om din blogg?
http://www.w3snoop.com/

 

#blogbrainzquiz

Nå melder jeg meg ut av samfunnet igjen...

...ser dere om noen uker. :)Neida, jeg har jo nettopp hatt ferie så jeg må vel forsøke å opprettholde en eller annen form for døgnrytme, og jobbe litt innimellom. :p

Men jeg er kjempespent. Jeg har i grunnen ikke spilt noe Fallout før, selv om jeg prøvde et par timer i en demo en gang og har sett noen timer på YouTube. Nå fikk jeg Fallout 4 i julegave, og da skal det jaggu testes!

Wish me luck! :D

 

#spill #gaming #fallout4

Gi oss husmorvikaren tilbake!

Taking out potato bread from oven
Licensed from: mulden / yayimages.com


For 50 år siden var husmorvikaren en kjærkommen hjelp når mor var syk, på fødeklinikken, eller av andre grunner ikke kunne ta seg av barna. En dyktig dame i strøken uniform, som kom hjem til en hver morgen, eller til og med flyttet inn på gjesterommet når det var nødvendig. Hun sendte de største på skolen og stelte og passet de minste hele dagen. Hun bakte brød, vasket klær og hus, handlet, stoppet strømper, og hadde middagen klar når far i huset kom hjem og kunne overta ansvaret. På midten av 60-tallet var det ca. 50.000 familier årlig som fikk hjelp i kortere eller lengre perioder.
 

 

video:husmorvikaren

 

Etter hvert overtok andre sosiale ordninger som barnehage, pappapermisjon og velferdspermisjon, og personlig hjelp i hjemmet, for eksempel hjemmehjelp, ble en del av de kommunale pleie- og omsorgstjenestene. Det var færre hjemmeværende husmødre, og det var ikke lenger det samme behovet for husmorvikarer. Husmorvikarutdanningen ble nedlagt på 80-tallet og selve husmorvikartjenesten ble i de fleste kommuner helt eller delvis borte etter innføring av Lov om sosiale tjenester i 1991.

 

ET SAMFUNN I UTVIKLING

Nå, mer enn 30 år senere, har tiden og samfunnet endret seg igjen, og behovet for en husmorvikartjeneste er tilbake. I Norge finnes det over 160.000 aleneforsørgere. For mange av disse kan noe så enkelt som en kraftig influensa eller omgangssyke være en krisesituasjon. Det hjelper ikke med lønnet permisjon eller barnehage dersom den eneste som kan levere og hente selv er for syk til å gå ut av døren.

 

Jeg begynner å gråte i det jeg skjønner at jeg må legges inn. Ikke for meg selv. Men for alt jeg må begynne å organisere med, og tanken på at gutten min er alene der ute og skal få beskjed om at jeg er syk, skadet og innlagt. Jeg vet ikke hvem som skal gi ham denne beskjeden.

M. E. Forsberg

 

Les også: Helt-alene-mamma i kritiske situasjoner

 


-- En arbeidstaker har etter folketrygdloven rett til 10 dagers permisjon med lønn når barnet eller den som passer barnet er syk. Dette dekker ikke alle behov, for eksempel hvis omsorgsgiver selv er syk. Vi har i dag et annet bosettingsmønster. Det betyr at ikke alle barnefamilier har andre familiemedlemmer i nærheten som kan stille opp ved sykdom. I tillegg er svært mange av dagens besteforeldre selv i lønnet arbeid. Det vanskeliggjør at de kan stille opp når langvarig sykdom oppstår i familien. Husmorvikar vil kunne dekke dette behovet,  mener Norges Kvinne- og familieforbund.


 

 

ET SAMFUNN I BEVEGELSE

Man flytter oftere på seg, for å ta utdanning eller for jobb, og plutselig sitter man på en annen kant av landet, uten familie i nærheten, og uten noe nettverk i nærmiljøet. Da er det ekstra vanskelig når det skjer noe uforutsett.

-- Det er ingen tvil om at det er et behov. Vi får tilbakemeldinger fra fortvilte foreldre som blir satt i vanskelige situasjoner om det oppstår noe akutt, sier Hanne Ihler Toldnes fra SV. -- De har ikke det nettverket som de hadde før. Folk flytter mer og blir mer sårbare når kriser oppstår. Da blir man mer avhengig av å få hjelp fra det offentlige i en krise.

 

 

 

Artikkelen fortsetter under bildet
Mom and children in kitchen.
Licensed from: iofoto / yayimages.com

 

 

HVEM HAR ANSVARET?

Norges Kvinne- og familieforbund har gjennom flere år jobbet aktivt for å gjeninnføre husmorvikarordningen, men det har ikke skjedd så mye på de fem årene som har gått siden de fremsatte følgende krav:

 • Husmorvikarordningen må finnes i alle kommuner.
 • Egenandelen på husmorvikartjenesten må innlemmes i egenandelstak 2-ordningen.
 • Husmorvikartjenesten må gjøres kjent for brukerne i kommunens informasjonsmateriell.
   

Forbundet sier også at de kjenner til at noen kommuner har organisert tilbudet om husmorvikar gjennom barnevernet og at de finner dette meget uheldig. Det kan hindre mange som trenger det i å etterspørre tjenesten.

 

Det finnes fortsatt husmorvikarer i dag, men de går under mange andre forskjellige navn. Noen kommuner har det også, men vi vil gjerne ha de tilbake i hele landet

Elisabeth Rusdal, forbundsleder K&F

 

Den gamle husmorvikarordningen var kommunal, hadde en normalplan for virksomheten, og mottok et statlig tilskudd. Da mor gikk ut i arbeid, og sendte ungene i barnehage, gikk behovet for husmorvikarer ned. Den gang var det vanlig at man var to om ansvaret, og om mor var syk noen dager klarte far fint å levere og hente i barnehagen. Samtidig økte behovet for hjemmesykepleiere, og det oppsto også et behov for hjemmehjelpere - siden døtre og svigerdøtre nå hadde nok med jobb og eget hjem. Den kommunale hjemmetjenesten endret seg i takt med samfunnet.

Nå har samfunnet endret seg igjen, og i dag består mange familier av bare én omsorgsperson som er alene om ansvaret for ett til flere barn - men denne gangen har ikke den kommunale hjemmetjenesten fulgt opp. Det burde den ha gjort.

 

I Osloområdet driver Fransiskushjelpen prosjektet "Familiehjelperen", et tilbud til familier som kommer i krise på grunn av alvorlig sykdom hos et familiemedlem.
-- Målet er at Familiehjelperen raskt skal hjelpe familier med dagligdagse oppgaver. Vi kan få en telefon på tirsdag og ha en hjelper der fredagen etter. Vi har heller ikke noen begrensinger på hvor ofte hjelperen kommer og hvor lenge familiene får dette tilbudet.  Det er de vanlige hjemmeoppgavene vi kan bidra med, sier koordinator Thea Nymoen Spjudvik i Familiehjelperen.

-- Mye av den hjelpen vi tilbyr konsentrerer seg om barna. Det kan være følging til og fra skole/barnehage/aktiviteter eller leksehjelp. Vi tar også med barna ut i parken eller på løkka for at de skal få et pusterom fra hjemmesituasjonen. Det gir også den syke voksne litt fred og ro i hjemmet, sier Nymoen Spjudvik.

Det var sykepleiere fra kreftsenteret ved Ullevål sykehus og Fransiskushjelpens Pleietjeneste som i 2010 meldt inn et behov. De så et behov for rask hverdagshjelp til familier som kom i krise på grunn av alvorlig sykdom hos et familiemedlem. De jobber nå for å gjøre tjenesten landsdekkende.

-- Vi satte i gang et prosjekt og tanken er å hjelpe familiene slik at daglige rutiner kan opprettholdes. Det kan være hjelp til lett husarbeid som handling, følge til skole eller barnehage eller andre aktiviteter, forteller Nymoen Spjudvik og fungerende daglig leder i Fransiskushjelpen, Johanna Lundereng.

 

"Familiehjelperen" er en mellomting mellom hjemmehjelp og støttekontakt, og dekker et behov for familier der far eller mor er langtidssyk og derfor trenger litt ekstra hjelp enkelte dager, men familiehjelperen er ikke tilpasset dem som trenger mye hjelp i en kort periode.

 

 

HVOR STÅR VI I DAG?

For vel et år siden kunne vi lese om den unge enken Marianne i Elverum som brakk benet og søkte kommunen om hjelp til å ta seg av sine tre barn i bleiealder, fram til hun fikk av gipsen. Etter to uker venting fikk hun innvilget 2 timer hjemmehjelp i uken.

 

Les også: Alene på krykker med tre bleiebarn

 

Det er selvfølgelig fint å få hjelp til å handle mat og kanskje få tørket over gulvene et par ganger i uka, men det løser ikke de daglige problemene når man havner i en akutt, men midlertidig, krise. Hvordan flytter man et spebarn som ikke kan gå rundt i huset når man trenger hendene til krykkene? Hvordan bære en tallerken med mat eller kurven med vasketøy? Kommunene har ikke lenger noe apparat som kan settes inn der slike situasjoner krever det. For en aleneforsørger uten nettverk blir også planlagte og enkle inngrep et uoverkommelig hinder når det ikke finnes noen å spørre om hjelp til daglige gjøremål i rekonvalesenstiden.

I 1964 var det i gjennomsnitt 2,2 husmorvikarer per kommune i Norge. La oss få tilbake den ordningen.
 

 

Husmorvikar:
Yrkesgruppe som tidligere erstattet husmorens arbeid i familier i krisesituasjoner, spesielt i barnefamilier når husmoren var syk. Norges Husmorforbund (nå Norges Kvinne- og Familieforbund) startet kurs for husmorvikarer i 1947, og i 1949 ble det innført et statlig tilskudd og utarbeidet en normalplan for virksomheten.

Ordningen med husmorvikarer nådde et høydepunkt midt i 1960-årene da omkring 50 000 familier årlig fikk hjelp. Etter hvert som det ble færre heltidshusmødre og sosiale ordninger som barnehager, farspermisjoner m.m. ble bygd ut, ble husmorvikarordningene avviklet. Personlig hjelp i hjemmet gis i dag som en del av de kommunale pleie- og omsorgstjenester.

Store Norske Leksikon

 

I 1964...

 • hadde 490 (93%) av landets 525 kommuner en husmorvikarordning, mens bare 46% hadde hjemmesykepleie
 • hadde 98% av kommunene på Østlandet og på Sørlandet husmorvikarer og/eller hjemmesykepleiere
 • hadde 79% av kommunene i Nord-Norge husmorvikarer og/eller hjemmesykepleiere
 • var det 1794 heltidsansatte husmorvikarer (på landsbasis)
 • ble det registrert 62715 søknader om husmorvikarhjelp - rundt 80% av disse ble innvilget, det var ikke nok husmorvikarer til å dekke behovet
  (kilde: ssb)

 

 

50 shades of valgets kvaler - eller bare latskap?

Businessman sees two options
Licensed from: 6kor3dos / yayimages.com


Jeg ramlet over en selvutviklingsartikkel som handler om hvordan mennesker ofte står blendet mellom to valg, og lar være å lete etter en tredje mulighet fordi man er så opptatt av å velge mellom de to man har rett foran seg. Men det er jo ikke slik realiteten er... det stemmer at det oftest finnes mange valgmuligheter, men de har en tendens til å presentere seg selv - helt uten at man trenger lete etter dem. Spørsmålet er vel heller om man velger å se på dem som muligheter eller som humper i veien.

 

For eksempel...
Når skittentøykurven er full har jeg to valgmuligheter. Jeg kan vaske klær eller jeg kan utsette klesvasken. Jeg kan selvfølgelig også få noen andre i familien til å vaske klærne, eller sende dem på renseri, eller kaste dem og kjøpe nye, men det er ikke poenget her, så i dette tilfellet er det bare to reelle valgmuligheter.

For å vaske klær trenger jeg skyllemiddel - fordi klærne blir ødelagt uten. Dette er ikke et valg, men et faktum. Når flasken med skyllemiddel er tom har jeg to valg. Jeg kan enten kjøpe en ny eller la være å vaske klær.

Så, la oss si at flasken med skyllemiddel er tom, og jeg trenger å vaske klær. Jeg drar på butikken, og der finner jeg bare to valg i hyllene. Blå Comfort og gul Softlan. Jeg kjøper alltid blå Softlan, og det har de altså ikke i dag. Nå har jeg plutselig fire valg. Jeg kan enten kjøpe blå Comfort, eller jeg kan kjøpe gul Softlan, eller jeg kan dra til en annen butikk og kjøpe blå Softlan. Det siste valget er å dra hjem uten skyllemiddel og la være å vaske klær... og hva jeg velger kommer helt an på hvor viktig det er for meg å ha "riktig" merke og duft, hvor god tid jeg har, og hvor viktig det er for meg å få vasket de klærne akkurat i dag.

 

Nå handler selvfølgelig det selvutviklingsinnlegget egentlig (slik jeg tolker det i hvert fall) om at man alltid bør strekke seg etter noe bedre. Vi kan jo ta en runde på det også...

 

South African or African American woman teacher or student reaching for the stars success
Licensed from: alistaircotton / yayimages.com


Jeg er er veldig glad i jobben min og har ingen planer om å bytte, men skulle nå noen finne på å tilby meg en annen jobb, med bedre lønn og bedre vilkår, da må jeg altså velge. Skal jeg fortsette i jobben jeg har, eller skal jeg ta i mot tilbudet?  Og også her presenterer det seg et tredje valg helt uten at jeg trenger å lete etter det, nemlig å gå til sjefen min og fortelle at jeg har fått tilbud om en annen stilling med bedre vilkår - vil han forhandle om de vilkårene jeg har nå?

Det er ikke sånn at man blir stående og elle melle mellom to halvgode valg fordi man ikke ser de andre mulighetene. I stedet velger man gjerne å overse dem fordi de krever litt ekstra innsats, og minste motstands vei har som regel litt færre humper.

 

 

Brette servietter: 3 lommer til bestikket

Hos oss er det tradisjon at på julaften da slenger vi alt pakkestæsjet i bilen og kjører de fire kilometerne hjem til pappa og samboeren hans, og tilbringer dagen og kvelden der. De disker opp med fantastisk pinnekjøtt og (sier de som spiser det) vanvittig god lutefisk, for oss og svigers. Stua er lita og trang, i hvert fall med 8 personer i rommet, så borddekningen gjøres ikke før i siste øyeblikk - og da faller oppgaven ofte på meg. Denne gangen hadde jeg litt ekstra tid på meg, og jeg tenkte derfor at jeg skulle gjøre meg litt ekstra flid med brettingen av serviettene...  det gikk ikke helt etter planen (nei, jeg har ingen bilder - heldigvis).

La meg bare si: Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde sett dette überkule trikset før jul!

 

 


 

Oh, well... det er aldri langt mellom familiemiddagene, så her er det bare å hive seg i treninga. :D

 

#servietter #borddekning #tipsogtriks

Er fast hjemmekontor noe for deg?

Woman using laptop sitting at office
Licensed from: moodboard / yayimages.com


Har du lyst til å jobbe mer hjemmefra, eller kanskje til og med ha fast hjemmekontor? 
Å alltid jobbe hjemmefra passer ikke for alle, men når det fungerer er det et flott alternativ både for arbeidsgiveren og den ansatte.

Det finnes mange gode grunner til å jobbe hjemmefra en gang i blant. Kanskje er man hjemme med sykt barn, eller man venter på en håndverker, kanskje er det håndverkere og støy på kontoret i en periode, eller man kjenner at kroppen trenger en hjemmedag selv om man ellers er i form til å jobbe.

Mange føler også at de jobber mer effektivt når de slipper stadige forstyrrelser fra omgivelsene, for eksempel i et støyende kontorlandskap, og noen jobber hjemmefra rett og slett for å slippe selve jobbreisen. For noen passer det til og med aller best å ha fast hjemmekontor og alltid jobbe hjemmefra.


FRIHET UNDER ANSVAR

Bernt Erik Sandnes (43) som er skribent og har fjorten års erfaring med hjemmekontor.
-- For meg så funker det godt. Det viktige er om man får til å gjøre like god jobb om man sitter på et annet sted. I tillegg om man får til å holde kontakten med de andre i bedriften på en akseptabel måte. Når det skjer, så anbefaler jeg det, men føler du deg alene og ikke får nok stimuli fra andre så anbefales det å dra hjemmefra og til jobben.

 

Forskjellen mellom hjemmekontor og jobb utenom hjemmet er at man slipper unna stresset å komme seg til og fra. Nå er det liksom kun en trapp og en liten gang så er man på jobb.

B. E. Sandnes

 

Sandnes er også tydelig på at det er utfordringer forbundet ved å jobbe hjemmefra.
-- Det er lettere å miste fokus på grunn av uforutsette ting som plutselig dukker opp. Det vil si barn som vil ett eller annet, eller noen som "forstyrrer". I tillegg om man er syk og egentlig burde holdt sengen, så "er" man på jobb og tilgjengelig likevel. Jobber man "ute" er det som sagt enklere å holde fokuset og man forholder seg enklere til jobbens faste tider. Med hjemmekontor så sitter man oftest mye lengre på jobb enn om man hadde vært ute av huset på jobb, sier han.

 

Artikkelen fortsetter under bildet
Internet business success concept background
Licensed from: cienpies / yayimages.com"Hjemmekontor" betyr ikke nødvendigvis at man sitter hjemme heller. Man kan like gjerne sitte på en kafé eller i parken, eller på hytta - forutsatt at man i utgangspunktet har et yrke som gir en mulighet til å jobbe hvor (og når) som helst. Men, uansett hvor man sitter krever fast hjemmekontor en god del disiplin og evne til å jobbe selvstendig, og dersom du jobber sammen med andre må det være bred vilje til fleksibilitet, både hos arbeidsgiver og hos de ansatte, spesielt når det gjelder kommunikasjon og tilgjengelighet.

Ludvig Anderssen (29) jobber også fast hjemmefra. Han sitter i Sandefjord, og bedriften har lokale i Oslo.
-- Et lite problem er at det ikke er så sosialt som en [vanlig] arbeidsplass, man skal like å jobbe alene en del. Selv om det er kommunikasjon over nett, er det ikke det samme som å kunne prate med noen ved kaffetrakteren. Måten jeg har løst dette på er at jeg tar meg turer til byen, setter meg på en kafé og jobber derfra. Man må tåle litt lyder rundt seg, eller ta med seg hodetelefoner. Jeg har funnet ut at dette fungerer utmerket for meg, forteller han.

 

Ingen henger over deg hele tiden, du må selv prestere og levere. Dette igjen krever struktur og det kan være vanskelig å være i jobbmodus med såpass mange fristelser rundt seg hele tiden.

Ludvig Anderssen

 

-- Å ikke måtte være et sted kl 08:00 til 16:00 hver dag er veldig befriende. Man velger selv når man vil spise lunsj, man velger selv typen kaffe som skal drikkes etc., og føler man seg litt uvel kan man gjøre en vel så god jobb innenfor husets fire vegger. Mindre smittefare er det også, i det minste mot kollegaer. Vi har kommet så langt i den teknologiske verdenen, at det ikke lenger er noe problem å kommunisere med andre over nett. Dele skrivebordet om det skulle være noe man vil vise, ha en videokonferanse m.m., tilføyer han. -- Har man mulighet for å gi noen et fast hjemmekontor - gå for det. Fordelene utveier ulempene. - Om man er strukturert, selvsagt.
 

 

 
NOEN FORDELER OG UTFORDRINGER MED FAST HJEMMEKONTOR

Utfordringer

 • Å forklare venner og familie at du er på jobb, bare hjemme
  Å jobbe hjemmefra kan være en utfordring dersom du stadig blir forstyrret i arbeidet, enten det er svigermor som ser at bilen står hjemme, naboen som "stikker innom for en kaffeprat", eller syke barn som trenger oppmerksomhet. Er man lett å avlede kan til og med husets kjæledyr bli for forstyrrende.
 • Mister kontakten med kolleger
  For mange kan det oppleves som vanskelig å miste den personlige kontakten med kolleger - for eksempel den hyggelige småpraten ved kaffemaskinen eller en felles lunsjpause. For ledere kan det være vanskelig å beholde oversikten.
 • Manglende skille mellom jobb og fritid
  Er man hjemme er det veldig lett å ta ti minutter her og et kvarter der til huslige sysler, som å tømme oppvaskmaskinen eller henge opp klesvasken. Og har man brukt en halvtime på støvsuging eller snømåking etter lunsj legger man gjerne inn en time eller tre ekstra på slutten av dagen eller senere på kvelden, så man får unna det man ikke rakk i løpet av dagen.

 

 

Fordeler

 • Flexitid og rolige morgener
  Man trenger ikke tenke på rushtrafikk eller å rekke den fullpakkede morrabussen, eller å fryse fingrene av seg mens man skraper is av frontruten. Og man kan ta handlerunden mens alle andre sitter på kontoret. Og så sparer man jo reiseutgiftene.
 • Jobb fra hvor som helst, når som helst
  Internett og mobiltelefon har gjort det mulig å ta jobben med seg nær sagt overalt. Du kan gjerne bo litt ustrategisk til, for du trenger ikke engang å være i samme land som sjefen din, og du er jevnt over mer tilgjengelig siden du ikke er avhengig av kontorpulten for å jobbe.
 • Ungene slipper å komme hjem til tomt hus
  Du kan droppe SFO. Når ungene er ferdige på skolen er du hjemme. Selv om du er på jobb.

 

 

HVA MENER LEDEREN?

Har man som leder et stort behov for å kontrollere alle stadier i enhver prosess kan det nok føles vanskelig å beholde oversikten når de ansatte befinner seg helt andre steder - og jobber på forskjellige tidspunkt enn en selv, mens ledere som er vant til å delegere og kjører en litt ledigere stil finner det uproblematisk.

For Kjetil Manheim, daglig leder i blogg.no - Norges største bloggportal, er fjernstyring av ansatte helt normalt. Vi har stilt ham noen spørsmål om hvordan han opplever dette.

Kjetil Manheim

Hvor mange ansatte har du, og hvor mange av dem sitter til vanlig i samme lokale som deg?
Direkte ansatte er kun 4, i tillegg er det 5 andre fast tilknyttede personer som tar seg av drift, utvikling etc. og ingen av dem sitter sammen med meg.

Hvor lang erfaring har du med et slikt system?
Dette er måten jeg har arbeidet de siste 4-5 årene.

Er du ikke redd for at ansatte som alltid jobber hjemmefra skal slacke litt vel mye?
Overhodet ikke. Det viktigste man skal arbeide ut fra er oppgavene man skal utføre, ikke hvor mange timer man oppholder seg på en geografisk spesifikk posisjon. Vi har en operasjon som krever stor grad av tilgjengelighet, og stor grad av evne til å utøve tildelt ansvar. I et slikt system er det tvert i mot en fordel at man kan arbeide uavhengig av geografi, det gir meg som leder fleksibilitet i forhold til når og hvordan ting må gjennomføres. Vår operasjon fungerer i dag spredt på flere lokasjoner, og vi arbeider like effektivt over internett og skype, som vi hadde gjort om vi skulle vært på samme kontor.
Når det gjelder slacking hos de ansatte så har ikke jeg et slikt menneskesyn. Jeg tror alle ønsker å være nyttige. Jeg er ikke en snill sjef, fordi jeg krever mye av de rundt meg, men jeg tror jeg er en fair sjef som lar hver enkelt ansatt få lov til å påvirke sin hverdag. jeg håper det er slik det blir oppfattet. Når det er sagt, så er det viktig at man som leder av en spredt organisasjon er tilgjengelig for de som jobber i den. Man kan ikke fjernstyre noe om man ikke er "et tastetrykk unna".

Hva er de største ulempene med å ha ansatte så spredt rundt geografisk?
Vel, om man skal definere en så er det vel at man risikerer at man ikke får se hverandre så ofte - hvilket selvsagt kan medføre at man ikke får til å bygge en felles kultur. Men i vårt tilfelle opplever jeg ikke at det har slått inn. Noen ledere vil kanskje oppleve kravet om tilgjengelighet som negativt også. men det gjør ikke jeg.

Er det noen fordeler med å ha ansatte som kun jobber hjemmefra?
Ja, fordelen er at det ikke er noen grense mellom jobb og fritid på samme måte som det er det ved et kontor. Det krever sitt av den ansatte, og en leder må selvsagt begrense seg så man ikke utnytter situasjonen, men i det store og hele kan en slik manglende grense fungere positivt for ansatte og for ledelse. En åpenbar fordel er at den ansatte får ivaretatt sitt private liv selv om de er på jobb. Man får kjørt en vask mens man arbeider, liksom. Og siden det ikke er en streng tidsgrense for arbeidstid så får den ansatte en reell mulighet til å styre hverdagen sin. Om man trenger å gjøre private ting i den "normale arbeidstiden" så er det greit, fordi det ikke er arbeidstid man blir målt på, men innsats.

Hvordan fungerer den daglige kommunikasjonen mellom deg og de ansatte, og mellom de ansatte?
Jeg antar den fungerer godt mellom de ansatte, men vi forsøker å ha et møte i uken (over skype selvsagt) hvor alle oppdaterer alle. Jeg opplever at kommunikasjonen i Norden går fint, men at det er visse utfordringer mot offshoringsressurser. Men det har mer med kulturell og kontekstuell fellesarv å gjøre tror jeg. Fra min posisjon opplever jeg at kommunikasjonen med de ansatte går bra, men noen ganger oppstår det misforståelser som må rettes opp. Men stort sett er jeg veldig fornøyd med tingenes tilstand.

Ville du anbefalt et slikt system til andre arbeidsgivere?
Ja

 Artikkelen fortsetter under bildet
Dangerous Mine Entrance
Licensed from: mrdoomits / yayimages.comFALLGRUVER

Den største fallgruven for alle som jobber hjemmefra er disiplin, eller rettere sagt mangel på selvdisiplin. Det er lett å bli distrahert og det finnes enormt mange tidstyver som kan avlede deg fra oppgaven du egentlig skulle gjøre. "Jeg skal bare..." blir fort til "er klokken virkelig så mye?!?", om man ikke klarer å disponere tiden riktig. Er man vant til å jobbe selvstendig er det nok lettere å jobbe effektivt selv om man ikke har sjefen og kolleger sirklende rundt hele tiden. Faren ved å forskyve og utsette oppgaver er at man kan bli sittende og jobbe "overtid" for å ta igjen det tapte, og grensen mellom jobb og fritid kan fort bli litt uklar, eller i verste fall forsvinne helt.

 

Det viktigste man skal arbeide ut fra er oppgavene man skal utføre, ikke hvor mange timer man oppholder seg på en geografisk spesifikk posisjon.

Kjetil Manheim

 

God kommunikasjon og gjensidig tillit mellom arbeidsgiver og ansatt er alfa og omega for at hjemmekontor skal fungere. Dagene bør ha en viss grad av forutsigbarhet, man må ha klare retningslinjer og rutiner, jevnlig oppfølging, og oppgaver må være tydelig definert. Den "gode dialogen" mellom kontoret og den som jobber hjemmefra må være tilstede. Føler man at man blir isolert og at man går glipp av ting er det lett å miste motivasjonen. Leder og ansatt har også et felles ansvar for å ta tak i situasjonen og gjøre de nødvendige endringer dersom man ser at det ikke fungerer. 

Selv om man ikke sitter sammen i et kontorlandskap forventes det at man leverer, og i de fleste tilfeller også at man er noenlunde tilgjengelig i bedriftens vanlige kontortid. Og selv om man kanskje helst jobber på kveldstid er det en fordel at man henvender seg til sin leder og kolleger som jobber fra bedriftens lokaler i den vanlige kontortiden, slik at disse ikke føler seg presset til å stille opp på sin fritid. Dette går selvfølgelig begge veier, din leder og dine kolleger skal naturligvis heller ikke utnytte det at du alltid er i umiddelbar nærhet til arbeidspulten til å dytte oppgaver på deg til alle døgnets tider. Føler man at man hele tiden er på jobb blir man fort utbrent.

 

 

Les også: Jobb effektivt hjemmefra!

 

 

Fjernarbeid - ofte kalt hjemmearbeid eller hjemmekontor - er inntektsgivende arbeid som - etter avtale - utføres i et lokale geografisk atskilt fra arbeidsgiver ved hjelp av tele- / datautstyr, men som også kunne vært utført på arbeidsplassen.

Kilde: Wikipedia

 


 

BONUS: PENGER Å SPARE!

For noen bedrifter er det faktisk ikke nødvendig med et eget lokale i det hele tatt. Interne møter kan tas på telefon eller via Skype, og kundemøter kan tas på en kafé eller på kontoret hos kunden. Skulle man ha behov for et eget møterom en dag er det billigere å leie et i noen timer enn å betale for faste lokaler året rundt. Dette er hverdagen for mange bedrifter i en oppstartsfase, og det kan også være løsningen for etablerte bedrifter som sliter økonomisk.

Andre bedrifter trenger en besøksadresse, men klarer seg med noe mye mindre (og billigere) enn dersom alle de ansatte skulle kommet inn til kontoret hver dag.

 

 

#arbeidsliv #jobb #hjemmekontor

Vil du ha "quotes" i bloggen din? Her er koden.

Noen ganger ønsker man å bruke et sitat i en artikkel og her er en kode som får det til å se både enkelt og pent ut. Koden bruker "blockquote" som du finner under "Stiler" >> "Blokker" >> "Sitatblokk" i editoren.

Kopiér koden du finner nederst i innlegget, og legg den inn i "Stilsett (CSS)" som du finner under "Avansert design" i menyen til venstre. Når koden er lagt inn vil "Sitatblokk" oppføre seg litt annerledes enn du er vant til.

Skriv teksten du vil sitere. Hopp en linje ned med "Enter", og skriv hvem du siterer.
Markér teksten og velg "Sitatblokk" (under "Stiler") i editoren.

Det vil se omtrent slik ut i editoren:Du vil nå se at den markerte teksten rykkes inn litt, men bildene vil ikke bli synlige i editoren. De settes inn av nettleseren når du ser på innlegget i forhåndsvisning eller i selve bloggen.

  plasseres automatisk foran den siste linjen i sitatet.

 

Her er et eksempel:

Now I did a job. I got nothing but trouble since I did it, not to mention more than a few unkind words as regard to my character so let me make this abundantly clear. I do the job. And then I get paid.

Mal, (Firefly)

 

 

For å få dine sitatblokker til å gjøre det samme trenger du bare å legge denne koden i stilarket (CSS):

blockquote {
max-width:450px;
float:right;
clear:both;
color:#444;
}
blockquote::before {
content:url(http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/quotes/quote-blue.png);
float:left;
padding-bottom:30px;
}
blockquote p:last-child {
margin-top:0px;
float:right;
color:#666;
line-height:25px;
}
blockquote p:last-child::before {
content:url(http://design.bloggfiler.no/gyldenskau/quotes/quoteby-blue.png);
float:left;
padding-right:10px;
}

 

Ønsker du en annen farge kan du eventuelt bytte ut "blue" i bildeurlene med pink eller green. Jeg har kun laget bildene i de tre fargene.

Denne koden er beregnet på litt korte sitater. Bruker du alltid lange sitater kan du endre høyden på padding-bottom:30px; til en høyere verdi.

Opplever du at bilder eller lignende spretter opp på siden av sitatet (bare fordi det er plass til det) kan du legge denne kodelinjen rett under </blockquote> i htmlvisning: <p class="clearfix"> </p>

 

Lykke til!

 

#bloggno #designtips

Jobb effektivt hjemmefra!

Young female artist using cell phone at desk
Licensed from: moodboard / yayimages.com


Hjemmekontor kan være en velsignelse, eller en forbannelse, alt avhengig av hvem man spør og hvilke erfaringer de har gjort seg. Her får du tipsene som redder både dagen og forholdet til sjefen.

Å jobbe hjemmefra passer ikke for alle, men noen ganger er det greit å ha muligheten. Kanskje man vil være hjemme med et sykt barn, eller man venter på at rørleggeren skal komme innom. Eller kanskje har man foten i gips en periode og lite lyst til å stresse med krykker på bussen eller banen. Da er det godt at mange arbeidsgivere tilbyr en ordning med hjemmekontor for de ansatte. Snakk med din nærmeste leder dersom du trenger informasjon om hvordan dette er lagt opp i din bedrift.

 

Les også: Er fast hjemmekontor noe for deg?


 

Det føles unektelig ganske deilig når du står der bak gardinet, med kaffen i hånden, og kikker ut på morgentrøtte fjes som koster snø og skraper is av frosne biler, før de hutrende setter seg inn og kjører i kø til jobben. Du hører det knitre varmt og deilig i peisen når du snur deg og rusler de to meterne bort til pulten, og har tatt unna dagens første runde med mail og meldinger før naboen har rukket å parkere bilen...

 

ARBEIDSPLASSEN

Når du har fått innvilget hjemmekontor er det bare å sette i gang. Om du ikke har et eget kontor hjemme lager du et midlertidig et. Finn et passende sted der det er behagelig å sitte og du unngår distraksjoner og forstyrrelser. Sørg også for å ha godt lys på arbeidsplassen din. Kjøkkenbordet kan være fristende, men ikke bruk det dersom det betyr at du må rydde vekk det du holder på med for at andre skal få spise. Senga og sofaen er heller ikke egnede steder. Husk riktig sittestilling, en god og justerbar stol er langt bedre enn en lenestol i lengden.

Ha også bakgrunnen i tankene dersom du skal delta i videokonferanser. Slå gjerne på webkameraet og sjekk hva samtalepartnerene dine vil få se, så unngår du pinlige situasjoner med undertøy som henger til tørk eller nakne samboere som plutselig dukker opp i døråpningen. En nøytral vegg er ofte det greieste.
 

Side view of young businesswoman drinking coffee at office desk
Licensed from: moodboard / yayimages.com

 

 

START DAGEN SOM VANLIG

Det er ofte en fordel å følge noenlunde samme klokke som resten av bedriften, med mindre annet er avtalt på forhånd. Stå opp til normal tid, og stell deg slik du pleier. Kom deg ut av pysjen. Spis frokost. Du skal kanskje bare være hjemme hele dagen, men starter du dagen i sløvemodus fortsetter det gjerne slik også. Og blir du dratt inn i en plutselig videokonferanse før lunsj er det greit å ha vasket fjeset og børstet håret i det minste. Dessuten er det veldig deilig å vite at man har gjort unna dagens første økt før kollegaene har rukket å sette seg ved pulten.

The young woman directs a make-up in the morning
Licensed from: vsurkov / yayimages.com 

HA EN PLAN FOR DAGEN - OG FØLG DEN

Er du hjemme med sykt barn kan du i grunnen bare kaste timeplanen ut av vinduet med det samme. Lag en prioriteringsliste i stedet, og start med den jobben det haster mest med. Er du heldig får du i hvert fall begynt på den.

Ellers er det greit å ha en relativt detaljert plan for dagen, og det er fint om du og din leder er enige om hva du skal bruke dagen på. Har du faste tidspunkter å forholde deg til, som møter eller frister, bygger du dagen din opp rundt disse. Ha likevel i bakhodet at selv om rørleggeren sier han skal komme kl. 10 dukker han neppe opp før tidligst kl. 12 (om han i det hele tatt kommer).

Ikke tro du vil få gjort så mye mer hjemme enn på kontoret. Med mindre du har valgt hjemmekontor nettopp for å komme á jour med alt det du ikke har rukket tidligere i uken, eller planlegger å jobbe "overtid",  har det ingen hensikt å stappe timeplanen full med ting du uansett ikke kommer til å rekke. Skulle du likevel gå tom for oppgaver er det bare å maile jobben og spørre om de har noe til deg.

A concerned business professional looking up from her agenda
Licensed from: phovoir / yayimages.com 

UNNGÅ TIDSTYVER

Tidstyver er ting du bruker tid på når du egentlig skulle konsentrert deg om noe annet. På kontoret kan det være møter som trekker ut, pratestunder ved kaffemaskinen, køen på skriveren, heisen som står pal i 3. etasje eller febrilsk leting etter en iPhonelader eller en kollega som ikke satt på plassen sin...  og hjemme er tidstyvene ofte den skitne oppvasken på benken, vaskemaskinen, støvsugeren, katten som vil ha kos, bikkja som vil gå tur eller TV-apparatet som står på i bakgrunnen. Den verste tidstyven av dem alle er internett. Det er helt utrolig hvor lett det er å bli sittende og surfe når man egentlig skulle gjort noe helt annet. Lukk nettleseren om du ikke trenger den i jobben.

puppy rottweiler and leash
Licensed from: cynoclub / yayimages.com

 

Nå tenker du kanskje at halve poenget med hjemmekontor er å få gjort unna litt huslige sysler mellom øktene, og det er helt greit. Er det lite å gjøre på jobb, og du har mye å gjøre hjemme... da er det ikke noe problem i det hele tatt. Om alt som trengs er at du er tilgjengelig er det mye bedre at du står hjemme og bretter tøy - enn at du sitter på kontoret og tvinner tommeltotter, men ikke glem å sjekke mail og ta unna forefallende. Du er jo på jobb.

 

Det er 32 grader ute, vindstille, kontoret kunne tjenestegjort som badstue, og klokken er bare ti på formiddagen..., men det plager ikke deg der du sitter i skyggen på verandaen og nyter en iskald smoothie mens du jobber deg gjennom dagens oppgaver. Når sola treffer plassen din om en times tid tenker du å ta med deg laptopen ned på bakeriet og jobbe derfra etter lunch. Med litt flaks er du tidlig ferdig og kan komme deg på stranden før ettermiddagsrushet starter.

 

 

TA PAUSER OG BEVEG PÅ DEG

Når man sitter på et kontor sammen med andre vil mentale pauser og bevegelse oppstå naturlig. Du reiser deg og går for å hente kaffe, du reiser deg og går for å levere noe til en kollega, du reiser deg og strekker deg for å hente en perm, du reiser deg og går for å hente en utskrift...

Hjemme er kanskje alt dette tilgjengelig fra stolen du sitter på. Kaffekannen står på bordet, kollegaen er bare en e-post unna, og skriveren står rett ved siden av deg. Det er fint å kunne jobbe uforstyrret, men kroppen trenger å bevege seg innimellom, og hodet trenger å nullstilles av og til. Ikke glem å ta pauser mellom øktene. Og ikke bruk pausene til husarbeid heller, ta en skikkelig pause. Lag en god kopp té og sett deg på verandaen og se på fuglene, eller sett på litt musikk og lag deg en skikkelig "jobber hjemme"-danserutine. Eller bare finn fram yoga-matten.

Happy smiling girl dancing
Licensed from: Sergey Nivens / yayimages.com 

NYT DAGEN

Hjemmekontor betyr ikke at du må sitte hjemme, det betyr avveksling og frihet til å jobbe fra et annet sted enn kontoret.  Syns du at huset blir for stille kan du ta med deg laptopen og mobilen og sette deg på favorittkaféen din istedet. Er det 25 grader i skyggen og 40 i leiligheten frister det kanskje mer å sitte i parken, og føler du at du trenger en time-out fra resten av verden er kanskje stillheten og roen på hytta det rette. Så lenge du har det du trenger for å utføre jobben spiller det liten rolle hvor du gjør det - bare husk å lade mobilen og laptopen før du går ut...

 

Woman using a laptop computer in a restaurant
Licensed from: phovoir / yayimages.com

 

 

NOEN TRIKS SOM GJØR HVERDAGEN ENKLERE

Skype eller Facebook Messenger er ofte raskere enn mail dersom du bare skal gi en kort beskjed eller har et kjapt spørsmål, og Skype lar deg dele skjermen din med de andre i samtalen om du trenger å vise fram eller demonstrere noe.

Trello er et godt hjelpemiddel når man vil beholde oversikten over fremdrift, og hvem i teamet som jobber med hva.

Dropbox er fint når teamet trenger å lagre eller dele filer.

Bruk headset eller ørepropper dersom du snakker mye i telefonen.  Deltar du ofte i konferanser kan det lønne seg å investere i et skikkelig headset med støydemping på mikrofonen - det vil spare de du snakker med for mye øresus.

 

 

Lykke til!

 

 

 Les også: Er fast hjemmekontor noe for deg?