hits

februar 2017

DESIGN: Nye attributter og variabler (video)

Siden vi nå har en splitter ny videotjeneste har det også dukket opp en ny mal i html-redigering, en splitter ny videotag, og noen attributter og variabler for video i innlegg. Her er en kort oversikt over hva som er nytt.

 

Den nye taggen er:
<tag:video></tag:video>
og brukes i malen for videoinnlegg.

Taggen inneholder videoplayeren og teksten som ligger i "Beskrivelse".

 

Følgende attributter kan benyttes:

title="true|false" (default false)
share="true|false" (default true)
profile="true|false" (default true)
shareBtn="true|false" (default true)
showCount="true|false" (default true)

  

 

Det er også kommet noen nye attributter og variabler for
<tag:entrylist>
...
</tag:entrylist>

slik at dere kan customize forsiden, arkiv og kategorier litt mer.

 

De nye attributtene for tag:entrylist er:

mediaExclude="true|false" (default false)
mediaTitle="true|false" (default false)
mediaShare="true|false" (default true)
mediaShareBtn="true|false" (default false)
mediaProfile="true|false" (default true)
mediaShowCount="true|false" (default true)

 

mediaExclude="true" gjør at videoen ikke vises. Det gir deg muligheten til å splitte opp videoplayeren og teksten (beskrivelsen i videoinnlegg), slik at du f.eks. kan ha teksten over videoen, og du kan bruke forkortede innlegg (maxchars).

 

Variabler (entrylist):

${mediaInfo} - viser kun playeren (virker bare når mediaExclude="true")
${EntryBody} - kun innleggsteksten/beskrivelse

 

Se komplett tagliste her

 

Du finner videosiden din ved å legge til /video bak bloggadressen din.
F.eks. http://toril.blogg.no/video

NB! Siden eksisterer ikke før du har lastet opp minst én video i den nye videotjenesten vår. For å laste opp video går du til "Post" >> "Video".

 

#bloggno #design #tips #video

 

Dødens tjern - det baller på seg

Nå begynner det å skje ting. I den fjerde episoden fikk vi følgende informasjon:

 • Det var (minst) to ranere. En inne i banken, og en som kjørte fluktbilen.
 • Klærne (natogenser, kjeledress, fjellstøvler) ranerne brukte ser ut til å komme fra et militært overskuddslager.
 • Bilen befinner seg i skogen ved Åstjern. Registreringsnummeret er DE5190X (jeg dropper det siste tallet siden det ligger en konkurranse ute om akkurat det). Begge ranerne fikk seg en smell da den kjørte av veien, det er to hull i frontruten, og noe blod på glasset og på rattet.
 • Etter krasjet ser vi at to menn dekker en svart bag lik den pengene fra ranet lå i med mose. Vi ser også at den ene mannen har på dressbukse og en hvit skjorte. Vi vet han er en av de to i bilen, for han har blod på håndbaken. Skjortemansjetten er også en smule møkkete... om han har skiftet var det et merkelig tidspunkt å gjøre det på. Den andre mannen er kledd i mørke klær, men det ser ikke ut til å være kjeledressen fra ranet. Det står også en svart koffert eller bag ved siden av dem.
 • I bagasjerommet på bilen ligger det klær og en finlandshette.
 • Et stykke nord for bilen fant lag 2 en hagle og en finlandshette hengende i et tre.
 • Noen har skåret i stykker trekket i taket på bilen, sannsynligvis har vedkommende lett etter ranspengene. Aron?
 • Christian Wilhelmsen ble dømt til 6 år fengsel (ikke 9 år), og ble løslatt allerede 28. september 1983, og han har tidligere dommer på rullebladet (i følge en artikkel i Aftenposten).
 • Dagen etter at han slapp ut pakket CW sekken og dro på tur. Han kom aldri tilbake.
 • Aron Aaronsen har jobbet som fengselsbetjent i Oslo kretsfengsel. Det blir sagt at han jobbet der fra 1978. Det er sannsynlig at han har hørt eller sett noe som setter ham på sporet av pengene fra ranet. Vi kan også gå ut fra at han visste, i hvert fall noen dager i forveien, når CW ville bli løslatt.
 • Skjelettet de fant i tjernet er ganske sikkert Ingvar. Klærne som lå sammen med det er merket I.R., og høyre buksebein og leggbein var hele...
 • Opptaket på kassetten i Ingvars walkman forteller oss at Ingvar ble druknet i tjernet.
 • Det var ikke Ingvars speidertørkle som ble funnet ved støvelen til Hans-Erik (men det trodde vi vel aldri heller).
 • I denne episoden fikk deltakerene nøklene til rom 5 og 7 i sovesalen på Åstjern. I rom #5 finner de et avisutklipp om at kriminelle får for korte straffer, datoen for når CW slapp ut, og hintet om tidligere dommer. De finner også Arons tjenestebevis fra Oslo kretsfengsel. I rom #7 finner de en utrevet artikkel fra Norsk Ukeblad (fortsettelsen mangler), om moren til Christian Wilhelmsen. Det er her de finner informasjonen om at han dro på tur dagen etter løslatelsen, og at han aldri kom tilbake. De fant også masse lekebiler på golvet, og en liten pinne som var spikket til en spiss.

 

Arons ID-kort ligger på bevissiden, og filnavnet er litt interessant... "Aron-tjenestebevis-transparent-nyttpersonnummer-kopi.jpg".
Nytt personnummer? Er personnummeret viktig? Eller hadde bare noen tabbet og gjort ham til jente? :p
La oss se på personnummeret:
Født 12. mai 1956.
De tre første sifrene, 961, forteller at Aron er født mellom 1940 og 1999. Jepp, det stemmer, selv om det vanligste er at de tre første sifrene er 000-499. Det 3. tallet er et oddetall, så han er mann. Good to know! Jeg orker ikke gå over kontrollsifrene (de to siste tallene).
Om vi ser etter skjulte koder her så er altså de fem siste tallene 96162, og 96 har vi også på tippekupongen... Meh, jeg ser egentlig ingen sammenheng her...

Tjenestebeviset er for øvrig ganske sloppy utført. På linjen under navnet ser vi fire "manglende tegn"-bokser i stedet for ordet "Navn". De to neste linjene, og "sign" starter med små bokstaver, men den nederste linjen til høyre, "Tjenestested", har stor bokstav. Fødselsnummer og tjenestested står skjevt på linjen, mens navnet og tjenestegrad står rett. Om kortet er fylt ut i en skrivemaskin er det ikke unaturlig at det har vridd litt på seg ved linjeskift dersom det er stivt og ikke så stort, men det mangler også stempel og bekreftende signatur eller ID-nummer. Er det blyantstreker jeg ser i øverste kant? Kan tjenestebeviset være fake?

 

 


Er det samme mann på disse to bildene? Jeg er faen ikke sikker...

 

Mannen til venstre er definitivt Christian Wilhelmsen. Nå kan det selvfølgelig være kameravinkel, skygger og smoke and mirrors... men jeg ser ingen bart på CW, og ansiktet virker rundere, nesen hans virker lengre, øyenbrynene lavere og skjeggstubbene kortere og mørkere.
Mannen til høyre er raneren som kom løpende ut av banken og satte seg i passasjersetet. Bildet er tatt sekunder etter at han dro opp finlandshetten. Er det CW, eller ligner de bare på hverandre?

Dersom det var fluktbilen som ble observert i Vormsund har karene fartet rundt litt mellom ranet og krasjet ved Åstjern. Hvor har de vært, og hvorfor? Skulle de egentlig et annet sted (Sverige?) og endte opp ved Åstjern ved en tilfeldighet?

 

Jeg tror fremdeles ikke at Aron hadde noe med ranet å gjøre. Jeg tror han leter etter pengene, enten for å beholde dem, eller for de 250k finnerlønnen ville utgjøre. Jeg tror ikke han bevisst ville utsatt guttene for fare, og dersom han visste at HE var skadet/død ville han nok pakket leiren og tatt med Ingvar og Rolf ut av skogen på lørdag ettermiddag/kveld.

Og har datoen skrevet i artikkelen om mamman til CW noen betydning? Det er neppe utgivelsesdatoen for bladet artikkelen sto i, jeg tror bladet er nyere. Jeg mener å huske at NU kom ut på tirsdager, og i teksten sist i artikkelen virker det som CW har vært borte lenge, i hvert fall mer enn den uken som har gått siden han slapp ut og dro på tur. Er det Trygve som har skrevet datoen? Fredag 7. oktober 1983 er dagen etter at politiet fant ham i skogen ved Lygna. 

Strøtanke:
Kan tippekupongen være en kryptisk beskjed fra "noen" til Aron?

 

I kommentarfeltet på websiden diskuteres fremdeles grunnen til at politiet rettet søket inn mot Lygna helt fra starten. Her er det litt å ta tak i. Tidslinjen på websiden sier at politiet fant hytteboka den 10. oktober, en hel uke etter at guttene ble meldt savnet og søket igangsatt. I intervjuet med etterforskningsleder Birger Nygård (avisutklippet fra 4. oktober - dagen etter at guttene ble meldt savnet) står det at det er funnet en hyttebok på Åstjern, og at en av guttene har skrevet seg inn og sagt de skal videre til Lygna (se hele artikkelen her). 

 

 

Dersom politiet ikke fant hytteboka før den 10. oktober, hvordan kan da Birger Nygård fortelle journalisten om den allerede 4. oktober? Beskrivelsen av innholdet stemmer, så enten han må være rimelig god til å gjette eller så har han sett hytteboka. Eller så lyver han og innlegget fra Hans-Erik er fabrikert i ettertid... Kom opplysningen om at guttene tok bussen også fra Nygård?

Det er selvfølgelig også mulig at det er journalisten som sitter på hytteboka (jeg lurer fremdeles på hvor han (eller hun) fikk tak i det bildet av guttene), men hvem er så dum at de tilbakeholder bevis og så skriver om det i avisen?

 

Dødens tjern - min teori så langt

1. august 1979 ble Grorud sparebank ranet like etter åpningstid. Den væpnede raneren, som ble beskrevet som svært agressiv, fikk med seg 2,5 millioner kroner og stakk av i en rød Mercedes. Kl. 10:30 blir en rød Mercedes observert på en bensistasjon i Vormsund. Den antatte sjåføren/raneren blir kort tid senere arrestert i Oslo sentrum. Christian Wilhelmsen (33), en kjenning av politiet, stiller seg uforstående til siktelsen. Det er uklart om raneren jobbet alene.

Rolf, Hans-Erik og Ingvar er på dette tidspunktet 10-11 år gamle og har garantert ingenting med ranet å gjøre. Aron Aaronsen er 23 år.

I september 1979 blir Christian Wilhelmsen dømt til 9 års fengsel for ranet. Fluktbilen og pengene er fremdeles ikke kommet til rette. Bevisene mot CW er rene indisier. Politet fikk et anonymt tips, og han mangler alibi for tidspunktet da ranet skjedde.  Jeg antar CW er uskyldig og at den (eller de) virkelige raneren bruker ham som syndebukk (tipset politiet). Med slike beviser kunne ranet like gjerne vært utført av Martin Pedersen (selv om politiet ikke visste om ham på dette tidspunktet og selv om MP ikke har tilstått akkurat dette ranet), men jeg antar MP er uskyldig her, siden det sto i avisen at raneren opptrådte svært agressivt...

Rundt samme tid finner noen 15k som er gravd ned (ref. overskrift ved siden av artikkelen om dommen i ranssaken). Disse pengene kan stamme fra ranet på Grorud sparebank, og det kan ha vært Aron eller noen han kjenner som fant dem - ved Åstjern. Jeg antar Aron har lett etter pengene fra ranet lenge, men jeg tror ikke han hadde noe med selve ranet å gjøre.

  

Torsdag 29. september 1983, på ettermiddagen etter skoletid drar troppsleder Aron Aaronsen og speiderne Rolf E. Jacobsen, Ingvar Ruud og Hans-Erik Hauge fra Oslo. Det er uklart om de reiser med buss eller om de kjører i Aron's bil (politiet har sagt til avisene at guttene tok bussen, men Ingvars dagbok sier de kjørte i Arons bil).

Det er viktig å vite om de tok buss eller om Aron kjørte. Vi må anta at det tar lengre tid å komme seg til startstedet via buss enn med egen bil. 

Det tar en time å gå fra parkeringsplassen til speiderhytta ved Åstjern. Når de kommer fram griller de pølser og "gjør speiderting". Dette vet vi fordi vi har sett et VHS-opptak gjort på hytta, der HE har filmet Aron og de to andre guttene. Han har også skrevet i hytteboka, og forteller at de skal videre mot Lygna.

Etterpå går Aron en tur alene. Han tar med kart og kompass. HE forlater også hytta en stund for å ta noen bilder. Aron er tilbake før det blir mørkt (sola gikk ned kl. 19:00 og det vil ha vært helt mørkt kl. 21), men Ingvar mener han må ha gått langt (vi vet ikke når han gikk så det er vanskelig å anslå hvor lenge han var borte).

 

Fredag 30. september skulle speiderne gått videre sør-vestover mot Lygna, men Aron forteller når de er klare til å gå, at de i stedet skal til Korshaugmyra. Korshaugmyra ligger rett øst for Åstjern, i motsatt ende av vannet sett i forhold til hytta. Ingvar beskriver turen som tung, stien er gjengrodd eller mangler helt, og de tar to pauser på veien. Dette virker merkelig, det er under en kilometer i luftlinje fra hytta til Korshaugmyra. Enten er disse guttene (i hvert fall Ingvar) svært lite skogvante eller så har Aron tatt dem med på en lang omvei (rundt tjernet?). Det siste virker rart, da et blikk på kartet ville avslørt hvor de faktisk befinner seg. Ingvar skriver også i dagboka at han tror noen forfølger dem, men han har ikke sagt noe til de andre om det. Aron går ut på tur alene igjen, og har med seg en spade. HE går også en tur for å ta flere bilder. Når HE kommer tilbake forteller han at han har sett Aron, og at det så ut som Aron lette etter noe. Det er mulig at billedserien som slutter med at Aron løper mot HE er tatt denne ettermiddagen.

 

 

Lørdag 1. oktober legger Aron ut på tur alene etter frokost. Guttene har fått i oppgave å finne ti tre- og steinsorter, noe som vil holde dem opptatt hele resten av dagen.Det er nå tydelig at enten er premissene for turen endret, eller så har Aron aldri ment at de skulle til Lygna. Om de dro i Arons bil er det overveiende sannsynlig at han hadde tenkt å bli værende i området. Ellers ville han måttet busse rundt for å hente bilen når de kom fram til Lygna. De har ingen mulighet til å rekke fram til Lygna til fots innen søndag ettermiddag/kveld. Det er også mulig at Aron fant noe den første kvelden, og derfor bestemte seg for å bli værende ved Åstjern.
Guttene er tilbake i leiren til lunsj. De griller pølser. Aron har ikke kommet tilbake. Etterpå drar guttene ut for å lete videre etter tre- og steinsorter. Utpå ettermiddagen er verken HE eller Aron kommet tilbake.

Bildeserien som slutter med at Aron løper mot HE kan også være tatt i dag, selv om Aron holder spaden på polaroidbildet, og ikke på videoen.

I klippet vi får se i episode 1 ser det ut til at HE er litt lost... han kikker seg rundt og ser opp mot sola, som for å navigere seg, da han plutselig blir overfalt av en ukjent mann. Han kommer seg fri og løper, men blir forfulgt av vedkommende. Han tråkker i en revesaks og faller. I fallet brekker han høyrebeinet (åpent brudd) og slår hodet mot en stein. Vi vet ikke om slaget drepte ham eller om han bare ble slått bevisstløs. Den ukjente forlater stedet.

Når Aron kommer tilbake til leiren senere oppfører han seg rart, og han forteller at han tror HE har dratt hjem, men Ingvar syns det er rart at HE ikke har sagt fra til ham eller Rolf, og tingene hans ligger fremdeles i leiren.

Søndag 2. oktober, like etter midnatt, ligger Ingvar våken og skriver i dagboka når en ukjent mann plutselig drar ham ut av teltet og trekker ham med seg...

Det ser ut til å være samme mann som løp etter Hans-Erik.

 

Vi vet ikke hvor lenge HE ble liggende i skogen eller hvordan foten ble skilt fra kroppen. Han kan ha våknet, forvirret og redd, og brukt halstørklet som tourniquet, og speiderkniven til å skjære av seg foten.. og deretter blødd ihjel. Han han ha blitt liggende død der til et dyr kom og dro kroppen med seg. Eller Aron eller den ukjente mannen kan ha dumpet kroppen, minus foten som satt fast i saksa. Jeg tror ikke det er Aron, han hadde spade og kunne gravd opp stokken saksa satt fast i.  

Jeg tror bildeserien er tatt lørdag. HE ser Aron grave, og Aron overreagerer. Han løper mot HE som blir redd og løper vekk. HE går seg bort og blir overfalt av den ukjente. Aron kommer tilbake til leiren og skjønner at HE ikke har kommet tilbake etter at han skremte gutten i skogen. Han tror HE har dratt hjem. Dersom han hadde visst at HE var død ville han tatt med seg guttene og dratt tilbake til bilen eller nærmeste gård. I stedet valgte han å bli natten over i skogen.

Det var månelyst (i følge klippet der Ingvar blir tatt) så Aron forlater leiren for å lete mer. Den ukjente kommer inn i leiren og dreper Rolf først. Ingvar hører på musikk og merker ikke noe. Han blir også tatt. Når Aron kommer tilbake til leiren er guttene borte, og det er spor etter kamp. Nå er det Aron som blir jaget av morderen. Ingvar og Rolf, og kanskje Hans-Erik er dumpet i tjernet.

Jeg vet ikke om vi bør tenke så mye på "skogvokteren". Den eneste henvisningen vi har til ham er avisutklippet som forteller at Trygve Mørk er sønn av en skogvokter. For alt vi vet kan faren være skogvokter i Alta og Trygve kan være plassert i fosterhjem i Lygna. Trygve ble funnet i skogen ved Lygna, som er en ganske lang spasertur fra Åstjern. Vi vet ikke om han har vært ved Åstjern noen gang før etter at han rømte fra institusjonen.

 

Det store spørsmålet er selvfølgelig hvem det er som løper i rundt i skogen og dreper speidere...

 

Jeg tror den røde Mercedesen befinner seg i skogen ikke veldig langt fra Åstjern. Kanskje i "Skogholtet ved Grana" som er nevnt på kartet. Der er det en traktorvei. Men pengene er ikke i bilen.

 

Se også http://toril.blogg.no/1487239471_ddens_tjern_tvnorge.html

 

Dødens tjern (TVNorge)

Spoilerwarning!


 

Følger du med på realitykrimserien "Dødens tjern" som går på tirsdager på TVNorge? Jeg har sett de tre første (av ti) episodene (gratis på Dplay), og vært innom websiden, og jeg syns hele opplegget virker ganske amatørmessig, med motstridende opplysninger, feile datoer i tidslinjen, bevis offentliggjort før de ble funnet i programmet osv. Men siden jeg ikke kan motstå et mysterium forsøker jeg likevel å løse gåten... og hvem vet, kanskje det skal være sånn. Gudene skal vite at man ikke kan stole på det som står i avisen. :D

 

 

  

Konseptet er ganske enkelt. 12 deltakere plasseres på en leirskole i Hadelands skoger for å løse en gammel krimgåte, og i hver episode ryker noen ut (nå har i tillegg en dratt hjem frivillig så jeg antar en av de utslåtte kommer tilbake mot slutten). Den som står igjen til slutt og har løst gåten vinner 50.000,-

Historien er skrevet av krimforfatteren Jørn Lier Horst, som for øvrig selv var tenåring i 1983.


Luftfoto: https://kart.finn.no Overlay: tegnet kart funnet i kjelleren på hytta

 

Se episodene du også. Besøker du websiden kan du se på alle bevisene og funnene som er gjort. Gjør deg opp en mening om hvem som har gjort hva og hvorfor... og sleng deg med i diskusjonen.

Skriftanalyse er forresten bare å glemme. Jeg tror det er samme dame som har skrevet alt, både hyttebok og dagbok og postkort... (produksjonsselskapet har muligens slurvet en smule her). Kanskje bortsett fra tippekupongen som ser ut til å være fylt ut av en annen, for eksempel samme person som har skrevet på noen av skiltene de finner i skogen... Likevel kan det se ut til at bokstaver her og der er bevisst formet slik at man skal legge merke til det. 
I dagboken til Ingvar bruker han konsekvent stor a i løkkeskrift helt fram til 29. september, da han plutselig endrer til konsekvent å bruke A. Er det for at vi skal tro det er noen andre som har skrevet innleggene fra turen? Den 17. og 28. september bruker han for øvrig en stor E som ser helt annerledes ut (speilvendt 3-tall) enn i resten av dagboken. 

  

Tanker, teorier og ting som ikke henger på greip...

Først og fremst er det støvlene -- beviset som felte Trygve. Bare én av guttene er så langt sett med støvler på, og det er Hans-Erik. Og vi vet jo hvor den høyre støvelen hans er... Den støvelen ser forresten veldig bra ut etter 30 år. Saksa og kjettingen også. Foten inni støvelen har ikke tålt tidens tann like godt. Er dette "originalene"?

Det gir ikke mening at Aron skal ha tatt guttene med som "skalkeskjul" når han drar ut for å lete etter pengene fra ranet. Det ville vært mye lettere for ham å lete uten 3 gutter i hælene. Han er speiderleder og friluftsmann, han trenger ingen unnskyldning for å dra på tur i skauen.

Det gir heller ikke mening at de skal ha kjørt Arons bil fra Oslo, og forlatt den på en parkeringsplass en time fra hytta. For det første går det bilvei helt fram. For det andre skulle de til Lygna, så Aron ville måttet dra tilbake og hentet bilen. I det første avisutklippet står det også at politiet kjenner til at de tok buss fra Oslo torsdag ettermiddag. Det nevnes heller ikke noe sted i avisene at speiderlederens bil er funnet... det er altså ganske viktig å vite om de tok bussen eller bilen, fordi om de tok bilen forteller det oss at Aron aldri hadde tenkt seg til Lygna, og at noen kjørte bilen fra stedet igjen før letemannskapene dukket opp.

Hvem tok de to bildene av alle fire speiderne sammen? Det ene bildet (som avisen bruker) viser HE med polaroidkameraet hengende rundt halsen. Det andre bildet er tatt med HE's polaroidkamera, på akkurat samme sted som bildet i avisen. Hvordan fikk avisen tak i bildet?

I første episode ser vi videoopptak gjort på hytta. Hans-Erik har filmet Aron, Rolf og Ingvar på ettermiddagen/kvelden den 29. september. Hvor kom det kameraet fra? Det er lite sannsynlig at en åpen hytte har et VHS-kamera liggende for allmen bruk. Om det ikke er en åpen hytte må noen ha levert ut nøklene. I Ingvars dagbok (episode 3) er polaroidkameraet nevnt, men ikke noe videokamera.

I det første avisutklippet (fra 4. september) nevnes hytteboken som forteller at guttene skulle videre til Lygna. I et senere avisoppslag fortelles det at politiet ikke fant hytteboken før en uke senere, den 10. september. Det siste er naturligvis feil, siden det var opplysningen i hytteboken som gjorde at søket ble konsentrert i området rundt Lygna allerede fra starten, men det er likevel denne datoen som ligger i tidslinjen på websiden.

Trygve er nok uskyldig. Om han var skyldig ville han ikke levd i skjul i 30 år og samlet bevis, eller brydd seg med å forsøke å renvaske navnet sitt. Han ville bare forsvunnet. Uansett er saken foreldet nå og han kunne stått fram med sin historie, uten å bekymre seg for politiet.
T.M. som er skrevet på tellet i overkøya er sikkert skrevet med samme sprittusj som er brukt på avisutklippene på lysbildene. Tenker Trygve brukte hytta som en slags base under innsamlingen av bevisene. Hvis det nå i det hele tatt er Trygve da... vi har jo bare hans ord for det.


 

Bankranet

Ranet finner sted i Grorud Sparebank like etter åpningstid 1. august 1979. Det mangler en del fra avisutklippet de fant i bestefarsklokka, men hele utklippet blir vist i episoden...Delen som er revet ut forteller om oppringingingen fra bensinstasjonen i Vormsund, der en nervøs mann tanket opp før han forlot stedet. Jeg vet ikke hvorfor en del av teksten er revet bort, men dette er den samme informasjonen deltakerene får fra VHS-kasetten de fant i "Mistenkt"-spillet. 

I avisutklippet om dommen til Christian Wilhelmsen (på lysbildet) er det en overskrift til venstre: "15000 funnet nedgravd".
Er det snakk om 15000 kroner? I så fall, funnet hvor da, og hvor lenge hadde de ligget der? 

Speiderturen

Torsdag 29. september starter turen. Tok de buss fra Oslo eller kjørte de med Arons bil? I avisen sto det at de tok bussen, men i følge Ingvar's dagbok kjørte de med bilen til Aron, etter skoletid på torsdag. De overnatter på hytta. Aron har vært ute alene, med kart og kompass... og spade.
De dro på torsdag fordi det var planleggingsdag og skolefri på fredag. Aron har tydeligvis også fri den dagen -- hvorfor det?

Fredag 30. september...
Aron ombestemmer seg (plutselig?) og avgjør at de skal til Korshaugmyra i stedet for til Lygna. Dette stedet ligger ikke langt unna hytta (og i motsatt retning av Lygna), men det høres ut på Ingvar som de går ganske lenge. Han føler seg også forfulgt. Det "er noen der ute". Aron forsvinner igjen, og HE er også ute på tur alene. HE forteller senere at han har sett Aron, og at det så ut som han lette etter noe.

Lørdag 1. oktober... HE forsvinner. Aron er borte hele dagen og "rar" når han kommer tilbake, og han tror at HE har dratt hjem.
HE sa fredag at det så ut som Aron lette etter noe, så han følger etter ham (mer opptatt av det enn av å finne tresorter og stein). Dette er da sannsynligvis dagen da HE ser Aron grave, og Aron løper etter ham. Men HE løper fra Aron, og blir drept av "Jeansmannen". 
A: Aron tror faktisk at HE har dratt hjem, fordi han ble skremt da Aron løp etter ham. 
B: Aron er "rar" fordi han er bekymret over at HE har sett noe, og stukket av. Han vet ikke at "Jeansmannen" har drept ham. 
C: Aron er "rar" fordi HE er død, og han forstår nå at han må drepe Rolf og Ingvar også...

Søndag 2. oktober (rett etter midnatt)...
Ingvar Ruud blir dratt ut av teltet (og drept?). Av "Jeansmannen". Hvorfor det, egentlig?

Hvem er "Jeansmannen" som jager Hans-Erik i skogen, og som drar Ingvar ut av teltet og trekker ham med seg? Hva skjedde med Rolf og Aron som sov i teltet ved siden av, Ingvar laget jo ganske mye lyd? Drepte "Jeansmannen" dem først? Eller tok Aron livet av Rolf mens "Jeansmannen" drepte Ingvar?

Kan vi gå ut fra at disse klippene vi får se er "canon"? I så fall var gjerningsmannen en kar på rundt 50 år, med grånende hår, dongeribukse, grå vaffelmønstret genser, rutete skjorte, svart jakke og solide sko. Er det bankraneren? Er det Trygves far, skogvokteren? Skogvokterteorien kan underbygge påstanden om at Trygve ble tatt med støvlene til en av guttene, men det står også i avisen at det var politiet og barnevernet som tok avgjørelsen om å sende 16 år gamle Trygve til Rhodevangen... fordi foreldrene ikke var involvert i gutten.

  

 

Tegningene

Hvem har laget tegningene i rom #8? Og når ble de laget? De er blyant og kull, og de er laget på "random" papir. Som om den som har tegnet har brukt papir han har funnet tilfeldig.
Tegningene viser blant annet en avkappet fot (HE's) og minst én død i tjernet. Tar vi hodeskallen bokstavelig kan vi anta at det er Trygve som har laget tegningene etter å ha dykket i tjernet og funnet liket (likene?) etter at han rømte (altså minst to år etter forsvinningene). Hvorfor soknet ikke politiet/letemannskapene i tjernet? Hytta var jo det eneste stedet man kunne være sikre på at de hadde vært.
Det er også én tegning som har en del rødt i seg. Blod? Og oppå der igjen noe som kan være revesaksa HE gikk seg i. Kan HE ha overlevd? Er det han som har laget tegningene? Brukte han halstørklet sitt som tourniqet og kappet av seg foten for å komme unna? Hvor har han i så fall gjemt seg?

I dagboken til Ingvar ser vi at han kan tegne. Det er også en rød krusedull på den første siden for torsdag 29. september. Rød penn? Som på kartet? Kan det være pennen som ble brukt til tegningen med blodet og revesaksa?
  

Tippekupongen

Jeg er usikker på om tippekupongen er viktig eller et villspor. I kommentarfeltet på websiden teoretiseres det om at Aron var spilleavhengig, at han brukte tippingen til hvitvasking av pengene fra ranet, at tippekupongen er bevis på at han trengte penger... og det nevnes også at Ingvar skrev i dagboken sin om at Aron tippet.
Kupongen er fra januar 1983 og ble ikke levert inn. Om man skal tro de som har kommentert ville det kostet ca. 250,- å levere den, og den hadde 10 rette. Nå vet jeg ikke hvilke to kamper som var feil, eller hva premien for ti rette var den helgen, men kupongen hadde 96 rekker, en helgardering og fem halvgarderinger, og det er ikke umulig at den kunne gitt en ok premie. Spørsmålet er, hvorfor drasset Aron rundt på en ni måneder gammel tippekupong han aldri leverte? Jeg gjetter at han tippet system. Samme kupong hver uke, og at den kupongen der var malen. 
I dagboken skriver Ingvar at han møtte Aron søndag den 17. september, og da var han på vei til kiosken for å tippe. Nå er det mulig jeg husker feil, jeg var bare 11 år i september 1983 - og interesserte meg lite for pengespill, men jeg trodde det var onsdag som var "levere tippekupong-dagen". Hm. Midtuke kanskje? Nope. Midtuke ble innført i 1999.

En annen ting er at Oslogate ligger i postsone 1 (postnummer 0192, men akkurat det ble ikke innført før i 1984), altså Oslo 1, ikke Oslo 6 som det står på kupongen. Da må man jo lure... er dette dårlig planlegging/research av programselskapet, eller er det et faktisk clue?

Uansett... det lå ikke noen kvittering (innlevert kupong) i mappen. Burde det ha ligget en der? Betyr det at Aron ikke leverte tippekupongen før de dro? Eller har noen tatt den? Hvis han ikke leverte den, var det fordi han visste på forhånd at han likevel ikke ville kunne heve en eventuell premie?
Det er selvfølgelig mulig at han mistet mappen på en tidligere tur, f.eks. i januar 1983, og at han faktisk mente å levere den kupongen, men da må man gå ut fra at adressen er en researchtabbe. 

BTW... hadde Norsk Tipping sånne blå plastmapper med eget rom for spillerkort allerede i 1983? Når kom spillerkortene egentlig?

 

Andre spor

Vignetten til serien viser en del ting som kan være spor, eller som kan være individuelle oppgaver (sile ut deltakere), men noe av det ser veldig interessant ut.   

Er det bilen som ble brukt ved ranet? Vil deltakerene etter hvert finne den i skogen? For eksempel i "skogholtet ved grana"?

Hva slags sted er det hvite bygget? Har damen i rullestol noe med det stedet å gjøre?

Og hva betyr tallene?

Og ikke minst... hva fant de i sekken?!?


Jeg virkelig hater den svarte stripa Dplay pusher nederst i vinduet når man pauser. 

Det kan se ut som ribbein... men er det i så fall menneske eller hund? (ref. skallen på det ene fotografiet)
Ser for stort ut til å være hund. Skal vi anta at det er Ingvar?

 

Se min teori her: http://toril.blogg.no/1487541958_ddens_tjern__min_teori_s_langt.html

Så mange ubesvarte spørsmål... Hva er DIN teori?

Og... er det flere enn meg som tenker at de burde brukt "Tili Tili Bom" som gjennomgående bakgrunnsmusikk i serien? :p

 

#dødenstjern #jørnlierhorst #tvnorge #krim #reality #konkurranse

Få videoinnlegg til å se ut som vanlige innlegg

Dersom du har publisert en video med den nye videofunksjonen har du kanskje opplevd at innlegget har "feil design". Dette er noe blogg.no ikke kan fikse automagisk for deg, men du kan gjøre det selv. Her får du oppskriften.

  

 

Finn html-malen for innlegg


 

Plassér musepekeren hvor som helst i koden og trykk ctrl+a (cmd+a) for å markere hele teksten, deretter ctrl+c (cmd+c) for å kopiere hele teksten.

 

Deretter finner du malen for videoinnlegg


 

Plasser musepekeren hvor som helst i koden og trykk ctrl+a (cmd+a) for å markere og deretter ctrl+v (cmd+v) for å lime inn.
(NB! Dobbeltsjekk at det du limte inn stemmer med det du skulle kopiere)

 

Nå har du kopiert designet fra innleggsmalen din over til videoinnleggsmalen, men for at video skal fungere i videoinnleggsmalen må du også legge inn kodelinjen som faktisk viser videoen...

 

Finn ${entrybody} i koden. Det ser omtrent slik ut, litt avhengig av hvilket design du har.


 

Lag en ny linje rett over ${EntryBody] og lim inn denne videotaggen der.

Videotag: (du kan kopiere den herfra)
<tag:video shareBtn="true" showCount="true" profile="false"></tag:video><br />
  

Lagre malen.

 

Om noe gikk skeis kan du resette designendringen inne på "Design" > "Designarkiv".

 

#tips #design #bloggdesign #bloggno #video #videomal #videoinnleggsmal #html