hits

mai 2013

26 C my bacon!

Det er 29 i skyggen, og absolutt dødelig (men deilig!) her jeg sitter. :D

Jeg håper hele sommeren blir sånn!

 

Forby avstemmingskonkurranser i sosiale medier!


Ikke be "folket" velge om dere ikke har tenkt å høre på dem!

Jeg er møkklei slike avstemmingskonkurranser!
Vinnerene er nesten uten unntak de som har klart å rekruttere flest venner og familie til å hjelpe til med å spamme ned sosiale medier med "stem på meg"-innlegg og -kommentarer. Unntakene er når det kommer en outsider som vinner på sympatistemmer... eller når en stor gruppe mennesker med en agenda ser seg ut et passende ikon.
 


I går gikk historien om amstaffen Sara viral, i hvert fall var det den 3. mest delte nyhetssaken i Norge klokka litt over midnatt, bare en time etter at den ble lagt ut på TV2.no.

- Jeg hadde brukt mye tid på konkurransen. Det ble vel fort to timer hver dag, og jeg visste at jeg hadde et stort forsprang. Forventningene var derfor høye, fortalte Saras eier til TV2.

Men alt arbeidet med stemmesanking var forgjeves... Sara ble som kjent snytt for premien i Felleskjøpets LABB-konkurranse (joda, hun får et års forbruk av LABB, men alle vet at det er bildet på LABB-sekken som er den kuleste premien) fordi hun tilhører en rase som er forbudt i Norge. At 13 år gamle Sara ble født før raseforbudet trådte i kraft i 2004, og at hun dermed er lovlig, har ingenting å si for Felleskjøpet - de ønsker ikke å promotere en ulovlig rase på sine fôrsekker.

Et lignende eksempel fant sted i april da Systemhus skulle gi 50.000 kr til et godt formål i Stavanger, og selv om hundehjelpen.net visstnok fikk flest stemmer vant de ikke (si fra om jeg tar feil her, jeg fant saken hos hundehjelpen.net og klarte ikke å finne noe informasjon om deltakere og stemmer hos systemhus).

Man skulle tro både bedrifter og befolkning hadde lært etter alt oppstyret da multihandicappede Mikael fra Sortland ble Lanoungen i 2010. (Kudos til Lilleborg i den saken)

 

Tveegget sverd for Felleskjøpet

Tilbake til amstaffen Sara...

På Facebook står følgende kommentar å lese: "For oss som er MOT rasediskriminering så var ikke foret hovedsaken her. Jeg stemte på Sara fordi jeg mener at det er menneskene (les; eierene) som er farlig, og IKKE en hunderase!!! Og Sara er lovlig så det hadde vært fenomenalt og en seier om hunden hadde kunnet frontet på forsekkene. FKer herved boikottet, og jeg oppfordrer alle som er mot rasediskriminering til å boikotte FK."

Og her ligger antakelig kjernen i problemet. En stemme på Sara ble for mange en stemme mot rasediskriminering, og dette har nok ikke gått Felleskjøpet hus forbi. En fagjury valgte å dele premien og bruke hunden som kom på andreplass i konkurransen på fôrsekkene i stedet. Markedssjef i Felleskjøpet, Trond Østby, forteller at avgjørelsen har skapt store reaksjoner.

- Vi vurderer det slik at det er galt å promotere en ulovlig hunderase på et norskprodusert hundefôr. Vi er klar over at Sara ikke er ulovlig, men hun representerer likevel en ulovlig rase. Det blir galt for oss, sier han til TV2.no.

 

Felleskjøpet har valgt side

...men valgte de riktig? Jeg har riktignok ikke hund, men jeg kjøper store mengder kattemat på et år (nettopp hos Felleskjøpet), og jeg kunne ikke brydd meg mindre om bildet på sekken. Jeg er (nesten) helt sikker på at det er et bilde av en #katt der, men jeg aner ikke hvilken farge den har...

Det er nå engang sånn at det er selve konkurransen som har reklameverdi og fører til deling og omtale, og når slike konkurranser er vel overstått og vinneren kåret er det i realiteten bare vinneren som bryr seg. Felleskjøpets avgjørelse om å forbigå Sara har det siste døgnet ført til mye negativ omtale, skuffet en hundeeier, og agitert mange hundeeiere og potensielle Felleskjøpkunder som truer med boikott og oppfordrer til klagestorm. Det hadde vært mye enklere (og kanskje også fornuftigere) for FK å velge minste motstands vei, la amstaffen Sara pryde sekkene, og bare presisere at det er en snill, vakker, verdig og lovlig hund som har vunnet, ikke en rase.

 

Så... mye skrik for lite ull, og de eneste jeg har sympati for her er Saras eier, og eieren til Alex som kom på andreplass. Jeg er virkelig møkklei slike avstemmingskonkurranser.

Ikke be "folket" velge om dere ikke har tenkt å høre på dem!

 

 

#Bloggtips: Å velge riktig font

 

Noe av det vanskeligste jeg vet er å velge "riktig" font når jeg skal sette tekst på et bilde.
Fonten man bruker kan endre hele inntrykket bildet gir.
Her har jeg brukt 12 forskjellige fonter på samme tekst på samme bilde. Navnet på fonten står under bildet.

 

Hvilken font liker du best for dette bildet?

 

//libre baskerville

 

//euphemia

 

//freestyle script

 

//angelic war

 

//cabin

 

//monoton

 

//quarmic sans

 

//pusab

 

//archistico

 

//blackout

 

//mosaic leaf

 

//boycott

 

Hvilken er din favoritt?

Trenger du flere fonter?
Jeg bruker denne siden http://www.fontsquirrel.com/

 #bloggtips #font #design #bilderedigering #bnnh

Dagens beste! :) 

ok, prisen er jo bare helt syk og slett ikke til å le av... men under artikkelen fant jeg disse to gullkornene:
Life is good

 

Den svære sola midt på kartet... den uten en eneste sky på... den sitter jeg rett under nå. Og det begynner så smått å dufte av stekt bacon. Jeg angrer litt på at jeg kastet plaskebassenget ungene hadde da de var små...

 

Pakke i posten!

I dag fikk jeg en herlig pakke i posten! :D

Ja, det er adressen min. Vennligst ikke send brevbomber... jeg har ikke råd til ny postkasse.

Tuuuuuusen takk, Ideatroll! :D
PS! Det var virkelig ikke nødvendig å spandere hele taperullen. :P

 

Sommer!

Jepp, definitivt sommer!

Glad det ikke er jeg som jobber utendørs i dag. Har fått opp stigen for feieren...

Instaweather bommer litt, det er 22 grader i skyggen.

Men er i hvertfall noen som koser seg ute! :)

Glem barberskum og gele - dette er mye bedre!

 

Glem dyrt barberskum og fancy geléer...
Det desidert beste som finnes for å fjerne hår med høvel er Asan og vann!
Glatt nok til at du tar alt (- overalt om du vil det), og garantert ingen kløende eller sviende nupper og prikker etterpå.

Nei, jeg kommer ikke til å legge ut bilder av de snøhvite leggene mine, men prøv selv så får du se. :)

 

Jeg brukte for øvrig Asan også på bleieutslett på ungene da de var små, og den var mye mer effektiv enn sinksalve, calendula og whatnot av apotekervarer og naturmidler jeg fikk anbefalt.

Besøk hjemmesiden til Asan her

 

Dette er ikke et sponset innlegg, jeg bare digger Asan!
Jeg hadde ikke takket nei om de spurte (hører dere Cederroth!?! *hint*).
 

Gleder meg som en unge til 17. mai! :D

 

Det skal bli så deilig med en rolig 17. mai!
Ikke at de har vært veldig bråkete til nå, men de siste 10 åra har vi hatt barn på barneskolen, med egne opplegg, komitéer og faste klokkeslett, og derfor tidlig opp og ut av huset. Noen timer på skolen, og så masse stress for å komme oss til grendehuset der vi foretrekker å feire.

I år har vi ingen på barneskolen, og jeg gleder meg som en unge til 17. mai! Jeg skal sitte i pysjen og spise 17. mai-frokost mens jeg ser på barnetogene på TV. Og så utpå dagen skal vi rulle av gårde til Dyping og kose oss med familie og feiringen der. :D

Meterologene påstår det skal bli pent vær også... det blir uvant. :p
 
BL17HURRA

Denne appen blir man hekta på!

 

Jeg har sikkert 10 forskjellige apps for å redigere og/eller sette sammen bilder, men jeg pleier alltid å gå lei av dem veldig fort, siden det alltid er så mye klikking og justering på alt. Nå har jeg endelig funnet den perfekte appen for meg... Velg oppsett, velg bilder, lagre... voila. :D

Den heter Moldiv og basicversjonen (gratis) er helt kurant. Den har masse rammeoppsett å velge i. Jeg kjøpte flere rammer bare for å teste (koster 14,-) og jeg bare elsker denne appen!

Du finner den her!

Dessverre har jeg bare funnet den for iPhone. Noen som vet om noe veldig likt denne for Android?Fine hagen min...
...vel, kanskje den blir det etter hvert. Akkurat nå er jeg mest redd for at kattene skal tråkke rundt i den våte asken og legge seg og sove i senga mi etterpå... :p

 

Slik rapporterer du feil og problemer

 

Når det oppstår feil eller problemer er det viktig at dere som brukere gir oss beskjed om dette. For å kunne fikse feil trenger vi først og fremst å vite at de eksisterer. Deretter trenger vi å vite hva feilen består i, når den oppstår, og hva den påvirker. Uten denne informasjonen er det ikke mulig for oss å feilsøke, og heller ikke å fikse noe som helst.

Feil og problemer meldes på e-post til hjelp@blogg.no,
eller via kontaktskjemaet (Konto >> Hjelp>>Supportskjema)
Når du melder inn feil er det fint om du tar med følgende informasjon:

 • Hva forsøkte du å gjøre?
 • Hva trykket du på?
 • Hva forventet du ville skje?
 • Hva skjedde?
 • Fikk du en feilmelding? I såfall legger du ved feilmeldingen ordrett, gjerne et screenshot.
 • Hvilken nettleser og versjon av den bruker du?
 • Gjelder det en mobilapp må du fortelle om det er den til Android eller den til iPhone.

 

Dersom problemet er begrenset til bare din blogg/konto trenger vi også følgende informasjon:

 • Hvilken blogg gjelder det?
 • Mobilnummer (dersom det er relevant, f.eks. bloggshouts)
 • Hva er e-posten bloggen er registrert på?
 • I noen tilfeller trenger vi IP-adressen din.

 

Vi svarer også på generelle spørsmål på Facebooksiden vår, men det kan ta tid mellom hver gang noen fra support kikker innom der. og du risikerer å ikke bli lagt merke til. Melder du feil trenger vi ofte informasjon som ikke bør postes offentlig, og vi anbefaler derfor at du bruker e-post eller supportskjemaet i stedet.

 

Oppsummering:

Dette er IKKE måten å melde feil på...

 

Dette er myyyye bedre...Jo mer info vi får, jo lettere er det for oss å finne, og fikse, feilen.

 

#bloggtips #bloggno

Har du møtt Dinozene?

 

Dinozene spør og graver, og kan bli ganske personlige...

Dinoz er en spennende app som stiller deg spørsmål -- om deg selv!

 

 

Du finner den i AppStore.

Dinoz finnes på norsk og på engelsk. Den er gratis i standardversjonen, men om du vil kan du abonnere på en funksjon som hjelper deg å sette (og nå) mål for deg selv, og flere Dinozer som stiller forskjellige typer spørsmål. Prisen for ekstra Dinozer er ganske stiv, så jeg har bare testet standardversjonen - og den er i hvert fall vel verd nedlastingen. :)

 
Tester appen fra minifonen

Det fungerer helt fint å skrive innlegg. Men er umulig å scrolle så jeg må lukke skriveruten med tilbakeknappen.

 

Den hvite streken i bunnen på bildet over linker til bloggshouts.

Ny statistikk med tall.

Blackout... igjen!

 

Jeg abonnerer på driftsmeldinger fra Nord-Salten kraft, men RSS-feeden deres fungerer ikke. Selv varslede strømbrudd kommer derfor fullstendig overraskende på meg, og ALLTID mens jeg sitter på jobb...

Takk og lov for APC/UPS'en min som forrige arbeidsgiver kjøpte til meg...


 

Om jeg begrenser meg litt med antall åpne programmer har jeg strøm til 4 timer på den stasjonære maskinen, én av skjermene, ruteren, ISDN-boksen og hustelefonen. Det er verre med gubben som satt i stua og trodde han skule kose seg med ishockey-kampen.

 

11 hopp til kontoret


Man må jo bare elske internett!

Jeg bor i gokk... vel nesten ihvertfall. Jeg bor i #Steigen kommune i #Nordland.

Avstanden til firmakontoret i Oslo er

Med sopelime: 917 km
Med bil: 1305 km
Tracert blogg.no: 11 hopp

 

 

 

 

 

 

    

For å reise til #kontoret må jeg først ta hurtigbåten til Bodø, deretter fly til Gardermoen, og så toget inn til Oslo. Drar jeg hjemmefra kl. 07:30 er jeg på Oslo S en gang mellom kl. 14:30 og 16 - litt avhengig av om jeg flyr Norwegian eller SAS, og hvilket tog jeg tar. Jeg har ingen mulighet til å rekke hjem igjen samme dag.

Men, for å gå på #jobb trenger jeg bare stå opp og gå bort til skrivebordet (- egentlig trenger jeg ikke stå opp engang, jeg kan ha laptopen i senga... ). Takk og lov for #internett og #hjemmekontor!


Les hvordan et strømbrudd i 2007 skaffet meg jobb i 2011
 

Fordeler og ulemper

Det er selvfølgelig både fordeler og ulemper med en slik løsning.

 • Den største ulempen for meg, og kanskje også for arbeidsgiver, er nok at jeg ikke har jevnlig face-to-face interaksjon med de jeg jobber sammen med. Med unntak av 2-4 Osloturer i året foregår all kommunikasjon via Skype, telefon eller e-post. I tillegg er jeg altså 130 mil unna alt morsomt som skjer - siden absolutt alt foregår i Oslo.
 • Skal jeg fysisk være med på et møte betyr det to reisedager og minst én overnatting.
 • Dersom strømmen går hjemme (noe som skjer av og til på vinteren her nord), eller internettforbindelsen er nede (som skjer rimelig ofte)... da kommer jeg meg rett og slett ikke på jobb.
 • Et annet (og egentlig litt uventet) problem med hjemmekontor, er at folk som stikker innom ikke skjønner at man faktisk er på jobb, selv om man sitter hjemme hele dagen, og jeg er ganske sikker på at en del av naboene enda etter 6 år tror jeg er arbeidsledig og/eller hjemmeværende husmor...
 • Det er også litt vanskelig å "koble ut" jobben på fritiden av og til - den er jo alltid bare noen skritt (eller tastetrykk) unna - noe som fort går ut over sjefens fritid også...

 

Heldigvis veier alle fordelene opp for ulempene.

 • Den største fordelen er selvfølgelig at selv om jeg bor i en #utkantskommune, der det er omtrent umulig å finne fast arbeid, har jeg fått meg en 100% stilling.
 • En annen stor fordel, også for arbeidsgiver, er at med hjemmekontor skal det ganske mye mer til før jeg trenger å sykemelde meg. Sist gang var vel i 2007...
 • #Flexitid.
 • Jeg kan ta jobben med nesten overalt.
 • Jeg tar ikke opp plass på hovedkontoret (og de sparer en god del på kaffebudsjettet på at jeg ikke er innom så ofte).
   

Og så er det selvfølgelig alle frynsegodene, f.eks.:

 • Gangavstand til jobben. Jeg slipper å stå opp kl. 6 om morran, for å måke snø og skrape is av bilen.
 • Jeg slipper å pakke lunsj, "kantina" er rett opp trappa.
 • Jeg er hjemme når sønnen min drar på skolen, og jeg er hjemme når han kommer hjem.
 • Jeg kan benytte "dødtid" mens jeg venter på en mail eller lignende til å fylle vaskemaskinen eller støvsuge gangen. 
 • Siden jeg er alene på kontoret kan jeg høre på akkurat den musikken jeg vil, så høyt jeg vil... uten øreplugger.
 • Jeg kan gå på jobb i pysjamasen.
 • Og... jeg slipper å snu meg og oppdage at sjefen står og kikker over skuldra mi, mens jeg spiller Minecraft i arbeidstiden. ;)

 

Så takk og lov for internett (og ADSL), som har gjort det mulig for meg å ha kontorjobb i et firma i Oslo, selv om jeg bor i en liten kommune i Nordland. At det er 130 mil mellom Steigen og Oslo betyr ingenting lenger, fordi på nettet er kontoret bare 11 hopp unna.

Noe å tenke på kanskje, om du bor på et lite sted der alt NAV har å tilby er 20% vikariater, og du uansett ender opp med å slå i hjel tiden din på Facebook...


Nå skulle jeg bare ønske at det snart kommer fiber hit til "gokk", men utbyggingen har visstnok stanset fordi fylket fant noe annet å bruke pengene på. *sukk*

 

Betalkanaler på YouTube!Allerede denne uken kan det dukke opp betalkanaler på YouTube.

Systemet har vært under utvikling i flere måneder allerede, og er ment å fungere som en ekstra metode for inntjening for produsentene. Det vil dermed kunne hjelpe kanaler å finansiere et bredere spekter av innhold, f.eks. TV-programmer og filmer. 

Rykter om at YouTube vil ta betalt for premium innhold begynte å spre seg allerede i januar, da AdAge rapporterte at nettstedet hadde invitert en liten gruppe kanaler til å søke om å bli en av betalkanalene. En representant for YouTube svarte da at de så på mulighetene for en abonnementstjeneste siden dette var et ønske fra mange av innholdsprodusentene.

I februar ble det funnet kode for å starte (og avslutte) abonnement på betalte YouTubekanaler i en av app-oppdateringene.

Tjenesten vil inneholde 50 kanaler og abonnementer vil koste fra $1.99 og oppover, sier en anonym kilde til Financial Times.

En representant for YouTube svarte Mashable slik:
-Vi har ingen kunngjøringer å komme med nå, men det stemmer at vi ser på muligheter for å bygge en abonnementsplattform som vil gi våre brukere enda mer bra innhold å glede seg over, og også gi skaperne enda en mulighet for å tjene penger på sitt innhold, i tillegg til de allerede eksisterende metodene.


Abonnementstjenesten vil neppe bli tilgjengelig for brukere i Norge med det første.

 

Les artikkelen

Gjenkjenner du hersketeknikker når du ser dem?

Hersketeknikker brukes for å styre hvordan en selv og andre framstår. Med hersketeknikker kan man framheve seg selv, eller få den man er uenig med, til å virke dum og kunnskapsløs. Å gjøre narr av det du sier gjennom å antyde at du er ung og uvitende, er en velkjent teknikk blant en del voksne. Mange bruker hersketeknikker hele tiden, mer eller mindre bevisst.

Er du en av dem som liker å diskutere i bloggkommentarer?

Da har du garantert blitt utsatt for bloggeiere eller lesere som ikke er interessert i andre synspunkter enn sine egne. Disse bruker som oftest hersketeknikker for å stoppe all diskusjon om et tema, siden de ikke har noen argumenter selv, men likevel må "vinne diskusjonen" for enhver pris.

Eksempler på hersketeknikker som ofte blir brukt er:

 • Avvisning - f.eks. "Du har misforstått innlegget." (selvfølgelig uten noen nærmere forklaring)
 • Personangrep - f.eks. "Du er bare sjalu". (i mangel på motargumenter)
 • Latterliggjøring - f.eks. å kommentere skrivefeil eller tegnsetting i stedet for innholdet.
 • Slette kommentarer man ikke liker, så man slipper å svare på dem.
 • Blokkere lesere som er uenige eller stiller "vanskelige" spørsmål.
 • Skrive anonyme støttekommentarer til seg selv, for å gi inntrykk av at motdebattanten(e) er i mindretall.
   

Ser du at du har havnet i en "diskusjon" der det benyttes slike hersketeknikker, er det lureste du kan gjøre å bare gå derfra (eventuelt kan du trolle litt først, bare for underholdningens skyld).
 


De vanligste hersketeknikkene (generelt)

 • Latterliggjøring.
 • Blande sak og person, ved å kritisere personen og ikke det han eller hun står for.
 • Gi skyldfølelse til motstanderen.
 • Utestenge den eller de en ikke liker.
 • Usynliggjøring gjennom å overse den andre.
 • Dobbelt straff. Det er galt hvis du gjør det, men også hvis du lar være å gjøre det.
 • Å holde tilbake informasjon.
 • Stjele ideer fra andre gjennom å presentere andres ideer som sine egne.
 • Rakke ned på andre.
 • Overse den andre.
 • Bruke vanskelig språk.
 • Bruke tydelig negativt kroppsspråk når motstanderen snakker.
 • Sette noen i bås, generalisere.
 • Sette folk opp mot hverandre.
 • Ha regler, men bryte dem når det passer en selv.
 • Si at egne meninger gjelder maaange andre, ikke minst andre møtedeltakere.
 • Oppsummeringskuppet. "Nå må vel alle ha sagt sitt, så.."
 • Liksomdemokrati - du får være med, men jeg bestemmer.
 • "Fint at du engasjerer deg, men.."

 

Her kan du også lese om hersketeknikker på arbeidsplassen

 

Trivia: Begrepet "hersketeknikk" oppsto først i Norge. Berit Ås identifiserte i 1979 fem hersketeknikker som fremdeles regnes som hovedteknikkene, og hun har ofte blitt tilskrevet æren for begrepet, selv om dette oppsto noe tidligere.

På engelsk brukes uttrykkene "master suppression techniques", "domination techniques", og i noen tilfeller "muting".

 

Bruker du hersketeknikker?

Har du blitt utsatt for hersketeknikker?

 

#bloggtips #diskusjon #debatteknikk #hersketeknikk

Ny mobil! Galaxy Y

Bare en bitteliten ekstramobil da, men den er søt! :)

Spørsmålet er om den kan brukes til noe...

Har du en Galaxy Y?
Hva er dine erfaringer med den?

 

Blogger og opphavsrett - hva er lov og ikke lov?

Alt som ligger på internett kan kopieres. Når du blogger benytter du deg av egenskrevet tekst, egne bilder, og i noen tilfeller andres tekster og bilder (f.eks. tekst og bilder du har funnet på nettet). Her er en kort innføring i hva som er lovlig bruk av andres materiale.
 

different paragraphs
Licensed from: muuraa / yayimages.com


 

Opphavsrettslig beskyttelse

Åndsverksloven beskriver opphavsretten. Opphavsretten beskytter opphavsmannens (den som har laget verkets) økonomiske og ideelle rettigheter til sitt åndsverk. Opphavsretten dekker skriftlige verk, muntlige foredrag, sceneverk, film, foto, maleri, tegninger, skulpturer, kunst, kart, programmer og oversettelser oversettelser av verk. Opphavsretten verner verkets utforming (det ferdige resultatet), men ikke ideer, teknikker, kunnskap eller metoder som er brukt ved framstillingen av verket.

Opphavsretten gir opphavsmannen enerett til eksemplarfremstilling og til fremføring for allmennheten. Den gir også rett til å bli navngitt ved bruk av verket og til å motsette seg endring og gjengivelse av verket.

Dersom en person som ikke har opphavsrett til et materiale, ønsker å benytte dette eller fremstille eksemplarer, må det innhentes tillatelse til dette fra opphavsmannen.

Det kan fremstilles enkelteksemplarer til privat bruk, så fremt det ikke gjøres til erværvsformål.

For deg som blogger betyr dette at du ikke bare kan kopiere ting du finner på andre nettsteder, enten det er tekst fra en annen blogg, en nyhetsartikkel eller et bilde du finner i google. Du kan heller ikke bare ta printscreens av andres ting og bruke det som om du eier det, det regnes som kopi (eksemplarfremstilling).  Alt som ligger på internett eies av noen, og man skal innhente tillatelse før man bruker det. 

Samtidig beskyttes du og bloggen din av opphavsretten. Andre har ikke lov til å kopiere ditt innhold og bruke det uten at du har godkjent det.
Oppgir du en kontaktadresse i bloggen din er det større sjanse for at noen som ønsker å bruke noe du eier spør deg om lov, i stedet for bare å ta det.

Privat bruk betyr at du for eksempel kan kopiere et bilde noen andre eier, og bruke det som skrivebordsbakgrunn på din egen PC, eller printe ut en tekst for å ha den på papir. Du kan også lagre lokale kopier av nettsider og lignende på din egen datamaskin, men du har ikke lov til å dele/distribuere dette materialet videre.
 
 

Å spørre om lov!

Ved bruk av et åndsverk ut over sitatrett og eksemplarfremstilling til privat bruk, skal opphavsmannen kontaktes. Det må da avklares hva som skal publiseres, på hvilken måte det skal publiseres og i hvilken sammenheng. Dersom materialet skal benyttes på en annen måte på et senere tidspunkt, må det innhentes en ny tillatelse fra opphavsmann.

Dersom den som eier åndsverket er under 15 år, skal foresatte gi tillatelse til bruk. Dersom opphavsmannen er mellom 15 og 18 år, kan opphavsmannen selv gi tillatelse, men foresatte skal informeres.

Noen ganger er ting lisensmerket (Creative Commons), med f.eks. CC-BY eller CC-BY-NC. Da må du følge reglene for disse. Her kan du lese om CC-lisenser.
I andre tilfeller har du kanskje allerede kjøpt lisens til å bruke noe, for eksempel en fin font, eller et bilde fra et nettsted som selger slike. Da må du følge lisensvilkårene fra stedet der du kjøpte materialet.

Det er heller ikke alltid lett å se hvem som har opphavsretten til materiale man finner på internett. Bilder kan være delt så mange ganger at det er umulig å finne ut hvem man skal spørre. I andre tilfeller har opphavsmannen bare lagt ut bildet for at andre skal kunne bruke det som de vil, uten tanke på kreditering.  Det har etterhvert blitt vanlig at bloggere som henter bilder fra Google bildesøk krediterer Google i stedet for den faktiske opphavsmannen. Noen ganger er det helt greit, andre ganger kan det være lurt å gjøre den ekstra innsatsen for å finne ut hvem som eier et bilde eller en tekst man har lyst til å bruke. Om du kopierer bilder, hele eller deler av innlegg eller artikler kan det gjøre deg erstatningspliktig ovenfor opphavsrettighetshaveren.
 
 

Sitatretten

(ingen regel uten unntak)

Sitatretten gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. Et sitat skal være en mindre del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng.
Sitatet må settes inn i en sammenheng, og verket sitatet settes inn i må ha selvstendig verkshøyde for at sitatet skal være lovlig.

For deg som blogger betyr dette at du lovlig kan "låne" en liten bit av andres tekst så lenge du selv skriver en tekst rundt dette (sammenheng). Du skal også kreditere opphavsmannen. For sitater hentet fra andre blogger/nettsider vil kreditering som oftest bety en henvisning til personen og/eller link til det originale innlegget/artikkelen. Når det gjelder film er det mulig å benytte et kort klipp av en video dersom det krediteres til opphavsmannen.

 

Kilder / les mer:
http://no.wikipedia.org/wiki/Opphavsrett
http://www.ntnu.no/mms/faq
LovData: Åndsverkloven

http://www.slideshare.net/morsilla/opphavsrett
http://www.slideshare.net/elsnes/opphavsrett-og-personvern
http://www.slideshare.net/elsnes/om-opphavsrett-og-cc

 #bloggtips #bloggno