hits

juni 2013

Happy-Toril

 

10 ting som har gjort meg glad denne uken

 • at Telenor fikset feilen på nettet mitt på mandag
 • sommer, sol og varme
 • nyvasket sengetøy som luktet sol
 • å sitte inne med vinduet åpent og høre at det regner ute
 • å sløve i senga med en god bok på Galaxy Tab'en
 • å våkne av at det lå tre kosete katter oppå meg
 • å spille Minecraft/FTB sammen med ungene mine
 • iskaffe
 • å jobbe om natten når alle andre sover
 • å få tak i "Dead Ever After" (som jeg skal kose meg med om få strakser)

 

 

#lister

10 lister med topp 5

 

TV (running)

 1. Game of Thrones
 2. The Mentalist
 3. NCIS
 4. Bones
 5. Call the Midwife

 

 

Forfattere

 1. Clive Cussler
 2. George R. R. Martin
 3. Ian Rankin
 4. Suzanne Collins
 5. Charlaine Harris

 

 TV (all time)

 1. Stargate SG-1
 2. Stargate Atlantis
 3. MacGyver
 4. Airwolf
 5. The A-team

 

 Bøker

 1. Clive Cussler - Inca Gold
 2. All Together Dead - Charlaine Harris
 3. Stephen King - Insomnia
 4. JRR Tolkien - The Hobbit
 5. Wilbur Smith - The Seventh Scroll

 

 


Mobilapps iPhone

 1. blogg.no
 2. eBookMobi
 3. mobilbank
 4. Moldiv
 5. Instagram

 

 Mobilapps Android

 1. SwiftKey
 2. blogg.no
 3. Moon+ Reader Pro
 4. mobilbank
 5. Dropbox

 

Snacks

 1. Colabønner
 2. Operamints
 3. Melkedrøm Bringebær
 4. Maarud Paprika (ikke riflet!)
 5. Sure føtter

 

 

Spill

 1. Minecraft
 2. Skyrim
 3. Assassins Creed III
 4. Amnesia
 5. The Witcher 2

 

 

Middag

 1. Pinnekjøtt
 2. Blomkål i hvit saus
 3. Kyllingikål
 4. Fiskebollegrateng
 5. Taco

 

 Tegneserier

 1. Sprint
 2. Donald Duck
 3. Fantomet
 4. Tex Willer
 5. Billy#lister

The Witcher

Ok, så jeg liker å gjøre ting litt bakvendt. Derfor har jeg nå kjøpt det første spillet i Witcher-serien også...

Det er fra 2008, og jeg har "enhanced"-versjonen som er en del nyere.

Screenshots... igjen i tilfeldig rekkefølge:#spill #witcher #thewitcher #screenshot

The Witcher 2: Assassins of Kings

Etter å ha sett traileren til The Witcher 3 tidligere i dag bare måtte jeg inn på Steam og sjekke om de hadde 2'eren der. Og det hadde de. Så for den nette sum av 19,99 euro (156 kroner) fikk jeg meg en ny tidstyv. Mini og jeg spilte i 3 timer og hadde det kjempegøy. Det beste er at etter 3 timer har vi akkurat fått gjort oss ferdige med prologen og er såvidt begynt på kapittel 1. Jeg skal kjøpe Wild Hunt når det kommer! :D

Her er noen screenshots (i tilfeldig rekkefølge):

Har du spilt The Witcher?

 

#spill #witcher #thewitcher #steam

Straffelovens paragraf 135a...

 

§ 135a. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en #diskriminerende eller #hatefull #ytring, straffes med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som ytring regnes også bruk av symboler. Medvirkning straffes på samme måte.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres
a) hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
b) religion eller livssyn, eller
c) homofile legning, leveform eller orientering, eller
d) nedsatte funksjonsevne.

Tilføyd ved lov 5 juni 1970 nr. 34, endret ved lover 8 mai 1981 nr. 14, 10 jan 2003 nr. 2, 3 juni 2005 nr. 33 (ikr. 1 jan 2006 iflg. res. 17 juni 2005 nr. 608), 24 mai 2013 nr. 18, 21 juni 2013 nr. 85 (ikr. 21 juni 2013 iflg. res. 21 juni 2013 nr. 687).

Kilde: Lovdata

 

Aspartam-allergi?

 


Jeg leste nettopp et blogginnlegg om #aspartam, og hvorfor man skal unngå det...
Ok. Jeg skummet i grunnen bare gjennom innlegget, det sto ikke akkurat noe nytt og revolusjonerende der. Det som faktisk fanget interessen min var denne listen (kopiert fra innlegget):

Følgende er vanlige symptomer på allergi aspartam:
Hodepine og migrene
Svimmelhet
Menstruasjonsforstyrrelser
Kvalme
Sterilitet
Vektøkning
Angst angrep

 

Og det fikk jeg litt angst av, for jeg har jo alle de symptomene unntatt ett! (Jeg antar egentlig bare at jeg ikke er steril... uten at det egentlig spiller noen rolle lenger).

I alle fall, jeg har altså 6 av 7 symptomer, så da har jeg vel sånn aspartam-allergi da?
Og det logiske for meg vil nå være å slutte å dytte i meg aspartam... sånn at jeg kan bli kvitt disse symptomene?

Det er bare ett problem...

Jeg får ikke i meg aspartam.

Jeg drikker ikke brus og jeg drikker ikke saft, og jeg tygger tyggis ca 3 ganger i året. Jeg kjøper heller ikke light-produkter. Punktum. Jeg kan vel til nød innrømme at jeg stjeler en gelefisk eller tre fra ungene av og til. Så hvordan kan aspartam gjøre meg syk?

Kan det hende at jeg slett ikke har aspartam-allergi? Kan det i stedet være alt sukkeret og koffeinen jeg får i meg som er problemet? Eller kanskje saltet (jeg må jo ha min daglige fix med Maarud)? Eller sitter jeg for mye foran PCen og får for lite mosjon? Eller kan det rett og slett være en kombinasjon av alt dette, og gjerne et par andre ukjente faktorer i tillegg, som gjør at jeg har (nesten) alle symptomene på aspartam-allergi?

Eller?

 


Hva er egentlig en community manager?

Ja, hva er en Community Manager?

Det finnes to hovedgrupper som går under betegnelsen "Community Manager".

Den største gruppen er de mest synlige. De som sitter på sosiale medier (SOME) hele dagen og, som Thomas Moen så fint forklarer det, "...har som oppgave å stimulere, engasjere og bygge publikummet rundt merkevaren. Ved å aktiv være i tett dialog, dele relevant informasjon og skape aktiviteter er en CM det veldig mange av de som er dårligst i klassen på sosiale medier i Norge mangler. En slik CM produserer innhold, sjekker daglig omtaler på de sosiale kanalene og har stor forståelse for hva som skal til for å få publikummet til å elske merkevaren."  Disse bygger og vedlikeholder et "community" og engasjerer en aktiv brukermasse rundt en merkevare (veldig ofte er denne merkevaren deres egen blogg). En mer korrekt betegnelse på disse ville vært "SOME Manager".

Den andre gruppen, vi som daglig sitter og "manager et community" er ikke like synlig, både fordi det er langt færre av oss og fordi SOME på langt nær er den mest framtredende delen av jobben... den er så mye, mye mer.

 

Så...  hva gjør en Community Manager egentlig?


Ja, det var det da... Mange tror altså at det å være Community Manager (CM) betyr å sitte på Facebook og Twitter hele dagen og arrangere eller delta på morsomme events om kveldene, men det er nok ikke helt sånn. Sosiale medier er riktignok en del av jobben min, men som CM har jeg mange og varierte oppgaver, og arbeidsdagen spenner gjerne fra tidlig morgen til tidlig morgen (nei, det er ikke en skrivefeil). Arbeidsoppgavene for en CM varierer nok en del fra firma til firma, men veldig kort fortalt består arbeidet i å ha oversikt over alt som foregår, forstå hva som foregår og hvorfor, og å aktivt bruke denne informasjonen til å gjøre hverdagen lettere for både ansatte og brukere.

Som Community Manager i blogg.no har jeg fire hovedoppgaver, eller roller:

1. Brukernes representant
Lytte til brukerne, og la brukerne bli hørt. Ta med tilbakemeldinger fra brukerne videre oppover og være brukernes stemme innad i firmaet.

2. Kreativ igangsetter
Kreativ utvikling og framdrift. Samle inn/føre og tolke statistikk og se på forslag og tilbakemeldinger fra brukere. Studere trender og nye tjenester.  Foreslå og delta i planleggingen av branding, markedsføring og kampanjer, endringer, nye funksjoner, tjenester og verktøy basert på det innsamlede materialet. Jeg jobber for eksempel direkte med utvikler under oppbygging og implementering av nye funksjoner og endringer.

3. "Firmaklister"
Holde dørene åpne mellom de forskjellige avdelingene. Jeg er en del av den administrative ledelsen og rapporterer direkte til daglig leder. Jeg skal fungere som mellomledd mellom brukerne og den administrative ledelsen/teknisk og mellom interne avdelinger. Passe på at de forskjellige avdelingene jobber mot samme mål. Holde ledelsen oppdatert om hva som rører seg i og rundt blogg.no. Sile ut forstyrrelser og være buffer for ledelsen. Ha oppsyn med logger og statistikker og forskjellige kanaler, og forsøke å fange opp feil og problemer før de rekker å bli alvorlige. Identifisere, samle og sile ut relevant informasjon og varsle de riktige personene når noe er galt.

4. Informasjonssentral / problemløser
Brukerstøtte/support og kundekontakt. Bygge opp, vedlikeholde, oppdatere og viderutvikle supportsystemet. Sammen med de to kundebehandlerne våre svarer jeg også på spørsmål fra brukere og andre, og hjelper brukere å finne konkrete løsninger på problemer. Dette er den absolutt viktigste delen av jobben min. Det er også min jobb å gjøre produktet vårt kjent for brukerne, og passe på at relevant informasjon kommer ut og er tilgjengelig. Infobloggen, FAQ og sosiale medier er eksempler på dette.

 

En god community manager begrenser seg ikke til én rolle eller til én avdeling, men er en integrert del av hele communityet, og må ha en god forståelse for hvordan ting fungerer, ikke bare sosialt, men også teknisk.

 

 

#communitymanager #bnnh

Fødselen er i gang!

Snartenkt fjerdegangsgravid - Jeg fikk akutt senestrekk! Helt fra den ene rumpeballen og ned til hælen! Da er det ikke annet å gjøre enn å plassere beinet høyt. Skulderen til mannen i kinosetet foran meg var det høyeste punktet der og da.

 

Etterpåklok første og sistegangsgravid - Jeg skulle tatt ut batteriene på den hersens biologiske klokka, hadde jeg visst hvordan dette kom til å bli! Men nå har jeg ihvertfall tatt ut batteriene på badevekta.

 

Sliten og lei 39 åring - Jeg har begynt med knipeøvelser. Jeg satt her en dag og knep og knep, og da slo det meg plutselig at om jeg bare hadde knepet sammen den kvelden for 7 måneder siden, hadde jeg sluppet å sitte slik nå.

 Forvirret førstegangsgravid - Brukes ikke ultralyd egentlig bare for å fange opp ultrahøy fosterlyd?

 

Varig traumatisert - Æsj, skal du stikke sånt KAMERA opp i meg?! Det gjorde gynekologen også. Jeg aner ikke hva han så, men jeg tror han kom borti synsnerven min.

 

Sarkastisk førstegangsgravid - Men i alle dager..Trer du en KONDOM på den derre kameradingsen? Er ikke det litt seint?

 

Jordmor: - Alt er helt normalt her. Hos førstegangsfødende fester vanligvis hodet seg først i 30. uke eller senere.

Far:-Fester seg?! Henger ikke hodet på babyen fast til kroppen? Ligger den inni der i flere deler?!

 

Førstegangsfødende: - Jeg tror kanskje fødselen har begynt. Jeg har så innmari vondt nedi svingen.

 

Tredjegangsfødende på tlf m jordmor: - Jeg tror nesten jeg må komme nå, for det TREKKER så innmari!

 

Førstegangsfødende: - Menn er så innmari praktisk orientert! Vannet gikk, sa jeg til ham. Men i himmelens navn, vi skiftet jo hele røropplegget her i februar, svarte han og snudde seg på siden og sov videre.

 

Far: -Hun hyler og bærer seg og det er vann overalt!

Jordmor: -Er dette det første barnet hennes?

Far: -Nei,det er MANNEN hennes!

 

Far: -Kan vi komme? Vannet har gått,og det er 3 minutter mellom riene. Har dere et ledig rom?

Jordmor (m humor på steingrunn) : -Det er stappfullt i herberget,men selvsagt kan dere komme. Ta med en feltseng!

(senere ,på Føden)

Jordmor: -Det tok jammen sin tid.

Far: -Var ikke SÅ lett å få låne ei feltseng av noen klokka 3 om natta, da!

 

 

Jordmor: - Har vannet gått?

Far: - Vent litt, jeg skal sjekke.

(pause)

Far: - Nei, vi har vann fremdeles,vi!

 

Snart mor, 30år: - Jeg trodde ikke det ville bli SÅNN! Jeg trodde det skulle bli vakkert! Når blir det VAKKERT, da? Når jeg er dau?

 

Kvinne 31, nettopp installert i benholderne: -Lystgass?! NEI! Jeg vil ikke ha mer lyst! Aldri aldri ALDRI mer igjen!

 

Kvinne med perspektivet på rett plass: - vesken min! VESKEN min! Hvor er den? Sigurd, finn den! Hele LIVET mitt er i den vesken

 

Oppbrakt, 37år: - Om jeg vet hvor TANNKOSTEN din er? Har det rabla for deg, Stein? Jeg ligger her med pressrier og har ikke engang rukket å SMINKE meg!

 

Uerfaren og utålmodig, 24år: - Nå tier du stille selv om du er aldri så mye jordmor! Jeg kan jo for svarte svingende ikke puste den samme pusten TO GANGER!

 

Autodidakt førstegangsfødende 17 år: - Nei TENK, jeg har ikke gått på KURS! Jeg har faktisk pustet i hele mitt liv!

 

Vettskremt, 20år: - Ti centimeter åpning? Men det kan da aldri i livet være NOK! Kanskje jeg skal puste litt fortere?

 

Motvillig snart nybakt, 31år: -Herregud skal jeg klippes? Jeg vil ikke klippes. Jeg vil ikke klippes eller syes eller broderes eller NOOOE! Jeg vil HJEM!!

 

Overrumplet førstegangsfødende: - Har du klippet allerede?! Men jeg kjente jo ingenting! ER du sikker på at det var MEG du klippet i?

 

Saktmodig førstegangsfødende, 27år: - Av og til glemmer jeg liksom magen min, jeg ser ned, og tenker at et lite kosedyr har krabbet opp under klærne mine for å varme seg.  Jaja, det er vel ikke så veldig langt i fra sannheten, når jeg tenker på hvordan det hele begynte

 

Kravstor fjerdegangsfødende, 44 år: - jeg vet av erfaring at det er absolutt kvinnen som bør bestemme hvor i svangerskapet mannen skal få stå..

 

Fremmedspråklig førstegangsfødende 19 år: - Er det farlig når det kommer ut lim?

 

Far: Er det jordmoren?

Jordmor: Ja

Far: hun føder snart nå! Hvor lang tid skal det være mellom?

Jordmor: Unnskyld, men er du maken?

Far: Det har da for pokker ikke noe med saken å gjøre om jeg er NAKEN!

 

Far: Kona mi har vondt og hun har gått over streken! '

Jordmor: Javel?

Far: Ja, hun har gått 16 dager over streken!

 

Far: samboeren min er helt fra seg og hyler og gråter!

Jordmor: Har hun mye vondt, altså?

Far: Ja, hun GRÅTER, sa jeg jo! Og når en kvinne gråter, da har hun innmari vondt!

 

Far: Hun har så sterke mavesmerter i ryggen!

Jordmor: Er det ikke i maven hun har vondt da?

Far: Nei, mavesmertene sitter BARE i ryggen!!

 Far: Er det jordmoren?

Jordmor: Ja, hva gjelder det?

Far: Ingrid skal ha BARN skjønner du vel!

Jordmor: Og nå har vannet gått, kanskje?

Far: Ja, det er klissvått overalt!

Jordmor: Og rier?

Far: RIR!!??? Nei er du gal! Hun sitter helt stille i en stol! Tror du hun er helt uansvarlig!??

 

Far: Er du sånn....jordmor?

Jordmor: Ja, det er jeg, men hvorfor hvisker du?

Far: Fordi samboeren min sover.

Jordmor: Jamen da er det vel ingen grunn til å...

Far: JO! Hun er tre dager over termin, og hun lager så snåle lyder i søvne at jeg tror fødselen er igang. Syns du jeg skal vekke henne?

 

Far: Jesus gikk på vannet, men her går vannet helt av seg selv!

Jordmor: Ja, men da bør dere kanskje sette dere i bilen og sette kursen mot tørt land

 

 

 

Far: Anna, nå MÅ vi dra, jeg ser jo hvor vondt du har det. Det er like før!

Mor: Neida, slapp av, det er altfor lang tid mellom riene...

Far: Men vi MÅ dra! Kan vi ikke VÆRE SÅ SNILL å dra til sykehuset nå da?

Mor: Nei, vi venter en stund ennå. Ta det helt med ro...

Far: Nå drar hvertfall JEG nedover!

 

Far: Er det jordmoren?

Jordmor: Jada.

Far: Nå skal du høre. Lisbeth er AKKURAT på holdbarhetsdatoen idag!

Og jaggu har ikke veene begynt! Snakk om presis dame!

Jordmor: Dere bør vel komme snarest da. Før det blir reklamasjonssak av det.

 

Jordmor: Har slimproppen gått?

Mor: Ja, han gikk visst for å hente kaffe.

 

Far: Det der må nok syes igjen etterpå, antakelig.

Jordmor: Må nok det.

Far: Men ikke HELT, vel?

 

//skamløst rappet fra en Facebookstatus som fyller feeden min i dag. :)

som13sv

Minecraft - Steg for steg

 

Dette er en veldig fin tutorial for #Minecraft-noobs og alle som lurer på hva det egentlig er ungene deres driver på med når det kommer serier med raske dunkelyder, rauting, stønning og eksplosjoner fra PCen. :p
Og det beste av alt... den er på norsk!

Får du ikke lyst til å spille #Minecraft selv etter å ha sett denne serien, da skal jeg spise en... en marshmallow!

Jeg anbefaler egentlig at du ser serien på YouTube, og i HD-kvalitet (det får du fra episode 5 og utover). Enjoy! :)
(PS! Lyden blir også bedre etter de første episodene)
 

 
 

 #youtube

"Åndenes Makt" anno 1687 (Spøkelset på Skålvoll)

 

Jeg fant denne gamle artikkelen hos Nettavisen, og den fikk meg til å tenke på en annen henrettelse som skjedde her i lille Steigen kommune... i 1687.

Om jeg ikke husker veldig feil er det Hilde Olsen som har tegnet Nille.

Saken er spesiell fordi det ikke fantes noen vitner, og heller ingen beviser, annet enn en prests ord - og senere en tilståelse.
Nille Jensdatter ble nemlig dømt og halshugget for barnemord, fordi en prest trodde på et spøkelse som fortalte ham om drapet!

Nille Jensdatter var tjenestejente på en gård på Skålvoll ved Leines fra 1670-tallet og frem til 1687, da hun tok seg tjeneste på en annen gård, fem kilometer unna. Tre år før hun flyttet hadde det kommet nye eiere til Skålvoll-gården, etter at de gamle døde, og det var de nye eierne som først fortalte om merkelige opplevelser. Et "ubehag i huset" da de flyttet inn, som senere skal ha eskalert til bankelyder, skraping og slag i veggene. Men først et halvt år etter at Nille Jensdatter flyttet fra gården kunne eierne fortelle om et spøkelse som snakket.

Etter hvert som de nye gårdeierne påsto seg hjemsøkt av skumle lyder og snakking, søkte de råd hos den tidens versjon av "Åndenes Makt", sognepresten, for å finne ut av uvesenet.
Sogneprest Arent Hartvigsen foretok et hjemmebesøk på gården, og skrev deretter til prost Jens M. Møinichen i Salten prosti at det utvilsomt befant seg et spøkelse på Skålvoll.

-Jeg hørte en stemme rope "Nille moder! Nille moder!" skriver Hartvigsen.

Maleriet av Arent Hartvigsen henger i koret i Steigen kirke.

Hartvigsen gjester gården på Skålvoll flere ganger, og i en senere beretning om fenomenet, som han kaller "En sannferdig historie om et spøgelse og dets selsomme adferd passeret i Steigen gjeld udi Nordland", skriver han at spøkelset hadde et bestemt ærende, nemlig å fortelle at Nille Jensdatter hadde født et barn i skjul, drept det og begravd det under en heller, for så senere å ha gravd opp beina og kastet dem på sjøen.

Presten Hartvigsen fikk etter hvert også med seg amtmannen til Skålvoll, og ifølge sognepresten kom da også denne høyt betrodde embetsmannen i kontakt med spøkelset. Ja, sognepresten forteller detaljert, kanskje for å øke troverdigheten til sin egen beretning, at spøkelset den gangen var så uforskammet at det ba amtmannen - som først hadde snakket hardt til det - om å kysse seg bak!

Nyss om fenomenet når også dikterpresten Petter Dass, som i sitt omfattende diktverk Nordlands Trompet skriver at

nest ved den Laskestads Fiæring
En Dievel opdag'des, som talede rumt
Adskillige Handler uhørligt og grumt,
      Alt om en udlevede Kiæring; ---

Dass er ikke videre imponert over overtroisk øvrighet i Steigen, for i den samme passasjen av diktet, som etter alt å dømme handler om Skålvoll-saken, heter det også:

Hvad skal man vurdere Beelzebubs Snak,
Hvorvel den vanvittige Pøebel og Pak
      Vil laane til saadant sit Øre?

Heller ikke prost Møinichen er imponert. Han tar avstand fra historien om spøkelset, og antyder på sin side at det kanskje kan være ei tjenestejente på Skålvoll-gården som vil Nille Jensdatter til livs, og som agerer spøkelse. Noe spøkelse er ikke nevnt i domsreferatet fra straffesaken mot Nille Jensdatter. Det ble i følge dommen heller ikke fremlagt noen beviser i saken, annet enn en tilståelse. For Nille Jensdatter tilsto i retten det hun var tiltalt for.

Men også denne tilståelsen har Møinichen motforestillinger til, og han skriver endog til biskopen Trondheim om alle sine betenkeligheter. Dette fører i neste omgang til at kongen i København sender et brev, penneført av visestattholder Ulrik Fredrick Gyldenløwe, der han refser de lokale myndigheter i Steigen for å ha "fullbyrdet en dødsdom på tvilsomt grunnlag".

En grunn til at prost Møinichen reagerte på tilståelsen, var at sognepresten også hadde vært Nille Jensdatters sjelesørger.

I mangel av beviser var utsiktene til en tilståelse trolig avgjørende for at saken kom for retten. Nille Jensdatter var sannsynligvis over 30 år da hun ble henrettet, og det angivelige barnedrapet skal ha skjedd da hun var 16-17 år.


Bilde fra skoleforestillingen "Nille-Mor" i 1987.

Forholdet ble pådømt i et ekstraordinært saketing 24.november. Allerede dagen etter, den 25.november, konfirmerte lagmannen dommen, og samme dag ga amtmannen ordre om eksekusjon, og henrettelsen finner sted 16.desember 1687. 

-Dette vitner om uvanlig hastverk, sier professor Lars Hamre i et radioprogram om Skålvoll-affæren på NRK Nordland i 1976.

Hastverket kan skyldes at den lokale domstol mente de hadde en "dårlig sak", og dermed været at høyere myndigheter kunne gripe inn før de rakk og effektuere dommen. Frykten for overprøvelse fra høyere myndigheter kan også være grunnen til at det i dommen ikke nevnes noe om spøkelset, som jo sognepresten har proklamert som sakens kronvitne - og som i neste omgang kan ha utløst en tilståelse.

-Ja, dette kan godt forklare hastverket. Og man kan heller ikke stole på hva som faktisk står skrevet i dommen. En dom var et rent partsinnlegg på den tiden, kommenterer Johan Helberg, direktør ved Norsk Rettsmuseum.

-Denne saken er faktisk ganske typisk sak for sin tid. Og de verste utslagene for denne blandingen av primitiv overtro og ondskap fikk gjerne sine mest ekstreme utslag ute i distriktene - der det kunne være så som så med kvalifikasjoner blant øvrighetspersoner. De styrte og dømte for å skape frykt, det var en hersketeknikk; det var mafiametoder, sier Helberg.

Men dess høyere opp i systemene, ofte mer fornuft å spore; noe som i denne saken kommer til uttrykk ved prosten, biskopen og kongen. Etter Skålvoll-saken fikk amtmannen instruks fra den dansk-norske kongen om at det aldri mer måtte iverksettes en henrettelse uten at dommen var stadfestet ved kongelig resolusjon.

Saken fikk altså en konsekvens, men det var først i 1735 at det ble lovbestemt at alle dødsdommer skulle stadfestes ved kongelig resolusjon.


Skålvoll-saken har gjennom årene fått nokså stor oppmerksomhet lokalt, den er beskrevet i Årbok for Steigen, og skoleelever (min gamle klasse) har satt opp skuespill som forteller den tragiske historien.