hits

juni 2014

Jeg jublet for tidlig... :(

Bosch'en trakk sitt siste sukk i går, og tømte seg deretter utover kjøkkengulvet igjen (se forrige innlegg om dette). Jeg hadde allerede erklært den DNR, så vi droppet gjenopplivingsforsøkene denne gangen. Helge tilbød seg til og med å ta den med ut og skyte den, bare for å være helt sikker (jeg mistenker at han egentlig er redd jeg skal ombestemme meg og be ham hente verktøykassa igjen).

Men jeg er sikker. Særlig etter at jeg fant en advarsel på hjemmesiden til Bosch som sa at det står en brannfarlig komponent i maskinen (godt gjort at de oppdaget det etter 14 år)... Jeg kan velge å få den (spesifikke dingsen) fikset gratis, eller å kassere maskinen og få 20% kontantrefusjon på ny. Lett valg!

Denne kjekkasen her er derfor straks på vei hjem til oss fra Komplett.no:

 
I mellomtiden:

Meg: Michael, har du lyst til å tjene 50 kroner?

Michael: Jeg tar IKKE oppvasken!

 

Oh well... hvor la jeg papptallerkenene...!?#got2bprepped

 

Bålkos og klatrepus

 I kveld har vi kost oss med pølser og uer på grillen, og deilig bålvarme. Jeg savner sene sommerkvelder med litt mer enn 11 grader, men håper det tar seg opp etterhvert, og helst før ferien min.

Underholdningen er også på plass i kveld, med Mischa som er opp og ned det ene treet etter det andre. Nå har hun slått seg til ro oppå fuglekassen i stolpen (no worries, den er tom). Fin utsikt derfra. :)

 Og ja, bildene er tatt med iPhone. Om noen vil sponse meg med et speilrefleks er det bare å si fra. :p

 

 

Sånne små katastrofer som inntreffer i heimen...

Jeg har en 14 år gammel oppvaskmaskin... den er bare ett år yngre enn mini (som ikke er så mini lenger) og ville vært konfirmant neste år om den da altså ikke var en oppvaskmaskin. På de 14 årene vi har hatt den har den ikke sviktet en eneste gang. Før nå. Kvelden før St.hansaften satte jeg den på før jeg la meg, og alt virket normalt, men da jeg sto opp neste morgen sto pumpen enda og gikk, og det var en diger vanndam på kjøkkenet... full panikk!

Ut med alt av filter og gjøre rent, sjekket slanger og siler og alt mulig, men ingenting hjalp, den nektet å gjøre noe som helst annet enn å stå der og dure for seg selv. I dag ga jeg opp og fant ut at det var på tide å bestille ny.

Kikket litt rundt på nettet og den vi ville ha var det 1-2 uker leveringstid på. Ikke én eneste butikk nord for Sinsenkrysset hadde den inne. Komplett hadde den i det minste på lager, men var ganske mye dyrere... Greit! Kikket på en annen modell, og lastet ned manualene til begge for å se åssen de ser ut inni (hva er det med disse nettbutikkene som bare har bilder der døra er nesten helt lukket?!?), og gjett hva jeg fant...! 

Bosch har ikke forandret på mye i sine maskiner de siste14 åra. I manualen  for den überkule billigmodellen deres (4.390,-) var det beskrevet en mengde potensielle feil og problemløsninger, og det ene bildet viste hvordan man plukker ut pumpedekselet (som jeg ikke engang ante at man kunne ta ut selv -  hvem har torx 20 hjemme liksom!) for å se etter blokkeringer innenfor filtersystemet. På vår modell måtte det riktignok skrus løs i stedet for bare å vippe det ut, men hey, den var jo ødelagt uansett, sant.

Gubben til med skrumaskin (ja, han hadde riktig bit...) og øse, og 5 minutter etterpå hørte jeg det sildre vakkert i rørene igjen... ikke at vi fant noe som blokkerte, men det blåser jeg i. Det står nå 3 dagers oppvask på benken og jeg har ikke noe mer å verken bestikke eller true mini med. I grevens tid altså. Første runde er i maskinen, og alt høres helt normalt ut... men det blir grandiosa til middag. Just in case. :)

I iz happy! :D

 
Facebook - kjenner du deg igjen? 🐾

I dag gikk det opp for meg hvorfor Facebook satser så sterkt på bilder om dagen. Feeden min er blitt boring information overload. Det er et lass med oppdateringer og ræl fra sider jeg verken har trykket liker på eller hørt om, men FB tror jeg kanskje vil like dem (-egentlig gjør de ikke det, de vil bare at jeg skal klikke på dem). Og så er det alle statusene og bildene og whatnot fra folk jeg egentlig ikke kjenner, men som jeg la til uansett fordi jeg trengte flere venner i Gardens of Time...

I alle fall... grunnen til at bilder er det eneste saliggjørende på FB for tiden er at ingen orker å lese det som står i feeden. Man bare scroller fort gjennom for å se om det er noe viktig der. Eller noe morsomt. Og så sjekker man selvfølgelig om det siste man selv postet har fått noen likes...

 

 

Jeg glemmer veldig ofte at FB eksisterer. Jeg har alltid en fane med FB åpen, så jeg ser det (før eller senere) når det kommer et varsel, men dersom Firefox restarter, eller den fanen blir borte av en eller annen grunn, da kan det fort gå noen dager før jeg oppdager at noe "mangler". Jeg glemmer også å dele blogginnleggene mine der, men det er for så vidt helt greit... siden de som trykker "like" bare har sett FB-posten, men sjelden giddet trykke seg inn og lese innlegget. :p

 

 

Hvordan bruker du Facebook? Kjenner du deg igjen i noen av videoene (den øverste er forresten norskprodusert) over?

 

#facebook #likes #støy #kjedelig #irritasjon

Abstinenser!

Jeg har ikke spilt siden lørdag... og selv om jeg vet at det ikke skjer noe som helst i Tamriel mens jeg er offline (ikke med mine chars i hvert fall), så kjenner jeg et sterkt behov for å logge inn og se hva de driver med, om de har det bra, om de husker å fore hestene... Nei, jeg er ikke fullstendig gal, ikke enda. :pI dag er det St.hansaften, så det blir vel neppe noe spilling i dag heller. Planene for kvelden er svigers på besøk, og bålpannekos i hagen. Forutsatt at værgudene er samarbeidsvillige da... I skrivende stund er det 11,4 grader, lettskyet og litt vind.Kos dere i kveld, folkens! :)

Hva er mobbing?

Det finnes klare definisjoner for hva som kjennetegner mobbing:

Hva er mobbing?

Mobbing er når en person gjentatte ganger over en viss tid blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere personer. Det er en viss ubalanse i styrkeforholdet. Den som blir utsatt for de negative handlingene, har problemer med å forsvare seg og er ofte nesten hjelpeløs overfor den eller dem som plager ham eller henne.

(Olweus)

 

Legg spesielt merke til at det står "Det er en viss ubalanse i styrkeforholdet. Den som blir utsatt for de negative handlingene, har problemer med å forsvare seg og er ofte nesten hjelpeløs overfor den eller dem som plager ham eller henne."

Når to eller flere voksne mennesker krangler seg i mellom, i en  (eller flere) blogg(er) og kommentarfelt, da er det ikke mobbing. Da er det bare voksne mennesker som krangler... offentlig!

 
Elder Scrolls Online: Gi characteren din en god start

 

Her er noen hjelpsomme hint til deg som ikke har startet enda, eller skal starte en ny character.Først litt nyttig info:

 • Det finnes fire forskjellige klasser å velge mellom: Nightblade, Sorcerer, Dragonknight og Templar
 • Det finnes 9 forskjellige raser å velge mellom, pluss imperial dersom du har den versjonen.
 • Alle raser kan spille alle klasser. Om du vil være en liten wood elf, som er trollmann og løper rundt med et stort tohåndssverd kan du det. Om du vil være en svær nord med to små daggers og drive med healing kan du det. 

 

Det er tre allianser. Dersom du ikke har "explorers pack" er sammensetningene slik:

Aldmeri Dominion:

 • High elves (Altmer)
 • Khajiit
 • Wood Elves (Bosmer)

 

Daggerfall Covenant:

 • Bretons
 • Redguards
 • Orcs

 

Ebonheart Pact

 • Nords
 • Argonians
 • Dark elves (Dunmer)

 

Imperial kan være i alle alliansene. Har du "Explorers pack" kan du spille som hvilken som helst rase i alle alliansene.

 

Så, nyttige tips når du starter...

Først og fremst må du alltid spille gjennom tutorialen. Der kan du levle deg opp til lvl 4 og du får begynt å levle opp våpenet ditt... og en skill eller to. Dessuten passer du på å fylle lommene med alt av ingredienser og andre ting du finner. Sjekk absolutt alt som kan åpnes i tutorialen. Finner du armor, ta den på. Da får du levlet opp armorskills også.

Hopper du over tutorialen lander du i Tamriel i lvl 3, og du har verken våpen, armor eller noe å selge...

 

Når du lander i Tamriel er det enten i Auridon, Glenumbra eller Stonefalls, alt etter hvilken allianse du valgte. Du er i en by, og det første du skal gjøre er å finne Fighter's Guild og Mage's Guild og melde deg inn der. De betaler deg for å bli medlem, og de pengene trenger du. I tillegg får du en ekstra skill line for hver av dem. Fighter's guild gir deg muligheten til å true folk, og mages guild lærer deg å overtale folk. Veldig nyttig. Du vil også bli en av The Undaunted. Dette er en gjeng modige drikkevenner som du finner i taverns rundt omkring. Medlemsskap her gir deg også en egen skill line, og sender deg på spennende raid i store dungeons.


Har du imperial edition kan du kjøpe deg en hest for 1 gull i nærmeste stall. Har du ikke imperial edition koster den billigste hesten 17400 gull...! Men du kan kjøpe en fin palomino i nettbutikken til ESO for 90,- og da kan alle characterene din kjøpe den i stallen for 1 gull. Vel verd pengene!

Løp innom alle husene du ser og sjekk alle bokhyller og alt som kan åpnes. Bøker er gratis skill-levling og du leter etter ting du kan bruke og ting du kan selge, og mest av alt leter du etter oppskrifter på mat eller drikke. Når du finner en oppskrift høyreklikker du på den i inventoryen din og velger "Use" for å lære den. Deretter finner du et bål, "Cooking fire", og lager så mye mat du bare kan. Produktene har forskjellige funksjoner. Du kan øke max helse, magi eller stamina med mat, og du kan øke helse, magi eller stamina regen med drikke. Trust me, du kommer til å trenge det!

Provisioning (matlaging) er den enkleste craftingen i ESO. Du finner ingredienser overalt, og du finner bål overalt. Selg de tingene du lager og ikke har bruk for selv.

Velg en eller to andre ting du vil crafte også, men ikke begynn med for mye på én gang. Inventoryen fylles fort opp, og det er begrenset med plass i banken.

Banken deles for øvrig mellom alle characterene dine. Ingredienser og matrialer du har lagt i banken vil være tilgjengelige når du crafter, så oppbevar mest mulig der. Men husk at om du har to characters du bytter mellom, og begge driver med f.eks. woodworking, er det fort gjort for den ene å tømme hele beholdningen med wood. :p

Du finner mange merchants i Tamriel. Alle som selger ting kan reparere stæsjet ditt når det er ødelagt, og alle kjøper hva som helst du prøver å selge dem.

 

For å reise fort rundt i Tamriel kan du bruke wayshrines. Du kan bare reise til et wayshrine du har oppdaget tidligere. Å reise mellom wayshrines er gratis.
Du kan også teleportere fra hvor som helst og til et wayshrine. Det koster penger. Har du nettopp teleportert er det svindyrt å gjøre det igjen, men prisen faller raskt heldigvis.
Du kan teleportere fra hvor som helst til en annen spiller på kontaktlista di, eller i gruppen din. Det er gratis.

 

Skyshards gir deg skillpoints. For hvert 3. skyshard du finner får du et skillpoint. Noen oppdrag gir deg også skillpoints. F.eks. "Harborage"-oppdragene (main quest) og de fra guildene.

Om du etterhvert finner ut at du har plassert skillpoints eller attributter feil, fortvil ikke. Du kan reskille mot en liten donasjon til den aktuelle guden (100 gull pr. opptjent poeng). Dette er tilgjengelig i én by pr allianse, vanligvis i hovedstaden i det 3. området du kommer til (level 20-30). Vil du reskille før er det bare å be noen med høyere level dra dit så du kan teleportere til dem.

 

Når du har fått meldt deg inn alle stedene, laget litt mat, og solgt alt du ikke vil ha (og kjøpt en hest om du kan) er det på tide å dra videre. Du har nok allerede fått et oppdrag om å snakke med noen som vil ta deg med et annet sted... gjør det, og start eventyret ditt på Khenarthi's Roost, Stros M'kai eller Bleakrock Isle.

 

Lykke til! :)

 

 

 

 

Trenger feedback på design...

Jeg tester ut et nytt design, beregnet på blogger med store bilder og lite tekst.

Jeg blir veldig glad om så mange som mulig kan ta seg en tur inn her og se hva dere syns... og så kommentere det her etterpå. :)

 

 
Religiøse fanatikere og deres vrangforestillinger

Definisjon av religiøs fanatiker:
En troende som svever i den villfarelsen at vedkommende kan gjøre og oppføre seg som de vil, enten det er i tråd med religionen de har valgt eller ikke. Som oftest insisterer de også på at alle som ikke deler deres nidkjære tro og ukritiske tilbedelse er fordømt. Fanatikere har ofte veldig strenge standarder, og ekstremt liten respekt og toleranse for andres meninger.

 


 

Ifølge filosofen George Santayana er fanatisme å fordoble innsatsen når du har glemt målet; ifølge Winston Churchill er en fanatiker en som ikke kan skifte mening og som ikke vil skifte tema.

 

Janteloven og bloggkommentarer

"Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil", heter det i Kardemommeby. Torbjørn Egner var en klok mann, og de aller fleste er nok enige i at kardemommeloven er en fin leveregel. Men nå er det jo engang slik at vi nordmenn ikke har det bra med mindre vi har noe, og aller helst ganske mye, å syte og klage over - og derfor har enda den 22 år eldre janteloven til Sandemose et skikkelig balletak på oss. I alle fall på de av oss som har vokst opp her på berget og fått den tredd nedover ørene siden vi var gamle nok til å sitte uten støtte i sandkassa.

Nå er det kanskje slemt å kalle det "Sandemoses jantelov", for han fant den jo egentlig ikke opp selv, han bare satte ned på papir essensen av alle de uskrevne reglene man må tilpasse seg for å komme gjennom oppveksten her i landet uten altfor mange ugleblikk og arr på sjelen.

Janteloven fylte 80 år i fjor, og burde i grunnen ha gått av med pensjon for lenge siden. I stedet er den sprekere nå enn noen gang...

I Norge har vi noe som heter ytringsfrihet, og det er fint for det betyr at alle har lov til å uttrykke sine meninger om ting uten at myndighetene skal komme med pekefingeren, eller kaste deg i fengsel bare fordi du mener noe annet enn dem. Det er det også mange som gjør. Uttrykker sine meninger, altså. En populær måte å gjøre akkurat det på er å skrive nøyaktig hva man tenker og føler og poste det på internett. Så deler man innlegget overalt, sånn at flest mulig andre kan lese det, og aller helst like det og dele det videre og kommentere det de har lest. Og her er det fornuften forsvinner som en liten blå fugl ut vinduet... for i det du poster en status, et innlegg eller en kommentar har du gitt uttrykk for din mening (og det er du altså i din fulle rett til å gjøre), men den lovfestede ytringsfriheten vi skryter sånn av å ha beskytter deg bare fra inngrep fra lensmann og prest, ikke mot angrep fra lesere som er fundamentalt uenige med deg og gladelig benytter sin ytringsfrihet til å opplyse deg om akkurat det - ved å kommentere det du har skrevet.

For som jeg sa tidligere er det viktig for oss nordmenn å ha noe å klage over (dagen er ikke helt den samme uten), og vi gripes derfor stadig av en (uforståelig og) uimotståelig trang til å oppsøke ting vi på forhånd vet vi ikke kommer til å like... Toppblogger for eksempel er sikkerstikk i så måte. Det er ikke grenser for hvor mye dumt disse småjentene klarer å lire av seg mellom bildene av dagens outfit, så der finner man alltid noe å klage over, enten det er et innlegg eller en kommentar noen andre har lagt igjen på et innlegg. Og siden min mening naturligvis er mye riktigere og bedre enn din mening er jeg selvfølgelig programforpliktet til å vise deg den rette vei (altså min vei). Dagens gode gjerning det. Og om du skulle være så frekk at du sensurerer meg eller (*gisp*) våger å motsi meg, da kan jeg jo bare rapportere deg (noen må jo ta litt ansvar her, kan ikke ha noe av at du skriver ting jeg ikke liker å lese) før jeg linker alle vennene mine til innlegget ditt og viser dem hvor dum du er. Det er bare flott om det gjør lesertallene dine enda høyere og får deg lengre opp på topplista, for da har jeg noe å klage over i morra også...

"Har du ikke noe pent å si så hold kjeft!" pleide en av lærerne mine å si. For øvrig den samme læreren som tvang oss til å lese "En flyktning krysser sitt spor".

 
Nyter sommeren...

...med kosekveld i hagen. :)

Bålpanne er 100 ganger bedre enn grill!

Nordlandspils, selvfølgelig!

Joachim, kompis av ungene og tidligere nabo.

Grillinga er over, veden er lagt i, og vi nyter knitringa i bålet.