hits

juli 2012

Å lære 13-åringer om BDSM...

En 48-siders brosjyre om BDSM har i vår og i sommer blitt sendt ut til helsestasjoner over hele Norge. Her får ungdom fra 13 år og oppover veiledning om seksualitet.

Les VG-artikkelen her:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10059434
og få med deg kommentarene...

Les brosjyren her
http://www.smil-norge.no/media/SMilbrosjyre_web.pdf
 Kommentarfeltet under artikkelen er fullt av indignerte mennesker som øser seg opp over bagateller (akkurat som vanlig altså).

Jeg fatter ikke hvorfor alle disse naysayerne tror det plutselig er obligatorisk for 13-åringer å lære (om) BDSM. Det er ikke sånn at når en 13-åring kommer inn på helsestasjonen får hun/han denne brosjyren trykket i hendene, med beskjed om å lese. Brosjyren er heller ikke en oppfordring til å prøve BDSM, men en saklig forklaring på hva BDSM er (og flere av debattantene under VG-artikkelen burde sette seg ned og lese brosjyren i stedet for å uttale seg om ting de ikke har peiling på).
Ungdom som ikke er tiltrukket av, eller nysgjerrige på, BDSM vil ganske enkelt ikke ta med seg brosjyren, akkurat som ungdom som ikke er homofile, eller nysgjerrige på homofili, ikke vil ta med seg brosjyren om homofili. Og om 13-åringen ikke har begynt å tenke på sex enda så kikker han/hun ikke på brosjyrene i det hele tatt!

"Helsestasjons-og skolehelsetjenesten er en lovpålagt tjeneste som skal gi helsefremmende og forebyggende tilbud til gravide, foresatte, og barn og unge i alderen 0-20 år.

Stadig flere kommuner har opprettet et helsestasjonstilbud for ungdom. Enkelte kommuner har egne helsestasjoner for gutter. Det skal være et supplement og ikke en erstatning for skolehelsetjenesten. Her kan ungdom få råd og veiledning om seksualitet og psykisk, fysisk og sosial helse. Åpningstiden er begrenset, men det er ikke nødvendig med timeavtale. Noen kommuner har eget helsestasjonstilbud for gutter. I Oslo er det også egen helsestasjon for lesbiske, homofile, bifile og transkjønnet ungdom i alderen 13-30 år."  (kilde: helsedirektoratet)

Helsestasjonen er ikke forbeholdt 13-åringer. Ikke heng dere opp i minstealderen!

Jeg kan heller ikke forstå hvorfor disse negative menneskene mener det er bedre at ungdom søker informasjon på nettet i stedet for å stille nysgjerrigheten med en saklig brosjyre. Et googlesøk på "BDSM" vil gi et vanvittig høyt antall treff på sider som absolutt ikke er egnet for ungdom, i tillegg til mye usaklig og direkte feil informasjon. Jeg antar det er nettopp disse sidene de forespurte politikerene i artikkelen (og flere av de som kommenterer) har hentet sin kunnskap om temaet fra...

Smekk på lanken til VG som gjør en fjær til fem høns, og smekk på lanken til de trangsynte hobbykverulantene og KrF-politikerne under VG-artikkelen.
Takk til SMil Norge og Helsedirektoratet, som har vett til å informere heller enn å obfuskere!

 

 

Pusebilder...

Ey! Du skulle ikke se meg!

 

Men nå som du fant meg... kose? :)

 

Hvem trenger seng når man har en bøtte...

 

Tror jeg bare flytter inn her jeg. :)
 Syns du også kattunger er det søteste i verden? :D

Banken har faila - igjen!

 

Å bestille bankkort fra Sparebank1 er ikke bare enkelt... Jeg er på mitt sjette eller sjuende kort, og den lokale banken har enda ikke klart å gi meg riktig motiv.

Da min eldste sønn skulle få Visa Electron for 3 år siden sendte de to kort. Ingen av dem hadde riktig motiv. Vi leverte inn det ene kortet, og kort tid etterpå sluttet det andre å virke, da hadde de stengt feil kort. Dette gjentok seg i fjor da han skulle ha nytt. Han fikk to kort, ingen av dem med riktig motiv, og de stengte feil kort... de sendte et nytt (gebyrfritt), og da klarte de endelig å sette på riktig motiv også.

I dag fikk min yngste sønn (13) sitt første Visa Electron. Med feil motiv.
Han fikk også sitt første Visa (18-årsgrense)... også med feil motiv, han fikk det jeg hver gang bestiller til mitt kort, og aldri får. :D

I morgen ringer vi banken... jeg er veldig spent på om de stenger riktig kort denne gangen.
Eventuelt kan han jo bare bruke Visakortet... så får vi se om de oppdager feilen selv. :pHar du opplevd noe lignede?
Hvilken bank bruker du?

 

Bloggvurdering #4

Bloggvurdering #4 går til

http://epicskittlez.blogg.no/

 

Design: I denne bloggen bytter designet ofte... Jeg skal skynde meg å gjøre ferdig denne vurderingen før det bytter igjen. :) Det første jeg ser når jeg kommer inn er animert bakgrunn, heldigvis ikke så mye (stjernehimmel), men jeg foretrekker at ting ikke rører på seg. Animasjoner tar mye oppmerksomhet. Headeren er kul, og Epicskittlez har laget den selv. Det gjør bloggen mer personlig.
Menyen er grå tekst på grå bakgrunn, og vanskelig å lese. Den ser i tillegg veldig uferdig ut - trykk på fanene viser tilsynelatende tomme rubrikker, men det viser seg at linkene er der - de er bare usynlige til du holder pekeren over dem. Innleggene derimot er lette å lese med grå tekst på hvit bakgrunn.
Epicskittlez er flink til å tegne, og jeg syns hun burde benytte seg av det i designet (mer enn bare headeren).

 

Innhold: Bloggen er en typisk tenåringsblogg, men ikke en rosablogg. Epicskittlez skriver om hverdagsliv, og om tegningene sine. Bildene som brukes er omtrent 50/50 egne og hentet fra andre steder. De er litt små i forhold til bredden på bloggen. Innleggene varierer mellom lite tekst og mye tekst, det liker jeg. Jeg blir litt sliten av å lese innleggene fordi tegnsettingen er "rar" (har ikke noe bedre ord for det). Vanlig komma og punktum her og der, men det er også strødd rundt med random(?) ^^ og andre emotikons i teksten.

 

TUTORIAL: Skjule innlegg i bloggen

Vil du skjule innlegg fra bloggen din?

Det er mulig, men krever litt "koding", og innleggene vil bare bli skjult fra selve bloggen, ikke fra feeden i "Hjem" hos vennene dine, google, rss, bloglovin' eller andre steder som henter innhold fra bloggen din. Om du vil rydde litt i bloggen din er dette uansett et godt alternativ til å slette innlegg som du ikke vil at leserne dine skal se når de blar seg rundt i bloggen din - for eksempel om du bruker en toppmeny som linker til innlegg som "Om meg", "Kontakt" osv.


Her ser du et eksempel på et innlegg som er skjult. Du finner det ikke igjen på forsiden av bloggen, eller i arkivet for juli.
http://toril.blogg.no/1343218528_testinnlegg_p.html
Som du ser kan man fremdeles gå inn på innlegget, og det kan også bloggshoutes, men man må ha linken for å finne det.

TIPS: Om du vil ha en "usynlig" kategori bør du følge oppskriften her først. Å fjerne gamle kategorier som forklart i dette innlegget vil bare fungere på nye innlegg/sider - menyen i gamle innlegg/arkiv vil ikke bli oppdatert.

 

Velg hvilken kategori du vil skjule. I dette eksemplet skjuler jeg kategoriene "Hidden" og "Test")

I malene (Forside og Arkiv) finner du linjen som starter med

<tag:entrylist........

Rett under denne linjen limer du inn disse tre linjene

<tag:if test="${EntryCategoryName == Hidden}">
<tag:elseif test="${EntryCategoryName == Test}">
<tag:else />

NB! Det er forskjell på store og små bokstaver i kategorinavnet. Skriv det slik du har lagret kategorien. Kategorinavnet må være bare ett ord, og det kan ikke inneholde andre bokstaver/tegn enn a-z. Ingen tall eller tegn.
Vil du skjule flere kategorier lager du bare flere av den midterste linjen...

 

Så finner du linjen

</tag:entrylist>

Rett over denne linjen limer du inn

</tag:if>

Lagre malen.

 

Det hjelper selvfølgelig ikke å skjule innlegg dersom man bare kan klikke seg inn på kategorien... se her for en tutorial om hvordan hvordan man fjerner en kategori fra kategorilisten.

 

TUTORIAL: Skjule en kategori fra kategorilisten

Du kan skjule en kategori (eller flere) fra kategorilisten i menyen.  For å gjøre dette må du endre på denne koden i alle malene dine (Forside, Innlegg, Kategorier, Arkiv).

Gamle innlegg oppdateres ikke automatisk (de oppdateres når du lagrer dem på nytt), så dersom du skal bruke dette til å lage skjulte kategorier (heller enn å skjule kategorier du allerede har) må du legge inn denne koden før du oppretter kategoriene.

Her ser du et eksempel på en skjult kategori


 

Finn disse linjene:

<h3>Kategorier</h3>
<ul>
<tag:categorylist>
<li>
<a href="${CategoryLink}">${CategoryName}</a>
</li>
</tag:categorylist>
</ul>
</div>

 

Rett under <tag:categorylist> legger du så inn disse linjene:

<tag:if test="${CategoryName == Hidden}">
<tag:elseif test="${CategoryName == Test}">
<tag:else />

Du må endre "Hidden" og "Test" til de kategorinavnene du vil skjule. Navnene kan bare være ett ord, og må ikke ha spesialtegn eller æøå. NB! Her er det forskjell på store og små bokstaver - du må skrive kategorinavnet helt likt! Om du vil skjule flere kategorier lager du flere linjer med <tag:elseif test="${CategoryName == Test}"> (den midterste linjen).

 

Så finner du linjen

</tag:categorylist>

Rett over den limer du inn

</tag:if>

 

Da ser det slik ut:

<h3>Kategorier</h3>
<ul>
<tag:categorylist>
<tag:if test="${CategoryName == Hidden}">
<tag:elseif test="${CategoryName == Test}">
<tag:else />
<li>
<a href="${CategoryLink}">${CategoryName}</a>
</li>
</tag:if>
</tag:categorylist>
</ul>
</div>

 

Lagre malen.
Husk at du må gjøre dette i alle fire malene.

Lagre det siste innlegget ditt på nytt, for å oppdatere forsiden og arkivet.

 

Se her for en tutorial om hvordan du skjuler innlegg fra bloggen, ved å legge dem i en skjult kategori.

 

Lei av denne spamkommentaren?

Hei hei :-)

Fin blogg du har <3
Har du lyst å vinne en I pad og få flere besøkende til din blogg? gå til min blogg/url <3
Du kan også få dine blogg innlegg publisert på forsiden hvis du vil det :)

klem<3

Maria amarni

 

For å sperre for den... Gå på "Oppsett" >> "Kommentarer" og lim inn news2post i ordfilteret.

Du kan også blokkere andre spamkommentarer ved å legge nøkkelord i ordfilteret. F.eks. "stem", "kommentere"... og du kan blokkere bestemte spammere ved å legge inn e-posten deres i filteret.

 

Lykke til. :)

 

 

Toys toys toys

  ... og plutselig fikk sangen en helt annen mening. :pToys, toys, toys
Toys, toys, toys
Toys, toys, toys
Toys, toys, toys


Sunshines down
So come to town
Set your body free
Hold me tight
My love tonight
Tell me you believe

Everybody, summertime love
You'll remember me
Everybody, summertime love
Be my lover, be my baby

Toys, toys, toys
I'm looking for a good time
Toys, toys, toys
Get ready for my love

Toys, toys, toys
I'm looking for the good time
Toys, toys, toys
I'm ready for your love

Stay around
The sun goes down
Oh I'm feeling right
Take a chance
Without romance
Have some fun tonight

Everybody, summertime love
You'll remember me
Everybody, summertime love
Be my lover, be my baby

Toys, toys, toys
I'm looking for a good time
Toys, toys, toys
Get ready for my love

Toys, toys, toys
I'm looking for the good time
Toys, toys, toys
I'm ready for your love

Boys and girls in the summertime love
Summertime love on the beach tonight
Say hey, say you, say me, say what
Everybody has gotta car
Don't stop, don't move
I just get your body in the groove
I said hey, I said who
I said me, I say you gotta get in the groove

Toys, toys, toys
In the summertime love, in the summertime love
Toys, toys, toys
Let's summertime roll, let's summertime roll
Toys, toys, toys
In the summertime love, in the summertime love
Toys, toys, toys
Let's summertime roll, let's summertime roll

Everybody, summertime love
You'll remember me
Everybody, summertime love
Be my lover, be my baby

Toys, toys, toys
I'm looking for a good time
Toys, toys, toys
Get ready for my love

Toys, toys, toys
I'm looking for the good time
Toys, toys, toys
I'm ready for your love

"Leveringsklare kattunger, 8 uker, gis bort"

Har du sett en slik "annonse" på Facebook eller i et annet forum?
Da har du garantert sett kommentarer av denne typen også (de er ofte den aller første kommentaren):

"Det er ikke LOV å gi bort kattunger før de er minst 12 uker gamle. De er ikke klare til å forlate moren før de er 12 uker. Gir du bort kattunger før de er 12 uker vil de aldri få noe godt liv, da kan du like gjerne avlive dem selv. Du skulle aldri hatt katt! DYREPLAGER!"

 

Visste du at...?

I Norge finnes det ingen lov som sier at kattunger skal være 12 uker før de tas fra moren. Sverige og Danmark har slike lover, men Norge har ikke det. I Mattilsynets Veiledning om hold av katt står det "Kattunger skal ikke leveres før de er tidligst 12 uker gamle. Frem til denne alderen trenger de å være sammen med mor og søsken for å utvikle seg normalt.", men dette er ikke lovbestemt, og vet dere hvorfor? Fordi det er bedre at en kattunge på 8 uker får et godt og kjærlig hjem enn at den blir avlivet.
Om man leser noen av disse "opplysende" forumkommentarene ser man forresten at det å avlive kattunger man ikke selv kan ha, og ikke får gitt bort, også er ensbetydende med dyremishandling og fører til offentlig uthenging.

Jeg blir så himla provosert av disse fanatiske bedreviterne som kaster seg over folk og skjeller dem ut. Prøv saklig informasjon i stedet - det er ikke nødvendig å sable folk ned. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen... Om du ikke er en av disse  fanatikerene selv, hold deg langt unna fora dedikert til dyrehold! Katter, hunder, hester... spiller ingen rolle. Det eneste "normale" mennesker oppnår på slike steder er å få kjeft.

 

Innledningen til dette innlegget er for øvrig (det eneste) svaret i en forumpost fra en 12(!) år gammel jente, som spør om hun bør gi bort alle kattungene samme dag, eller med noen dagers mellomrom - "hva vil være best for kattemoren?".  Hun tenker seg nok om to ganger før hun spør "ekspertene" igjen.

Skjerp dere, forumhekser!

 

Dyrevelferdsloven

Veiledning om hold av katt (Mattilsynet)

For ordens skyld:

Kattunger bør ikke skilles fra moren før de er (minst) 12 uker gamle. Men... 12 uker er ikke et fasittall. Det er ikke krise om du må gi bort kattungene litt tidligere. De dør ikke av det, og det er ikke "bedre å avlive dem". Bruk heller hodet og se på kattungene i stedet for å stirre deg blind på kalenderen.
Før i tiden (sånn fram til for noen år siden) var det helt vanlig å gi bort kattunger når de var omtrent 6-8 uker gamle, men da regnet vi ikke uker (hvem i alle dager skrev ned hvilken dato kattungene ble født?!?) - vi så på utviklingen. Når de gikk på kattekassen selv, og hadde begynt å spise fast føde - og det kunne godt variere med et par uker på kattunger i samme kull - da var de klare til å flytte, og tro det eller ei, de vokste faktisk opp til å bli helt normale katter! 

Det man risikerer når man tar en kattunge fra moren (og søsknene) for tidlig er f.eks. at tillærte kunnskaper ikke "sitter".
Kattunger som får vokse opp sammen med mor fortsetter å die helt til kattemor avviser dem. En kattunge som ikke er avvent vil som oftest, når den blir tatt fra moren, kompensere ved å suge eller tygge på noe annet når den "koser seg", gjerne en øreflipp, hår eller et klesplagg. En kattunges versjon av narresmokken.

At kattungen er 12 uker eller mer når du overtar den er ingen garanti for at den ikke gjør fra seg på upassende steder, eller lar være å tygge på klærne dine! Det er heller ingen garanti for at katten ikke blir "rar" når den vokser opp. Det er en katt! De er programforpliktet til å være sære... og akkurat som hos oss mennesker er det store, individuelle forskjeller.

 

Hva mener du? Er det greit å skjelle ut 12-åringer og kalle dem dyreplagere? 
Eller bør disse forumheksene ta seg en bolle - og et kurs i saklig kommentering?

 

Lørdagen

Lørdag er fridagen min, så i går gjorde jeg absolutt ingenting. Først sov jeg til langt på dag, så sto jeg opp og spiste fire skiver flerkornbrød med makrell i tomat, og så sov jeg noen timer til.

Så sto jeg opp igjen og laget fiskepinner til meg og mini, og vi spiste dem mens vi så Puss in Boots. Den var ikke så morsom som jeg hadde håpet den skulle være.
Så skulle jeg spille Tekkit, men PCen min har fått kols og hadde ikke lyst... derfor kastet jeg bort fire timer på tanketom surfing på internett i stedet, kun avbrutt av en kort leteaksjon etter pus (som egentlig ikke var borte i det hele tatt, hun hadde bare lagt seg til å sove på loftet)...

Nå ser jeg film, og etterpå skal jeg se en film til.
Det er forresten 8,3 grader ute. Ikke kom og fortell meg at "det er sommer".

 

Bloggvurdering #3

Den tredje bloggvurderingen går til

http://junenataliess.blogg.no/

 

Design:

Det første jeg ser når jeg kommer inn på bloggen er et stort grått felt der profilbildet skal være... Det gjør at bloggen ser halvferdig og upersonlig ut. Det er dumt, fordi denne bloggen er veldig personlig. Designet er laget av "Lisa" og er både enkelt og pent. Fargene passer godt sammen, og designet passer bra til denne bloggen.
Navigasjonsmulighetene ser veldig bra ut, men når man er inne på et innlegg linker knappen "Forsiden" til siden man står på, ikke til forsiden - og det er plutselig ikke så lett å navigere likevel. De andre linkene i menyen ser heller ikke ut til å peke til det knappene forteller. Det er ikke mulig å se om kommentarer er postet av en random, en innlogget bruker, eller bloggeieren selv... de er helt like.
Jeg liker ikke at musepekeren min forandrer seg når jeg er inne på bloggen. Øynene mine er ikke vant til å lete etter den lille grå spissen.

 

Innhold:

Bloggen er lett å lese. Teksten er tydelig, med korte avsnitt og June skriver godt og levende. Hun bruker store, fine bilder som (for det meste) er relevante til innleggene. Innleggene er en fin blanding av korte oppdateringer og litt lengre innlegg som får en til å tenke. Det skinner gjennom at June legger mye arbeid i tekstene sine. Språket er godt, og det er få skrivefeil i innleggene. Dette er ikke en rosablogg, og det er heller ikke en typisk tenåringsblogg. Bloggen ble startet for 8 dager siden, men jeg kan allerede nå si at jeg har lyst til å følge denne bloggen videre!

 

Frister ikke med ferie akkurat :(


Kjære værguder... det holder nå! Dette er ikke morsomt lenger. Det er juli måned og det skal være sol, sol, sol og temperaturer over 20 grader. Jeg vil sitte ute i shorts og gå barbeint i gresset. Jeg vil kunne tørke klær på snora ute. Jeg vil sovne på et pledd i hagen og være solbrent når jeg våkner.  JEG VIL HA SOMMER!!!

 

Morsom pakke i posten

I dag fikk jeg en ny sommergave fra Netcom... To samme sommer, ikke værst! :)

Høyttalerbyggesett!

Søte, ikke sant? :D
Lyden er ikke noe å skryte av... Av alle mobilene i huset var det kun iPhonen jeg merket forbedring på. Alle de andre telefonene har bedre lyd i sine respektive høyttalere, men det er jo tanken som teller!

Tusen takk for en god latter, Netcom! :D

Jeg planlegger å gjøre dem flate igjen, og putte dem inn i hodeputen min... sånn at jeg kan høre på lydbøker i senga - uten headsett.

 

Bloggvurdering #2

Bloggvurdering #2 går til

http://raminmalik.blogg.no/

 

Design:

Designet er laget av Ina Anjuta. Det er enkelt i hvitt og sort, og det er lett å navigere i toppmeny og sidemeny, og lett å lese tekst i bloggen. Footer mangler, og dermed også disclaimer, informasjon om opphavsrett, kontaktadresse osv.

Her er det god plass til store bilder, og det ser flott ut med bilder i full bredde, selv om bildene kuttes i bredden. Man kunne med fordel lagt inn maxbredde på bilder i css for å unngå at en bit av bildene blir borte.

Det er fryktelig vanskelig å treffe det lille tallet som forteller hvor mange kommentarer et innlegg har fått. :p På kommentarer er det umulig å se om en kommentar er postet av en innlogget bruker, en anonym (ikke innlogget bruker) eller eieren - alle er like. Det syns jeg er upraktisk.

 

Innhold:

Det er ikke så lett å vurdere innhold siden veldig mange av arkivene er slettet. Bloggen er en typisk tenåringsblogg med tekst og bilder fra Ramins hverdagsliv.  Bloggen har mange flotte bilder, noen av dem er litt små og burde vært midtstilt (jeg syns det ser så uryddig ut når innhold er klemt ut til ene siden). Ramin velger bilder som passer til teksten i innlegget. Den siste tiden har det vært litt lite oppdateringer, men det er jo ferie og da skal man ikke sitte inne og blogge. :)

 

Klatrepus...

 Plutti "Ninjapus" van Germangemus

Tatt med iPhone, gjennom vinduet......hun prøvde seg på flaggstanga også, men det gikk ikke. :)

 

Bloggvurdering #1

I går postet jeg et innlegg der jeg inviterte bloggere til å kommentere dersom de ønsket en bloggvurdering. Det var ikke bare enkelt å finne 5 bloggere som både hadde kommentert og likt FB-siden, men noen av dere hadde heldigvis klart begge deler. :)

Her kommer den første bloggvurderingen...

 

http://cuda.blogg.no/
Design:

Linn Jeanette bruker et design fra Silje Lien. Designet er pent og enkelt, men litt kjedelig og det mangler personlig preg. Bloggen er lett å lese og det er lett å finne arkiv og kategorier, men breadcrumbs er fjernet, og om man ikke vet at trykk på header sender en til forsiden er det ikke enkelt å komme seg dit om man lander på et innlegg først. Fargen får meg først og fremst til å tenke på høsten, men det er et lyst og trivelig design som passer for de fleste blogger.

 

Innhold:

Bloggen er en typisk hverdagsblogg, med varierte tema. Linn Jeanette presenterer den som en "Provoserende men saklig blogg", og det stemmer jo til en viss grad. Noen innlegg er typisk familieliv og i andre uttrykker hun sin mening om samfunnsrelaterte tema. Her er det noe for de fleste. Linn Jeanette bytter mellom innlegg med passe mye tekst, og innlegg med veldig lite tekst. Når det er lite tekst gjør det ingenting, fordi hun er flink til å velge bilder - og bilder sier som kjent ofte mer enn tusen ord. :) Bildene er jevnt over litt små for bredden på bloggen, og det ser gjerne litt skjevt ut når de følges av korte undertekster og alt innholdet er trykket til venstre, men dette er jo et vanlig problem, spesielt for alle som mobilblogger.

Alt i alt en pen og tiltalende blogg med ok innhold.

 

Skal jeg vurdere bloggen din?

 

Vil du at jeg skal vurdere bloggen din?Jeg trekker 5 blogger som får en personlig og ærlig vurdering av design og innhold.
Alt du trenger å gjøre for å delta i trekningen er å like Facebooksiden min og legge igjen en kommentar under dette innlegget, med bloggadressen din.

NB! Jeg vurderer ikke nyoppstartede blogger med bare 1-2 innlegg.

 

Viktig melding til homofobe "kristne"...

 Jag vil sälja min dotter som slav - vad anser prästerskapet om det?

Öppet brev till Yngve Kalin, och alla de präster som har undertecknat uppropet mot välsignelseakt fôr samkönade par.

Hej. Jag lyssnar till era kloka ord, men har fortfarande några frågor som jag tror ni kan hjälpa mej med.

Jag tänkte sälja min dotter som slav (2:a Mosebok 21:7). Vad anser ni vara et skäligt pris?

I 3:e Mosebok 24:44 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att det bara gäller slavar utanför EU - vem av oss har rätt?

En annan vän till mig arbetar på Hemköp och insisterar på att arbeta om söndagarna. Jag är helt på det klara med att han måste dräpas (2:a Mosebok 35:2), men är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?

Varje gång jag bränner en oxe som offer vet jag att detta ger en doft som behagar Herren (3:e Mosebok 1:9), problemet är att grannarna klagar, så går det kanske lika bra att grilla en stor biff?

En av mina vänner mener att även om det är en vederstyggelse att äta skaldjur (3:e Mosebok 11:10), så är homosexualitet värre (3:e Mosebok 18:22). Vem av oss har rätt, eller är det lika illa?

Jag är närsynt, så jag går ju självklart inte i kyrkan då jag inte får närma mig Guds altare när jag ser dåligt (3:e Mosebok 21:20). Nu är jag bjuden på et bröllop, och jag undrar om det är ok om jag står i vapenhuset.

Många av mina bekanta går til frisören och klipper håret på sidorna och rakar skägget i kanterna. Dette är jo en synd enligt 3:e Mosebok 19:27. Hur bör de straffas?

Mina barn har börjat träna i Malmö FF, men 3:e Mosebok 11:7-8 att man inte skall röra vid några rester av en död gris, så jag undrar om jag ska kräva av Malmö FF att använda plastboll?

Mina barn sa dessutom emot mig en gång förra veckan, och jag undrar om jag verkligen måste stena dem til döds vid stadens port, (5 mos 21:18-21) eller om jag lika gärna kan göra det hemma i trädgården?

Min morbror har en bondgård i Bjärred och han envisas med att odla både potatis och vete och syndar jo då mot 3:e Mosebok 19:19.

Hans fru är inte mycket bättre eftersom hon går klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmaterial (vanligen en blandning av bomull och polyester). Han har också den fula ovanan att svära mycket. Är det verkligen helt nödvendigt att vi samlar HELA Bjärred för att stena dem (3:e Mosebok 24:10-16) eller går det lika bra att bränna dem til döds på ett familjebål som vi brukar göra med människor som sover i samma säng som sina släktningar (3: Mosebok 20:14)?

Jag vet ni har gått på djupet på alla dessa frågor, och jag ser fram emot tydliga svar. Ett stort tack till er rakryggade präster som visar att Bibelns ord är uföränderliga!

-Rickard Söderberg

 

Det er ikke de kristne som er problemet. Problemet er alle fanatikerene som tror de er kristne, og som gir alle de andre et dårlig rykte.

 

LotR-maraton

Gubben er bortreist noen dager, og guttene og jeg benytter sjansen til å okkupere TV'n til et aldri så lite filmmaraton... :)

Arvingen er hjemme!

I kveld kom jr. hjem fra ferie hos onkel og tante i Oslo.

Store deler av feriebudsjettet ligger visstnok igjen på Outland... :D

Og mini ble veldig glad for "bygaven" sin... :p

Skal jeg lese bloggen din?

Da må du legge igjen en kommentar her med bloggadressen og hvorfor jeg bør lese akkurat din blogg. Link gjerne til et bestemt innlegg du tror jeg vil ha interesse av.

 

Ha en fantastisk fredag den 13.! :)

 

Kult neglelakktips!


Dette skal jeg absolutt prøve! :D
Jeg fant dette bildet på en portugisisk (tror jeg) Facebook-side. Måtte bare dele. Vil du se flere morsomme tips finner du dem her.

 

Blogger og opphavsrett - hva er lov og ikke lov?

Alt som ligger på internett kan kopieres. Når du blogger benytter du deg av egenskrevet tekst, egne bilder, og i noen tilfeller andres tekster og bilder (f.eks. tekst og bilder du har funnet på nettet). Her er en kort innføring i hva som er lovlig bruk av andres materiale.

Opphavsrettslig beskyttelse

Åndsverksloven beskriver opphavsretten. Opphavsretten beskytter opphavsmannens (den som har laget verkets) økonomiske og ideelle rettigheter til sitt åndsverk. Opphavsretten dekker skriftlige verk, muntlige foredrag, sceneverk, film, foto, maleri, tegninger, skulpturer, kunst, kart, programmer og oversettelser oversettelser av verk. Opphavsretten verner verkets utforming (det ferdige resultatet), men ikke ideer, teknikker, kunnskap eller metoder som er brukt ved framstillingen av verket.

Opphavsretten gir opphavsmannen enerett til eksemplarfremstilling og til fremføring for allmennheten. Den gir også rett til å bli navngitt ved bruk av verket og til å motsette seg endring og gjengivelse av verket.

Dersom en person som ikke har opphavsrett til et materiale, ønsker å benytte dette eller fremstille eksemplarer, må det innhentes tillatelse til dette fra opphavsmannen.

Det kan fremstilles enkelteksemplarer til privat bruk, så fremt det ikke gjøres til erværvsformål.

For deg som blogger betyr dette at du ikke bare kan kopiere ting du finner på andre nettsteder, enten det er tekst fra en annen blogg, en nyhetsartikkel eller et bilde du finner i google. Du kan heller ikke bare ta printscreens av andres ting og bruke det som om du eier det, det regnes som kopi (eksemplarfremstilling).  Alt som ligger på internett eies av noen, og man skal innhente tillatelse før man bruker det. 

Samtidig beskyttes du og bloggen din av opphavsretten. Andre har ikke lov til å kopiere ditt innhold og bruke det uten at du har godkjent det.
Oppgir du en kontaktadresse i bloggen din er det større sjanse for at noen som ønsker å bruke noe du eier spør deg om lov, i stedet for bare å ta det.

Privat bruk betyr at du for eksempel kan kopiere et bilde noen andre eier, og bruke det som skrivebordsbakgrunn på din egen PC, eller printe ut en tekst for å ha den på papir. Du kan også lagre lokale kopier av nettsider og lignende på din egen datamaskin, men du har ikke lov til å dele/distribuere dette materialet videre.
 

Å spørre om lov!

Ved bruk av et åndsverk ut over sitatrett og eksemplarfremstilling til privat bruk, skal opphavsmannen kontaktes. Det må da avklares hva som skal publiseres, på hvilken måte det skal publiseres og i hvilken sammenheng. Dersom materialet skal benyttes på en annen måte på et senere tidspunkt, må det innhentes en ny tillatelse fra opphavsmann.

Dersom den som eier åndsverket er under 15 år, skal foresatte gi tillatelse til bruk. Dersom opphavsmannen er mellom 15 og 18 år, kan opphavsmannen selv gi tillatelse, men foresatte skal informeres.

Noen ganger er ting lisensmerket (Creative Commons), med f.eks. CC-BY eller CC-BY-NC. Da må du følge reglene for disse. Her kan du lese om CC-lisenser.
I andre tilfeller har du kanskje allerede kjøpt lisens til å bruke noe, for eksempel en fin font, eller et bilde fra et nettsted som selger slike. Da må du følge lisensvilkårene fra stedet der du kjøpte materialet.

Det er heller ikke alltid lett å se hvem som har opphavsretten til materiale man finner på internett. Bilder kan være delt så mange ganger at det er umulig å finne ut hvem man skal spørre. I andre tilfeller har opphavsmannen bare lagt ut bildet for at andre skal kunne bruke det som de vil, uten tanke på kreditering.  Det har etterhvert blitt vanlig at bloggere som henter bilder fra Google bildesøk krediterer Google i stedet for den faktiske opphavsmannen. Noen ganger er det helt greit, andre ganger kan det være lurt å gjøre den ekstra innsatsen for å finne ut hvem som eier et bilde eller en tekst man har lyst til å bruke. Om du kopierer bilder, hele innlegg eller artikler kan det gjøre deg erstatningspliktig ovenfor opphavsrettighetshaveren.
 

Sitatretten

(ingen regel uten unntak)

Sitatretten gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. Et sitat skal være en mindre del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng.
Sitatet må settes inn i en sammenheng, og verket sitatet settes inn i må ha selvstendig verkshøyde for at sitatet skal være lovlig.

For deg som blogger betyr dette at du lovlig kan "låne" en liten bit av andres tekst så lenge du selv skriver en tekst rundt dette (sammenheng). Du skal også kreditere opphavsmannen. For sitater hentet fra andre blogger/nettsider vil kreditering som oftest bety en henvisning til personen og/eller link til det originale innlegget/artikkelen. Når det gjelder film er det mulig å benytte et kort klipp av en video dersom det krediteres til opphavsmannen.

 

Vil du at jeg skal lage flere slike infoinnlegg? Jeg blir veldig glad om du trykker "liker" på facebooksiden min her...

 

Kilder / les mer:
http://no.wikipedia.org/wiki/Opphavsrett
http://www.ntnu.no/mms/faq
LovData: Åndsverkloven

http://www.slideshare.net/morsilla/opphavsrett
http://www.slideshare.net/elsnes/opphavsrett-og-personvern
http://www.slideshare.net/elsnes/om-opphavsrett-og-cc

 

Klar tale...

Ja, da er det helt krystallklart og tydelig. Søkblogg gir fullstendig blaffen i både norsk lov og normal skikk og bruk, og mener at de bare kan ta seg til rette med annen manns eiendom når de føler for det. Good to know! :D

(les hele historien her)

 

Stjålet innlegg. Respektløst av sokblogg.no!

Siste oppdatering (februar 2013): http://toril.blogg.no/1341767986_respektlst_av_sokblog.html#update

 

Tidligere i dag postet jeg et innlegg om mulige årsaker til at man mister lesere på bloggen sin. Dette innlegget var tydeligvis veldig bra. Så bra at sokblogg.no valgte å stjele det...

Først mottok jeg denne spamkommentaren fra dem:

Hei,

Vi i Søk blogg syntes bloggen din er så gjennomført bra at vi har lyst til å ha deg under vår portal. Det koster ingenting, du trenger heller ikke å bytte plattform. Det eneste du trenger er og forsette med bloggingen og vi styrer trafikken inn til deg.

Kort om Søk blogg:

Søk blogg har et mål om å bli Norges enkleste og mest treffsikre søkeportaler for ulike blogger i Norge. Her skal man lett kunne finne en blogg som er under sin interesse. Du vil også kunne finne de siste konkurranser, rabatter og andre fordeler. Søk blogg handler primært om blogging og nyheter innenfor bloggverden, men også om mote, skjønnhet, trening og andre vanlige oppdaterte nyheter.

I dag finnes det mange forskjellige blogger i Norge, og på Søk blogg kan du finne en ny favoritt eller en holde deg til den gamle. Målet og visjonen er å kunne la brukerne registrere inn sin mail slik at de kan motta nye bloggere som kan være av interesse. Man kan også motta mailer om konkurranser, tips og rabatter.

Hvorfor bruke sokblogg.no?

Ofte er det ikke lett å vite hvor man skal finne ulike og unike blogger. Man drukner fort i masse «søppel». Derfor har vi gjort det lettere og plassert Norges blogger under kategorier slik at det skal bli lettere for deg som er på jakt etter drømmebloggen å finne den. Om det er en blogg du føler vi mangler, send oss gjerne en mail på sokblogg@gmail.com og vi vil få den inn i systemet så raskt det lar seg gjøre. Lik oss på facebook om du vil holde følge og anbefal oss gjerne videre https://www.facebook.com/#!/Sokbloggno

Skrive eller lenke til Søk blogg?

Du velkommen til å lenke eller skrive et innlegg om/til Søk blogg. Etter at innlegget er laget, send oss linken og du vil motta premie i posten fra nettstedet JustLoveit.no Håper vi sees & forsett med god blogging.

Mvh

Søk blogg


Greit, Søk blogg, dere sier jeg er velkommen til å skrive et innlegg om dere... her kommer det. Jeg gleder meg til å motta premien. :)

Normalt ville jeg ikke besøkt siden engang (jeg blokkerer spamkommentarer), men siden nettstedet ble nevnt i en kommentar i infobloggen tok jeg meg en tur innom. Det første jeg ser er dette på forsiden deres:


Jeg har ikke gitt noen tillatelse til dette, men gratis reklame og link til bloggen min er jo ikke å forakte... Det er bare det at de linket ikke til bloggen min. De nevnte faktisk ikke bloggadressen min i det hele tatt. I stedet tok de hele innlegget mitt (minus én setning), byttet ut bildet, og la det ut som om jeg hadde skrevet artikkelen for dem.Hyggelig av dem. Ikke sant?
Nei, jeg synes ikke det. Det er fint at de liker innlegget mitt, men det er altså mitt innlegg, og jeg vil helst at folk leser det inne på min blogg.

Så, jeg sendte dem en mail...

 

Hei
 
Viser til
http://sokblogg.no/derfor-mister-du-lesere/
 
Dette innlegget er skrevet av meg, og dere har ikke innhentet tillatelse til å bruke det. Sitatretten gir dere ikke lov til å bruke hele min tekst, selv med en halvhjertet kreditering. Dette er brudd på norsk lov, og dere kan enten fjerne innlegget fra deres nettside, eller benytte bare ingressen og deretter en link til min blogg (ikke forsiden av blogg.no) der man kan lese hele innlegget.
 
Jeg forventer at dette ryddes opp i uten opphold og at jeg får beskjed så snart endringen er utført.
 
 
Mvh


Jeg faila litt og sendte mailen to ganger... og fikk svar på begge:

 

Hei Toril,

Vi så på dette som kun positivt, men det er absolutt ikke noe problem for oss å fjerne hele innlegget. Det er bare og gjøre noen endringer så er dette i orden.

Gir deg beskjed i løpet av dagen.

Mvh
Søk blogg

og

Hei igjen,

Jeg vil bare minne om denne.
" Sitatretten er en avgrensning av opphavsretten, som gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. "

Men, innlegget ditt vil bli redigert. Som sagt, ingen problem. Ville bare poengtere at vi hadde sitert til både deg og din blogg.

mvh
Søk blogg

"Kun positivt"? Hvor er det positivt at sokblogg.no bruker min tekst uten at jeg får noe igjen for det?
Til dette svarte jeg:

Sitatretten gir dere rett til å bruke et kort utdrag av teksten, for eksempel ingressen eller ett av de 8 punktene... Dere har brukt hele teksten min, minus én setning og listenumreringen, og dere har byttet ut bildet.

Dere har ikke linket tilbake til min blogg i det hele tatt, dere linker til forsiden av blogg.no. Dere har ikke i det hele tatt nevnt at jeg har en blogg. Slik dere fremstiller det har blogg.no's community manager  skrevet artikkelen for dere, noe som blir helt feil.

Jeg kommer tl å følge opp denne saken.

-Toril


En stund senere får jeg denne mailen:

Hei igjen,

Da skal det være i orden.

http://sokblogg.no/derfor-mister-du-lesere/

Ha en fin søndag videre,


mvh
Søk blogg

 

Jeg går inn og sjekker, og innlegget er nå endret til:

 

Seriøst?!?

Jeg svarte på mailen...

 

Dessverre. Hadde dere gjort det der først, i stedet for å rappe innlegget mitt, ville jeg nok latt det passere. Det du gjorde nå hjelper ikke på troverdigheten deres.  Jeg har printscreens av begge versjonene, og kommer til å poste et nytt innlegg nå.
 
Du kan enten fjerne innlegget helt, eller poste ingressen med link til innlegget mitt.
 
-Toril

 

Og fikk dette tilbake:

 

Hei Toril,

Syntes det er trist at du kaller det for å rappe innlegg. Spesielt når vi faktisk både skrev navnet ditt OG dessverre skrev inn feil link. Du kunne egentlig bare ha skrevet at vi må linke til riktig blogg. Istedenfor anklager du oss for å både rappe innlegg, ha brudd på sitatretten og det ene etter det andre.

Nå er posten endret. Ganske så drastisk i tillegg. Om du fremdeles føler at vi stjeler ditt innlegg, beklager vi selvsagt for dette.

Ha en fin søndag videre,

mvh

Søk blogg

 

Eh.. Jeg skrev da faktisk det. "dere kan enten fjerne innlegget fra deres nettside, eller benytte bare ingressen og deretter en link til min blogg (ikke forsiden av blogg.no) der man kan lese hele innlegget." Jeg poster i min blogg for å få lesere her. Ikke for at dere skal bruke min tekst til å dra opp lesertallet på deres nettside!

Ja, jeg føler fremdeles at sokblogg.no stjeler mitt innlegg. Dere tok mitt innlegg, hele innlegget, uten å spørre om lov, og la det på deres egen nettside. Det er brudd på opphavsretten. Hva sto det i spammailen jeg fikk? "Vi i Søk blogg syntes bloggen din er så gjennomført bra at vi har lyst til å ha deg under vår portal. Det koster ingenting, du trenger heller ikke å bytte plattform. Det eneste du trenger er og forsette med bloggingen og vi styrer trafikken inn til deg."  Dere styrer trafikken inn til meg ja? Nei, det gjorde dere ikke. Det gjør dere heller ikke for dem som har registrert seg hos dere. Dere legger inn hele innlegget som en artikkel på deres egen nettside, med en "Besøk bloggen her" tekstlink nederst. Hvem gidder klikke seg inn dit etter å allerede ha lest hele innlegget?

Ja, dere bryter sitatretten. Sitatretten er en avgrensning av opphavsretten, som gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. Et sitat er en mindre del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng. Sammenhengen sitatet settes inn i kalles det siterende verket, og dette verket må som utgangspunkt ha selvstendig verkshøyde for at sitatet skal være lovlig. Dere kan altså sitere ingressen min, eller et av punktene, lovlig. Ikke hele teksten.

Det dere har gjort nå og som dere (du) mener er helt greit, er å endre teksten og ta æren for innlegget selv. Som jeg sa, om du hadde gjort det fra starten ville jeg nok latt det passere, men nå er du bare frekk.

Nei, det er ikke det. Nå har du ikke bare rappet innlegget mitt, du har også endret min tekst, og presenterer den som din egen - fordi du fikk pes for å ha brukt min tekst uten lov. Latterlig, og særdeles useriøst av en "ansvarlig" redaktør!

Det morsomste er vel at hadde du spurt først ville jeg nok takket ja til å få innlegget presentert på siden, om en dag eller to, og med link tilbake til bloggen - og sikkert gitt siden din positiv omtale i tillegg... Men takk for at dere ga meg et punkt #9 å putte inn i det originale innlegget mitt. :)

  

 

Update 20. februar 2013

Siden det fremdeles dukker opp spørsmål om jeg har mottatt noen pakke fra sokblogg.no... Nei, jeg har ikke det. Jeg ser Frk. Reyes forteller at hun har sendt (http://www.frkreyes.no/2013/02/14/happy-valentines-day/ - se kommentarene), men om hun virkelig har en trackingkode kan hun fint se at jeg ikke har mottatt. 

Det er ikke pent å lyve, Candida!

Nå er jeg ikke spesielt interessert i å motta noe som helst fra deg, men jeg ville sette pris på det om du lot være å fortelle folk at du har sendt, når vi begge vet at det ikke stemmer.

 

8 grunner til at du mister lesere

Jeg ser stadig bloggere som klager over at de har færre lesere enn før, og at de nesten ikke får kommentarer lenger. Her kommer en liten sjekkliste du kan gå gjennom dersom du er en av disse, eller om du er redd for å bli en av disse bloggerne.

 

 1. Har bloggen din endret seg fra hverdagsblogg med generelle tema til å bare handle om ett eneste tema du har dilla på?
  Har du for eksempel gått fra å blogge variert om fester, sminke, mote, mat, politikk, turer... hverdagsliv rett og slett, til å bare blogge om at du er lykkelig gravid, babyklær, magebilder og nedtelling til termin? Da er bloggen din plutselig bare interessant for spesielt interesserte.

 2. Er bloggen din mulig å navigere?
  Har du byttet til et "enkelt og stilig design" som mangler link til forsiden av bloggen din, eller fjernet arkiv og kategorier? Har du siste innlegg og siste kommentarer i sidemenyen? Finner folk linken til kommentarfeltet dersom de ser på forsiden din? Gjør du det for vanskelig å navigere i bloggen din vil de som kommer innom bare se ett eneste innlegg - og ikke finne flere.

 3. Er bloggen din lesbar?
  Tekst på rotete bakgrunnsbilder, lys skrift på lys bakgrunn, mørk skrift på mørk bakgrunn, uleselig skrifttype, for små bokstaver... alt dette er faktorer som gjør at mange rygger ut uten engang å lese hele innlegget ditt.

 4. Er innleggene dine "kommenterbare"?
  Skriver du innlegg som gir andre lyst til å si noe? Og fungerer det i det hele tatt å kommentere? Mange lager fancy design, men roter til malene slik at kommentarfunksjonen blir borte...

 5. Kommenterer du?
  Har du sluttet å kommentere hos andre, eller kommenterer du i andre blogger nå enn før? Skriver du ordentlige kommentarer man får lyst til å svare på?

 6. Svarer du på kommentarer du får?
  Svarer du på kommentarer får du ofte et nytt svar fra vedkommende.

 7. Ikke bytt blogg hver 3. dag.
  Folk går lei av  "Jeg har fått ny blogg (igjen) - klikk her for å komme dit". Veldig lei. "Det er ingensom leser bloggen min og ingen som kommenterer lenger. Skal jeg legge ned bloggen?" er også himla irriterende. Hvorfor skal man gidde å kommentere på sutreinnlegg?! Skriv noe interessant heller.

  Og sist, men ikke minst...

 8. Går det an å følge bloggen din?
  Blir du "sett" bare dersom du bloggshouter? Husk at dersom designet ditt ikke linker til profilen din kan du ikke legges til som venn. Du må også godta vennesøknader for at andre skal se din blogg i sin feed. Bruk gjerne eksterne tjenester som Bloglovin'. 

Søteste pusen


Plutti koser seg ute i sola... jakter på skygger, sin egen hale, og alt som ser ut som det rører på seg. :D