hits

juli 2018

Å skrive, skriver, skrev, har skrivesperre?

Nå som annenhver blogger og bestemødrene deres har utgitt bok føler jeg det er på høy tid at jeg også kaster meg på bølgen. Jeg har begynt å skrive en bok (ja, Anne-Gerd, du fikk rett!). Nei, ikke en selvbiografi; en roman. I fantasy-sjangeren.

Det er en spennende prosess. Jeg har hatt en historie spinnende i hodet ganske lenge, og jeg hadde vel skrevet rundt 6000 ord på den da det plutselig skjedde noe uventet: En av bifigurene i boken hoppet plutselig fram og krevde at jeg skulle fortelle hennes historie først. Jeg forsøkte å ignorere henne, for jeg var jo allerede godt i gang, men til slutt gikk det ikke lenger. Følelsen kan sammenlignes med at noen konstant sitter bak deg og synger "Jeg kan en sang som går deg på nervene ..." høyt, og skjærende falskt, mens du forsøker å sette sammen forståelige setninger til en meningsfull tekst. Jeg ga opp. Erika vinner; jeg skriver hennes historie først. 

Og det er morsomt! Jeg begynner å bli kjent med både Erika og de rundt henne. Men det er også litt vanskelig av og til, for hun har ikke fortalt meg alt enda, og selv om jeg vet hvordan det ender vet jeg ennå ikke hva som skjer i siste kapittel. Noen ganger snakker hun så fort at jeg sliter med å få med meg alt. Andre ganger må jeg dra ordene ut av henne. Og noen ganger bare flyr fingrene mine avgårde på tastaturet, helt uten styring, og så må jeg gå tilbake når hun retter på meg.

 

 

Målgruppen er ungdom / unge voksne med lesevansker, så jeg forsøker å holde språket enkelt (uten å gjøre det helt barnebok), og kapitlene relativt korte. Akkurat det er ikke like lett bestandig, men jeg forsøker. Synonymordboka er flittig brukt.

Planen foreløpig er enkelt og greit å skrive 1000 ord hver dag, helt til det første utkastet er ferdig. Tusen ord er ikke veldig mye - hele dette blogginnlegget er 500 ord tilsammen. Jeg vet ennå ikke hvordan jeg kommer til å jobbe når førsteutkastet er klart, men regner med det kommer til å bli noen måneder med omskriving og endringer før fila er klar for å sendes til betaleseren min, og så enda noen runder før jeg finner en gramatikkfanatiker som kan pirke på alle feilene. Jeg er uansett bare kommet litt over halvveis i historien enda, så det er heldigvis en god stund enda til jeg trenger å tenke på det.

Dette er et rent hobbyprosjekt, så boka kommer nok aldri ut i papirutgave, men hvis når den blir ferdig er planen å bare lage en e-bok av den og legge den ut for nedlasting. Det kan jo hende at det finnes noen der ute som får lyst til å lese den ...

Jeg kommer i hvert fall ikke til å få fritidsproblemer med det første, for jeg har jo den andre historien også - den hele greia begynte med - å skrive ferdig etterpå. Ønsk meg lykke til! :)

 

#bok #skrive #wannabeforfatter